Joris27

Junior
  • Aantal berichten

    14
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Persoonlijke info

  • Jij bent:
    maak een keuze

Joris27's trofeeën

  1. Bedankt voor je reactie Joost! Deelneming staat inderdaad tegen vekrijgingsprijs op de balans. Dan volg ik deze optie!
  2. En dan ben ik in de zoektocht naar de oplossing nog een optie tegen gekomen. Boeken op de winst en verlies rekening: ontvangen dividend. Bij het afsluiten van het jaar gaat dit dan naar overige reserves op de balans. Bij aangifte vpb kan je opgeven dat hierop deelname vrijstelling van toepassing is, waardoor je er geen vpb over moet afdragen. Ik zie tussen de verschillende opties de uitkomst niet meer en hoor graag jullie mening voor het verwerken.
  3. Allen, Misschien een bijzondere vraag. Maar ik ben opzoek naar een boekhouder / accountant / administratiekantoor welke incidenteel mee wil kijken. Simpel gezegd, de basis administratie voer ik prima zelf uit. Facturen boeken, btw aangifte, aangifte loonheffing vpb aangifte. Soms zit ik met een incidentele boeking waar ik even hulp bij nodig heb, of zou het fijn zijn dat er iemand meekijkt of de door mij ingevulde vpb aangifte kloppend is. De administratie is relatief klein, en ik vind het gewoon te leuk om zelf in control te zijn. En zonde op het versturen van een btw aangifte uit te besteden aan een boekhouder, terwijl ik dit zelf met een paar klikken voor elkaar heb. Bij de kantoren die ik tot nu toe heb gesproken is het vaak alles of niks.
  4. De deelneming is gewaardeerd tegen verkrijgingsprijs. Dan is dit dacht ik niet de juiste methode? Gevoelsmatig zou ik het ontvangen dividend (binnen mijn Persoonlijke Holding) boeken op de winstreserve. Immers als ik het ontvangen dividend weer wil uitkeren naar mijzelf (aandeelhouder) zou dit ook ten laste gaan van de winstreserve. Alleen vraag ik me dan weer af van de grootboek "resultaat uit deelneming" binnen mijn persoonlijke holding doet.
  5. Bedankt! Soms denk je te ingewikkeld. Maar nu je dit zo zegt klinkt het heel logisch en had ik het (bijna) zelf kunnen bedenken ;-) Klopt het dan wel dan het ontvangen dividend op de balans op de rekening resultaat uit deelneming moet worden geboekt? Of moet dit toch op de overige reserves geboekt worden? Dit omdat ik ik dacht dat een uitkering van dividend altijd ten laste van de overige reserves gaat?
  6. Allen, Ik heb al een hoop gelezen, maar niet gevonden wat precies passend is. Hieronder een korte situatie schets. Getallen zijn fictief. IK heb een persoonlijke holding. Deze holding bezit aandelen (5%) in bedrijf 1 Dit jaar heb ik ook 5% aandelen in bedrijf 2 aangekocht. Hiervoor een lening van €10.000 afgesloten met bedrijf 1 De verwerking is als volgt gegaan. Bank + €10.000 Langlopende schuld bedrijf 1 -€10.000 Vervolgens is bedrijf 2 aangekocht middels de volgende boeking. Bank - €10.000 Deelneming bedrijf 2 +€10.000 Dit jaar heeft bedrijf 1 een dividend uitgekeerd van €20.000 Ik wil een deel van dit dividend gebruiken om de schulden bij bedrijf 1 af te lossen. Op de balans heb ik de volgende rekeningen staan. Vaste Activa 0120 Deelneming bedrijf 1 0121 Resultaat uit deelneming bedrijf 1 0122 Deelneming bedrijf 2 0123 Resultaat uit deelneming bedrijf 2 Eigen vermogen 021 Aandelen kapitaal 025 Overige reserves Gevoelsmatig moet ik het dividend als volgt verwerken. Bank +€20.000 Resultaat uit deelneming bedrijf 1 -€20.000 Echter vervolgens wil ik de schuld aan bedrijf 1 aflossen. Deze zou ik (als er geen dividend zou zijn uitgekeerd) aflossen door het in mindering van de overige reserves te brengen. Met welke boeking moet ik nu de schuld aan bedrijf 1 aflossen? Bank -€10.000 Overige reserves +€10.000 Of; Bank €-10.000 Resultaat uit deelneming +€10.000 Of had ik het uitgekeerde dividend al direct op de overige reserves rekening moeten boeken en dan vanuit daar dan ook de aflossing van de schuld moeten doen? Ik zie jullie reactie graag tegemoet! Met vriendelijke groet, Joris27
  7. Allen, Zouden jullie eens mee willen kijken of ik mijn DGA loon op een correcte wijze boek. De getallen zijn fictief: Bruto DGA loon €1.000 niet toepassen van loonheffingskorting Bestaande uit component loonheffing: €366,08 Bijdrage ZVW 5,7% ingehouden bij DGA €57,00 Boeking memoriaal: Brutolonen (W&V rekening) €1.000 Tegenrekeningen: Nettoloon (Balans kort lopende schulden) €576,92 Tegenrekening: Sociale lasten (Balans kort lopende schulden) €366,08 Bij betaling loon: Bank -€576,92 Nettoloon(Balans) + €576,92 Bij betaling loonheffing Bank -€366,08 Sociale lasten (Balans) + €366,08 Ik hoor graag of ik de boeking op deze wijze correct uitvoer? Verwerking van vakantiedagen, geld en pensioen zijn voor nu niet van toepassing.
  8. Ondanks geen reactie geef ik toch weer mijn bevindingen aan welke ik uitgezocht hebben en welke mogelijk interessant zijn voor anderen die dezelfde problematiek ervaren. Ik citeer hierbij een stuk zoals beschreven in het handboek loonheffingen van de belastingdienst: https://download.belastingdienst.nl/belastingdienst/docs/handboek-loonheffingen-jul-2019-lh0221t92fd.pdf#page=153&zoom=100,0,524 Op Pagina 153 staat beschreven: Als ik bovenstaande tekst naar mijn situatie vertaal kom ik op het volgende uit: Startende onderneming: Klopt, Holding opgericht in augustus 2019 Gebruikelijk loon niet kunnen betalen vanwege lage cashflow: Klopt verwachting omzet 2019 = €2750 verwachting omzet 2020 =€5.000 Als ik dit juist interpreteer zou dit betekenen dat ik gedurende de eerste 3 jaar van mijn holding mij vanuit de holding (zolang er geen grote wijzigingen zullen zijn m.b.t. de verwachte omzet) het minimumloon uitkeren. Stel ik werk in januari 10 uur in mijn holding, dien ik 10 x € 9,33 minimaal als loon uit te keren aan mijzelf over januari. In februari werk ik niet in mijn holding, dan kan ik mijzelf die maand €0 uit keren. Immers geen werk is geen loon. Ik hoor graag of jullie het eens zijn met mijn beredenering en of ik nog valkuilen over het hoofd zie. Daarbij wil ik nog even opmerken dat ik voor de werkzaamheden welke in in dienstverband met de groep maak wel voldoe aan de DGA norm. Het betreft dus echt alleen de activiteiten die ik vanuit mijn holding zal uitvoeren. Ik zie jullie reactie graag tegemoet!
  9. Bedankt voor je reactie! Ik zoek nog steeds naar de mogelijkheid om wat cashflow in de holding te creëren zonder gelijk het DGA salaris te moeten genieten. De verwachte inkomsten zullen dit jaar (indien ik werkzaamheden vanuit de holding ga verrichten) circa €3.000 zijn. De uitgaven circa €2.000. Is het dan wel mogelijk om DGA salaris te ontvangen vanuit de groep (daar voor ik ook werkzaamheden uit) en een verlaging van het DGA salaris aan te vragen voor de holding? Aangezien de Holding dan ook werkzaamheden voor bv's buiten de structuur zal doen? Er zal dan geen dividend vanuit de holding naar de DGA worden uitgekeerd.
  10. Dit zullen werkzaamheden zijn welke niet in de scope van mijn AOK met de groep vallen. Ik zal conform mijn AOK 40 uur per week blijven werken. Daarnaast dus incidenteel op projectbasis extra werkzaamheden uitvoeren. Is er hier geen sprake van een doorbetaaldloonregeling? Of interpreteer ik dit verkeerd? Immers haal ik mijn gebruikelijke loon al uit de groep bv. overigens zijn de groep en de werkmaatschappijen een fiscale eenheid. Mogelijk dat dit nog relevant is.
  11. Het één en ander is mij nog niet geheel duidelijk vandaar dat ik nogmaals opheldering vraag of mijn denkwijze correct is. De vraagstelling gaat nog steeds over de onderstaande constructie. Holding welke 95% van de aandelen bezit Holding welke 5% van de aandelen bezit (mijn holding waar ik 100% van de aandelen van bezit) Groep welke 100% van de aandelen van de onderliggende werkmaatschappijen bezit Werkmaatschapij 1 Werkmaatschapij 2 Werkmaatschapij 3 Werkmaatschapij 4 Mijn gebruikelijke loon zal ik halen uit de groep. Hier heb ik een arbeidsovereenkomst mee. Kan ik vanuit mijn persoonlijke holding facturen sturen naar 1 of meerdere van de onderstaande werkmaatschappijen voor het leveren van extra dienstverlening? Of is er dan sprake van verkapte loondienst, ondanks dat ik al in loondienst ben? Ik weet dat de meest zuivere constructie is om in dienst te gaan bij mijn persoonlijke holding en vanuit hier naar de groep, dan wel werkmaatschappijen te factureren in de vorm van managementfee. Echter heeft dit niet mijn voorkeur i.v.m. het in de korte toekomst willen afsluiten van een hypotheek. Er is reeds al een afspraak gemaakt met een accountant en fiscalist, echter laat ik me graag van meerdere kanten informeren voordat ik een beslissing maak. Ik hoor het graag van jullie!
  12. Als ik je goed begrijp kan ik dus, zolang ik geen overige werkzaamheden buiten deze structuur ga verrichten, in loondienst blijven van de groep en vanuit daar mijn gebruikelijke loon toepassen.
  13. Hi Sietse, Ik ben er inderdaad achtergekomen dat de kosten gedragen zullen worden door de opgerichte bv. Ik ben inderdaad nu in dienst (lees arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd) van de groep( de laag die boven de 4 werkmaatschappijen zit). Dit zou ik graag zo willen houden i.v.m. de rechten die ik als werknemer heb. Ik zou dus graag het gebruikelijke loon willen blijven ontvangen vanuit de groep i.p.v. management fee vanuit mijn eigen holding te factureren.
  14. Beste Allen, Ik ben op dit forum terecht gekomen nadat ik meer informatie probeerde te vergaren omtrent mijn nieuwe situatie die ik binnenkort mogelijk zal aangaan. Ik ben door de verschillende posts al een hoop wijzer geworden maar heb ondanks dit toch nog wat specifieke vragen welke ik zou willen stellen om alles helder voor mijzelf te krijgen. Op dit moment ben ik werkzaam voor een groep waaronder 4 werkmaatschappijen vallen. Boven deze groep hangt een holding welke op dit moment 100% van de aandelen van de betreffende groep bezit. Ik heb het aanbod gekregen om te participeren in de groep als aandeelhouder. Hiervoor wil ik een holding oprichten welke de aandelen zal beheren. Ik wil wel in dienst blijven van de groep. De constructie die hierdoor zal instaan is: Holding welke 95% van de aandelen bezit Holding welke 5% van de aandelen bezit (mijn holding waar ik 100% van de aandelen van bezit) Groep welke 100% van de aandelen van de onderliggende werkmaatschappijen bezit Werkmaatschapij 1 Werkmaatschapij 2 Werkmaatschapij 3 Werkmaatschapij 4 Naast het beheren van mijn aandelen wil ik mijn holding ook gebruiken om eventuele (laag risico) werkzaamheden te verrichten. Denk hierbij aan managementfee en overige dienstverlening. Ik begrijp dat je als DGA een minimum salaris van €45.000 dient uit te keren alvorens je eventueel dividend mag/kunt uitkeren. Indien ik met mijn arbeidsovereenkomst met de groep de grens van €45.000 behaal ben ik dan nog verplicht om vanuit mijn holding de grens van €45.000 te behalen? Of kan ik die €45.000 welke ik van de groep als salaris ontvang zien als DGA salaris om vervolgens eventueel over te gaan naar dividend uitkering van mijn holding? Tevens ben ik benieuwd of ik de kosten welke ik maak voor het oprichten van de holding (notaris kosten) in de holding kan zetten i.p.v. privé? Ik zie jullie reactie en adviezen graag tegemoet! Met vriendelijke groet, Joris
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.