Jump to content

Jimbo85

Junior
 • Content Count

  7
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

0

Personal info

 • You are:
  ondernemer in spe
 1. Klopt, helaas wel. TwaBla vroeg hierboven "Goh, waarom wordt dat gereguleerd?" en mijn vrees is ook een beetje dat daar bij DNB een ander motief achter zit. Inderdaad het uitroken van crypto-bedrijven. Ik kan me toch niet helemaal aan de indruk onttrekken dat zij een potentiële opkomst van cryptocurrency als een bedreiging zien voor de status quo, en daarom hun machtspositie inzetten om dergelijke partijen onder de duim te houden. Tja, dat is relatief. Zoals ik hierboven ook schreef, voor een groot bedrijf met een miljoenenomzet zullen die kosten en eisen wel overkomelijk zijn. Maar voor mij als eenmanszaak is het absoluut onhaalbaar. Er is voor mij ook geen twijfel, het wordt óf in het buitenland (als het daar met minder kosten, regeldruk en compliance eisen kan) óf niet. De diverse zaken die inmiddels hebben aangegeven ermee te stoppen vanwege deze ontwikkeling zijn overigens geen eenmansbedrijven.
 2. Ik heb van alle reacties hier ook een notificatie per email gekregen. Ik neem aan dat dat automatisch door HigherLevel wordt verstuurd.
 3. Inmiddels zijn er al diverse partijen die hebben aangegeven de zaak te sluiten vanwege deze wetswijziging. Kennelijk is het dus ook voor bestaande exchanges (dat betreft vooral de wat kleinere partijen) wel degelijk een serieus probleem.
 4. Bedankt, dit is inderdaad ook mijn vrees. Er zijn nog een hoop onzekerheden, maar het is al wel duidelijk dat dit zowel erg duur wordt, als ook erg bewerkelijk qua toetsing en compliance eisen.
 5. Daar zijn verschillende antwoorden op te geven, afhankelijk van je perspectief. DNB zal waarschijnlijk zeggen dat het ongereguleerd niet goed gaat, nee. Echter als je kijkt naar de praktijk waarin toch al jarenlang de nodige Nederlandse bedrijven in deze markt actief zijn, gaat het volgens mij juist uitstekend. Het bespaart heel veel geld, de verplichte registratie voor een Nederlands bedrijf lijkt in de tienduizenden euro's per jaar te lopen. Dat zal voor een grote speler met een miljoenenomzet niet zo'n probleem zijn, wel voor kleine bedrijven of eenmanszaken zoals ik. En het bespaart mogelijk heel veel tijd en werk, want de compliance eisen zijn niet mals. Dusdanig dat het voor mij in Nederland sowieso niet haalbaar is. Vandaar dat ik me dus afvraag of ik mijn plan wel in de praktijk kan brengen als buitenlands bedrijf. Dat zal dan vermoedelijk buiten de EU worden, ik noemde bovenaan een aantal suggesties. Ik zeg 'mogelijk' want ik weet niet hoe vergelijkbaar de compliance eisen zijn waar ik elders mee te maken krijg.
 6. Bedankt voor alle feedback, ik was eerder niet in de gelegenheid te reageren. Ik had als eerste een reactie van Norbert Bakker in mijn mail ontvangen, maar ik vind die hierboven niet terug. Ik hoop dat het in orde is als ik wel hier reageer, zo niet dan zal ik het meteen weer verwijderen. OK, helder, dan kan ik gelijk al een aantal opties wegstrepen. Het is me overigens nog niet precies duidelijk hoeveel verder de EU en zeker specifiek de NL wetgeving hierin gaat, in vergelijking tot de internationale wetgeving die waarschijnlijk overal geldt. Ik heb wel van verschillende partijen begrepen dat ze vertrekken (of al zijn vertrokken) naar bijvoorbeeld Panama, en daar weinig meer van doen hebben met die regels. Nou gaat mij dat te ver, maar om even aan te geven dat het land van vestiging kennelijk wel uitmaakt. Europees of EU? Maar inderdaad, ik zou dan ook daar (dat wil zeggen offshore, of waar ik mijn bedrijf dan ook vestig) een bankrekening openen. Als ik het goed heb begrepen zijn die 5 mille alleen inschrijvingskosten en komt daar nog een veelvoud bij. Per jaar. Nou dat zou ik graag uitzoeken. Zo niet, dan heeft het voor mij geen zin want een jaarlijkse fee van tienduizenden euro's staat niet in verhouding tot mijn plan. Maar ik kan me voorstellen dat als ik in een niet-EU-lidstaat geen dure registratieplicht heb, dat dat allicht een hoop kan schelen.
 7. Ik wil graag een buitenlandse, eventueel offshore onderneming oprichten. De reden is niet belastingontwijking, zoals volgens mij meestal de reden voor dit soort constructies, maar 'reguleringontwijking'. Ik loop al een tijdje rond met een ideetje op het gebied van cryptocurrency. Hierbij wil ik me primair op de Europese markt richten. Het is puur online, er worden geen fysieke producten of diensten geleverd. Ik woon en werk gewoon in Nederland dus ik zou normaal gesproken hiervoor een Nederlandse BV of eenmanszaak oprichten. Echter nu met de aankomende wetswijziging WWFT komt er een enorme regeldruk bij voor cryptocurrency bedrijven. Ik zou voor mijn toekomstige bedrijf een peperdure licentie of registratie moeten aanvragen bij De Nederlandse Bank, waar zij bovendien zeer uitgebreide eisen aan stellen. Ik moet allerlei procedures vastleggen en policies in acht nemen, een full time compliance officer aannemen, enzovoort. Dat is voor de aard en ook voor de grootte van mijn plan totaal uit proportie. Ik wil dit ideetje in beginsel 'erbij' doen, ik heb gewoon een vaste baan, dus deze nieuwe regelgeving maakt het voor mij niet haalbaar. Nou wil ik graag kijken naar de mogelijkheid om dit via een buitenlandse onderneming te doen. Waar mijn bedrijf staat ingeschreven maakt voor mijn dienst in feite weinig uit, het is alleen een website. Ik heb er wel een euro-bankrekening bij nodig en klanten moeten mij met normale SEPA transacties kunnen betalen, dus ik wil het 't liefst wel binnen Europa houden. Hopelijk ten overvloede: wat ik wil doen is absoluut 100% legaal en transparant. Nou heb ik begrepen dat enkele andere EU landen (o.a. Duitsland) ook al dit soort regelgeving hebben of gaan invoeren. Vandaar dat ik vooral benieuwd naar offshore mogelijkheden, of ergens binnen Europa maar niet in de EU. Of in EU lidstaten waar deze regeldruk niet geldt. Na rondzoeken kom ik als snel op allerlei mogelijkheden: Monaco, Malta, Zwitserland, Liechtenstein, Bulgarije, Noorwegen, Jersey, Guernsey, IJsland, Isle of Man, Cyprus. Ik kan het kaf moeilijk van het koren scheiden, voor elk van deze opties worden weer andere voordelen genoemd. Ik verwacht zeker de startperiode hier ook niet veel mee te verdienen (het is eigenlijk een beetje een experiment) dus ik probeer hele dure constructies liever te vermijden. Al wil ik er best in investeren om dit degelijk op te zetten. Heeft iemand suggesties waar ik het beste zou kunnen beginnen, of een geschikt bureau waar ik me hierover kan laten adviseren of waar ik zo'n onderneming kan laten oprichten? Misschien tips uit eigen ervaringen?
EN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept