Reemsons

Junior
  • Aantal berichten

    18
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Alles dat geplaatst werd door Reemsons

  1. Een kleine vraag. Ik mag voor de omzetbelasting de BTW aftrekken van brandstof, banden en onderdelen en onderhoud van de auto. Daarvoor verreken ik netjes ieder jaar 2,7% van de fiscale waarde van de auto (want ook aanschaf BTW afgetrokken). Voor de inkomstenbelasting rijd ik de auto prive, dus de kosten zelf trek ik niet af. Nu wil ik voor mijn auto een trekhaakkoffer kopen. Mag ik daarvoor de BTW ook aftrekken? Of valt dit niet onder de regeling? Want ik wil niet voor zaken BTW aftrekken wat eigenlijk niet mag, maar aan de andere kant ook wel aftrekken wat wel mag. Daarom even deze adviesvraag.
  2. Dankjewel Nedzhibe voor je heldere antwoord. Fijn dat ik een eigen keuze heb. Mij ging het er vooral om dat ik niet achteraf gedoe kan krijgen met de fiscus over het feit dat ik voor het deel dat mijn vrouw benut eigenlijk een correctie voor prive gebruik had moeten maken (of zoals ik het had opgelost een factuur voor gebruik van mijn ruimte, want dit komt immers net zo in de IB terecht). Maar als ik jouw antwoord zo lees, dan mag ik daar gewoon dus zelf kiezen of ik dit aan mijn vrouw wil doorbelasten, maar het hoeft dus niet (dus ook geen correctie voor prive gebruik)
  3. Dank voor jullie reacties. Ik had vorig boekjaar 2022 (ik huur nog niet zo lang) al wel een factuur gedaan maar ik zag toch te denken of het dus wel nodig was aangezien het om mijn vrouw ging. Maar ik zal de factuur dan gewoon crediteren aangezien het dus aan je partner niet nodig is. Ik had het gedaan om het allemaal netjes te houden maar blijkbaar is dat dus niet nodig als het om je partner gaat en zij er ook gebruik van maakt. Dit is dan neem ik aan de meest geëigende weg?
  4. Wellicht iemand die mij hierin nog wat kan adviseren?
  5. De verhuurder weet dat mijn vrouw er ook gebruik van maakt. En vind dat ook geen probleem. Dus in dat opzicht is er geen probleem qua onderverhuur. Maar ik wil wel graag weten of ik iets verplicht ben qua privé gebruik of facturen of dat het mijn eigen keuze is.
  6. Reemsons

    Kantoor huur

    Hallo ik huur voor mijn bedrijf (zzp) een kantoorruimte in een bedrijfsverzamelgebouw. Nu maakt mijn vrouw, ook ZZP’er, ook af en toe per week gebruik van mijn kantoor (als ik er niet ben). Ben ik verplicht hiervoor een bepaalde hoeveelheid bij mijzelf te corrigeren als privé gebruik of als alternatief hiervoor haar voor een bepaald bedrag een factuur te sturen? Dank alvast voor de antwoorden.
  7. Oké top! Ik zet er nummer voor wat mijn boekhoudprogramma er aan geeft. Dan kan ik het daar ook in de boekhouding direct terugvinden. En dus op mijn harddisk met een omschrijving.
  8. Ik pas nadat ik een factuur heb ontvangen en deze opsla op mijn harde schijf altijd de factuur bestandsnaam aan zodat ik de ontvangen factuur makkelijk kan terugvinden. De inhoud van de factuur pas ik natuurlijk niet aan en ik bewaar ook de mail waarin de factuur zat in mijn mailbox. Zodat ik aan de fiscus altijd kan laten zien dat de ontvangen factuur niet is aangepast. Maar nu vroeg ik mij eigenlijk af: mag dat? Ik weet natuurlijk dat je de inhoud van de facturen niet mag aanpassen en dat je de mail moet bewaren waarin de factuur zat die je had ontvangen. Maar een bestandsnaam aanpassen, gewoon om het makkelijk terug te zoeken, mag dat wel gewoon?
  9. Hoi Hans Ik snap in dit geval niet wat je bedoelt. Want in die betaalde tools die ik gebruik, bieden geen opties voor meerdere gebruikers aan. Dus dat kan ik nooit aantonen. Dat is ook de struggle, want er staat overal aannemelijk maken. Ik kan zeker aannemelijk maken dat het werk gedaan is (offertes zijn verstuurd, facturen zijn verstuurd, trainingensmateriaal is geprint en gebruikt), maar nooit 100% wie (mijn vrouw of ik) het heeft gedaan. Dus dat is ook mijn struggle. Nu heb ik geen controle gehad, maar wil ik mijn boelletje graag voor elkaar hebben.
  10. Dank heren voor jullie snelle antwoorden. Dat klopt, het is net als personeel. En ik heb er geen vragen over gehad. Maar ik doe het liever gewoon helemaal goed, mocht ik er in de toekomst wel vragen over krijgen. De zorg zit hem vooral in de aantoonbaarheid, omdat ik nooit 100% hard kan maken dat zij het heeft gedaan omdat er dus van mijn accounts (bijv. in Canva en mijn facturatietool) gebruik wordt gemaakt etc. Aannemelijk maken wel, want de factuur is gemaakt en verstuurd. Maar nooit 100% bewijzen dat zij het was en niet ik. En ik geen ervaring heb met controle hierop, was aanleiding om de vraag te stellen. Maar zoals ik jullie beluister doe ik het dus prima?
  11. Ik heb een vraagje. Mijn vrouw verricht voor mij werkzaamheden in mijn bedrijf. Dat doen we via de constructie van arbeidsbeloning aan partner. Daarvoor hebben we netjes een overeenkomst gesloten waarin werkzaamheden en tarief en nog wat zaken staan benoemd. Ik heb namelijk nog een loondienstverband en kan niet alles zelf. Bovendien is zij in sommige dingen beter dan ik :-) Ze houd in Excel netjes een urenregistratie bij. Maar nu vroeg ik mij het volgende af: Je moet aannemelijk maken dat deze werkzaamheden zijn uitgevoerd. Een paar voorbeelden van werkzaamheden die ze doet: Facturen aanmaken (versturen doe ik omdat ik vaak wat teksten toevoeg aan de factuurmail) Offertes opmaken (de inhoud zet ik in platte tekst in Canva, zij doet dan in Canva de verdere vormgeving) Verstuurd mailings (teksten lever ik aan) via bijv. Active Campaign Printen en vullen van werkboeken voor diverse trainingen die ik geef Houd mijn mailbox opgeruimd Licht administratief werk (denk aan bijhouden welke facturen zijn betaald, offertes inboeken in een excel, reiskosten bijwerken obv mijn agenda). Maar in theorie kan ik dat allemaal ook zelf doen. Hoe moet ik dan bewijzen dat zij het heeft gedaan? Want dat kan ik nooit zwart op wit bewijzen. Ze werkt bijv. vaak achter mijn laptop omdat daar alle bestanden, facturen etc staan terwijl ik dan op dat moment op mijn laptop van mijn werkgever werk. We houden in de excel wel keurig bij van offertes wanneer deze verstuurd zijn en dat geldt ook voor facturen. En ook vermelden we bijv. als ze werkboeken heeft gemaakt voor welke training dat is (en die training staat ook gewoon in mijn agenda, dus het is in die zin te verifiëren). Maar ik kan nooit 100% hard maken dat zij de boeken bijv. heeft gemaakt en niet ik. Ik hoor graag...
  12. Hallo ik heb nu nog een proef abo van Kobo plus. Ik lees er alleen zakelijke boeken mee. Ik lees nooit fictie boeken etc. De boeken dienen er allemaal toe om mijn kennis te vergroten, mijn advisering te verbeteren en trainingen nog verder te upgraden. Aan het abonnement van Kobo zitten kosten verbonden. Kan ik deze kosten dan zakelijk aftrekken? en stel dat ik toch een keer een privé boek download via Kobo, kan ik dan bijv die maand zeggen voor XX% de aftrek te beperken ivm privé gebruik? ik hoor graag
  13. Super dank je wel! Over de opname in de aangifte nog een vraag. Elders op dit forum (zie hieronder) kwam ik nog wel tegen categorie 1d. Je forumgenoot @brood adviseert daar 1d. Daarom ook mijn vraag. Nu adviseer jij 1c. Ieder jaar neem ik wel netjes de privé bijdrage (2,7% vd cat. waarde) op onder 1d. Ik wil de auto alleen voor de BTW zakelijk gebruiken. Niet op de balans zetten etc. Dus niet voor de inkomstenbelasting zakelijk maken. Maakt dat nog iets uit welke categorie? En over dat alleen voor de BTW zakelijk. Als ik een factuur maak, ziet de fiscus dat dan niet als inkomen? Krijg ik dan geen gedoe omdat ik daarvoor een factuur heb aangemaakt? Ik betaal hem wel met de zakelijke rekening omdat ik anders geen BTW mag aftrekken, maar de boeking zelf is administratief gezien een privé opname (en dus geen kosten). En moet ik dan bij 1c of 1d het bedrag ex btw en ex bpm noteren (dus 6892,55) of een ander bedrag? Wederom reuze dank!
  14. Ik wil dit topic graag even kicken omdat de vraag actueel is omdat ik een andere auto wil gaan kopen en ik nog steeds worstel met mijn vragen. Kan iemand mij wellicht vooruit helpen met de vragen? Ik zou het geweldig vinden :-) 1. Moet de zin Totaal staan alleen "Totaal" of "Totaal incl. BTW" 2. Moet ik dan nog meer omschrijven van de auto dan alleen Merk, type en evt kenteken? 3. Moet ik de BPM berekening nog op de een of andere manier bijvoegen en daarmee aantonen dat dit de juiste is? Of is bijv. een pdf van berekening van eerder genoemde site voor de fiscus ook goed? 4. Moet ik deze factuur dan een factuurnummer geven? Dit zal mijn zevende uitgegeven factuur van 2020 worden. Dus dan 2020-007 ? 5. En het klopt toch dat ik het verkoopbedrag en de werkelijke BTW bij de eerst volgende kwartaalaangifte dan onder 1d in de aangifte moet zetten? 6. En zet ik dan bij 1d (als dat klopt) het bedrag ex btw en ex bpm neer (dus 6892,55) Of ex btw en incl bpm (6892,55 + 1160,-) ? Het is voor mij de eerste keer dat ik een dergelijk transactie doe, dus daarom mijn worsteling en ik hoop dat jullie mij kunnen en willen helpen. Alvast enorm bedankt!
  15. Super bedankt Steven! Klopt onderstaande dan? Omschrijving Bedrag Hyundai IX35 6892,56 BTW (21%) 1447,44 Rest BPM 1160,- Totaal incl. BTW 9.500 Dan nog wat aanvullende vraagjes: 1. Moet bij de zin Totaal er wel of niet achter staan incl. BTW ? 2. Moet ik dan nog meer omschrijven van de auto dan alleen Merk, type en evt nummerbord? 3. Moet ik de BPM berekening nog op de een of andere manier bijvoegen en daarmee aantonen dat dit de juiste is? Of is bijv. een pdf van berekening van eerder genoemde site voor de fiscus ook goed? 4. Moet ik deze factuur dan een factuurnummer geven? Dit zal mijn eerste uitgegeven factuur van 2020 worden. Dus dan 2020-001 ? En dan de volgende echte factuur aan een opdrachtgever 2020-002? 5. En het klopt toch dat ik het verkoopbedrag en de werkelijke BTW bij de eerst volgende kwartaalaangifte dan onder 1d in de aangifte moet zetten? Ik hoor graag weer...
  16. Hallo, Ik sta op het punt een " nieuwe" tweedehands BTW occassion te kopen. Maar ik heb er ook een in te ruilen. Ook een BTW auto waarvoor ik destijds btw heb teruggevraagd bij aanschaf. Staat alleen voor de BTW op de onderneming. Voor IB etc niet op balans (dus prive). Nu moet ik voor de verkoop van de auto waarschijnlijk een factuur maken. Maar ik worstel hoe ik deze factuur moet opstellen. Stel het volgende. Er is een bod gedaan op mijn huidige BTW auto van 9.500 . Hierover moet ik nog btw afdragen. Maar de BTW is niet 1/1,21 * 9.500 (zijnde 1648,76) maar ik heb ook nog rekening te houden met vermindering van BPM. Bij aanschaf helemaal niks gedaan met BPM. Want het was een gewone personenauto, geen bedrijfswagen of bestelbus. Volgens de site https://www.vwe.nl/Autobedrijf/In-en-verkoop/bpm-calculator-doorverkoop zou het er als volgt uit zien: Bruto BPM bedrag:€ 6957 Resultaat berekening Verkoop (Excl. BTW en Rest BPM):€ 6892,56 BTW bedrag:€ 1447,44 Afschrijving BPM:83,331 % Rest-BPM:€ 1160 Maar wat en hoe zet ik dit alles dan fiscus proof op mijn factuur? Moet ik de BPM ergens vermelden op de factuur? Maar als ik dat doe, gaat de fiscus dan juist niet zeggen dat ik iets moet betalen/afdragen aan BPM? Ik hoop dat iemand mij fiscusproof kan zeggen hoe ik het precies op mijn factuur moet zetten. En het klopt toch dat ik het verkoopbedrag en de werkelijke BTW bij de eerst volgende kwartaalaangifte dan onder 1d in de aangifte moet zetten? Ik hoop dat jullie mij kunnen helpen... Alvast reuze bedankt!
  17. Een vraagje. Voor mijn onderneming geef ik regelmatig training aan groepen. Voor de goede sfeer en de gezelligheid koop ik voor een dergelijke training altijd wat lekkers en wat flesjes water. Alles dus 100% voor zakelijk gebruik. Nu zit ik in twijfel hoe ik deze kosten kan aftrekken? Tegen 100%? Of tegen 80% omdat het eten/drinken is c.q. representatie ? En wat te doen met de 9% BTW? Ik hoor graag even... Groet Remon
  18. Hallo, Ik heb mijn auto voor de BTW als zakelijk aangemerkt en mag daarom BTW van tankbonnen terugvragen. Nu woon ik in het grensgebied en is tanken (ik rijd benzine) voor mij in Duitsland velen malen aantrekkelijker. Ik lees op de site van de Belastingdienst dat ik dan 1x per jaar de BTW terug kan vragen in Duitsland over de tankbonnen. Ik ben eigenlijk op zoek naar mede ondernemers (of boekhouders etc met deze ervaring) die ervaring hebben met het terugvragen van BTW in Duitsland (en het liefst nog met tankbonnen, maar anders is ook oke hoor). Hoe verliep het proces? Kreeg je makkelijk de BTW terug of is de Duitse belastingdienst lastig? Ik hoor graag Groet Remon
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.