Jump to content

repelsteeltje

Junior
 • Content Count

  24
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

0
 1. Volgens mij is de bv in dat scenario alleen btw over de boekwinst verschuldigd. De boot zou dan meer waard moeten worden na verloop van tijd, waar geen sprake van is.
 2. leuke vergelijking makkelijk te onthouden ook (:
 3. super goed die link https://wetten.overheid.nl/ waarvoor dank, heb ik wat aan
 4. in punt 5 van de rekenhulp van de Belastingdienst wordt gesteld: Gebruikt u de werkruimte voor uw onderneming en voor privé? Dan mag u de kosten aftrekken die u hebt gemaakt voor uw onderneming. Hier wordt niet gerept over eventuele 'huur' die over dat privégebruik verschuldigd is aan de bv. Enkel en alleen dat kosten die voor de onderneming zijn gemaakt kunnen worden afgetrokken dus 'naar rato'. Die rekenhulp beschrijft de situatie van een eenmanszaak en inkomstenbelasting. In die situatie ben en blijf je eigenaar van de woning / werkruimte. Het gaat dus alleen om hoe de kosten worden verdeeld. Bij een BV ontstaat een nieuwe situatie. Dan is ofwel de BV eigenaar en moet je huur betalen voor prive gebruik. Of jij bent eigenaar en moet de BV een vergoeding betalen voor gebruik. De rekenhulp is dus niet bruikbaar in jou situatie Ah, nu begrijp ik wat je eerder bedoelde met 'Jij bent jij en de BV is de BV. Beiden strikt gescheiden entiteiten!'. Waar kan ik die specifieke informatie vinden over dat in dit geval bij een BV een nieuwe situatie ontstaat en dat dan de BV eigenaar is en dat huur betaald moet worden voor privégebruik. Super interessante materie! Welk boek moet ik openslaan, welke website kan ik bezoeken?
 5. Omschrijving zelfstandige werkruimte: Een werkruimte is zelfstandig als deze duidelijk is te onderscheiden door uiterlijke kenmerken. Bijvoorbeeld door: een eigen opgang of ingang, andere voorzieningen in de werkruimte, zoals eigen sanitair (toilet en watervoorziening). De werkruimte zou u ook als zodanig kunnen verhuren aan bijvoorbeeld een onbekende.
 6. in punt 5 van de rekenhulp van de Belastingdienst wordt gesteld: Gebruikt u de werkruimte voor uw onderneming en voor privé? Dan mag u de kosten aftrekken die u hebt gemaakt voor uw onderneming. Hier wordt niet gerept over eventuele 'huur' die over dat privégebruik verschuldigd is aan de bv. Enkel en alleen dat kosten die voor de onderneming zijn gemaakt kunnen worden afgetrokken dus 'naar rato'.
 7. Heb de volgende rekenhulp gevonden op de site van de Belastingdienst betreffende werkruimte in de woning: https://www.belastingdienst.nl/rekenhulpen/werkruimte/ Hieronder de procedure die je doorloopt: Werkruimte Om vast te stellen of u recht hebt of aftrek van kosten voor een werkruimte, krijgt u een aantal vragen over uw situatie. Klik op het vraagteken voor extra informatie. Let op! Het is mogelijk dat uw situatie niet voorkomt in dit hulpmiddel. Vraag dan advies aan uw fiscaal dienstverlener (boekhouder of adviseur). (heb ik de Belastingdienst over gebeld en mijn 'boot' wordt hetzelfde behandeld als 'werkruimte in de woning'. Hebt u een huurwoning of een koopwoning? koopwoning Bent u getrouwd of woont u samen? ja Bent u zelf voor 100% eigenaar van de woning? ja Is uw partner ook ondernemer? nee Hebt u een zelfstandige werkruimte? ja Omschrijving zelfstandige werkruimte: Een werkruimte is zelfstandig als deze duidelijk is te onderscheiden door uiterlijke kenmerken. Bijvoorbeeld door: een eigen opgang of ingang, andere voorzieningen in de werkruimte, zoals eigen sanitair (toilet en watervoorziening). De werkruimte zou u ook als zodanig kunnen verhuren aan bijvoorbeeld een onbekende. Gebruikt u de werkruimte voor meer dan 90% voor uw onderneming? nee Gebruikt u de werkruimte voor meer dan 10% voor uw onderneming? ja Resultaat U hebt recht op kostenaftrek U rekent uw werkruimte tot uw ondernemingsvermogen. Dat betekent voor u: 1. De werkruimte hoort in box 1 tot de winst uit onderneming en niet meer tot de eigen woning. 2. U moet de werkruimte voor de werkelijke waarde vermelden op de balans. Dit doet u eenmalig bij de start van de onderneming of bij het eerste gebruik van het pand voor uw onderneming. 3. Hebt u een hypotheek op het pand? Dan moet u het gedeelte van de hypotheek voor de werkruimte vermelden als schuld op de balans. Dit doet u eenmalig bij de start van de onderneming of bij het eerste gebruik van het pand voor uw onderneming. 4. U kunt jaarlijks kosten voor de werkruimte aftrekken. 5. Gebruikt u de werkruimte voor uw onderneming en voor privé? Dan mag u de kosten aftrekken die u hebt gemaakt voor uw onderneming. 6. Stopt u later met uw onderneming of verkoopt u het pand? Dan moet u rekening houden met het resultaat dat u behaalt met de verkoop (voor het gedeelte van de werkruimte) of de overdracht naar uw privévermogen.
 8. Duidelijk, dankjewel, ik voorzie daar gelukkig geen problemen. Bedankt voor het meedenken, ik hoor het graag als je nog meer aspecten kan bedenken (:
 9. Kan je een voorbeeld geven waarom het ingewikkelder zou kunnen zijn dan ik het schets? Ik verkoop de boot aan de bv, zet hem op de balans, trek de betaalde btw voor liggeld, etc. af van het totaal aan te betalen omzetbelasting in betreffende periode en betaal zo minder belasting. Ben benieuwd naar je reactie (:
 10. Kan je een voorbeeld geven waarom het ingewikkelder zou kunnen zijn dan ik het schets?
 11. In reactie: zie mijn laatste 2 reacties, met name: privé bezit € 330.000,- bezit bv € 270.000,-, inkomen € 0 - 2018, € 30.000 - 2019, € 100.000 - 2020, schulden 0
 12. Als je de boot verkoopt aan de BV dan verkoop je de boot aan de BV... :'( En dan is deze van de BV. De boot komt dan op de balans, daar wordt op afgeschreven en alle kosten zijn voor de BV. En moet je rekening houden met het privégebruik. (dat is nu toch al enkele keren geschreven!) Als je de boot niet aan de BV verkoopt, dan blijft deze van jou. Dan is er dus sprake van terbeschikkingstelling, als de BV iets (marktconforms) betaalt aan jou voor het gebruik. (ook dat is een paar keer geschreven!) Top, super duidelijk, had ik even nodig, waarvoor dank ! In het eerste geval waarbij de boot op de balans komt kan ik de btw die ik betaal voor liggeld, energie, onderhoud en verzekering van de boot naar rato aftrekken van de belasting die ik in eenzelfde periode over mijn omzet betaal, wat mij dus een belastingvoordeel oplevert. Het belastingvoordeel bij het privé ter beschikking stellen van bezit, de boot in mijn geval, is mij nog niet geheel duidelijk. Ik schrijf het even uit, hopelijk begrijp ik het dan beter. De bv betaald 'huur' voor de boot, waarover 21% btw wordt betaald. Deze btw kan weer van de omzetbelasting worden afgetrokken, maar privé moet inkomstenbelasting tussen de 36,55 en 51,95% worden betaald over de ontvangen huur. Mijn conclusie is in het geval van ter beschikkingstelling van bezit ik meer belasting moet betalen dan als ik de boot aan de bv verkoop. Ik hoor graag of deze redenering de juiste is of dat ik eventueel nog wat gemist heb.
 13. Repelsteeltje denkt waarschijnlijk dat een bv fiscaal hetzelfde werkt als een eenmanszaak. Kan jij uitleggen wat de reden is waarom ik de boot niet op de balans zou kunnen zetten als ik hem vanuit privé verkoop aan mijn bv en dan naar rato liggeld, verzekering, energie- en onderhoudskosten op de winst- en verliesrekening zet?
 14. Gaf Joost niet reeds aan dat zulks niet zomaar kan bij een bv? Wat is de reden waarom dat niet zou kunnen? Waar staat die regel? Is het niet zo dat als je het kan verantwoorden waarom je voor een bepaalde constructie hebt gekozen de Belastingdienst daar in mee zou kunnen gaan of niet.
 15. Je bedoeld hiermee dat dit in de huidige situatie gedaan zou moeten worden? En wat als ik de boot verkoop aan de bv, zou dat de zaak veranderen? Zie de laatste reactie van shoptillyoudrop (: Zoals ik het nu zie verkoop ik de boot aan de bv en zet 80% van de verkoopprijs als activa op de balans en noteer 80% van liggeld, verzekering, energie- en onderhoudskosten op de winst en verlies rekening. Fiscale winst zit hem dan in het feit dat ik de Btw kan verrekenen met mijn inkomsten.
EN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept