Beste ondernemers,
Heel hartelijk dank jullie reactie, tips en adviezen! Ik kan hier zeker wat mee en ga me er verder induiken mochten jullie nog andere ideeen of adviezen hebben dan verneem ik dat graag. Inmiddels weer druk aan het schrijven geslagen en een groot deel van het (concept) ondernemersplan is klaar, nu enkel bij het financiele hoofdstuk staat er nog geen letter op papier maar met jullie inbreng heb ik al wel een wat duidelijker beeld! Onderstaand reactie op jullie antwoorden. Mochten jullie zin en tijd hebben kan ik natuurlijk mijn plan versturen ;)
Nogmaals bedankt!
@Marco van den Maagdenberg
Hartelijk dank voor het welkom heten! Ik heb wel diverse cijfers en trends gelezen en in mijn plan verwerkt maar deze niet! Ik ga het lezen en indien toepasselijk toevoegen, dank je wel.
@Twabla
Dank je wel voor de tips, ik zal zeker eens gaan rondneuzen op het wereldwijde web en ook bestaande huidige winkels raadplegen, ik kan altijd een poging wagen. De kosten heb ik op een rijtje gezet, ik heb ook een indicatie van de huur en de overige vaste lasten, ingrediënten uitgezonderd. Gezien ik de huidige omzetgegevens heb van een vergelijkbare winkel die te koop staat kan ik ook een aardige inschatting maken. Ik wil inderdaad een zo realistisch mogelijk plaatje voor mezelf maar ook wat ik kan aantonen bij de bank. Zelfs de verhuurder vraagt hierom!
De tips voor die vingerverftekening ben ik sowieso op zoek! Ik ben creatief maar creatief met cijfers is toch een ander verhaal!
Die formule kan ik wel wat mee, het aantal huishoudens heb ik gegevens van maar hoe weet ik hoeveel zij per periode gebak kopen? En hoe weet ik wat het marktaandeel is? Ik kan hier wel verder induiken want het geeft misschien wel een betere indicatie, en anders staat het wel professioneel
@Highio
Dank je wel voor je welkom, klopt deels. Enerzijds wil ik inderdaad een soort koffiebar en daarnaast verkoop van gebak, dit is ook toegelicht in mijn ondernemersplan, daarom heb ik ook cijfers en trends van zowel horeca als bakkerij/ food toegevoegd. Maar inderdaad een hele goede tip om bij de gemeente te informeren! Ik weet dat de vastgoed beheerder van een winkelcentrum dat ik op het oog heb een horecaplein wil gaan inrichten en daar is dus een zeer geschikte locatie vrij.
@Hans van den Bergh
Dank je wel voor je reactie, de P’s heb ik (als concept) in het plan beschreven en ook een voorlopige indicatie van de prijzen, de grondstoffen zij inderdaad makkelijk te achterhalen en kan al een aardige inschatting mee maken. Maar wat ik lastig vind in te schatten is wat er daadwerkelijk verkocht zal worden. Op basis van een bestaand bedrijf dat te koop staat kan ik een beetje een inschatting maken maar ik vind dit erg moeilijk!
@Wimj
Dank je wel voor je reactie, dat is ook erg lastig. Wat wel een voordeel is is dat je een groot gedeelte kunt invriezen en er in de ochtend eigenlijk alleen te koop zet wat je verwacht te verkopen. Wellicht is het meer haalbaar om alleen een standaard assortiment te hebben van cupcakes en daarnaast taarten op bestelling.
@Benm
Dank je wel voor je reactie, klopt het is ook deels horeca en deels bakkerij. In mijn plan is dit ook verder toegelicht. Daarom vind ik het zo lastig om een omzet analyse te maken, verkoop ik 100 of 10000 cupcakes op een dag, en heb ik 5 bestellingen per week of misschien wel 25? Vind dit erg moeilijk. Ook het berekenen van de marginale kosten vind ik vrij lastig, maar er is vast een site te vinden waar ik dat kan berekenen. Ik heb zelf een berekening gedaan en ik kwam op een marge van 22% per cupcake maar dit leek me vrij weinig.
Ik zou inderdaad ook soortgelijke samenwerkingen willen aangaan met diverse bedrijven, is de marge misschien wel wat minder maar misschien wel vaste inkomsten en daarnaast het vergroten van de naamsbekendheid.
@Ron van der Kolk
Dank je wel voor je kritische noot, misschien is mijn droom ook iets te idealistisch en moet ik het terugbrengen naar iets minder maatschappelijk iniatieven of in ieder geval meer winstgevend maken. Wellicht moet ik ook gewoon een aantal lokale leveranciers bellen en meer vragen naar de mogelijkheden/ kosten. De vaste lasten heb ik aardig in kaart, althans grotendeels. De opbrengsten daarentegen helemaal niet. Ik vind het erg lastig! Een ondernemersplan komt een stuk meer bij kijken dan ik had verwacht! Ik zit nu al op 11 pagina’s en dan heb ik nog een heel financieel hoofdstuk te gaan!