Jump to content

Purneau

Newbee
 • Content Count

  3
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

0

Personal info

 • You are:
  ondernemer
 1. Allen, dank voor de toelichting en voorbeelden! Dat was inderdaad een van de belangrijkste redenen om dit topic te openen. Denk ik het duidelijkste argument. Thanks.
 2. Dank voor jullie snelle en kritische reacties. Het beeld wat ontstaat (lekker vakantie vieren, we zien wel of we nog werken) is precies de reden dat ik dit vooraf wil toetsen. Ik begrijp jullie wat dat betreft namelijk heel goed en zal beter moeten beargumenteren waarom de reis zakelijk (en in het belang van mijn onderneming) is. Laat me twee andere voorbeelden geven: 1. Wat is jullie mening over de aftrekbaarheid van reizen als deze: https://meetingsinthesun.nl/workation-marrakech/ (met name vanwege de opmerking onderaan: "De hele reis wordt op factuur gezet, zodat je deze zakelijk kunt aftrekken van de belasting.") 1a. Als bovenstaande wel als aftrekbaar wordt gezien, wat zijn dan de cruciale verschillen met mijn hypothetische reis? 2. Ik heb van meerdere kanten begrepen dat er bedrijven zijn (vaak start-ups) die dit soort reizen betalen voor hun werknemers, omdat ze (net als ik) geloven dat het de productiviteit verhoogt en teambonding verbetert. Ik neem aan dat zij deze kosten ook opvoeren, of zou dit als loon (werkkostenregeling, etc.) gezien worden? Ik hoop dat jullie begrijpen dat het niet mijn bedoeling is om op een snelle en makkelijke manier belasting te besparen/ontwijken/ontduiken. Ik ben oprecht benieuwd hoe dit beoordeeld wordt, omdat ik verwacht dat het iets is dat steeds populairder zal worden.
 3. Allen, Allereerst wil ik eenieder die bijdraagt aan dit forum hartelijk bedanken voor alle waardevolle kennis die hier al jaren verzameld wordt. Ik heb hier al veel antwoorden op mijn vragen kunnen vinden. Een van de weinige dingen die ik niet expliciet terug kan vinden, is de aftrekbaarheid van een zogenaamde workation (werkvakantie). Sterker nog, het woord 'workation' leverde (voor dit topic) nul zoekresultaten op. Situatie: ik ben ZZP'er in de ICT en als zodanig voer ik opdrachten uit voor een opdrachtgever. Een van de zaken die vermeld staan in mijn modelovereenkomst (goedgekeurd door de Belastingdienst) is dat ik mijn werk mag uitvoeren waar en wanneer ik wil. Dit is praktisch ook mogelijk, zolang ik maar een laptop tot mijn beschikking heb. Er bestaan georganiseerde workations waar je met mede-ondernemers op pad gaat naar een mooie (vaak zonnige) locatie om samen te knallen, maar in de avonduren ook cultuur te snuiven, etc. Het idee hierachter is dat je in zo'n frisse omgeving productiever bent. De organisatoren van dit soort workations (zie bijv. https://www.girlonthemove.nl/wat-is-een-workation/) beweren dat dit soort uitgaven aftrekbaar zijn (zowel voor de inkomstenbelasting als de BTW). Voor een georganiseerde (groeps)reis denk ik ook dat dit relatief makkelijk uit te leggen is. Wat ik echter wil doen, is dit op eigen houtje uitvoeren. Ik zal proberen om een zo concreet mogelijk voorbeeld te geven, zodat jullie ook een idee hebben van welke onderdelen ik de aftrekbaarheid zou willen weten. 1. Ik boek zelf een ticket (business class zodat ik door kan werken) naar Thailand. (Mijn mening: volledig aftrekbaar). 2. Ik boek een hotel voor die periode. (Mijn mening: aftrekbaar voor de nachten tussen dagen dat ik werk, zeg 4/7). 2. Ik verblijf daar een week (zeg 7 dagen) waarin ik evenveel facturabele uren maak als in een normale week (40). 3. Ik kan mijn productiviteit aantonen door middel van gefactureerde uren. 4. De aftrekbaarheid van eten en drinken in deze periode vind ik lastig in te schatten. Laat duidelijk zijn dat ik zie dat er ook een privé-voordeel aan deze reis zit. Ik was echter nooit gegaan als ik niet door kon werken (gemiste omzet). Mijn vriendin gaat bijvoorbeeld ook niet mee. In die zin voert voor mij het zakelijke karakter de boventoon. Ik ben benieuwd wat jullie van bovenstaande vinden en in hoeverre jullie vinden dat bepaalde zaken (gedeeltelijk) aftrekbaar zijn. Wellicht zijn er limieten waar ik rekening mee moet houden? Is dit iets dat ik voor zou kunnen leggen aan de Belastingdienst? Hartelijk dank voor het meedenken.
EN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept