Jump to content

baspal

Newbee
  • Content Count

    5
  • Joined

  • Last visited

Community Reputation

0
  1. Wow, Wat een uitgebreide reactie, Joost. Dank daarvoor. Deze cursus komt mooi van pas. Branko, idd om gek van te worden, niet de meest eenduidige materie, laat staat de wijze waarop de waarderingsgrondslagen voor software zijn gebaseerd. Uit nieuwsgierigheid nog wel wat vragen: 1. In het kader van de waardering op basis van toekomstige kasstromen. Hoe wordt dit ingeschat? Op basis van de huidige kasstromen die al te relateren zijn aan de software? Kan me voorstellen dat dit voor de fiscus niet eenvoudig is te waarderen c.q. de potentie in te kunnen schatten? Wat is jullie ervaring? 2. Constructie Personal holdings, tussenholding en werkmaatschappijen. Joost schrijft vanwege de inbreng mag de 70% holding geen aandelen in de tussenholding verkopen. Hoe komt het dat dit niet mag? Diegene is toch meerderheidsaandeelhouder? 4. Aanvullend op bovenstaande. Ik zie deze constructie vaker voorkomen in het geval van software. Om bij het motto van Branko te blijven doe wat iedereen doet ;-). Ben wel benieuwd wat de toegevoegde waarde van die tussenholding is waar software in 'doorzakt'. 5. Stel, dat de software in een VOF-constructie was ontwikkeld door de beide aandeelhouders om later in te brengen in een IE-BV. Hierbij geldt dat de software tevens door beide is betaald. Was dat een slimmere optie geweest? 6. Klinkt als semantiek (uiteindelijk heeft jouw holding 30%), maar is fiscaal van wezenlijk belang. Wat is het fiscale belang indeze?
  2. Joost of anderen, Nog suggesties? Alle gedachten zijn van harte welkom.
  3. Dag Joost, We = Eenmanszaak met personeel (ib-sfeer) waarin de software ontwikkeld is. Vanuit deze eenmanszaak moet de software worden ingebracht in een BV, overige niet-software gerelateerde activa blijft achter in de eenmanszaak. Aandeelhouder 70% = gelijk aan eigenaar eenmanszaak, beschikt ook over een holding BV Aandeelhouder 30% = nieuwe partij, heeft onbezoldigde arbeid verricht, geen liquiditeit, geen BV
  4. Beste, Vorig jaar hebben wij software ontwikkeld binnen een IB-sfeer. Deze softwareontwikkeling is door een externe partij gedaan en door ons betaald met overdracht van IE. Hiervoor is 65K betaald en geactiveerd. Nu is het moment om de software verder te exploiteren en in te brengen in een nieuwe BV of BV's (IE & exploitatie). Er zijn twee aandeelhouders. In het verleden is een 70-30 verhouding afgesproken. De 30% aandeelhouder krijgt daarmee nu zijn belang, echter begrijp ik dat dit fiscale consequenties heeft. Ook is er bij de derde aandeelhouder geen liquiditeit. Welke tips zijn er voor het inbrengen van een bedrijfsmiddel in een nieuwe BV, waarbij een 2e aandeelhouder een deel van de waarde krijgt overgedragen? Dit belang heeft te maken met het in verleden verrichte onbezoldigde arbeid.

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept