Jeffrey81

Junior
  • Aantal berichten

    10
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Persoonlijke info

  • Jij bent:
    ondernemer in spe
  • Voornaam
    Jeffrey

Bedrijfsinfo

  • Plaats
    Amsterdam

Jeffrey81's trofeeën

  1. Je hebt gelijk, ik had wel in gedachte dat ik daarover nog VPB verschuldigd ben aan onze vrienden van de belastingdienst, maar had dat niet goed opgeschreven. Het scheel wel dat er een significant lager % betaald moet worden toch? hartstikke bedankt voor je bijdrage, ik denk dat ik kan concluderen dat een Holding/werkmij toch de voorkeur geniet.
  2. Mijn idee is dat bij een omzetting van de EMZ naar BV met terugwerkende kracht per 1-1-2023 ik het geld wat op de rekening staat (minus DGA salaris) wel onbelast kan laten staan - of zie ik dat verkeerd? T.a.v. Het onderste; Dat is juist mijn idee, bij omzetting van EMZ naar BV kan ik het DGA-loon uit de huidige onderneming halen. Dan ontstaat er financieel geen scheve verhouding tussen mij en mijn compagnon en kunnen we beide met onze holdings 50% deelnemen in de nieuwe BV waarbij bestaande omzet uit onze werkmij’s de DGA-loon eis dekken. Dan kunnen we einde boekjaar de eventuele winst uit deze nieuwe BV met een dividenduitkering verdelen. Eens met deze gedachte?
  3. Dank voor de uitgebreide adviezen! Om het e.e.a nog even te verduidelijken het volgende; - er heeft zich reeds een potentiële investeerder (met holding en werkmij) gemeld. We houden voor nu de boot nog even af, maar tegelijkertijd willen we onszelf genoeg ruimte geven om een investeerder aan boord te kunnen halen als dat later opportuun blijkt te zijn. - Ik hou aan het einde van dit jaar een aardige som geld over in mijn EMZ omdat ik niet veel heb onttrokken. Zou dit graag zakelijk houden voor de nodige investeringen het komend jaar zonder dat ik daar eerst inkomstenbelasting over moet gaan betalen. - EMZ zal geen stakingswinst hebben bij beëindiging. Het is een vrij simpele EMZ met weinig kosten, geen investeringen, geen fiscale reserves e.d. - Ik verwacht niet gek veel winst te maken met het nieuwe bedrijf gedurende het eerste jaar. Er zijn aardige aanloopkosten en de nodige investeringen. Al wel een aantal klanten die staan te popelen op het product, maar zij zullen tevens als testcase dienen en dus tegen sterk gereduceerd tarief het product afnemen. - Wij geloven natuurlijk sterk in het product, maar het moet zich wel eerst bewijzen in de markt. Het is mogelijk dat het een verlieslatende onderneming zal worden - we lopen trouwens weinig risico behalve de initiële investering en lopende kosten, we verwachten in elk geval geen scenario waarin torenhoge schulden kunnen ontstaan. - Ik heb natuurlijk weinig zin om én inkomstenbelasting vanuit de EMZ én loonbelasting vanuit de toekomstige BV te moeten gaan betalen. - verder is de vraag dan of het voor mijn compagnon nog wel rendabel is gezien ik verplicht vanuit de BV een DGA salaris moet ontvangen terwijl hij dat vanuit zijn bestaande holding kan doen voor hemzelf. alle advies is van harte welkom! Prachtig forum wat me telkens enorm - laagdrempelig! - helpt met mijn vragen!
  4. Ik heb sinds een jaar een EMZ en loop nu tegen het volgende (luxe) probleem aan; Ik wil samen met een compagnon een SaaS bedrijf naast mijn EMZ starten en we zitten al vrij ver in de ontwikkel fase van onze eigen software. We verwachten over enkele weken operationeel te kunnen zijn. Dientengevolge is nu het moment daar om het bedrijf te gaan inschrijven. Mijn Compagnon heeft reeds een Holding en werkmij. Ik nog niet. Ik verwacht dit jaar met +-110K winst af te sluiten met mijn EMZ. Volgend jaar verwacht ik daarmee 130K winst te maken. Initieel was mijn plan om de eerste drie jaar lekker mijn EMZ te blijven houden en daarnaast het nieuwe bedrijf als VOF - met zijn Holding als vennoot - op te starten. Er zijn echter een aantal punten die de weegschaal toch doen uitslaan richting keuze voor een BV. Kan ik mijn EMZ met terugwerkende kracht per 1-1-2023 omzetten naar een Holding-BV? Haal ik daar voordeel uit? Of is het handiger om een holding met werkmij op 1 Jan 2024 op te richten waarbij de holding 50% belang neemt in de op te richten BV en mijn EMZ op 31-12-2023 te beëindigen bijvoorbeeld? Kan ik bijvoorbeeld ook nu al een Holding met werkmij oprichten naast mijn EMZ en dan per 31-12-2023 de EMZ staken? Ik weet even niet wat handiger is - boekhoudkundig/fiscaal.
  5. Dank je, was er al bang voor.. Heeft de overheid toch aardig deze sluiproute dicht weten te timmeren. Een grote Pick-up gaat het niet worden, ik zou deze niet eens voor mijn huis kwijt kunnen, laat staan dat mijn vrouw daar echt niet in gaat rijden. Een bestelbus evenmin daar ik de praktische overwegingen om een bestelbus te rijden best kan appreciëren, maar het oog wil ook wat en zie mezelf er niet mee op afspraken komen - het blijft een zakelijk vervoermiddel dus moet daarvoor ook geschikt zijn. Het ziet ernaar uit dat ik een alternatief heb gevonden; ik koop een andere motorfiets (rij nu ook al incidenteel met de motor naar het werk) voor gebruik gedurende de lente en zomer en zal dan toch daarnaast een auto moeten leasen als gezinsoplossing en voor gebruik gedurende de koudere maanden. Allen bedankt voor het meedenken.
  6. Inderdaad. kom liever niet met een bestelbus op een afspraak aan. Een niet al te lompe Pick-up daarentegen durf ik gerust mee voor de dag te komen.
  7. Dank je! Mocht iemand weten - naast de grote varianten zoals de RAM etc - welke kleinere Pick-ups hieraan voldoen hou ik me aanbevolen. Zover mijn huidige kennis hierover reikt lijken de kleinere varianten (Mercedes X klasse bv) niet aan dit criterium te voldoen terwijl ik daar nu juist meer van gecharmeerd ben. Niet in de laatste plaats omdat mijn vrouw er ook nog in moet rijden en zij al reeds te kennen heeft gegeven het wel erg groot en spannend te vinden. Weet iemand welk kleiner formaat Pick-up met dubbele cabine voldoet aan de richtlijnen voor een grijs kenteken? Zou niet graag overal met het meetlint langs moeten gaan 😉.
  8. Goedemiddag heren en vrouwen van dit prachtige forum, Ik ben als starter mijn opties mbt een zakelijk vervoersmiddel aan het wegen. Was in eerste instantie op zoek naar een SUV of een station ivm groot gezin en veel laadruimte nodig o.a. voor vakanties e.d. Gebruik nu mijn privé auto voor woon-werk (2x per week) en de rest voor incidenteel werkbezoek. Rij nu ongeveer 20% zakelijk. Mijn onderneming heeft een bijzondere goede start gemaakt en ik heb voor het komende jaar nog veel opdrachten staan. Ik zou graag van die ruimte gebruik maken om een investering te doen. Aangezien een personenauto niet onder de investeringsaftrek valt zal bij koop geen KIA en willekeurige afschrijving kunnen worden toegepast en kun je de aanschaf van een auto dus niet op die manier als investering zien. Ik wil trouwens bewust niet leasen. Nu werd ik echter gewezen op een Pick-up op grijs kenteken als alternatief. Met een extra zitrij voldoet een Pick-up aan de zoekcriteria voor veel (laad)ruimte voor een groot gezin. Ik moet daarbij dus wel erkennen dat een Pick-up alleen vanwege het fiscale voordeel interessant is; werk als adviseur/specialist en voor mijn werkzaamheden - behalve als vervoersmiddel van A naar B - totaal niet nodig. Klopt het dat ik naast de “reguliere” voordelen van een zakelijke auto recht heb op KIA en de Pick-up willekeurig kan afschrijven zodat ik mijn winst kan drukken? Zou graag maximaal hiervan willen profiteren dus zal de Pick-up volledig afschrijven behoudens de restwaarde over 5 jaar. Wat zie ik over het hoofd?
  9. Dank voor de verhelderende berichten. Had de ondernemerscheck reeds gedaan maar werd op het verkeerde been gezet door de toelichting dat je geen ondernemer bent als je in loondienst bent en ernaast wat klussen doet. Iets te letterlijk genomen daar het wel het karakter heeft van een onderneming - ga vanaf november 40 uur per week aan de slag. Ik ben enorm geholpen!
  10. Beste ondernemers, Per 1 nov zal ik starten als zzp’er. Zal dan werkzaam zijn als financial consultant. Heb reeds zicht op een aantal opdrachten waaruit ik kan kiezen en zal naar alle waarschijnlijkheid in de week van 1 nov starten (volgende week dus al). Nu het volgende; Ik ben tot 31 december nog in loondienst (opzegtermijn van 2 maanden) waarbij de prestatieplicht in overleg is opgeschort. Wordt dus nog doorbetaald tot einde jaar ondanks dat ik mijn spullen heb ingeleverd en het afscheid reeds heb gehad. Werkgever heeft geen beperkingen opgelegd, dus mag naast de twee maanden in loondienst ‘gewoon’ als zzp’er aan de slag. Belastingdienst ziet mij - als ik het goed heb - echter niet als ondernemer omdat ik a) niet aan de urencriterium kan voldoen - start immers pas op 1 nov en zal voor einde jaar niet de vereiste 1225 uur aan de onderneming kunnen besteden. b) het gehele jaar een dienstbetrekking heb waarbij er reeds IB wordt ingehouden/ betaald. 1) kom dus niet in aanmerking voor de zelfstandigenaftrek en derhalve ook niet voor de startersaftrek. 2) kom niet in aanmerking voor de MKB winst vrijstelling. 3) dientegevolge kom ik ook niet in aanmerking voor de KIA of voor willekeurig afschrijven. Moet echter wel een aantal investeringen doen om het werk uit te kunnen voeren; denk aan laptop, website, visitekaartjes, etc. Ik neem aan dat ik die als bedrijfskosten in mindering kan brengen op de winst, maar hoe zit het met de KIA? Mag ik deze investeringen ook volgend boekjaar als KIA boeken? Verder, hoe ziet de aangifte IB eruit? Moet ik de bedrijfswinst (omzet minus bedrijfskosten zoals hierboven geschetst) zien als ‘inkomsten uit overig werk’ en die als dusdanig aangeven nu ik niet als ondernemer zal worden gezien door de Belastingdienst voor de twee maanden die dit jaar nog resteren? Hoe zit het met de omzetbelasting? Mag ik de BTW van bepaalde bedrijfskosten (onderhoud auto, btw op benzine etc) wel in mindering brengen als ik geen ondernemer voor de IB ben? bij voorbaat dank. ps: zou bijna pas in januari willen beginnen door al deze vragen, maakt het een stuk gemakkelijker.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.