Agepagelage

Junior
  • Aantal berichten

    28
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Alles dat geplaatst werd door Agepagelage

  1. Ik hoor dus 3 verschillende dingen. Boekhouder 1: bijtelling is nooit hoger dan werkelijke autokosten en de werkelijke autokosten kan je niet nog eens van je winst aftrekken. Boekhouder 2: zegt nooit er van gehoord te hebben en heeft het over de 22% van de nieuwwaarde. Jij @Lex van Roode zegt dat je het daarna nog eens kan aftrekken van de winst. Dus nog even ter bevestiging, de bijtelling is normaal gesproken 22% van de nieuwwaarde en hier https://www.autoenfiscus.nl/dossier/bijtelling#:~:text=De bijtelling bedraagt bij ondernemers,de werkelijke kosten en lasten.&text=Voor auto's met een datum,60 maanden van kracht blijven. staat dat de bijtelling voor ondernemers nooit hoger is dan de werkelijke autokosten. Als de auto voor 2017 is geregistreerd is het 25% en na 2017 is het 22% maar hier hoef je alleen naar te kijken wanneer je werkelijke autokosten dus hoger zijn dan de bijtelling over de nieuwwaarde? Ik lees nergens terug of je de autokosten dan nog eens kan aftrekken van de omzet of niet. Als de bijtelling normaal gesproken 22% van bijvoorbeeld €38.500 = €8085 is en de werkelijke autokosten zijn bij elkaar opgeteld €4500 dan wordt dus die €4500 bovenop je omzet geteld en daarover betaal je inkomstenbelasting? (Natuurlijk gaan alle andere aftrekposten er nog vanaf maar dit is zo makkelijker rekenen.) Als ik logisch nadenk kan je de autokosten dan ook niet nog eens aftrekken van de omzet want dan zou je dus op 0 uitkomen? Bijtelling (werkelijke autokosten) = €4500 komt bovenop je omzet - €4500 (alle autokosten) = €0? Dan zou je dus geen bijtelling hebben. Graag wil ik je vragen of je het nog eens kan bevestigen. Excuses voor de vele vragen maar ik probeer het zo goed mogelijk te begrijpen.
  2. Hier gaat de hele vraag over. Als de auto verkocht word door de ondernemer aan mij (zzp’er die de auto op de zaak wil zetten en btw wilt terugvragen), of het een btw auto is en of ik dan een btw factuur kan krijgen en of deze geaccepteerd gaat worden.
  3. Degene die de auto verkoopt is een BV maar met 1 medewerker en die heeft dus een auto met operational lease. De hele vraag ging over of hij bij aflossing van het resterende bedrag de auto aan mij kan verkopen met btw factuur en of ik die btw kan terugvorderen.
  4. Klopt het dat de bijtelling nooit hoger is dan de werkelijke autokosten en dat het percentage dan 25% is? Stel de bijtelling is normaal gesproken 25% x €40.000 = €10.000 en de werkelijke auto kosten zijn €7000, dan is die €7000 dus je bijtelling? Die komt dan bovenop je omzet waarover je een van de 2 percentages inkomstenbelasting betaalt? Of betaal je die bijtelling op een andere manier maandelijks? En zijn die werkelijke autokosten met of zonder afschrijving gerekend? Klopt het dat je dan niet ook nog eens de autokosten van je omzet kan aftrekken als kosten?
  5. Ik vraag dit in het algemeen omdat ik een auto op het oog heb om teleurstelling te voorkomen als opeens blijkt dat de factuur geweigerd wordt en ik geen btw terugkrijg en ik dan met een auto op de zaak zit en als ik hem dan wil verkopen ik 21% btw moet afdragen.
  6. Bedankt hier heb ik wat aan! Als je een financial lease contract aangaat vraag je dan btw terug van de belastingdienst of is dat niet van toepassing? Als je het resterende bedrag aflost, dan word je als bedrijf zijnde eigenaar maar dit moet toch verwerkt worden in de boekhouding? En stel het resterende bedrag is €30.000, word er dan een factuur gemaakt voor het bedrijf van €30.000 incl of excl btw? En moet het bedrijf hiervan nog wat teruggeven of terugkrijgen aan btw alvorens ze de auto aan iemand kunnen verkopen?
  7. Hoe gaat het in zijn werk als je een auto wilt kopen van een bedrijf die wordt geleased middels een financial lease? Het bedrijf is dus economisch eigenaar van de auto. Staat er op het kentekenkaart dan de naam van dat bedrijf? Als het bedrijf het resterende bedrag aflost, wie wordt er dan eigenaar? De eigenaar van het bedrijf als in privé persoon of nog steeds het bedrijf? Wordt er dan een nieuwe kentekenkaart opgestuurd naar hun of als het resterende bedrag is afgelost kan de auto meteen worden overgeschreven op iemand anders? Als het resterende bedrag is afgelost door het bedrijf, is het dan een btw auto? Wordt er voor hun een btw factuur aangemaakt en kunnen hun dan een btw factuur maken op naam van mijn onderneming (zzp) bij verkoop? Moeten hun nog btw betalen of terugkrijgen? Moeten ze vóór de verkoop eerst nog wat in de boekhouding verwerken?
  8. Bedankt allemaal voor de reacties. Ik heb nu dit in elkaar gezet: Ik heb dus 3 datums genoteerd, factuurdatum, leverdatum en vooruitbetaald op.. Zou iemand willen kijken of het zo compleet is? Moet er nog wat extra's bij aangezien het een bedrijf in Frankrijk betreft? Zij gaan zelf geen BTW terugvragen. Wat kan ik beneden onder het totaal bedrag zetten? Waar meestal iets staat van graag overmaken binnen 30 dagen op rekeningnummer...? Ook zit ik met het factuurnummer. Ik gebruik voor mijn facturen altijd het jaar en dan de maand, dus 202302, 202303 etc maar als ik nu voor deze factuur 202304 zou doen moet ik in april dus 202305 gebruiken. Kan ik een andere vorm aanhouden voor deze factuur? Bijvoorbeeld 2023001?
  9. Ik heb mijn auto verkocht en ik kom er niet uit welke datum ik op de factuur moet zetten. Bezichtiging was op 17-03-2023, het geld was op 20-03-2023 ontvangen en op 21-03-2023 was de auto overgeschreven.
  10. Kan je trouwens die 1,5% of 2,7% btw ook als kosten opvoeren?
  11. Dat is duidelijk maar je betaalt uiteindelijk inkomstenbelasting over dit stukje toch:
  12. Kan je die 1,5% dan ook nog als kosten opvoeren bij zowel zakelijk als privé? Bij zakelijk heb je dus die 22% bijtelling en die 2,7% of 1,5% als je geen km registratie bijhoudt. Maar bereken je die 22% dan als volgt: omzet - kosten + bruto bijtelling = belastbaar jaarinkomen en daarover betaal je een van de 2 percentages belasting? Wat is trouwens het nut om de “netto” bijtelling te weten?
  13. Ten vijfde: Nee. Heel simpel: Winst + bijtelling (bruto) - aftrekposten = belastbaar inkomen. En de uitkomst daarvan bepaald in welk tarief je zit. En hier bedoel je moet "winst" daadwerkelijk je winst dat je overhoud nadat je inkomstenbelasting hebt betaald? Dus in dit geval niet mijn omzet van €69.000 + bijtelling - aftrekposten?
  14. Met "bijtelling" bedoel je die btw correctie die je betaald om geen km registratie bij te hoeven houden? Dus voor privé, ook al betaal je die 1,5% moet je alsnog een km registratie bijhouden voor de privé km's om de btw terug te vragen voor onderhoud etc en moet je voor de zakelijke km die je opvoert als kosten ook alsnog een km registratie bijhouden?
  15. Ik vind dit terug in de toelichting van de berekening: Bij een btw-auto van de zaak is de bijtelling voor privé gebruik 2,7% gedurende de eerste vier jaar, daarna 1,5%. De btw over privé gebruik wordt dan € 690 in plaats van € 1.242. Bij de auto in privé is er in de berekening gekozen voor btw-aftrek bij de gebruiks- en onderhoudskosten, incombinatie met een btw-bijtelling voor privé gebruik (zijnde 1,5%). Er hoeft dan geen kilometerregistratie bijgehouden te worden en dit is doorgaans ook fiscaal de voordeligste keuze. Als ik het goed begrijp kan je dus als je de auto prive houdt ook de 1,5% btw correctie betalen en dan de btw voor brandstof en onderhoud etc terugkrijgen zonder dat je een kilomterregistratie moet bijhouden? Kan je dan nog steeds ook de zakelijke kilometers opvoeren als kosten en moet je voor de zakelijke kilometers dan een registratie bijhouden?
  16. Als antwoord op: Ten eerste: Omzet: €69.000 = alle facturen bij elkaar opgeteld voor 1 jaar (btw verlegd). Ten tweede: Tussen de €6000-€7000 is wat ik denk dat hij na 2,5-3 jaar aan marktwaarde heeft verloren als ik hem wil verkopen. Voor de afschrijving mag je toch zelf bepalen wat de restwaarde eventueel gaat zijn na 5 jaar? Je mag alleen niet meer dan 20% per jaar afschrijven? Bij mijn vorige auto die ik voor €14.250 had gekocht deed mijn vorige boekhouder een restwaarde van €2000 als ik terugrekende wat de auto na 2 jaar was afgeschreven. Ten derde: BPM zit verwerkt in de aanschafprijs ex btw. Of moet ik dat anders berekenen? Ten vierde: Klopt ik heb een denkfout gemaakt. De autokosten worden van je rekening afgeschreven en ook van je omzet (kosten). Ten vijfde: Omdat de bijtelling bovenop de omzet komt en ik daarna in het 49,5% tarief kom en daarna als alle kosten er af gehaald worden ik in het 36,93% tarief kom. Of klopt dit niet? Prive: Je bedoelt om de afschrijving per jaar nog er af te halen? In zijn totaliteit: er zullen vast wel wat aftrekposten zijn (bijv. heffingskortingen/MKB-vrijstelling/hypotheekrenteaftrek) waardoor je te betalen belasting lager zal uitvallen. Klopt maar ik heb puur alleen even de autokosten berekend aangezien ik anders nog langer bezig zou zijn en het verschil tussen zakelijk en prive hetzelfde zou zijn alleen een ander begincijfer.
  17. Ik heb een berekening gemaakt of het voordeliger is om de auto op de zaak te hebben of om de kilometers op te voeren als zakelijke kosten. Ik heb puur alleen de autokosten berekend zonder eventuele kortingen, aftrekken, en overige niet auto gerelateerde kosten. Zou iemand deze berekening willen bekijken en aangeven of ik het goed heb berekened? Ik heb vast wel ergens iets fouts gedaan.
  18. Ik heb mijn auto verkocht als ZZP'er en ik probeer nu te berekenen hoeveel verlies ik heb geleden nu ik hem heb verkocht puur op basis van de prijs waarvoor ik hem heb gekocht en verkocht. Ik heb dus 2 berekeningen maar hoewel beide in mijn ogen logisch klinken komen er toch 2 verschillende bedragen uit. Berekening 1: Gekocht voor: Verkocht voor: Netto €14.155,37 Netto: €11.503,31 - €2652,06 BTW: € 2.972,63 BTW: €2.415,69 + €556,94 BPM: €122 BPM: €81 - €41 Totaal: €17.250,00 Totaal: €14.000,00 - €2.136,12 Hier reken ik dus een verlies van €2.136,12. Berekening 2: Stel je hebt precies €17.250,00 op je rekening en je koopt de auto voor die prijs dan zit je op €0. Je krijgt de BTW terug en dan zit er €2.972,63 op je rekening. Je verkoopt de auto voor €14.000,00 dus zit er €16.972,63 op je rekening. Je geeft de BTW terug en dan blijft er €14.556,94 over. In het begin stond er €17.250,00 op je rekening en nu €14.556,94, dat is dan een verlies van €2.693,06. Of ik doe iets verkeerd of...
  19. Dat is ook mijn vraag, hoe weet je of het van toepassing is of niet? Omdat het gerekend werd toen ik de auto kocht is het dus ook van toepassing als ik hem verkoop?
  20. Dus dan is het wel verplicht om rest BPM te rekenen?
  21. Dus voor de duidelijkheid, het mag wel maar hoeft niet? Ik kan dus gewoon de netto prijs en btw vermelden en dat is het? Waarom rekende de garage (handelaar) waar ik hem kocht dan wel bpm? Of moeten hun dat verplicht doen?
  22. Ik wil mijn auto verkopen als ZZP’er en ik vraag mij af of ik het rest-BPM bedrag van zo’n 80 euro moet meerekenen in de factuur? Toen ik hem kocht werd er naast de BTW ook een BPM bedrag gerekend. Kan ik daarvoor deze calculator gebruiken? https://www.vwe.nl/bpm-calculator-doorverkoop
  23. Dat snap ik maar ik bedoel dus als er bijvoorbeeld een auto geadverteerd wordt en die prijs is incl btw maar er staat niet vermeld hoeveel het netto bedrag is. Want je kan dus niet 21% van dat bruto bedrag doen want dan klopt het niet?
  24. Ik bedoel in het algemeen. Dat van de factuur is duidelijk.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.