loading
Ga naar inhoud

RichardvanH

Newbee
 • Aantal berichten

  5
 • Registratiedatum

 • Laatst bezocht

Karma

0

Persoonlijke info

 • Jij bent:
  ondernemer

Recente activiteiten

 1. Totale kosten in 2007 en 2008 bedroegen ongeveer 200k. 150 Daarvan was beschikbaar (wegens lening) en is gewoon betaald aan leveranciers zoals fotografen, designers, kantoor, reizen beurzen, PR bureau, hosting, adwords, adviseur (het was een specifiek product in het luxe segment), etc. 50k aan aangegane verplichtingen voor o.a. Fase 2 van de webshop zou worden gefinancierd middels reguliere omzet uit de webshops, maar die bleek dus vrijwel nihil te zijn (enkele honderden euro's, letterlijk). Nadat dit geconstateerd werd is betalingsonmacht aangegeven en zijn alle betrokken schuldeisers op de hoogte gesteld van de situatie. Idd zijn er in 2007 en 2008 vele uren gemaak, aanzienlijk meer dan fulltime door het bestuurd. Er is nooit overgegaan tot salaris betaling omdat er enkel verliezen zijn geweest in de aanloopperiode.
 2. De zakenpartner steekt idd via een Holding 150k in de BV in 2007, aan de start. Vanzelfsprekend was toen niet bekend dat het een niet levensvatbaar idee was, anders waren we niet gestart. Er zijn idd afspraken gemaakt over een rentepercentage en aflossing. Deze laatste zou pas gaan plaatsvinden als er een cumulatieve winst van 250k was geweest, wat we nooit hebben bereikt omdat er enkel verlies is geweest. Zakenpartner is idd middels een AVA akkoord gegaan met ontbinding.
 3. Bedankt Jasper. De "leveranciers" waar ik op doelde waren graphic designers, fotografen en anderen. Die hebben werk geleverd maar dat vertegenwoordigt geen waarde voor anderen. Bijvoorbeeld: graphic design voor een website die na een jaar weer uit de lucht ging, en dat soort zaken. Ter verduidelijking: de luxueuze artikelen die we probeerden te verkopen werden pas bij de leverancier in het buitenland aangeschaft op het moment dat er een order was. We hebben dus nooit voorraad gehouden.
 4. Allereerst beiden dank voor de reactie. Het gaat hier idd niet om een expliciete kwijtschelding, maar om een verjaring. Als ik het goed begrijp geldt de kwijtscheldingswinstvrijstelling dan ook niet. Als ik jullie goed begrijp is het dus inderdaad zo dat er een fiscale winst is van, zeg, 200k dus een VpB van 19% daarvan, 38,000 euro. Terwijl de onderneming nooit bedrijfwinst heeft gemaakt, het gaat enkel om een virtuele winst wegens het wegvallen van schuldeisers. De BV heeft echter geen middelen, dus ik neem aan dat de Belastingdienst dan de BV omver zou trekken en er een curator komt (die overigens niet betaald kan worden, want er valt niets te halen)? Of is het nog denkbaar dat de Belastingdienst bij een negatieve VpB aangifte in 2007 en 2008, en een 0 aangifte bij alle opvolgende jaren besluit dat toch niet te doen, ook al is er een fiscale winst van 200k door verjaren van schulden?
 5. Beste forumleden, Ooit was ik een enthousiaste ondernemer in spé, maar helaas sloegen de activiteiten van mijn BV (het verkopen van high-end luxe-producten via een webshop) niet aan. Ik vraag me nu heel erg af hoe ik van de BV afkom, zonder daar zelf persoonlijk failliet aan te gaan. Ik zal het even schetsen (bedragen zijn voor de leesbaarheid wat aangepast en afgerond) in 2007 privé 50 procent aandeelhouder geworden van een aangekochte shelve BV, samen met 1 zakenpartner die via zijn Holding ook 50% in bezit had in 2007 lening verkregen van genoemde Holding twv 150k om e-commerce shop e.d. te bouwen, kantoor te huren, conferenties te bezoeken etc in 2008 bleek al snel dat ons idee niet aansloeg. Er is letterlijk maar voor 400 euro omzet geweest in 2007 en 2008 in 2007 en 2008 dus wel verplichtingen aangegaan met diverse leveranciers twv 50k in 2007 en 2008 aldus groot verlies geleden, krediteuren lieten van zich horen maar konden niet meer betaald worden. Er waren geen liquide middelen meer, en geen enkele andere activa. Na enkele aanmaningen zijn allen gestopt met vorderen, maar hebben nooit laten weten de vordering te kwijt te schelden. In alle jaren daarna, vanaf 2009 t/m 2018 heeft de BV gewoon bestaan maar is inactief geweest. Ieder jaar VpB aangifte gedaan (ieder jaar nihil), waarin de schuldposities (150k lening aan de Holding, en 50k krediet van leveranciers) ieder jaar naar voren kwamen. De BV heeft al die jaren geen personeel gehad, en ook bestuurder is nooit betaald wegens het aantoonbaar afwezig zijn van enige winst. Inmiddels wilde ik van de BV af, simpelweg omdat het ieder jaar werk oplevert t.a.v. de VpB aangifte. Schulden waren inmiddels verjaard. AVA heeft een ontbindingsbesluit genomen. Er waren geen baten (te verwachten) dus geen vereffenaar aangewezen. Bovendien zijn er geen schuldeisers wegens het verjaren van de schulden. Het leek allemaal simpel totdat mijn accountancy bureau (die nog niet eerder geconfronteerd was met deze slapende BV) aangaf dat de verjaring van de vorderingen (150k+50k) moet worden opgenomen in de boeken voor de finale VoB aangifte en dat er daardoor een fiscale winst ontstaat van 200k. Daardoor zou VpB verschuldigd zijn, en bovendien zou er dus winst zijn geweest en had de bestuurder moeten worden betaald en dividend moeten worden uitgekeerd. Nu ben ik een leek, maar ik wil toch heel graag deze beweringen toetsen, omdat het mij nogal vreemd voorkomt: hoe kan een BV waar honderd duizenden euro aan kosten zijn geweest en die letterlijk maar 400 euro omzet heeft gemaakt nou ooit 200,000 fiscale winst hebben gemaakt? Mocht u ideeën hebben hierover, dan ben ik zeer geïnteresseerd..... Richard
NL

×

Cookies op HigherLevel.nl

Cookies zijn nodig om Higherlevel.nl goed te laten functioneren. Door het gebruik van HigherLevel.nl verklaar je onze voorwaarden te hebben gelezen en te accepteren.

 Meer informatie   Oké