Jump to content

Zwerfkat

Junior
 • Content Count

  18
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

0
 1. Heb jij al een politieke partij opgericht of ben je het gewoon met *alle* regels in Nederland hartgrondig eens? Of vind je het heel misschien toch wel dat je soms je frustratie over een bepaalde rare regel mag uiten maar dat dit nog niet betekent dat je ook maar gelijk een politieke partij moet oprichten? Heeft allemaal niets met paspoort te maken. Als je ooit in Nederland bent geboren dan mag je dat paspoort je hele leven houden. Maar dat geeft je nog een stemrecht, or recht op een uitkering, of zorgverzekering. En duh, natuurlijk ga ik alle paspoorten, rijbewijzen, pinpassen, etc. allemaal verlengen vlak voor ik wegga. Voor dat soort adviezen heb ik dit forum nou ook weer niet nodig, haha. ;D Eigenlijk waren mijn vragen niet zo moeilijk. Maar om een of andere reden gaat men: 1) Vragen wat het uitmaakt dat je uitgeschreven wordt (waarna ik dan moet gaan uitleggen wat de consequenties zijn.) 2) Beweren dat er een kans is dat de wet niet op me wordt toegepast (waarna ik moet gaan uitleggen dat de consequenties dermate zwaar zijn dat ik dit risico niet kan nemen.) 3) De wet verdedigen (waar ik niet alleen wrevelig van word maar wat ook niet ter zake doet want het lost mijn problemen niet op) Gelukkig is de vraag nog niet gesteld of ik niet beter gewoon "net als iedereen" mijn werk vanuit mijn woonomgeving kan blijven doen. ;D Ok, terug on topic: Vooropgesteld dat, als ik mijn bedrijf omzet naar een BV en deze niet automatisch door de gemeente zal worden uitgeschreven als ik te vaak/lang in het buitenland ben, hoe dan verder? 1) Als een BV inderdaad niet vereist dat de eigenaren een woonadres hebben in hetzelfde land, dan zal deze regel wel in meerdere landen hetzelfde zijn? 2) Als ik toch een BV moet gaan oprichten, heeft het voordelen/nadelen om dat in het buitenland te gaan doen? 3) Als ik niet meer in Nederland woon, ook geen aanspraken meer doe op het sociale stelsel etc, ook geen geld meer in Nederland uitgeef, wat kan ik dan doen om mijn inkomstenbelasting in Nederland op legale wijze te minimaliseren? 4) Stel dat mijn BV in Nederland blijft, is het legaal om als niet in Nederland wonend persoon een bedrijf op te richten op de BVI's en van daaruit de Nederlandse webwinkel facturen te sturen voor de verrichte werkzaamheden? Per slot van rekening verricht ik mijn werk ook vanuit het buitenland en besteed ik mijn inkomsten niet meer in Nederland en doe ik ook geen aanspraken meer op het Nederlandse sociale stelsel. Behalve moreel verdedigbaar, is het ook juridisch/fiscaal verdedigbaar? Alvast bedankt voor jullie inzichten!
 2. De ideeen die er nu liggen zijn zo uiteenlopend dat we het nogal ondoenlijk is om alle trajecten parallel te zetten. Voorbeeld: EEN idee dat er nu ligt komt voort uit het feit dat mensen die werkzaam zijn op een commerciele boot WEL een briefadres kunnen krijgen. Ik kan dus een bedrijf oprichten, mijn boot daaraan verkopen, zeggen dat ik vis ga vangen om te verkopen (waar ik dan heel slecht in ben maar dat geeft niet), en dan "werk" ik voor een "commercieel" offshore-bedrijf. Dan kan ik ineens wel weer ingeschreven blijven in Nederland. Dat zou alle problemen oplossen. In het andere idee dat ik gewoon recreatief ga varen (wat feitelijk mijn intentie is) dan schijnt het niet onderhandelbaar te zijn dat ik ingeschreven kan blijven. Als ik dan toch geen Nederlandse bankrekening meer kan hebben, hoe gemakkelijk is het dan om er dan nog wel een koophuis op na te houden? Dan moet ik dat huis dus maar gaan verkopen. Het is zo radicaal anders dat ik al die dingen niet nu al vast op kan starten maar eerst een principe-besluit moet nemen. Daarvoor is dit forum handig, de mening van mijn accountant, de waarde en verhoopbaarheid van mijn huis, de bereidwilligheid van de belastingdienst om iemand die een hengel aan zijn boot heeft hangen als "visvangstbedrijf" te accepteren, etc. Pas als ik dat goed in kaart heb kunnen brengen gaan we een stapje verder. Een gedoe allemaal, alleen maar omdat je liever vanaf je boot wilt werken dan thuis. Wat prima zou kunnen ware het niet dat je de "kans" loopt uitgeschreven te worden uit je eigen koophuis omdat je minder dan 4 maanden per jaar daar zit.
 3. Hoe logisch lijkt het jou dat ik eigenlijk gewoon een huismus ben maar dat ik zo'n hekel heb aan belasting betalen dat ik dus maar in een bootje rond ga varen, alleen maar in de hoop dat het me wat belasting gaat schelen? Terwijl ik dan waarschijnlijk nog steeds in Nederland belasting moet betalen en ik voor niks op die boot ga wonen? Is het zo moeilijk te geloven dat er mensen zijn die ontdekken dat ze hun werk net zo goed kunnen doen voor anker bij een prachtig tropisch eiland, in een aangenaam klimaat, hun werk af en toe onderbrekend om even te gaan snorkelen bij een prachtig koraalrif in azuurblauw water van 30 graden? En dat die mensen wellicht wat ontstemd raken als ze er achter komen dat ze hun hele leven prima zo kunnen inrichten, ware het niet dat de overheid heeft bedacht dat je minstens 4 maanden per jaar verplicht thuis moet zitten? Kijk maar welke van de twee je het meest voor de hand liggend lijkt...
 4. Op dit moment ben ik informatie aan het verzamelen. Daarom zit ik ook op dit forum. Mijn accountant heeft al een vragenlijstje van me ontvangen naar aanleiding van informatie van dit forum. Belastingdienst, KvK en gemeente ga ik pas benaderen als ik voldoende inzicht heb in de (on)mogelijkheden. Het zou het leukste zijn als ik naar de gemeente kon stappen met "Jullie geven me de garantie dat ik gewoon op mijn woonadres blijf ingeschreven ook al zit ik daar geen 4 maanden per jaar, en dan blijf ik gewoon al mijn belastingen betalen in Nederland." maar zoals het er nu uitziet zijn gemeente en belastingen die niets met elkaar te maken hebben en waarbij de een kan besluiten dat je niet meer in Nederland bent terwijl de ander vindt dat je dat nog wel bent.
 5. De hier aangehaalde Esther Jacobs was geen wereldzeilster, maar "gewoon" iemand die veel reisde en overal workshops geeft en aan haar boeken werkt. De gemeente vond op een gegeven moment dat ze niet vaak genoeg thuis was en schreef haar uit waardoor ze behoorlijk in de problemen raakte. Dus ja, niet alleen mensen die op een boot ronvaren en gepensioneerden die in een camper rondrijden, hebben dit probleem. Dus ook DJ's kunnen er mee in de problemen komen maar wellicht/waarschijnlijk kopen ze ergens anders nog wel een leuk optrekje en schrijven ze zich gewoon daar in.
 6. Kort en bondig ... Dat kan niet ... dus alweer een argument om je niet uit te schrijven. Je suggereert dat ik dus ieder jaar mijn boot maar 4 maanden bij een op ander tropisch eiland achter moet laten en mijn verplichte 4 maanden in Nederland moet gaan uitzitten, alleen maar omdat het zo lekker gemakkelijk "in het systeem" past?
 7. Het lijkt me toch logisch dat het systeem niet overeind kan blijven en iedereen zich zomaar kan inschrijven op eender welk adres, en toch stiekem in het buitenland wonen (en misschien daar ook wel van het systeem gebruik maken, wie weet!). Het systeem is er voor de burgers en niet andersom. De burgers hinderen in hun vrijheid alleen maar omdat het zo handig in het systeem past is de omgekeerde wereld. Er zijn meer mensen die er door getroffen worden dan ik. Er zijn steeds meer gepensioneerden die een camper kopen en de winter ontvluchten door ergens in Zuid Europa rond te toeren. Dat loopt soms wat uit en meerderen zijn er al ongewild plotsklaps uitgeschreven waardoor hun hele bestaan (verzekeringen, pensioen, bankrekeningen) overhoop werd gehaald. Het Nederlandse sociale zekerheissysteem is er voor alle mensen die een Nederlands paspoort hebben, hun hele leven al in Nederland belasting betalen, en niet ergens anders in het buitenland staan ingeschreven. Dat lijkt mij een nog veel logischer en eerlijker uitgangspunt. Dooddoener. Daar kun je alles mee recht praten. Ze kunnen ook wel verzinnen dat iedereen met een webwinkel geen recht meer heeft op zorgverzekering. Argumentatie: "Je kiest er zelf voor om een webwinkel te beginnen en niet gewoon op kantoor te zitten". Slaat natuurlijk nergens op. Waarom zou je aan iemands keuze onnodige maar zware consequenties moeten verbinden?
 8. ??? Voor jou is het woordje "waarschijnlijk" kennelijk genoeg. Voor mij niet. Als ik straks in de Pacific ben heb ik soms een maand geen internet en kost een retourtje meer dan 2000 Euro en kan gemakkelijk een maand in beslag nemen. Het is dus niet verstandig om een houding te hebben "we zien wel", of "waarschijnlijk" gaat het wel goed. Sta ik daar straks ergens ineens met geblokkerde bankrekeningen en een telefoon die is afgesloten. Dingen die in Nederland wellicht nog enigzins zijn te overzien kunnen elders al snel buitengewone proporties aannemen. De beslastingdienst gaat niet over mijn inschrijving. Ik kan ze alleen vragen of ze vinden of ik belasting moet blijven betalen maar dat antwoord ligt zo voor de hand dat ik beter met goede argumenten kan komen, maar zover ben ik nu nog niet. Nee, ik stel vragen op dit forum (daar is het toch voor?) en doe wat met de geboden antwoorden. Op dit moment ben ik aan het onderzoeken of omzetting van mijn bedrijf naar een BV een oplossing is en wat het inhoudt. Als dat gaat werken is het probleem "uitschrijving door de KvK" van de baan. Dan blijft het probleem over dat ik niet ingeschreven kan blijven in Nederland (ja, waarschijnlijk/misschien kraait er geen haan naar maar dat risico kan ik niet nemen) en dat ik dus oplossingen moet vinden voor allerlei problemen die daar weer uit voortvloeien. Ik begrijp niet zo goed waarom je iemand die een vraag stelt in plaats van helpen om de oren slaat met kreten als "als een bezetene om je heen slaan" terwijl diegene alleen maar probeert om het (al dan niet vermeende) probleem goed uit te leggen. Gelukkig zijn er mensen die wel meedenken en met goede suggesties komen. Dank daarvoor. De link naar Esther Jacobs was waardevol en het inzicht dat een BV geen last heeft van eigenaren die worden uitgeschreven was ook een topper. Als iemand nu ook nog weet hoe ik een prive bankrekening en telefoonabbo kan afsluiten zonder woonadres dan ben ik weer een stapje verder. Is er nog iemand die een idee heeft hoe ik kan voorkomen dat ik inkomstenbelasting moet betalen terwijl ik niet meer in Nederland woon, daar niet meer kom, daar niet meer het geld uitgeef, en ook geen aanspraak meer doe op sociale voorzieningen zoals zorgverzekering enzo, dan ben ik helemaal blij. Tot zover bedankt allemaal!
 9. De wet is duidelijk hierover, officieel moet je worden uitgeschreven als je meer dan 8 maanden per jaar niet in je eigen huis bent. Dat het soms/vaak voorkomt dat er geen haan naar kraait maar daar kan ik niet op gokken; de consequenties (verlies van inkomsten door uitschrijving KvK) zijn te zwaar. En het IS mensen overkomen dat ze tegen hun wil in werden uitgeschreven. Leuk dat jij mazzel hebt gehad dat dit niet is gebeurd, maar nogmaals, ik ga daar niet op gokken. Ik weet niet waarom ze die rare wet hebben uitgevonden maar die wet is er nou eenmaal en ik moet er dus rekening mee houden.
 10. Kan je me iemand aanbevelen? Het is volgens mij niet de meest standaard problematiek.
 11. Tot het verlopen is. Want verlengen kan alleen maar in de gemeente waar je ingeschreven staat, maar ik ben nergens meer ingeschreven. Maar ok, ik hoor net dat ik dan nog terecht kan bij het "zwerversloket" in Den Haag. Kijk, dat is nou een suggestie waar ik verder mee kan. Dan kan ik in ieder geval de inschrijving van de KvK en bankrekening van het bedrijf behouden. Ik ga dat verder uitzoeken. Maar dan moet ik dus wel een BV oprichten. Als ik nou toch speciaal voor deze situatie een nieuwe BV moet oprichten dan kan ik dat net zo goed een nieuwe BV/LTD oprichten in het buitenland. Als ik dan toch geen Nederlandse inschrijving meer heb waarom zou ik dan perse nog wel een Nederlands bedrijf moeten hebben? Ook een "buitenlandse" webwinkel mag gewoon in Nederland verkopen en in de Nederlandse taal opgesteld zijn, toch? Dan voorkom ik dat ik in Nederland inkomstenbelasting moet betalen. Inkomstenbelasting ben ik verschuldigd in het land waar ik woon, maar aangezien de overheid nou net (tegen mijn zin in) heeft bedacht dat ik niet meer in Nederland ingeschreven mag blijven, woon ik hier dus straks niet meer. Meningen, suggesties?
 12. Om je vragen te beantwoorden: 1) De webwinkel is een VOF, mijn vrouw en ik zijn eigenaar. 2) Er is geen officiele recreative scheepsregistratie in Nederland (behalve dan voor snelle motorboten), het is net zoiets als een fiets. Ik heb er nu een Nederlands vlaggetje aanhangen maar dat kan ik zonder meer vervangen door een ander vlaggetje. Ik geloof niet dat het vlaggetje veel uitmaakt. 3) Volgens alle informatie gaat je AOW voor elk jaar dat je niet als inwoner van Nederland geregistreerd staat met 2% per jaar achteruit. 4) Als ik de problematiek in kaart heb gebracht en oplossingen heb gevonden dan zal ik hierover zeker publiceren. 5) Ik weet niet wat je met "slachtoffer van het systeem" wilt zeggen. Wellicht dat je onderschat wat de consequenties zijn van geen vaste woon of verblijfplaats meer hebben. Het is tamelijk lastig om te leven zonder bankrekening, zonder telefoonabbonnementen, etc. Echt alles raak je kwijt, dingen die normaal gesproken vanzelf gaan worden praktisch onmogelijk. Ook voor het zelf afsluiten van een buitenlandse zorgverzekering heb je weer een officieel woonadres nodig, en een bankrekeningnummer. Echt een heleboel gedoe. Het is bij elkaar echt niet iets van "dat regelen we allemaal wel even in een paar dagen". En dat alleen maar wegens een onzinnige bureaucratische reden. Als je daarover niet mag "klagen", waarover dan wel? Als ik in een ander land zou gaan *wonen* dan snap ik de regel nog wel, maar dat is niet aan de orde, ik ben alleen op reis en al mijn financiele zaken (lusten en lasten) lopen gewoon via Nederland. Ik kan niet zo goed inzien hoe ik Nederland zou benadelen door niet op mijn "woonadresbed" te zijn maar op mijn boot. En natuurlijk speel ik niet in de slachtofferrol, dat zou ik pas doen als ik om die reden mijn plannen niet zou laten doorgaan. Ik ben echter volop bezig met het uitzoeken hoe ik verder kan leven zonder inschrijving in een gemeente. Het communiceren op dit forum is een van mijn pogingen om informatie in te winnen. Niets slachtoffer aan, maar het bizarre van de situatie mag best genoemd worden lijkt me zo.
 13. Nogmaals: Ik WIL helemaal niet uit het systeem. Ik wil gewoon ingeschreven blijven staan en mijn belastingen blijven betalen. Ik wil alleen zelf bepalen hoevaak ik in mijn bed slaap. Het is de overheid die mij eruit wil smijten omdat ik straks niet minstens 4 maanden per jaar in mijn eigen koophuis slaap. DAT is het probleem. En uit dat probleem vloeien tal van andere problemen voort zoals het niet meer mogen hebben van een inschrijving bij de KvK en het houden van een Nederlandse bankrekening. Als ik gewoon in Nederland ingeschreven kan blijven en mijn belastingen blijf betalen dan maak ik net zo min misbruik van het systeem als jij of wie dan ook. Het hele punt is dat de overheid mij tegen mijn zin uit het systeem wil gooien alleen maar omdat ik mijn internetbedrijf liever bestuur vanaf mijn boot dan vanaf mijn koophuis. En dat eigenlijk het enige overheidsorgaan dat vindt dat ik eigenlijk nog wel in Nederland woon de belastingdienst is. Terwijl ik dus niet eens meer ingeschreven kan blijven in de KvK. Als je nou toch het woord "misbruik" wilt noemen: wie maakt er nou misbruik van wie?
 14. Dat is niet waar en dat is nou net het probleem. Ik zit er niet op te wachten als ik tijdens een oceaanoversteek te horen krijg dat er ineens is ontdekt dat ik niet vaak genoeg thuis ben en dat ik ben uitgeschreven. En dat dus ook mijn bedrijf ineens uit de KvK is gegooid. En mijn bankrekening is geblokkeerd. Of dat alles inderdaad onopgemerkt blijft, tot ik aanspraak moet maken op mijn zorgverzekering en ineens ontdekt wordt dat ik in een ziekenhuis in Tahiti lig, ze de boel gaan onderzoeken en ineens blijkt dat ik "onterecht" in de zorgverzekering zit. Sorry om jouw comfortabele gevoel over een rechtvaardige overheid te verstoren. Maar zo is het dus niet. Ik wil gewoon ingeschreven blijven in Nederland en mijn belastingen betalen. Alleen als ik uit mijn eigen koophuis word uitgeschreven "omdat ik er niet vaak genoeg slaap" en daarmee in allerlei problemen raak, DAN heb ik ook geen trek meer om mee te betalen aan dat systeem. En of ik er zin in heb of niet doet er niet eens toe: Zonder inschrijving in een gemeente KAN ik niet eens meer een Nederlands bedrijf voeren. Ook al stromen de bestellingen op de webwinkel de hele dag door binnen. De vraag is dus simpel: Als de overheid mij uit het systeem gooit omdat ik niet vaak genoeg in mijn huis slaap, hoe moet het dan met mijn goedlopende webwinkel?
 15. Het was mijn plan om het huis niet te verkopen maar gewoon aan te houden, keurig mijn belasting te betalen, en eigenlijk alles te laten zoals het was. Maar dat blijkt niet mogelijk, daarvoor moet je verplicht 4 maanden per jaar "thuis" zijn. Uitgeschreven worden uit de GBA is omvangrijker dan je misschien denkt. Ook al heb je een eigen koophuis, je mag geen bankrekening meer hebben want je hebt geen "woonadres". Idem voor gas/water/licht. Je kunt geen telefoonabbo meer afsluiten. Je mag niet meer stemmen, hebt geen recht op sociale voorzieningen, etc. Je kan niet meer je paspoort verlengen in de gemeente maar alleen nog maar in den Haag bij het zwerversloket. Je mag en kan niets meer. Behalve.... belasting betalen. Dit vind ik dus wel degelijk onredelijk. Je bent OF Nederlands burger met alles wat daarbij komt kijken, of je bent het niet. Zoals de zaken er nu voorliggen ga ik mijn huis inderdaad verkopen. Het wordt wel erg lastig om dat aan te houden zonder bankrekening enzo he... En wat heb je aan een duur huis als je het niet meer als "woonadres" mag gebruiken voor allerlei instanties? De vraag blijft dus, hoe moet dat met de webwinkel? En hoe voorkom ik dat ik als uitgekakte Nederlands staatsburger toch nog wel mijn (kennelijk) in het buitenland verdiende centjes in Nederland moet afdragen zonder dat ik er ook maar iets voor terugkrijg? Het meest logische zou natuurlijk zijn dat ik gewoon ingeschreven blijf in Nederland, ik ga immers helemaal niet in het buitenland wonen, en heb hier een koophuis staan. Ik ben alleen veel "weg". Maar dat kan dus niet in Nederland, over de hierboven genoemde Esther Jacobs zijn zelfs kamervragen gesteld... allemaal zonder resultaat. Maar ja, moet ik me dan maar in gijzeling laten nemen door de overheid en niet doen wat ik wil en kan doen?
EN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept