Jump to content

CasparV

Junior
 • Content Count

  14
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

0
 1. Volgende situatie: Ik bezit een huis, vrijwel afbetaald. Huis heeft erg lang te koop gestaan en wil ik nu van de markt halen en er blijven wonen. Ik heb een nieuwe kleinere woning gekocht een paar jaar terug om te gaan wonen als het oude huis verkocht werd, gefinancierd met overbruggingshypotheek. Nu ik het oude huis van de markt wil halen moet de overbruggingshypotheek op het nieuwe huis worden omgezet in een normale hypotheek. Dit mag van de bank, maar ik moet me daar dan wel inschrijven bij de GBA. Ik weet niet of dat zwart op wit komt in het contract, maar de adviseur van de bank heeft het wel nadrukkelijk gezegd. Nou is de inschrijving bij de GBA niet perse het probleem, de huizen zijn zelfs in dezelfde gemeente, maar het kost me volgens mij klauwen met geld om het oude huis in box3 te zetten bij de fiscus. De volledige WOZ waarde komt dan bij het eigen vermogen. Het nieuwe huis in box3 kost vrijwel niets omdat de WOZ waarde wegvalt tegen de hypotheeklening. Natuurlijk kan ik op de nieuwe woning hypotheekrente aftrek krijgen als dat mijn primaire woning wordt, maar het oude huis in box3 is uiteindelijk zo duur dat ik er flink op achteruit ga. Dus ik zit met de volgende vragen: - Kan een bank een GBA inschrijving afdwingen? Zetten ze dat in het contract en waarom eigenlijk? - Kan ik tegen de GBA inschrijving in toch mijn oude woning als primair verblijf opgeven? Dit is namelijk ook de feitelijke situatie, ik blijf primair in de oude woning. Of gaat de fiscus hier toch over struikelen omdat zij natuurlijk de GBA data doorkrijgen. Heeft iemand hier wat inzichten in?
 2. Ja ik geloof dat je gelijk hebt. Ik vind hier heel weinig over, bijna alle artikelen gaan over de 7% bijtelling op inkomstenbelasting waar werknemers die een fiets van de zaak krijgen alleen mee van doen hebben. Maar de regel met BTW op bedrijfsgoederen (voor ZZPers ) is volgens mij vrijwel zonder uitzondering dat je zelf het percentage privé gebruik moet bijhouden en dat percentage jaarlijks in mindering moet brengen op de BTW aftrek gerelateerd aan dat goed. Een paar artikelen suggereren dat een fiets KM administratie niet nodig is voor percentage privé gebruik, maar dat je kunt schatten en dat dit aannemelijk moet zijn om discussies te voorkomen.
 3. Ooh, dit vervangt geheel het privé gebruik van BTW verrekenen? Daar ben ik dan weer blij mee!
 4. Nog even over de KM administratie om BTW privé gebruik goed op te geven: is daar enige ervaring mee/jurisprudentie over? Het is natuurlijk absurd om elk persoonlijk ommetje door het bos in een excel sheet te gaan opnemen. Accepteert de belastingdienst schattingen? Hoe dan anderen dat?
 5. Dat is inderdaad zeer interessant! Ai, dit wist ik niet, dus de MIA geldt alleen voor speed pedelics en niet voor reguliere e-bikes? OK dan valt die sowieso af voor mij.
 6. Ok bedankt, kwestie van woordkeuze wellicht, maar het klopt wel dat mijn fiscale winst in dit voorbeeld met € 4042,50 afneemt dit jaar als gevolg van de aanschaf van deze fiets?
