Jump to content

Joris91

Newbee
 • Content Count

  3
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

0

Personal info

 • You are:
  ondernemer in spe
 • Gender
  Man

Register

 • What age group do you belong to?
  25-30
 • You are primarily interested in:
  ondernemen algemeen
  ondernemingsplannen
  juridische en fiscale zaken
  Financiën / administratie en credit management
  expert advies
 1. Bedankt voor je reactie Norbert. Dat maakt alweer een hoop duidelijk. Ik ga het stemrecht zeker aankaarten bij het volgende gesprek. Wat ik tevens las op het forum is het volgende: Verschil tussen het tekenen als prive persoon of bestuurder holding voor de zakelijke lening=verschil verantwoordelijkheid bij faillissement risico?
 2. Dank Stefan voor je reactie. Begrijp ik goed dat mocht alles toch niet zo lopen als vooraf ''gedacht'' je de aandelen zomaar terug kan leveren? (indien beschreven). Kleven er aan dergelijke participatie constructies geen verdere privé risico's? Zoals je beschrijft zal inderdaad de minimale payout van 80% beschreven worden in de ah overeenkomst, maar helaas geen garantie inderdaad.
 3. Goedemorgen allen, Ik ben Joris 29 en ben nieuw op HigherLevell. Momenteel ben ik reeds 4 jaar werkzaam bij mijn huidige werkgever in het MKB. Nu hebben ze recent gevraagd of ik aandeelhouder wil worden. (vertrouwen en het binden voor de toekomst d.m.v. participatie en ze geven aan mij te zien als overnamekandidaat). Na wat gesprekken met een fiscalist zijn ze met het onderstaande voorstel gekomen: Huidige situatie is : Werkm met hierboven 2 holdings van huidige aandeelhouders. Nieuwe situatie zou worden: werkm -stak-3 holdings in een verdeling van 40-40-20% (20% voor mij zonder stemrecht in eerste instantie, dit ter preventie dat ik met een van de andere aandeelhouders de andere buiten zou kunnen zetten.). Dit willen ze vanuit eigen holdings financieren gedurende +-10 jaar afhankelijk van het bedrijfsresultaat (dus zonder tussenkomst van bank). Huidige cijfers: Waarde belastingdienst: 1.8m Winst na belasting 300k hiervan zal jaarlijks 80% uitgekeerd worden dus 60K naar mijn holding, wat vervolgens geld als aflossing. Beide holdings willen mij dus een zakelijke lening verschaffen van 180K, 360K in totaal. Met een rente van 2.5%. Afbetaling geschied bedrijfsresultaat afhankelijk. Winst ligt de afgelopen 15 jaar rond de 300K per jaar. Nu heb ik het hele forum al doorgezocht en heb nog een aantal vragen. -Wat zijn de grootste valkuilen voor deze manier van participeren? (niet uitkeren van dividend en de schuld niet terug kunnen betalen?) -Wat zijn de risico's voor mijn privé in deze constructie? (risico's van een Holding/bv. zijn redelijk bekend). -Momenteel ben ik in loondienst van de Werkm, hier zal mijn arbeid blijven naar verwachting. moeten ze mij dan een DGA salaris geven of is het verstandiger om een management fee te factureren aan de werkm? (of is dit niet noodzakelijk bij een ''lege holding''?) Ik zie jullie advies graag tegemoet. Groet, Joris.
EN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept