Jump to content

SdeVos

Junior
 • Content Count

  14
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

0
 1. Dank voor al jullie berichten adviezen. Wij hebben als gezin goed overleg gehad en we hebben besloten dat we een drastische stap gaan nemen. We gaan met het hele gezin verhuizen naar Georgië en van daaruit het bedrijf voortzetten. Het Nederlandse bedrijf zal de komende tijd nog wel blijven bestaan maar de meeste activiteiten zullen overgaan naar de Georgische vennootschap. Zoals enkele van jullie reacties al impliceerden; waarom wil je hier blijven als je hier geen belasting wilt betalen? De enige reden die ik hiervoor kon bedenken was het sociale leven; vrienden, school, familie. Uiteindelijk zullen we dat sociale leven wel opbouwen in Georgië en de familie en vrienden in Nederland zullen we nog regelmatig bezoeken. We hebben echter zo'n slechte ervaringen met de Nederlandse overheid en de belastingdienst in het bijzonder dat we hier eigenlijk geen bijdrage aan willen leveren. Dus het wordt een koude scheiding. We gaan nu dus niet offshore, maar onshore in Georgië. De kosten voor de fiscalisten kunnen we in ieder geval schrappen :-)
 2. Voor wat betreft je eerst opmerking; daar zou ik een reactie van pagina's lang op kunnen geven maar ik zal jullie er niet mee lastigvallen :-) Laat me alleen zeggen dat ik vind dat veel van de dingen die je noemt wel degelijk belangrijk zijn, maar in bepaalde gevallen belabberd uitgevoerd. Daarnaast zijn er gewoon veel zaken waarvoor ik mijn geld liever niet gebruikt zie worden. Zoals bijvoorbeeld Defensie, het koningshuis (jaja, goed voor de handel) of hypotheekrenteaftrek. Voor een adviseur/fiscalist die voor een wat vriendelijker bedrag advies van dezelfde kwaliteit kan geven als Hertoghs neem ik graag alle tips en adviezen aan. De door jou voorgestelde structuur waarbij de buitenlandse vennootschap zuster is van de Nederlandse BV lijkt me een mooie oplossing. Ik begrijp alleen niet zo goed waarom het een voordeel is als de buitenlandse vennootschap onder de Nederlandse holding valt. Zou je dat kunnen toelichten?
 3. Ja doei! 110k winst opgeven om vervolgens niets te doen voor 10k winst? Leg mij eens uit waarom ik dat zou willen doen....? Omdat je voor 10000 per jaar leuk op vakantie kunt gaan en je daar tijd voor hebt aangezien je niet hoeft te werken ;-) Nee maar even serieus. Er zijn wel degelijk redenen om zoiets te doen, waarbij schaalgrootte natuurlijk meespeelt. Toen ik als 16 jarige 200 gulden per maand verdiende was ik rijk en moest ik daar echt wel hard voor werken. Als iemand mij toen zou vertellen dat ik ook kon kiezen om niet te werken en toch een bedrijf te hebben waar 22000 gulden per jaar werd binnengeharkt had ik daar niet lang over moeten nadenken. Andersom, als ik nu 120000 per jaar winst heb en daar zodanig hard voor moet werken dat ik weinig tijd over heb voor mijn gezin en mijn gezondheid daar niet beter van wordt klinkt het misschien heel aanlokkelijk om helemaal niet te hoeven werken en toch nog wat winst uit het bedrijf te halen.
 4. Dank voor je reactie. Dat is inderdaad zo ongeveer de opzet. Dat er vermogen wordt opgebouwd in de buitenlandse vennootschap vind ik niet per sé een nadeel. Ook de buitenlandse vennootschap is te verkopen. En als ik het geld in Nederland nodig heb kan ik het altijd nog als salaris uitkeren. Dat ik daar dan belasting over betaal is geen probleem.
 5. Mwah, niet zo irrelevant als jij denkt. Nederland is een bijzonder mooi land om te mogen wonen en te werken ... en het zou duidelijk moeten zijn dat dat geld kost ... belastinggeld. Op mij komt uw escape over als ‘wel de lusten, maar niet de lasten’. Met de vriendelijke groeten van Nedzhibe U maakt dan naar ik aanneem geen gebruik van ondernemersaftrek, vordert geen betaalde voorbelasting terug etc etc. Dat zou immers betekenen dat er minder belasting wordt afgedragen... Ik zou bijna durven zeg dat u wel heel erg "inside the box" denkt. Verder doet u het lijken alsof het een soort gunst is dat wij in Nederland mogen wonen en werken. Dat is echter een van de rechten die wij als Nederlander hebben. Maar uw punt is duidelijk. Dank daarvoor. Het lijkt erop dat de meeste ondernemers uw mening delen.
 6. Wanneer je nou niet primair probeert belasting te besparen, maar eens serieus investeert in samenwerking met je familie-contacten. In een dependance van je eigen bedrijf dat local-for-local zichzelf bedruipt en daarna diensten aan de Nederlandse zuster levert. Maar misschien is het veel logischer om familie te helpen met een handelsbedrijf of iets toeristisch. Het is sowieso positiever. En dan komen de belastingvoordelen vanzelf voorbij. ;) Dat is natuurlijk een idee en waarschijnlijk ook levensvatbaar maar niet zoals het in werkelijkheid is. Zoals ik al heb gezegd; ik wil mijn gezin niet in gevaar brengen. Ik heb onlangs een zéér grondige boekencontrole gehad en ik ben tot nu toe nog altijd verbaasd over wat de belastingdienst allemaal mag en kan. Ik wil dus niks doen wat niet in lijn met de werkelijkheid, of volgens de wet is. Dat klinkt misschien alsof ik een soort boterletter als ondernemer ben maar ik ik heb ervaren dat de belastingdienst buiten de wet staat en echt wel héél veel mag en kan. Ik wil dus niet aan dit project beginnen als er risico's aan verbonden zijn.
 7. Het voordeel voor jouw BV zou dan zijn dat ze (vrijwel) geen werk zou moeten verrichten en toch nog een kleine winst zou maken. Als ik bijvoorbeeld nu een BV zou kunnen oprichten die al het werk zou outsourcen en toch nog een winst van bijvoorbeeld 10000 euro zou kunnen maken, zou ik dat graag doen. Begrijp me niet verkeerd, ik hoor graag kritische reacties. Misschien zie ik de dingen ook wel zoals ik graag zou willen dat ze zijn. Vandaar ook mijn vraag hier. full quote van direct voorgaande post verwijderd ivm leesbaarheid van topic. Gebruik ajb de reageer knop ipv de reageer met citaat knop
 8. De buitenlandse vennootschap zou facturen sturen voor het werk wat ze heeft verricht. Eigenlijk zoals bij outsourcing. Het is niet mijn doel om alle winst in Nederland naar Georgië te brengen, maar liefst wel een groot deel natuurlijk. De vraag is dan natuurlijk wat is een redelijk percentage van die winst? Het onderbouwen van de prijs lijkt mij op het eerste gezicht vrij eenvoudig. De buitenlandse vennootschap neemt werk van de Nederlandse BV uit handen en wil daar voor betaald worden. Als we niet willen discrimineren denk ik dat we wel kunnen stellen dat de buitenlandse vennootschap hetzelfde mag vragen voor hetzelfde werk als de Nederlandse vennootschap. Let wel, dit zijn slechts mijn ideeën. Ik heb dit nog niet voorgelegd aan fiscalist. Als iemand daar anders over denkt dan hoor ik dat heel graag. Op de loonlijst staan daar is niet absoluut noodzakelijk. Ik kan inkomen uit de Nederlandse BV halen. full quote van direct voorgaande post verwijderd ivm leesbaarheid van topic.
 9. Omdat ik hier een gezin heb. Kindjes die naar school gaan en vriendjes hebben. Een vrouw met haar familie hier. Mijn eigen vrienden hier... Mijn leven speelt zich af in Nederland. Hoewel er veel dingen zijn waar ik het niet mee eens ben, is dit mijn thuis. Total irrelevant natuurlijk, maar hopelijk wel een antwoord op je vraag. full quote van direct voorgaande post verwijderd ivm leesbaarheid van topic.
 10. Wellicht trouwens puur juridisch gezien niet van belang maar toch het vermelden waard; Mijn familie komt uit Georgië en ik heb wel degelijk vertrouwen in dat land. De groei is t.o.v. andere landen (ook Schengen landen) indrukwekkend. Vertrouwen in het land zit dus bij mij wel goed. Daar maak ik me geen zorgen om. Het gaat mij er meer om dat ik mijn bedrijf in Nederland, en daarmee mijn gezin in Nederland absoluut niet in gevaar breng.
 11. Outsourcing is zeker ook een optie. Ik heb me daar ook wat in verdiept maar de kosten lijken dan toch hoger uit te vallen. Natuurlijk zonder enige twijfel een gemakkelijkere optie. Mijn ondernemersbrein wil natuurlijk het maximale uit de centjes halen. En als de (hopelijk) legale mogelijkheden er zijn zou ik er graag gebruik van maken. Het gebaande pad heeft immers iedereen al bewandeld. Volgens mij zijn het echter vaak ondernemers die de nieuwe paden creëren. full quote van direct voorgaande post verwijderd ivm leesbaarheid van topic.
 12. Dank voor de ietwat cynische reactie. Je bericht smaakt naar afkeuring. Mag ik vragen waarop dat is gebaseerd? Ik probeer alles zo netjes mogelijk te organiseren en als blijkt dat e.e.a. niet legaal of levensvatbaar zie ik er gewoon vanaf. Ik dacht dat er wellicht ondernemers op dit forum aanwezig waren die ervaring hebben met dergelijke constructies. Mijn bijna naamgenoten geven natuurlijk ook geen garanties hoewel ze zonder enige twijfel waardevol advies kunnen geven. Voordat ik echter bakken met geld naar Rotterdam of Breda ging brengen dacht ik mezelf eerst wat meer informatie te verschaffen.
 13. Dank voor de wel zeer snelle reactie. Het kostenplaatje heb ik redelijk in beeld. Opzetten kost ongeveer 6000 euro. Jaarlijkse kosten zijn (inclusief personeel) ongeveer 8000 euro. Aankoop van vastgoed tel ik in dit geval even niet mee omdat ik er van uitga dat die kosten later bij eventuele verkoop op zijn minst te recupereren zijn. 24000 euro aan vennootschapsbelasting is wat mij betreft veel geld. Als ik veel van de winst naar (bijvoorbeeld) Georgië kan brengen scheelt me dat een behoorlijke som aan vennootschapsbelasting. Vandaar ook het idee natuurlijk. Puur voor wat betreft de kosten/baten denk ik dus dat het wel zinvol is. Ik ga er voor het gemak ook even vanuit dat we productiever zullen zijn met twee man extra personeel in het buitenlandse bedrijf en het resultaat dus ook zal stijgen.
 14. Beste Higherlevel forummers, Mijn eerste bericht, en dus een kleine introductie. Ik heb een bedrijf waarin wij marketing advies geven en design van bijvoorbeeld webshops doen voor met name Belgische, Duitse en Nederlandse bedrijven. Het bedrijf loopt goed. Afgelopen jaar een resultaat van ca. 120000 euro. Heel fijn natuurlijk. Ook kostbaar. Hoewel we met een Nederlandse BV een redelijk vennootschapsbelastingtarief betalen t.o.v. andere Europese landen is het toch altijd een beetje pijnlijk om een groot gedeelte van je zuurverdiende centjes af te geven aan een organisatie die daar dingen mee doet waar je het zelf eigenlijk meestal niet zo mee eens bent. Natuurlijk wil ik alles 100% legaal en veilig houden maar offshore lonkt... Met offshore doel ik niet direct op de gekende landen als Belize of Panama maar eerder op de zero tax gebieden in Georgie o.i.d. Mijn idee was om een Ltd in de tax free zones in Georgië te starten, een kantoor te huren of kopen en daar één of twee man personeel aan te nemen. In Georgië zijn werknemers die goed hun werk doen, goed te betalen en ze zouden dus echt iets kunnen toevoegen aan het bedrijf. Ik zou dan het bedrijf in Georgië laten factureren aan het bedrijf in Nederland om zo tot een wat gunstigere verdeling van winst te komen. Nu weet ik dat iedereen gaat adviseren om een specialist in te schakelen. Op het moment ben ik cliënt van Roelof Vos van Hertoghs advocaten. Prima lui. Vragen echter wel 500 euro per uur. Dus voordat ik deze case study daar voorleg zou ik graag horen of iemand op het forum ervaring heeft met een dergelijke opzet. Specifieke vragen waarvan ik hoop dat iemand daar antwoord op heeft: Wanneer is het buitenlandse bedrijf toch (vennootschaps)belastingplichtig in Nederland? Mag ik mezelf een salaris toekennen uit de buitenlandse vennootschap? Is het een probleem als ik zelf de enige aandeelhouder en directeur van het buitenlandse bedrijf ben? Verder zijn natuurlijk alle tips en opmerkingen van harte welkom!
EN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept