Jump to content

MelvinId

Junior
 • Content Count

  7
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

0

Personal info

 • You are:
  student
 • Country
  Netherlands
 • First name
  Melvin
 • Last name
  Idema
 • Website address
 • How did you find us:
  zoekmachine

Register

 • What age group do you belong to?
  19-24
 • You are primarily interested in:
  ondernemen algemeen
  commercie en marketing
  ondernemingsplannen
  innovatief ondernemen

Company info

 • Location
  Amsterdam
 1. Dankjewel voor zeer goede vragen Hermes Ratgers! Dat zijn inderdaad dingen die zeker mogelijk zijn in de toekomst en waar we uiteraard op voorbereid moeten zijn. Vandaag heeft m'n compagnon gebeld met de KvK en eenzelfde vraagstelling bij hen neergelegd, helaas had de dame geen helder antwoord en raadde aan een B.V of een V.O.F op te richten. Maar zoals Hermes en likewise al aangeven is een V.O.F niet ideaal in deze situatie en daar ben ik het mee eens. Hebben wij weer! Haha, dat is goed om te horen. We hebben besloten om allebei eerst een eenmanszaak op te richten en ervaring op te doen, klantenbestand op te bouwen en aan te kijken of deze samenwerking inderdaad zo ideaal is als we in ons hoofd hebben via bovengenoemde constructie. Mocht de samenwerking bevallen en we denken nog steeds voordeel te halen uit een samenwerking onder 1 naam is een Coöperatie in ons ogen ideaal. Dat past perfect bij wat we onder ogen hebben in de (nabije) toekomst. Dank jullie voor alle gedeelde kennis en tips. Top forum! :)
 2. Ik begrijp dat het een idee is en géén professioneel advies. Maandag gaan we bij de KVK advies inwinnen over zo’n soortgelijke constructie om vervolgens uiteraard een ondernemersplan en goede afspraken vast te leggen. Daar ben ik het (deels) mee eens, maar de nadelen lijken groter dan de voordelen bij een samenwerking tussen twee eenmanszaken. Daar ging m’n oorspronkelijke topic dan ook over, dus ik waardeer je mening enorm! We vissen in hetzelfde water bij alleen twee eenmanszaken, des te lastiger is het om onder die 70% te blijven en des te lastiger klantenwerving is, zeker in de sterk concurrerende branche waarin we ons begeven. Een collega-ondernemer zei: ”Samen een zaak starten is het einde van een vriendschap” en dat is uiteraard niet de bedoeling. Anderzijds pak je wel een grotere doelgroep bij twee eenmanszaken en help je elkaar groeien. Wat weer een groot voordeel is. Ik ben benieuwd wat de KVK te vertellen heeft, in ieder geval hebben jullie antwoorden zeker geholpen in welke richting we moeten zoeken. Dankjewel!
 3. Daar heb je gelijk in, dat is zeker een groot nadeel. Naast het nadeel dat ons marktpositie verslapt bij deze constructie. We hebben toch groot-en-deels dezelfde doelgroep en product. Alleen is eemanszaak A goed in het ontwerpen van het product en eenmanszaak B goed in het uitwerken van het product. Daarom lijkt mij de suggestie van Highio het best, ieder richt een eenmanszaak op voor de zelfstandige opdrachten en samen richten we een V.O.F op om te gaan voor de mooie opdrachten. Mocht er in de toekomst dan iets veranderen resteert alleen de verplichting nog om bestaande opdrachten af te ronden. Wel ben ik bang dat dit een erg lastige constructie wordt om vol te houden, zeker omdat je 1225 uren per onderneming moet investeren om als ondernemer gezien te worden. En dus niet alsnog die zelfstandigenaftrek en startersaftrek te verliezen. Dank jullie voor de tips en kennis nogmaals!
 4. Dankjewel voor de opheldering Cosara! Fijn om te horen dat ik er naast zat.
 5. Het is zo dat als meer dan 70% van je gewerkte uren bij 1 opdrachtgever - in dit geval één van de twee ondernemingen - vandaan komt de belastingdienst dit mogelijk gaat beschouwen als loondienst. Immers ontstaat er een dienstverband tussen beide partijen. Maar het is wel zo dat, zeker door onze branche, de locatie, tijden en facturatie zelf geregeld worden; wat weer meer op zelfstandig ondernemen lijkt. Tenminste, zo heb ik het geïnterpreteerd vanuit mijn beperkte kennis. Maar ook is het een stuk lastiger om als 1 naam naar buiten te treden terwijl er 2 eenmanszaken achter zitten, denk dat dat ook een beetje dubieus overkomt. De edit van Highio is een hele mooie: Dat lijkt mij een prima constructie, de mooie opdrachten die nauwe samenwerking vereisen via de VOF en de kleinere opdrachten die zelfstandig uitgevoerd kunnen worden via een zelfstandige eenmanszaak. Om zo niet die onafhankelijkheid te verliezen en toch als een naam naar buiten te kunnen treden. Ontzettend bedankt voor jullie antwoorden, beiden. Hielp me net even anders nadenken!
 6. Hoi Highio, Dankjewel voor je (snelle) antwoord! Dat lijkt mij inderaad een prima constructie. De eenmanszaak voor opdrachten die te ver af staan van de VOF om nog daar onder te brengen, en de VOF voor opdrachten waarbij we nauw samenwerken. Waarbij er zeer goede schriftelijke afspraken worden gemaakt. Ik had nog geen weet over tekenbevoegdheid, dankjewel voor het benoemen van die optie. Mocht je toevallig nog tips hebben dan zijn die van harte welkom! Edit: Ik las ergens dat als twee eenmanszaken elkaar veelvuldig factureren dit op een gegeven moment gezien wordt als loondienst, kan dit kloppen? Wat zijn hier de gevolgen van? Groet en nogmaals dank, Melvin
 7. Het einde van mijn studie Grafische Vormgeving nadert en naast het verwerven van kennis heb ik ook een mooi netwerk opgebouwd van gelijkgestemden. Ons beroep is een vrij-beroep en het is ook heel gebruikelijk om ZZP'er of Freelancer te worden na de studie. Nu speelden we al een tijdje onafhankelijk met het idee om een zelfstandig bedrijf te starten. Maar we hebben beiden een uitgesproken talent die gecombineerd een prima start op de markt kan betekenen. Daarom leek het mij slim om een maatschap op te richten en vanuit 1 naam klantenwerving en marketing te regelen; maar na veel informatie inwinnen en gesprekken gevoerd te hebben lijkt het ons toch beter om allebei een eenmanszaak op te richten. Zeker omdat we beide een andere kant van de Grafische Vormgevings wereld bekleden. Mocht dan een van ons een andere kant op willen gaan, dan is daar genoeg vrijheid en kansen voor. Toch willen we wel - en zeker op het begin - een nauwe samenwerking aangaan. De één ontwerpt terwijl de ander uitwerkt. Nu kwam ik een artikel tegen van iemand die met hetzelfde probleem zat en het ook op deze manier opgelost had. Zij hadden namelijk beide een aparte eenmanszaak gestart, adverteren/factureren onder 1 naam en factureren elkaar voor de gewerkte uren. Helaas stond daar niet bij wat voor constructie zij daarvoor gebruikt hebben. De meest ideale situatie is in mijn ogen een flexibele constructie waarbij we onder 1 naam kunnen adverteren/factureren maar zonder al te veel gedoe deze samenwerking weer kunnen afbreken en onafhankelijk blijven. Door onze jonge leeftijd is de toekomst nog niet zeker en is het lastig om een langetermijn samenwerking aan te gaan onder bijvoorbeeld een V.O.F zonder mogelijke privé-problemen door veranderende interesses, verhuizing naar het buitenland en/of de mogelijkheid dat één van ons een groffe (financiele) fout maakt waar de ander de dupe van wordt. Waarvan de éérste twee zeker een grote mogelijkheid spelen doordat wij beide internationale ambities hebben. Hoe zit dit belastingtechisch en juridisch in elkaar? Waar moeten we op letten bij zo'n constructie en/of wat is, naar jouw idee, een betere aanpak om onafhankelijk - denk aan ieder z'n eigen eenmanszaak - maar toch nauw-samenwerkend onder 1 naam te opereren? Alvast ontzettend bedankt voor het antwoord!
EN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept