Jump to content

Anita van Houten

Junior
 • Content Count

  13
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

0

Personal info

 • You are:
  ondernemer
 • First name
  Anita
 • Last name
  Van Houten
 • Company or organization name
  Het Saense huisje

Company info

 • Location
  Assendelft

Vision

 • I'm looking for people who
  Adviseren belasting
 1. Op de verdere vragen ga ik later in voor nu wil ik even reageren op de opmerking dat er mist komt opzetten. De zorg dat ik nog veel moet leren is terecht. Maar van mist is geen sprake. Voor we naar de kamer van koophandel gingen hebben we bij de belastingdienst geinformeerd of het mogelijk is om een bedrijf op te richten met twee totaal verschillende activiteiten. Dat was geen enkel probleem. De kamer van koophandel bevestigde dit en heeft dus beide onder onze bedrijfsnaam opgevoerd.
 2. Ik zal het in overweging nemen, ondanks jouw advies hoop ik antwoord te krijgen op de door mij gestelde vragen, zodat ik het beter begrijp.
 3. Bedankt voor je advies. Graag een toelichting waarom je vindt dat ik er geen verstand van heb. Kritiek is prima, ik zal zeker fouten maken en vind het vervelend dat ik zoveel tijd van jullie vraag. Graag uw argumenten.
 4. Alweer bedankt voor de uitgebreide toelichting. Heb opnieuw alle mappen erbij gepakt. Ik begrijp niet goed waarom ik zou mogen afschrijven op het B&B huisje. Dit huisje stond er al en staat er nog wel 100 jaar als we het goed blijven onderhouden. Ik mag toch alleen afschrijven als ik een investering verwacht te moeten vervangen? Zowel de meubeltjes als voorraad heb ik idd in 2017 als kosten opgevoerd. Over 2017 heb ik bij vraag 5a € 6205, bij vraag 5b € 4790 verschil 1673, dus vermindering 2,5 x 1883-/-1673= 525. Ik begrijp je zin niet "dan zou er geen verlies meer zijn", waarschijnlijk denk ik hier verkeerd, op de aangifte staat een verlies van 1214 nl. het verschil tussen opbrengst en kosten of bedoel je dat je die post mist op de balans van 2017, dus eigen vermogen niet 49670 maar 48456en dan prive storting 1214 credit op de balans waarmee het toaal op 49670 uitkomt? Mijn bedoeling is nooit geweest om met het ondernemingsvermogen iets kloppend te maken. Mijn oprechte excuses, ben te makkelijk omgegaan met het woord prive onttrekking, heb de aanschaf als onttrekking van ons prive geld gezien en gevoeld maar de werkelijke betekenis is juist betalen van het geld van je bedrijf. Had me eerst moeten verdiepen in de exacte betekenis van dit woord voordat ik je antwoord gaf, sorry. Wij hebben dit dus gekocht van ons prive geld. Een klusbus. De uurtjes die mijn man overhoudt naast de B&B vult mijn man op met hier en daar klussen aannemen, ook daar schrijf ik de facturen voor. Wordt niet prive gebruikt, daar hebben we een andere auto voor. Dus idd prive storting.
 5. Onroerend goed is het B&B huisje wat bij ons in de tuin staat, voorraad is de broodjes, dozen sinasappels, yoghurtbakjes etc, inventaris is de meubeltjes die we in het huisje hebben gezet, wat wel leuk oogt maar niet veel waard is (gekregen of heel goedkoop gekocht). De klantenstroom is stabiel, de voorraad vul ik steeds weer aan tot zo'n 70 euro. De KOR bereken ik aan de hand van het saldo wat ik moet betalen aan BTW en terugkrijg en of dit saldo lager is dan 1883, aan de hand van de brochure van de belastingdienst. Ik voer de administratie op papier, schrijf alles op, idd ouderwets maar met excell kan ik niet omgaan, op papier vind ik prettiger. Alle boodschappen doe ik gescheiden op de band bij de supermarkt die voor het bedrijf. Al die bonnetjes bewaar ik en gebruik ik voor de kwartaallijkse btw aangifte . Als ik het goed begrepen heb hoeven prive opnames niet vermelden op de balans bij een VOF (of eenmanszaak), het is wel een vraag op de aangifte. In 2017 heb ik het verlies ad 1214 als privestorting opgevoerd, het ondernemingsvermogen was in mijn ogen in mei 2017 (start) en eind 2017 hetzelfde bedrag. In 2018 heb ik de winst bij de aangifte als priveopname opgegeven in de aangifte en de aanschaf van de bedrijfsauto als priveontrekking. Het ondernemingsvermogen nam toe met de waarde van de bedrijfsauto. Maar klopt dat wel....prive opnames vermelden gelijk aan het bedrag van de winst, in de aangifte dus??
 6. Ja dat herinner ik me nog van mijn MEAO bedrijfsadministratie. Toen had ik de verbeelding dat ik het begreep, maar blijkbaar werkt dat toch anders als het je eigen bedrijfje betreft. Ik weet nog dat ik eindeloos journaalposten maakte waaruit idd altijd weer bleek dat het een in relatie staat met iet anders. Dat is ook de bedoeling natuurlijk. Ik vermeldhier gewoon mijn cijfers, wellicht dat dan blijkt waar ik de fout in ga. 2017 activa onroerend goed 49000 inventaris 600 voorraad 70 passiva eigen vermogen 49670 V&W Opbrengst incl KOR 17958 verlies 1214 kosten 19172 2018 activa onroerend goed 49000 bedrijfsauto 5400 inventaris 600 voorraad 70 passiva eigen vermogen 55070 V&W opbrengst incl KOR 40344 kosten 12434 winst 27910 2019 onroerend goed 49000 bedrijfsauto 4300 inventaris 600 voorraad 70 passiva eigen vermogen 54070 V&W opbrengst incl. KOR 31806 kosten 16674 winst 15132 Ik heb geen debiteuren of crediteuren, betaling is vooraf via booking.com en geen te ontvangen of betalen btw want de opgave over 3e kwartaal is afgerond en 4e kwartaal doe ik eind januari, voorraad is stabiel...we willen e.e.a. klaar hebben liggen maar niet teveel Tot slot wil ik je ontzettend bedanken voor alle tijd die je hierin steekt! mvrgr Anita
 7. Ja ik begrijp je Cosara, over de winst betaal ik belasting niet over de liquide middelen, maar...en zeg gerust als ik iets fout doe, ik wil het graag goed doen, in werkelijkheid heb ik geen liquide middelen in mijn bedrijf zitten, dus is mijn saldo liquide middelen aan de activa kant op de balans op 1 januari 2019 0,00 en op 31 december 2019 eveneens. Waar raak ik het spoor bijster? van die liquide middelen betaal ik de croissants, sinasappels etc. voor de ontbijtjes in onze B&B. Sorry voor mijn domme vragen.
 8. Ik begrijp wat je zo duidelijk uitlegt....en dan zou het zomaar eens kunnen dat ik de jaarstukken niet goed doe, we zijn met ons bedrijfje gestart in mei 2017, in 2017 verlies en 2018 en 2019 winst, ik ga er opnieuw naar kijken met wat je nu schrijft in het achterhoofd, dan hoor je weer van mij, ik werk naast de administratie van het bedrijfje van mijn man buitenshuis, dus kan niet altijd meteen reageren, ben wel heel blij met je duidelijke uitleg steeds.
 9. Wat ontzettend mooi en duidelijk uitgelegd Cosara, ik ga met dit in mijn achterhoofd er opnieuw mee aan de slag. Echt super bedankt, dit was wat ik zocht, het verhaal erachter. Nu begrijp ik veel beter waar ik mee bezig ben.
 10. Je hebt helemaal gelijk dat kloppend geen handig gekozen woord is. Ik bedoel daarmee dat het is zoals het in werkelijkheid is. Alles hetzelfde gebleven behalve dat de bedrijfsauto minder waard geworden is dus afschrijving op V&W rekening. Bedrijfje gestart in mei 2017. Ik wil het graag goed doen. En zeker niet kloppend krijgen. Maar wel graag snappen als dat kan. Tuurlijk kan ik alles in een boekhoudprograamma gooien maar liefst zou ik de vraag beantwoord zien " E.V. neemt af door afschrijving, niet door privé opname, dat moet ik toch kunnen verantwoorden?"
 11. Ja klopt helemaal! Bij de controle gaat het mis. Ik wil zeker leren waar ik de mist in ga. Voor mijn gevoel klopt de balans... En ook het feit dat ik de winst in zijn geheel niet aan het bedrijf toevoeg. Dus eigenlijk het gehele bedrag aan winst als privé opname zou moeten doen maar dat gaat dit probleem niet oplossen toch? Dus privé opname slechts voor het bedrag van de afschrijving om het kloppend te krijgen??
 12. Het Eigen Vermogen van ons bedrijfje is omlaag gegaan omdat we op de bedrijfsauto 1100 euro hebben afgeschreven. De winst voegen we niet toe aan het bedrijf, maar daar "eten we van", bij de aangifte loop ik vast omdat er enerzijds afname E.V. is en anderzijds winst, ik doe waarschijnlijk iets fout.
EN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept