Noa-777

Senior
  • Aantal berichten

    43
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Persoonlijke info

  • Jij bent:
    ondernemer

Noa-777's trofeeën

  1. Goedenavond, Ik heb een brief ontvangen van de belastingdienst over mijn IB-aangifte van 2021 waarin vermeld staat dat ik volgens de belastingdienst teveel niet-gerealiseerde zelfstandigenaftrek heb ingevoerd. Vreemd, aangezien ik dit altijd netjes bijhoud en naar mijn weten correct invoer. Ik heb in een document alle niet-gerealiseerde zelfstandigenaftrek op basis van de IB-aangiftes bijgehouden en opgeteld en deze ingevoerd waardoor de winst van 2021 op in combinatie met de zelfstandigenaftrek van 2021 op € 0 kwam. Nu ben ik alle IB-aangiftes van mijzelf en mijn partner in onze VOF nogmaals aan het doornemen en doorrekenen en kom ik wederom uit op een niet-gerealiseerde zelfstandigenaftrek die vele malen hoger is dan datgene wat ik voor 2021 heb ingevuld (aangezien we maar een kleine winst hadden gemaakt). En dat ik volgens mijn berekeningen nog een kleine €20.000 aan niet-gerealiseerde zelfstandigenaftrek over heb. Ik heb dus geen idee hoe de dame van de belastingdienst tot deze conclusie komt en zal er morgen een belletje over plegen. Waarom ze dit nog niet geautomatiseerd hebben mag Joost weten. De reden dat ik deze topic ben gestart is dat ik zie ik dat er in de IB-aangifte van 2016 bij mij zelfstandigenaftrek, startersaftrek en mkb-winstvrijstelling gerekend is ondanks het feit dat ik een verlies van € -6,422 in het bedrijf heb. Dit brengt het totale verlies naar € -15.825 vóór de mkb-winstvrijstelling en € -13.610 ná de mkb-winstvrijstelling als belastbare winst uit de onderneming. We hebben de aangiftes en verwerking van de boekhouding tot 2022 laten doen door een bekende, die achteraf aangeeft dat hij het niet altijd precies wist wat hij invulde (inmiddels wordt het goed gedaan en is de gehele boekhouding en zijn alle OB-aangiftes en ICP gecorrigeerd). Maar zelfs dan is het toch vreemd dat deze ondernemersaftrekposten verrekend worden en daarmee een groter verlies creëren? Ik was in de veronderstelling dat de reden dat ze niet-realiseerde zelfstandigenaftrek hebben is zodat dit niet kan. Daarnaast zijn de voorwaarden voor wanneer je een starter volgens de belastingdienst bent me nog steeds niet helder. Ik heb al meerdere topics gelezen en ben me op de hoogte dat als je startersaftrek krijgt je de zelfstandigenaftrek niet meeneemt, maar aldus voldoen we beiden aan de uren criteria, hebben we onze onderneming sinds 2014 en hebben we op 1 keer na geen enkele keer startersaftrek gevraagd (de boekhouder heeft een keer onterecht startersaftrek aangegeven op de aangifte, wat inmiddels met de belastingdienst besproken is). Al met al dus een goede les om de boekhouding en aangiftes te laten doen door iemand die er verstand van heeft, maar in de uitdagingen van het opzetten van ons bedrijf leek dit een goede oplossing en heeft de persoon in kwestie (die bedrijfskunde heeft gestudeerd) nooit aan de bel getrokken. Hopelijk kunnen jullie wat helderheid bieden over de kwestie van de ondernemersaftrek in geval van verlies en het starter zijn in de ogen van de BD.
  2. Puur uit interesse @Des5656, ben je inmiddels tot een besluit gekomen over de bedrijfsstructuur? Ben benieuwd hoe het verder is uitgepakt.
  3. Mogelijk had je hier overheen gelezen, maar de vraag was wel al gesteld hoe je de smoothies zou balanceren. Houdt er rekening mee dat we geen idee hebben wat je ideeën zijn wanneer je deze niet in zijn volledigheid toelicht. Wanneer jij uitspreekt dat je alleen fruit en fruit smoothies wilt gaan verkopen, dan komt hier logischerwijs de opmerking op dat dat dit veel fruitsuiker bevat en dat dit niet zomaar de term 'gezond' mag dragen. De vragen zijn tot nu toe nog transparant geweest en puur gericht om jou je product, markt en plan beter te doen begrijpen. Van wie deze feedback komt moet niet uitmaken. Het is waardevolle input die je kunt helpen om een waterdicht businessplan te creëren. Waardoor je niet ergens aan begint en er na een hoop tijd en geld geïnvesteerd te hebben achterkomt dat je het beter van te voren had kunnen uitdenken. *Correctie: HK heeft niet de term 'fruit smoothies' gebruikt, dus bovenstaande over dat je alleen over fruit en fruit smoothies hebt gesproken is incorrect.
  4. Dit is dus de hamvraag. Dat het 'beter' is vanuit een gezondheidsoogpunt is in te komen, maar of het ook beter is vanuit een ondernemersoogpunt en uiteindelijk beter verkoopt dan een frietje mayo of een hamburger is de vraag. Het moet uiteindelijk ook rendabel zijn. Ik heb echter geen ervaring in deze markt, mogelijk dat andere forumleden je beter kunnen helpen!
  5. Kijk, nu begin ik een beeld te krijgen van wat je kan onderscheiden. Wanneer je fruitkraam fruit aanbiedt die naast vers en van goede kwaliteit ook uniek is, zoals cactusvijgen e.d. dan biedt je naast een fruitige snack ook een ervaring. Dit geeft echter nog geen antwoord op de vraag waarom mensen snel geneigd zijn om McFlurries, loempias en andere relatief ongezonde snacks te nemen. Maar daar zul je marktonderzoek voor moeten doen en is misschien een compleet andere doelgroep. Je kunt altijd een pilot draaien om te kijken hoe je product ontvangen wordt.
  6. Dus uit je antwoord maak ik op dat het wat je onderscheidt is het feit dat het fruit vers gesneden wordt voor je ogen, correct? Als het puur een fruitkraampje is waar ik bakjes vers fruit kan kopen of een smoothie, zoals de aardbeien/kersen kraam die bijvoorbeeld bij de Ikea staat, een smoothie stand, of een marktkraam waar je het fruit kan laten snijden, dan blijf ik erbij dat het concept op zichzelf niet vernieuwend is. Dat betekent niet niet dat het niet succesvol kan zijn, maar ik vraag me dan wel af waarin je jezelf gaat onderscheiden. Het kan zijn dat jij oprecht het lekkerste fruit in Nederland verkoopt. Maar het hoeft niet perse het product zelf te zijn, er zijn meerdere manieren om het alsnog iets vernieuwends te maken. Of dat nu met de manier van presenteren te maken heeft, zoals een mega interessante snijmachine (zoals ook de vers pers bij de Albert Heijn zeer interessant is om in werking te zien), een catchy branding en naam, of een unieke manier van presenteren is. Zoals ook de Swirl een aantal jaar geleden in een keer razend populair werd omdat mensen zelf hun softijsje met vers fruit en toppings konden samenstellen. Als je een nieuw bedrijf start in een markt met veel concurrentie dan moet je een edge hebben, een manier waarop je waarde toevoegt, of het nu in de ervaring zit of in je eindproduct. Of denk je dat het neerzetten van je fruitkraam en het feit dat het fruit vers gesneden is genoeg gaat zijn?
  7. Hi HK, mooi dat je onderzoek doet naar hoe je idee van een dergelijk concept in de smaak valt. Zoals je merkt vallen de meningen uiteen. Het concept zoals je het presenteert is niet nieuw. Zoals al aangegeven door andere forumleden zijn smoothie kramen veelal te vinden en zijn bakjes fruit (niet direct gesneden, maar wel 'vers') beschikbaar in iedere supermarkt. Je geeft aan dat ons eetpatroon continue verandert en dat mensen op zoek zijn naar makkelijke vervangers voor vitamines, zou je deze claim kunnen onderbouwen en kunnen toelichten op welke doelgroep deze uitspraak is gericht? Mensen zijn doorgaans gemakzuchtig, vandaar dat concepten zoals maaltijdboxen en thuisbezorgd erg succesvol zijn, echter richt je je product niet op de thuissituatie maar op een snelle snack in de stad, onderweg of op een festival. De vraag die bij mij opkomt is waarom mensen toch snel de McDonalds inlopen voor een McFlurry, een Frappuccino bij de Starbucks halen of een vette hap uit de muur trekken. Is dit omdat er geen gezondere alternatieven zijn, of omdat we stiekem toch meer zin hebben in iets waarvan we weten dat het ongezonder is, maar stiekem wel lekkerder? Je claims dat het een gezonde snack is zijn zoals Hans aangeeft niet onderbouwd en het is alom bekend dat een fruitsapje of smoothie ook een suikerbom is en met mate genuttigd moet worden. Zoals je aangeeft moet dit gebalanceerd worden, maar hoe zie je dat voor je? Mix je het dan met bijvoorbeeld avocado, spinazie of andere groenten en maakt het dat nog steeds een aantrekkelijke snack? De vraag is, wat gaat je product onderscheiden van wat er al is en hoe ga je mensen aantrekken om bij je kraam iets af te nemen en terug te komen? Dit is iets waar ik op dit moment mijn aandacht op zou leggen en marktonderzoek naar zou doen. Waar hebben mensen écht behoefte aan, of wat is juist zo vernieuwend dat ze het wel moeten uitproberen?
  8. Houd er rekening mee dat het vastleggen in een vennootschapscontract en je daadwerkelijk moeten beroepen op de vastgelegde termen 'when shit hits the fan' twee compleet verschillende dingen zijn. Uit eigen ervaring kan iets duidelijk zwart op wit staan, maar is het in de praktijk niet altijd even makkelijk om je zakenpartners/relaties daar aan te kunnen laten houden als het puntje bij paaltje komt. Daarnaast is ondernemer zijn niet voor iedereen weggelegd, er veel bij komt kijken, zowel wanneer het goed gaat als wanneer het slecht gaat en het kan soms makkelijker zijn om een verloning model te creëren waarin je investeringen contractueel kunt vastleggen en iedereen beloont wordt voor zijn/haar input zonder dat ze mede-eigenaar zijn van het bedrijf. Iets om goed over na te denken en alle mogelijk scenarios van te voren mee te nemen in de beslissing of je samen een bedrijf wilt starten. Zoals Ron aangeeft is het hebben van een bedrijf meer dan alleen het verdelen van de inbrengsten en opbrengsten. Heb dus een duidelijk beeld van wat je bedrijf in gaat houden en welke rollen er vervuld moeten worden en neem dit dan als uitgangspunt om er een gepaste bedrijfsstructuur voor te creëren.
  9. Goedenavond Aman, mooi dat je de stap hebt gezet om een nieuw terrein te verkennen en naast je behandelingen tevens producten te gaan verkopen. Dit is een enorm waardevol forum met een grote verscheidenheid aan mensen met uitlopende kennis die de tijd nemen om anderen te helpen. Ik zou niet meteen de handdoek in de ring gooien en van het forum afgaan, maar op basis van de reacties je vragen specificeren en het gesprek aangaan om zo tot de informatie te komen waar je naar opzoek bent. Mijn eigen ervaring is dat hoe specifieker de vragen, hoe beter je geholpen zult worden. Wat betreft het inkopen van producten in China, je hebt gelijk dat er vele grotere marges te behalen zijn op producten die een veel lagere inkoopprijs hebben. Echter zoals Derek-Jan terecht aangeeft komen er een hoop dingen kijken bij het importeren vanuit China. Zowel logistiek, als belastingtechnisch. Heb je reeds ervaring met de producten die je in China hebt ingekocht? Heb je al verkopen gedraaid met het product en bewezen dat er een markt is binnen je klantenkring voor dat product? Wanneer dit niet het geval is, is het aan te raden om eerst het water te testen met een kleine oplage producten die je in Europa hebt ingekocht. Het is mogelijk een 'duurdere' investering om een gelijk product in Europa te kopen, maar wanneer je dit in een kleinere oplage inkoopt is het makkelijker om de markt te testen en daar waar nodig aanpassingen te maken in het product. Heb je eenmaal bewezen dat er een vraag is naar het product, ben je tevreden over de kwaliteit en is de afname zoals verwacht, dan raad ik aan je in te lezen over het importeren vanuit China; wat komt er bij kijken, wat zijn de risico's, wat zijn je verantwoordelijkheden als ondernemer, en dan hier specifiek om advies te vragen over zaken waar je tegenaan loopt. Nogmaals, ik denk dat iedereen hier is om elkaar te helpen, maar iedereen communiceert anders waardoor sommige mensen misschien wat 'lomp' uit de hoek lijken te komen. Maar als je daar door heen prikt en puur de vergaring van informatie aanhoudt weet ik zeker dat dit een waardevol forum zal zijn voor je!
  10. Bedankt Hans, ik vond het wat onduidelijk aangezien je wel snacks voor op het werk af kunt trekken en je eten en drinken voor personeel tot €227 per jaar mag aftrekken, maar het dus blijkbaar niet zo werkt als je geen personeel hebt.
  11. Goedenavond, Ik heb een VOF met een partner en we eten vrijwel altijd lunch (gekocht bij de supermarkt) op de zaak en bestellen een 1 a 2 keer per maand lunch die we op het kantoor nuttigen. Ik heb dit voorheen altijd privé betaald, maar vroeg me af of ik dit als zakelijke kosten op mag voeren. Voor zover ik begrijp zijn het geen kleine versnaperingen die onder kantoorkosten vallen en ook geen zakelijke lunches aangezien ze niet met klanten zijn en geen zakelijk karakter hebben. We hebben geen personeel dus er geldt niet dat ik de btw tot €227 per werknemer aan dergelijke kosten mag aftrekken. Het lijken me dus gewoon privé kosten. Zou iemand mij kunnen informeren over hoe dit precies in elkaar steekt? Alvast bedankt!
  12. Goedenavond, Ik doe geregeld zakelijke aankopen via Amazon waarvan ik dan een Duitse of Franse factuur ontvang met daarop '0% VAT' en een vermelding dat het een intra-communautaire levering betreft. Ik boek deze vervolgens in de administratie onder inkoop binnen EU btw-verlegd. Tijdens de bestelling moet ik echter het bedrag inclusief btw afrekenen (ze rekenen 19% in bijvoorbeeld Duitsland) en deze btw wordt enkele dagen later weer teruggestort. Nu is mijn vraag, moet ik in dit geval op de aangifte omzetbelasting onder '4b. Leveringen/diensten uit landen binnen de EU' de omzetbelasting berekenen voor deze aankopen volgens het Nederlandse 21% BTW tarief of het Duitse 19% BTW tarief? Het lijkt me 21% aangezien ik de belastingaangifte doe in Nederland en niet in Duitsland, maar ik wilde het toch even dubbel checken.
  13. Goedemiddag, Ik heb een aantal dagen geleden een vraag gesteld over het bijhouden van mijn voorraad als kunstenaar. Aangezien ik geen hobbymatige maar een professionele kunstenaar ben was het advies om als voorraad enkel inkoop van doeken, verf en frames als voorraad bij te houden. Mijn voorraadwijziging is dit jaar -€3.500 ten opzichte van de begin voorraad. Nu ben ik IB aangifte aan het doen en vraag ik me af of ik deze voorraadwijziging in moet vullen in Winst-en-verliesrekening > Opbrengsten > Wijziging in voorraden gereed product en onderhanden werk? Als beschrijving staat er 'Vul in: de positieve of negatieve waardeverandering van de voorraden gereed product en onderhanden werk.' Ik heb wat verder gezocht op het forum en tevens gevonden ' De belastingdienst wil weten of de voorraad aan het einde van het jaar groter of kleiner is geworden dan het voorgaande jaar. Dit gedeelte dient mee te worden berekend in de winst- en verliesrekening omdat er vaak ook al kosten gemaakt zijn voor de productie/inkoop. Een stijging in voorraad is een soort verkapte winst voor de toekomst. Een daling in de voorraad mag daarom ook in mindering worden gebracht op de gemaakte omzet.In dit veld kan een positief of negatief bedrag ingevuld worden afhankelijk van de toe- of afname van onderhandenwerk of producten die gereed zijn voor verkoop.' Het eerste gedeelte is vanzelfsprekend, echter bestaat mijn voorraad niet uit 'gereed product' maar slechts uit grondstoffen. Dus moet ik het letterlijk nemen en hier niks invullen en gewoon mijn eindvoorraad uit 2022 opgeven onder Balans > Voorraden?
  14. @shopuntiludrop@Cosara@Joost Rietveld Dank jullie wel voor jullie tijd en hulp, het wordt erg gewaardeerd. Ik begrijp inderdaad je punt en zie in dat vragen context behoeven om er een duidelijk advies op te kunnen geven. Ik zal dit meenemen wanneer ik hier in de toekomst om advies vraag.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.