Johan van der Boog

Junior
  • Aantal berichten

    19
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Alles dat geplaatst werd door Johan van der Boog

  1. De Ict studenten maken de software niet. Dat doet een zeer ervaren programmeur. Weliswaar student maar maak je geen zorgen. Dat zit helemaal goed.
  2. EPR is ook belangrijk. Enkel nu is alles goed geregeld. Ik werk samen, voor de franchise structuur/communicatie, met 2 studenten ICT die net hun eigen bedrijf hebben en daarnaast met een (student) programmeur (net een eigen bedrijf ook gestart) waar we onze eigen kassasoftware* mee aan t ontwikkelen zijn. Deze partijen kunnen mij zeker helpen met het EPR de komende jaren als er meer eigen vestigen komen. De organisatorische aspecten zijn van enorm belang. De hoofdvraag op dit topic van mij was toch de keuze: elke winkel in een aparte bv? Of 1 winkel bv oprichten en daarin alle Hoofd- en nevenvestigingen. De meningen van diverse reacties hierboven, en ook van de diverse adviseurs (fiscalisten, notaris, franchise advieseur, administratiekantoor) welke ik voor mijn post hier op HL heb geraadpleegd, waren (voor mij niet althans) 100% duidelijk voor de een of de andere optie. Maar na deze afgelopen week samen te vatten hebben we besloten ons te focussen op t oprichten van 1 bv voor elke winkel. Daar komt een hoop geregel bij kijken. Enkel t aanvragen van een bankrekening nummer (ABN) duurt nu al 3 weken. Dus kan ik ook geen PIN contract afsluiten. En de winkel gaat begin maart open. Maar dat komt allemaal wel goed. Soms operen we snel vanaf vinden pand tot openen. Zoals nu ook t geval is en dan is t even spannend. Dit vele geregel voor elke bv (start nieuwe winkel) deed mij zoeken naar optie van 1 entiteit voor alle winkels. En uiteindelijk de post/vraag op HL. Maar het komt er toch op neer dat de losse bv structuur het beste is. Ik ben dus heel wat wijzer geworden. Nogmaals dank iedereen voor het meedenken en adviseren! En ik hoop dat de info hierboven nog eens gebruikt kan worden voor anderen met eenzelfde (soort) vraagstuk. Fijn weekeinde gewenst! *ik kan niet verder uitweiden over ons concept hier, maar ga er gerust vanuit dat het nodig is (noodzakelijk zelfs) dat wij eind 2020 onze eigen software hebben. Of liever nu al, maar vanwege budget is de beste optie, in wat langere ontwikkel termijn, samen te werken met zeer enthousiaste startende studenten :) risico ja. Maar dat is ondernemen altijd! Volg je gevoel.
  3. Bedankt Roel voor wat je allemaal zegt, ik heb het even een paar keer gelezen maar als ik het samenvat zoals hierboven dan komt het woord (eigen) boekhouder veel naar voren. En inderdaad een heel belangrijk punt dat er goede duidelijke processen, gestandaardiseerde interne werkwijzen, moeten zijn. Goede mensen hebben we om ons heen aangetrokken, en een goed concept hebben we ook, maar als de processen niet meeontwikkelen of zelfs achterblijven dan hapert de organisatie. Ik denk dat een interne boekhouder die meehelpt op deze gebieden die jij schetst van essentieel belang is. Zeker omdat we nu een klein team hebben welke zich voornamelijk focust op coaching/training, expansie, formule ontwikkeling, marketing en administratie :) tevens vind ik t feit wat jij ook zegt, en wat anderen ook al hebben gedeeld hier en ons als advies is gegeven: als je van een winkel af wilt, bijvoorbeeld we denken: een franchise ondernemer kan het in een bepaalde plaats wellicht toch beter doen als de wij met vestiging managers, dan is t makkelijker om de losse entiteit (bv) te verkopen dan deze uit een bv te knippen. Het thema ‘simpel houden’ houdt voor mij ook in dat het gewoon heel veel BV voelt (met 10 eigen winkels dan (statuten, notulen, kvk nrs, bankrekeningen, jaarverslagen etc)) voor iets wat wij als 1 organisatie (winkel bv/holding) zien. Maar zoals prinsrachid ook zei: er zijn mogelijkheden om fiscale eenheden voor de belasting (BTW) te creeeren. Dus t kan ook makkelijker dan ik eerder dacht. Daar ga ik me in verdiepen. En ook de automatisering zal t werk goed moeten doen. uiteindelijk gaat het erom dat alle processen duidelijk zijn en alle administratie tussen de winkels of bv’s goed wordt geregeld. Dat blijft een feit welke keuze er ook wordt gemaakt.
  4. Beste Highio, Onze inkoop gaat allemaal op consignatie basis. Dus inkoop is geen risico. Personeel met 3 bepaalde tijd contracten van 8/7/8 (iets in die orde) maanden of contract onbepaalde tijd en ook payrol. welke tussenvorm bedoel je? goed punt, motivatie. Met een bv per winkel zou je met aandelen kunnen werken zelfs als perspectief voor vestiginsmanager.
  5. Ja, dat klinkt zeker logisch. Het is de vraag of je het, de onderneming, als een geheel wilt zien. Zoals de investeerders. Die kijken (uiteindelijk) naar totale inkomsten/kosten en vooral de winst. Die kunnen een winkel, als t echt niet meer gaat, sluiten en zelfs het verlies van een doorlopend huurcontract erbij nemen. Dat kunnen wij niet. Nu zit onze kracht hem wel in onze directe betrokkenheid bij elke vestiging en het heel goed vinden van de locaties voor goede huur prijzen. En ook de lage opzet kosten. De waarheid ligt ergens in t midden en het voelt niet alsof ik een slechte keuze kan maken. Behalve t waakzaam en betrokken blijven en geen gekke dingen doen. Monitoren van elke winkel is wel van belang. En in dat kader kan een betrokken kantoor beter uitpakken dan een iemand op kantoor die verantwoording heeft over de gehele boekhouding. Op een kantoor controleert men ook elkaar. je kunt inderdaad een bv teveel sluiten. Ik kan wellicht ook in eerste instantie nevenvestigingen openen en als de winst de 200k nadert er dan een bv van maken. Bedankt nogmaals prinsrachid. Het is me duidelijker zo. Eind deze week maken we keuze.
  6. Ik ben er wel voor om elke winkel in B.V. te zetten en door een administratiekantoor te laten verzorgen. Ik begrijp de voordelen, waarom zouden we het anders doen. Toch..... Ik blijf me afvragen waarom de, zoals ik het nu zie meeste, (grote maar ook kleinere zoals ons) organisaties in de retail kiezen voor de Hoofd en Nevenvestigingen structuur. voorbeeld 1 voorbeeld 2 voorbeeld 3 Waarom doen zij dat? En alles wat ik zoek vind ik dit, dus blijkbaar is de opzet in een hoofd-nevenvestiging structuur voor organisaties in de mode branche meer norm dan uitzondering....
  7. In ieder geval erg bedankt dat je wel de tijd neemt om hier nog eens op in te gaan. Ik heb vanochtend contact gezocht in mijn netwerk voor iemand met verstand van zaken, daar ga ik vandaag nog mee in gesprek over deze materie. Ik neem jouw punten mee. einde vd week is er een gesprek met de huidige professionals. qua kosten is het simpel, er zijn nu 3 BV's opgericht, inclusief de huidige is dan 4 vennootschappen. Gemiddeld 220,- per administratie per maand = 880,- kosten. Er zullen 3 winkels per jaar bijkomen. dus in 2021 praten we over 10 bv's. 2200,- per maand. Als ik de lonen uitbesteed en wellicht een goedkoper kantoor kan vinden (heb geïnformeerd maar moet de kwaliteit nog 'testen') dan zou het voor 150,- per maand moeten lukken voor complete administratie inclusief verwerken facturen. Dus dan eind 2020 kost het me 1500,- per maand. Daar kan ik geen boekhouder voor vinden, althans, waarom zou ik dan al die moeten doen?
  8. Dat is zeker een idee, als er een administrateur is die alles inboekt en ordent en daarnaast iemand die het proces bewaakt en controleert dan kan ik het in eigen handen houden. Voor dat laatste stuk heb ik nog iemand nodig dan :)
  9. Beste prinsrachid, heel erg bedankt voor je feedback. Je geeft de, of mijn, (hoofdpijn)punten goed weer en bied ook een oplossing. en ook zoals MrHTTP zei, ik word wel blij van het idee van een eigen boekhouder, al denk ik dat dit financieel nu nog niet gaat. Maar ik kan ook zelf veel doen, ik doe zelf nu ook invoeren in de administratie en werk met asperion en nu ook met Yuki. Enkel voor adviezen, bewaken van structuur, de BTW, VpB en IB zou ik iemand nodig hebben. Ik zou graag met je verder praten, ik weet niet wat jij precies doet of waar je zit. ik stuur je wel even een PM.
  10. Dat ga ik uitzoeken voor mezelf. wat dit omslag punt dan is. zoals je zegt ben ik nu gewend, verwend, met een administratiekantoor welke alles uit handen neemt. Enkel voor een winkel is het niet zo spannend, inkoopfacturen per maandzijn op 2 handen te tellen.
  11. En ook hier kun je natuurlijk kiezen om alleen al het NIEUWE op een nieuwe manier te gaan doen, en de rest (voorlopig) op de oude manier. Je kunt het administratiekantoor gewoon door laten gaan met het administreren van de franchisewinkels (zoals nu het geval is), terwijl je je eigen winkels apart gaat doen. Misschien dat je dan alleen je winkel-holding-bv moet overhevelen van het administratiekantoor naar je eigen administratie, maar dat lijkt me niet zo'n issue. Fiscaal is hier ook niets op tegen. Klopt precies wat je zegt.
  12. Beste prinsrachid, bedankt voor je uitgebreide reactie. Hier zitten heel wat punten in welke je noemt waar ik even dieper naar ga kijken. Zeker de punten welke je noemt om de aangiften btw en interne Facturatie (met slechts 1 rekeningnummer) voor de buitenwereld spreken me erg aan. Ook een interne boekhouder is een goede optie. Zoals MrHTTP inderdaad ook al noemde. Al vraagt dat interne (franchise/contractuele) aanpassingen aangezien we nu met alle winkels bij een administratiekantoor zitten. Maar het is goed om vooruit te denken hierin. Loon.nl :) goede tip! Tip Fiscale eenheid (VpB) is om verder uit te werken. Ik kan op dit podium niet verder uitweiden over ons concept. Wel wil ik zeggen dat wij juist geen last hebben van webretail. We Zitten in een andere tak vande kleding verkoop branche ...we doen t al 15 jaar. Onze (franchise (meeste gestart tijdens recessie) en eigen) winkels draaien allemaal goed vanaf start en plussen elk jaar. Dus ik blijf wel zitten met het veiligheids aspect van de BV vorm voor iedere eigen winkel. Want het blijft, blijkt, toch telkens de voornaamste reden om voor deze rechtsvorm te kiezen. En wellichtnis dat dan ook de beste keuze! Terwijl wij de reden van veiligheid niet zo voelen. We kiezen onze locaties zeer strategisch met gebroken huurcontracten. . We investeren niet via bank, we gaan de eigen zaken ook niet verkopen. Opstart kosten van bouw winkel inclusief voorraad is relatief gezien zeer laag. 1/3 tot 1/4 van de kosten van een gemiddelde kledingwinkel in het middensegment mode. Ik heb t gevoel dat we vanuit de holding de zaken makkelijker kunnen regelen dan dat ik nu zelf kan bedenken. Zoals t feit dat ik nu denk dat als personeel van ene winkel (bv) in andere winkel (bv) komt te werken. Dat ik dan facturen moet sturen van de ene naar de andere. Al die rompslomp maakt dat ik denk aan een hoofdvestiging en neven vestiging. Simpel houden! Maar ik heb nu t gevoel dat dit allemaal makkelijker kan. Ook juist met de bv structuur. En dat t daardoor ook goedkoper kan. Door Ict (ERP) software l, 1 bankrekening, en afspraken tussen moeder en dochter, etc. Bedankt!
  13. bedankt voor je reactie. Ik wil ook graag kosten besparen. Ik begrijp dat men bij HL mijn bedrijf niet kent. Toch, elk stukje inzicht van anderen helpt mij, omdat ik naast adviseurs ook graag mijn eigen wijsheid wil voeden en/of wellicht hier een nieuwe adviseur kan ontmoeten, en als het verder niet meer te vinden is hier dan heb ik het in ieder geval geprobeerd :) In ieder geval bedankt voor je tijd die je hebt genomen om mij te antwoorden MrHTTP
  14. De adviseurs kunnen het ook (onbedoeld) mis hebben gehad. Of het kan beter, vandaar mijn vraag hier: Ik zou graag van iemand zou willen weten waarom grote bedrijven van naam in onze sector (retail) meestal met de structuur van Hoofd- Nevenvestigingen werken. Is dit ook interessant met 15 eigen winkels?
  15. Beste Mr HTTP, bedankt voor je reactie. De voordelen van de optie Hoofd met Neven Vestigingen zou ik graag willen weten. Als die er niet zijn dan heb ik ook geen twijfel (meer). Het lijkt mij een heel groot verschil of je voor een BV met hoofd- nevenvestiging(en) de boekhouding moet doen of voor 12 losse BV's. Wat je zegt over de administratieve handelingen (en kosten) te verlagen door deze in eigenbeheer te doen klinkt als een interessante optie. Hier zal ik me in gaan verdiepen. Maar je zult toch per BV alle verplichte (jaar)stukken moeten laten opmaken (door een accountant)?
  16. Wij hebben (sinds 2014) een franchiseorganisatie in de kleding branche. Er zijn nu 12 winkels onder de franchise. We hebben een eigen winkel, sinds 2003, maar starten nu met meer eigen winkels. De eerste daarvan opent in maart. Op advies van accountant/Fiscalist hebben we gekozen voor een structuur van Holding, Franchise Bv en Winkel BV. Onder winkel BV komt voor elke eigen winkel een eigen B.V. Nu zit dit advies me wel dwars en vraag ik me af of het voor ons niet beter is (voor de winkels)om een Hoofdvestiging te hebben met daaronder de andere winkels als nevenvestiging. Ik begrijp de voordelen van een B.V. : de veiligheid indien het niet goed mocht gaan en de winst die indien je meer dan 150.000 winst maakt, lager belast, is 20% of anders 25%. Maar ik zie, nu we 1 BV reeds hebben opgezet voor de nieuwe winkel, erg op tegen alle administratieve handelingen en kosten (jaarrekeningen IB, etc), het aanvragen van rekeningen bij bank, KvK, etc die het oprichten van een BV met zich mee gaat brengen telkens. en jaarlijks ook aan aandacht vraagt. en vooral de kosten zijn van doorslag om deze vraag nu hier neer te leggen. Ik kom nu op gemiddeld 250 euro per winkel als B.v. per maand inclusief 2 werknemers. Daar komt bij dat onze adviseur(s) het nooit heeft gehad over de optie nevenvestiging(en). Daar kom ik zelf pas later achter. Op termijn zullen we 10/15 eigen winkels hebben. Ons risico en investering is laag. Dus mocht een winkel niet goed gaan, dan kunnen we het risico dragen met de andere winkels. Verkopen of overhevelen van de winkels naar franchise is ook niet iets wat we gaan doen. De eigen winkels blijven eigen winkels. We hebben vanuit onze franchise structuur een goede begeleiding, rapportages en stuurinformatie, voor elke individuele winkel. De eigen winkels gaan mee in deze begeleiding. zodat we elke individuele winkel cijfermatig kunnen monitoren ook al komen de kosten/omzetten bij een Hoofd-nevenvestiging structuur op een 'grote hoop'. wat te doen? De huidige losse vestiging als bv die onder de WINKEL BV hangt gebruiken als hoofdvestiging en de nieuwe winkels daaronder hangen? Mijn idee is dat enkel De WINKEL bv eigenlijk genoeg was geweest. er had daaronder geen losse bv hoeven voor een vestiging te hangen. dan hadden we de nieuwe winkel (als hoofd vestiging) op WINKEL BV kunnen zetten. Het voelt een beetje als een puinhoop nu. Zeker aangezien de eigen winkel snel opent voelt het alsof ik vastzit. Ik hoop dat iemand in de vorm van advies mij enige verlichting kan brengen :)
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.