 7. Ik zou graag wat fiscaal advies willen inwinnen bij jullie over de aanschaf e-bike. Ik heb wat moeite om met Googlen tot een compleet plaatje te komen van mijn situatie. Ik heb een eenmanszaak, ben nog een starter (2e jaar) en BTW plichtig. Ik wil een e-bike aanschaffen voor grotendeels persoonlijk gebruik, maar wel zeker meer dan 10% zakelijk. Volgende vragen: - Begrijp ik goed dat ik van een zakelijke e-bike van bv € 3000 ex BTW het volgende mag aftrekken. MIA (13,5% van 1500 = 202,50), KIA (28% van 3000 = 840) ? - Is de bovengenoemde extra aftrekpost van 1042,50 nou bovenop de reguliere aftrekpost van 3000? Hiermee bedoel ik: ik ben starter dus ik kan willekeurig afschrijven en zou normaal kiezen om 3000 van de aanschaf van een bedrijfsmiddel volledig in mindering te brengen op de winst dit jaar (ik zit in de 52% schaal). Komt het extra MIA/KIA voordeel daar nog weer bovenop? Ik heb dus een aftrekpost die hoger is dan de waarde van de fiets zelf? - Stel dat ik inderdaad de fiets maar 25% zakelijk gebruik, moet ik dan nog met iets rekening houden? Ik tel dus 7% van € 3630 incl btw jaarlijks bij mijn winst op, maar mag alle kosten verder zakelijk nemen? Ook moet ik privé gebruik van BTW afrekenen, maar moet ik hiervoor daadwerkelijk een KM administratie gaan bijhouden om een verhouding prive/zakelijk te bepalen (dit is toch eigenlijk niet te doen voor mij en ook volledig oncontroleerbaar ivm gebrek aan KM teller etc)? Hoor graag jullie perspectieven. Alvast bedankt!
 8. Ah super, goed om over jouw praktijkervaring te lezen. Moest je toen voor die 100 euro je aangifte nog een keer corrigeren of heeft de inspecteur dat voor je gedaan bij haar controle? Dat is wel een nette service dan!
 9. Ja ik post hier ook vooral om te leren over genoemde onderwerpen zodat ik vervolgens betere beslissingen kan maken of op niveau met een fiscalist kan praten! Verder had ik mij inderdaad niet beseft dat je de startersregeling niet willekeurig kan toepassen. Ik kan natuurlijk bewust bv het urencriterium niet halen, maar express de de zelfstandigenaftrek missen is fiscaal waarschijnlijk de allerslechtste beslissing. Het komt erop neer dat ik dus hoe dan ook startersaftrek in 2019 t/m 2021 zal krijgen. In 2019 ga ik vrijwel zeker verlies draaien vooral met de extra ondernemers aftrekpost van ca € 9200. In 2020 en 2021 is het toch wel de bedoeling dat ik genoeg winst maak om (een groot deel van) de ondernemersaftrek in het jaar zelf te kunnen toepassen. Dus daarom is het jammer dat juist 2019 een verlies zal opleveren en 2016 een slecht jaar is om mee te verrekenen. Hier komt dus mogelijk de middelingsregeling om de hoek kijken! Hier nog een link van de belastingdienst wat volgens mij precies op dit scenario ingaat (laatste alinea): https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/werk_en_inkomen/bijzondere_situaties/middeling_sterk_wisselende_inkomens/voorwaarden_voor_middeling
 10. Je hebt inderdaad helemaal gelijk en ik was te kort door de bocht. Ik zie nu hoe snel het oploopt. In het geval van afkoop in 2019 met het fictief 2 jaar terugschuiven van de inleg om de rekentool eerlijk te maken kom ik uit op 3,6% revisierente. Ik zie nu ook dat het relatief laag is omdat ik de eerste jaren weinig heb ingelegd en steeds meer ben gaan inleggen in de latere jaren. Als ik de lijfrente dit jaar nog zou afkopen zou ik uitkomen op 2,2%
 11. Hoi Henk, Ja inderdaad. Ik heb deze topics express niet verenigd omdat het anders een zeer complex en warrig verhaal wordt. Een fiscalist zal ik zeker overwegen, ik ken er ook een die mij eerder goed heeft geholpen, maar zijn rekeningen lopen snel op dus wil me eerst even verdiepen in de topics! De afkoop van de lijfrente is ook iets wat ik alleen overweeg op een gunstig moment en misschien is 2019 dat niet of doe ik het überhaupt niet. Ik was alleen zo verbaasd dat het in mijn specifieke scenario eigenlijk geheel kosteloos lijkt te kunnen, dus dat wilde ik even toetsen en ook posten voor anderen die hierop zoeken.
 12. Hoi Highio, Bedankt! Ik lurk hier al jaren, al mijn fiscale zoekopdrachten op Google komen hier uit lijkt het :) Wat betreft verrekenbare verliezen in eenmanszaken, dit is wel degelijk mogelijk voor zover mij bekend: https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/zakelijk/winst/inkomstenbelasting/inkomstenbelasting_voor_ondernemers/verlies_uit_onderneming Ik heb in deze vragen al vrij veel research zitten, maar nog geen praktijkervaring, dus ik sluit zeker niet uit dat ik foute aannames heb.
 13. Ik heb in 2014 bij Brand New Day een box1 pensioenrekening geopend, daar maandelijks in gestort en dat altijd als aftrekpost opgevoerd. De totale waarde is nu ca. €14k Nu overweeg ik deze pensioenrekening af te kopen omdat ik in 2019 geen inkomen heb. Ik las online alleen maar de horror van 52% box1 belasting plus 20% revisierente, maar in mijn geval lijkt het zelfs fiscaal zeer gunstig te kunnen. Volgens de rekentool van de fiscus ben ik i.v.m. de "tegenbewijsregeling" (waarvoor ik in aanmerking kom) maar circa 1 - 1,5% revisierente schuldig. Verder omdat ik in 2019 geen inkomen ga hebben ivm het starten van een eenmanszaak die zeker verlies gaat draaien, zal ik volgens mij per saldo echt verwaarloosbaar weinig belasting betalen (misschien 0 tot 10%). Als je dit afzet tegen de aftrekposten lijfrente in afgelopen jaren en het vrijgesteld van box3 sparen voor 5 jaar lijkt het erop dat de fiscus per saldo geld heeft bijgelegd. Zie ik wat over het hoofd? Is dit een legitieme optie voor mensen die plots zonder inkomen zitten een jaar en in de afgelopen 10 jaar zijn gestart met hun pensioen? Dit natuurlijk met de kanttekening dat als ik de rekening afkoop begin 2019, dat Brand New Day allereerst 52% inkomstenbelasting (en misschien zelfs 20% revisierente) inhoudt en ik dit in een (voorlopige) aangifte van de belastingdienst moet zien terug te krijgen.
 14. Ik ben de afgelopen jaren in loondienst geweest en verruil dat 1 jan 2019 voor een eenmanszaak. Ik had in 2016 een laag inkomen (€15k bruto) en in 2017 en 2018 €45k bruto inkomen. Ik heb geen fiscale partner (relevant). Ik krijg de indruk dat er een fiscaal optimale strategie is voor het toepassen van de startersaftrek en dat wilde ik even toetsen hier. Als je de startersaftrek toepast bovenop de zelfstandigenaftrek heb je sowieso een verliespost van ca € 9200,- bovenop je feitelijk verlies uit de onderneming. In mijn geval in 2019 zeker iets van € 15.000,- verrekenbaar verlies totaal. Als je dit verlies achterwaarts toepast wat je volgens mij verplicht bent in het oudst mogelijke jaar (dus verlies uit 2019 verrekenen met 2016) dan is het volgens mij nogal van belang hoeveel inkomen je dat jaar had. Stel dat mijn belastbare inkomen in 2016 € 45.000,- was, dan zou ik na verrekening van het € 15.000,- verlies in 2019 toch zeker ca € 6000,- belasting terug krijgen over 2016 verwacht ik. Maar ik had in 2016 maar een belastbaar inkomen van € 15.000,-, dus zal het verrekenbaar verlies wellicht maar een teruggave van max € 1500,- opleveren vanwege de heffingskortingen in 2016. In beide gevallen is mijn verrekenbare verlies volledig 'op', maar het verschil in teruggave is aanzienlijk. Dus even mijn vraag: loont het inderdaad om je startersaftrek strategisch in te zetten in de jaren dat je er recht op hebt? In mijn geval zou het dus mogelijk verstandig zijn om de startersaftrek in 2019 niet toe te passen en de 3 jaar erna wel. Of om de vraag eigenlijk veel simpeler en algemener te stellen: klopt het, dat het eigenlijk nauwelijks loont om aftrekposten toe te passen op een belastbaar inkomen van € 15000,- of lager? Want wat je wint aan aftrekposten, verlies je al heel snel op algemene heffingskortingen die daarmee verdampen (zeker als je geen fiscale partner hebt).
EN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept