Jump to content

golfconnect

Newbee
 • Content Count

  2
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

0

Personal info

 • How did you find us:
  zoekmachine
 • Country
  Nederland

Register

 • You are:
  ondernemer
 • What age group do you belong to?
  31-35
 • You are primarily interested in:
  ondernemen algemeen
  juridische en fiscale zaken

Company info

 • Location
  Breukelen
 1. @Branko Collin dank voor je input. Op het moment zal deze goodwill voornamelijk komen door mijn compagnon en zijn naamsbekendheid in de markt, over enkele jaren hoop ik dat ook mijn naam naar voren komt als men op zoek is naar goed advies. Dat is ook het nadrukkelijk doel van mijn compagnon; hij wil dat zijn bestaande klanten langzaamaan gewend raken aan- en vertrouwen hebben in een samenwerking met mij, zodat "business as usual"door kan lopen mocht hij met pensioen willen gaan. Ook nieuwe klanten zullen op dat moment mijn naam als kundig en vertrouwd ervaren. Ik ga deze goodwill echter pas in de toekomst genereren, op dit moment is hij ontegenzeggelijk degene die dat inbrengt. Moet dat bij een eventuele voortzetting meegenomen worden, of gebruiken we alleen een momentopname tegen de tijd dat dat speelt? Ik denk dat de gegenereerde goodwill puur op de persoon gebaseerd zal zijn (welke persoon dat uiteindelijk dan ook zal zijn), en dat de naam van de VOF symbolisch is. Het doorzetten van de VOF zal dan ook niet vanzelfsprekend zijn voor me, als er één van de door jouw omschreven situaties zich voordoet. Hij gaat er vanuit dat ik de VOF zeker zal voortzetten omdat hij voelt dat zijn bedrijfsnaam iets toevoegt; ik denk dat het vooral zijn eigen naam is die die bekendheid brengt. Wat er ook zou kunnen gebeuren is dat de samenwerking van ons tweeën tot een waardevermeerdering leidt, welke dan minder wordt als hij besluit te stoppen. Een adviseur van me vertelt dat het goed regelen van dit alles een VOF-contract van 30+ pagina's kan betekenen als alle mogelijke situaties behandeld moeten worden; hij stelt voor gewoon de basiszaken goed af te spreken, samen te gaan beginnen en er een succes van te maken. Mocht dat lukken, dan kun je altijd prettig uit elkaar. Mocht het geen succes worden, dan is er geen man overboord en ook geen geld en/of goodwill te verdelen. Een VOF is uiteraard altijd op te zeggen, de rekening te vereffenen en ieder ons weg te gaan. @Markilanosz ook dank voor je input. Mijn compagnon wil niet dat concurrenten met andere visies zijn huidige en toekomstige projecten overnemen en deze op hun eigen naam zetten. Vandaar de "opleiding" van mijzelf om deze projecten in de toekomst over te kunnen nemen. We hebben de BV structuur uiteraard bekeken, maar omdat het een samenwerkingsverband is leek een VOF ons een redelijk simpele optie. We hebben namelijk geen onroerend goed, inventaris of kans op schulden; inkomsten zijn enkel afhankelijk van ons advies en onze naam. Aansprakelijkheid zal hierdoor nooit een probleem worden.
 2. Hey HL-ers, ik ben nieuw, en kan jullie inzichten gebruiken. Samen met een belangrijke speler in de consultancy-wereld ben ik van plan een VOF op te zetten, hij is eigenlijk mijn mentor. Zijn bestaande klanten houdt hij voor zichzelf, nieuwe klanten vanaf 1 mei 2019 zullen onder onze VOF gaan vallen, met een verdeling van 50-50. Het is duidelijk dat wij op dit moment nog niet 50-50 zijn op basis van kennis en kunde, maar mijn arbeid en vlijt in het maken van acquisities en overige activiteiten maken dat op dit moment goed. De klanten betalen ons voor consultancy projecten, hierbij is weinig risico of aansprakelijkheid voor ons. Ook is er geen garantie dat zij ons in de toekomst blijven gebruiken, wij hopen met goed advies natuurlijk dat dat wel zo zal zijn. Ik ben bezig een een VOF-overeenkomst op te stellen maar loop vast op de stukken beëindiging en voortzetting. Mijn mentor is van plan dit werk nog 5-7 jaar te doen en daarna met pensioen te gaan, en op dat moment zal hij uit de VOF willen. Hij gaat er van uit dat ik dan het bedrijf overneem en dat we tegen die tijd een gezonde winst hebben. De berekening van goodwill en toekomstige omzet is in mijn ogen moeilijk te berekenen. Huidige klanten hoeven ons niet in te blijven schakelen, we zullen geen langlopende contracten of commitments hebben, enkele onze goede naam. Deze goede naam is op dit moment natuurlijk afhankelijk van de deelname van mijn mentor, maar dit kan veranderen in de toekomst als ik eventueel het gezicht van de onderneming word. Op het moment van opzeggen of voortzetten is de bankrekening het enige bezit van de VOF; er zullen geen onroerend goed, auto's, lening of andere financiële zaken zijn. Mijn goede "ik" vertelt me dat ik op dat moment multiples van de winst van de afgelopen jaren als uitkoopsom moet betalen aan mijn partner. Mijn verstandige hoofd denkt dat ik hem een percentage van de jaarwinst kan betalen tot 5 jaar na uittreding; bijvoorbeeld 40%-30%-20%-10%-5%. Mijn cynische inborst zegt dat we tegen die tijd de VOF kunnen opheffen en ik onder een andere naam verder ga met de relaties die er op dat moment zijn; er zijn immers toch weinig contracten die waarde vertegenwoordigen. Hoe zouden wij nu al kunnen vastleggen hoe we deze situatie zullen gaan afhandelen? Dank! Jurrian

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept