Jump to content

Stropdaz

Newbee
 • Content Count

  5
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

0

Register

 • How did you find us:
  maak een keuze
 • You are:
  ondernemer
 • What age group do you belong to?
  31-35
 • You are primarily interested in:
  ondernemen algemeen
 1. Thanks, dat blijkt inderdaad. Erg raar, want je zou verwachten dat ze op zijn minst hetzelfde zeggen als op hun site staat. Neem aan dat die site wel betrouwbaar is. Maar hoezo krijg je schriftelijk wel een fatsoenlijk antwoord? Andere medewerkers?
 2. Vooral de man die ik heb gesproken aan de belastingtelefoon gistermiddag en de vrouw die ik ervoor sprak bij de kvk. De kvk dame zegt: Wij kunnen u plaatsen onder 2 SBI codes. Namelijk 88101 en 86919. In eerste instantie dacht ik huh val ik onder paramedisch. Maar toen heb ik deze link gevonden: https://sbi.cbs.nl/cbs.typeermodule.typeerservicewebapi/content/angular/app/#/code?sbicode=86919 En daaruit blijkt dat verpleegkundigen inderdaad onder 86919 kunnen vallen. Dus ik dacht mooi. Ze zei je kan de belastingtelefoon bellen en vragen of beide codes btw vrijgesteld zijn. Zo gezegd zo gedaan. Vervolgens begint de belastingtelefoon met een verhaal over "wij weten niet of die SBI codes btw vrijgesteld zijn" Toen ik er wat op door vroeg hoe ze dan wel beoordelen werd ik door verbonden en door verbonden en niemand kon mij iets meer zeggen. Uiteindelijk kwam na 1 uur (serieus!) iemand aan de lijn die een heel verhaal af stand wat eigenlijk in de link staat van zzp nederland (waarvoor dank). aar ik vroeg hem toen: "Hoe kan een belasting inspecteur beoordelen of ik werk doe wat vrijgesteld is van tw of niet" Toen zei de man van de belastingtelefoon: "Het is net de lotto. U dient geluk te hebben met het besluit". Vanaf dat moment ben ik wat onzeker. Ik denk ze kijken naar het woord "verpleegkundige" wat bij hoofd activiteit staat en dan zien ze dat is zorg voor mensen, dus btw vrij. Of ze kijken naar is die Stropdaz big geregistreerd > ja > dus vrijgesteld van btw. Kortom, eigenlijk heeft de belastingtelefoon mij wat in de war gemaakt. Ik dacht het allemaal goed in mijn hoofd te hebben maar zij hebben wat heen en weer geschopt. Ik denk en dat doe ik nog steeds; "zorg aan de mens (dus verpleging) en big geregistreerd is btw vrij". Ik voldoe aan de voorwaarden, ik val onder de doelgroep etc. Maar als ik dan hoor dat het net een lot is in de loterij schrik ik daar van en vraag ik me af of het een kop of munt spel is daar op kantoor bij de belastingdienst. Snap je hoe mijn verwarring is opgetreden?
 3. Hoi Norbert, Dankjewel dat je de moeite hebt genomen om mij uitleg te geven over btw. Als ik jou verhaal goed begrijp en zoals ik al eerder heb gelezen valt de activiteit "verpleging" onder btw vrijgesteld. Maar hoe kan de belastingdienst bepalen, zonder met mij gesproken te hebben, welke activiteiten ik ga ondernemen en of die BTW plichtig zijn? Enerzijds lees je dat ze kijken naar de SBI codes (> beide zijn overigens vrijgesteld van btw als ik het goed lees) en anderzijds lees je dat ze er niet naar kijken. Het lastige vind ik dat de belastingdienst iets anders zegt dan op hun site staat. Daar staat dat bv werken in een instelling vrijgesteld is van btw. Aan de telefoon zeggen ze vervoglens dat werken als verpleegkundige in een instelling niet btw vrijgesteld is omdat er dan iemand tussen de client en jou zit. Jammer dat het niet allemaal eenduidig is, dat zou het een heel stuk makkelijker maken. Ik ben nu vooral "bang" dat ze dadelijk zeggen: "u bent niet btw vrijgesteld" En zoals jij zegt .... het zou niet mogen dat andere zzp'ers vrijgesteld zijn als ze voor een bemiddelingsbureau of instelling werken, maar helaas gebeurd dat echt. Ik heb vaak genoeg facturen gezien waarin geen btw stond en ik hoor het ze ook allemaal zeggen dat ze btw vrijgesteld zijn en dus geen btw heffen bij de instelling.
 4. Dankje Highio, denk hier veel te kunnen leren. De link die je stuurt heb ik diverse keren uitgebreid doorgenomen. Als ik het goed lees ben je als je big geregistreerd bent vrijgesteld van btw. Zou ook logisch zijn. Op de papieren die ik heb intvangen bij kvk staat niet dat ik big geregistreerd ben maar dat zullen ze wel kunnen nakijken. Wat ik hoor van mede zzpers is dat de belastingdienst naar de sbi codes kijkt en dan een beslissing maakt of je vrijgesteld bent of niet. Ik weet niet of dit klopt? Wat ik ook hoor van de belastingtelefoon is dat je niet voor vast voor een instelling mag werken als zzp en niet via bemiddelingsbureau. Doe je dat wel ben je btw plichtig. Dat snap ik en vind ik ook niet meer dan normaal. Echter wat ik niet snap; een belastinginspecteur weet toch niet als hij mij niet heeft gesproken hoe en voor wie ik ga werken (pgb clienten of bemiddelingsbureau bv). Meest logische zou ik vinden; 1. Clientenzorg zonder tussenkomst van derden > btw vrij 2. Clientenzorg met tussenkomst van bureau of instelling > btw plichtig Maar zo gaat het niet in de praktijk hoor ik van zzpers om mij heen, en ik heb in loondienst veel facturen gezien van zzpers en daar stond idd geen btw op. Ik moet de vaststellingsbrief nog krijgen maar als daar in staat dat ik btw plichtig ben heb ik een groot probleem vrees ik. Niet omdat het qua administratie meer werk is maar omdat ik dan 21 procent duurder ben dan mijn zzp collega's. Dan val ik buiten de boot. Of denk ik nu verkeerd?
 5. Ik heb mij ingeschreven bij de kvk als zzp verpleegkundige > big geregistreerd. Ze hebben mij 2 sbi codes gegeven. Eentje bij de inschrijving en staat dus op het kvk uitreksel, eentje tijdens een telefoontje later toen ik vroeg of die code wel afdoende was omdat ik niet alleen in de thuiszorg ga werken. Ik heb nu code 88101 en 86919. Veel zzp verpleegkundigen hebben 88101 en zijn vrijgesteld van btw. Maar als ik het goed zie valt de groep 86 ook onder gezondheidszorg en zou dus btw vrijgesteld moeten zijn. De paramedische zorgberoepen. Maar hoe maakt de belastingdienst nu de keuze of je btw plichtig of btw vrij bent? Is de sbi code doorslaggevend? Of door dat er niks in staat van dat je voor bemiddelingsbureau werkt (dan ben je nl wel btw plichtig)? Of is big geregistreerd altijd btw vrij en kijken ze daar alleen naar?

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept