PearlGrey

Junior
  • Aantal berichten

    14
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

PearlGrey's trofeeën

  1. Sorry, wat ik bedoelde te schrijven is vennootschapsbelasting Nederland: 19% tm 200k Daar: 0% tm 70k
  2. Dank voor de reactie ;). Maar wat ik met de hele verhaal eigenlijk wil vragen: kleven er eigenlijk nog flinke nadelen aan zo’n constructie? Zo ver ik zie: Nadelen: - extra kosten voor bijv oprichting en jaarlijkse aangifte - extra administratie voor de boekhouder in NL Voordelen: + over enkele maanden omzet in het jaar betaal ik in HK de omzetbelasting en die is lager dan in NL + belasting over inkomen uit salaris is veel lager + ik kan mezelf als dga daar een werkvisum geven en officieel mogen werken ipv op een toeristenvisum, plus een (prive) bankrekening openen
  3. Dag High Levelers, ik zit met het volgende casus: ik heb sinds een jaar een BV in Nederland. Ik heb (naast mezelf dan) geen werknemers en kan werken waar ik wil zolang er stroom en internet is. Het afgelopen half jaar heb ik vanuit Azie gewerkt en dat is me uitstekend bevallen en sindsdien vraag ik me af: kan ik eigenlijk niet voor een groot deel vh jaar vanuit daar werken? En zou het daarmee niet verstandig zijn om daar lokaal een bedrijf te registreren en daarvandaan te factureren, tenminste voor werkzaamheden die daadwerkelijk verricht zijn vanuit Azie? Naast dat de belastingdruk er lager is ben ik ook oprecht geïnteresseerd om wellicht in de toekomst er officieel naartoe te emigreren. Ik weet alleen niet wat de Nederlandse fiscus hiervan gaat zeggen. Zouden ze me kunnen “dringen” om vanuit mn NLse BV te factureren? Vanwege de verdragen die dubbele belastingen voorkomen heeft de NLse fiscus in principe dan toch niks met mijn activiteiten daar te maken, behalve dan dat een eventuele priverekening daar mee moet tellen voor de vermogenbelasting? Ik wil graag voorlopig mijn BV hier aanhouden omdat van een permanente verhuizing naar het buitenland (nog) geen sprake is. Als ik deze nu zou opheffen zou ik gelijk een hoop belasting moeten betalen omdat ik het dan uit moet keren naar prive. Waarschijnlijk wil ik toe naar jaarlijks ongeveer 8 maanden in NL, 4 maanden in Azië
  4. Kleine tussentijdse update: Inmiddels ben ik alweer een maandje terug in Nederland, maar het begint alweer wat te kriebelen. Wat ik waarschijnlijk voor wil gaan is het volgende: - bedrijf oprichten in Macau - Nederlandse BV behouden voor nu - als ik vanuit Azie werk factureer ik via het bedrijf daar (immers het land waarvandaan de werkzaamheden verricht worden), en anders vanuit NLse BV Ik zal aan mijn boekhouder vragen uit te rekenen wat voor fiscale nadelen hieraan hangen (jullie hadden het over box 2) maar als het weinig scheelt is dit wel een mooie tussenoplossing. Kan ik later nog altijd besluiten om helemaal over te gaan (of niet).
  5. Woeps dan was ik toch iets te over enthousiast. Ik had echt gedacht dat het een voordeel was om van 21% naar 0% BTW te gaan.
  6. Ah op die fiets. tja met de kennis van nu had ik wel even gewacht met de BV. Ik ga ook niet voor de lol langs de notaris :D Waarom deze ommekeer: Ik ben sinds een paar maanden aan het rondreizen in Azie en heb ondernemers in verschillende landen gesproken die beweren dat het starten van zo’n bedrijf echt heel simpel is, ook voor buitenlanders. Zelf had ik altijd al vaag het idee gehad dat het allemaal vast “te lastig” zou zijn maar nu ik me er echt in begin te verdiepen begin ik me te realiseren dat het allemaal best mee lijkt te vallen. Waarom niet als ik toch maar max een paar maanden per jaar in NL wil zitten? Dat “digital nomading” is misschien ook wat misplaatst hier. Ik wil wel degelijk ergens voor langere tijd settlen (Macau/Hk, Taiwan) en niet van hostel naar hostel springen.
  7. Point taken, het is eigenlijk ook een soort van misplaatste emotionele waarde wat ik eraan hang (zit al vanaf 4 jaar bij de postbank/ING) ;). Op zich is verhaaldan niet zo moeilijk. “Gewoon” de regels volgen en vlieggegevens goed bewaren. De zomermaanden in NL (wanneer het in Azie tropisch warm wordt) en voor de rest vh jaar in Azie.
  8. Dag Cosara, Je conclusie snap ik niet helemaal. Exacte omzetgegevens heb ik niet genoemd hier, maar ik kan je vertellen dat ik met mijn EZ in het eerste jaar tussen de 50k-60k kwijt ben geweest aan IB. Ik draag graag mijn steentje bij aan de Nederlandse maatschappij maar dit soort bedragen gaan me wel erg ver en scheelt netto eigenlijk nauwelijks van wat ik zou verdienen in loondienst (waar bedrijf die meebetaalt aan verzekeringen, opbouw pensioen enz). Maar dat terzijde. Wat ik wel een beetje zonde vind is dat het me waarschijnlijk weer aardig wat kost om de BV hier weer op te heffen en het prive laat uitkeren maar daar staat nou eenmaal best wat tegenover :).
  9. Na wat uurtjes googlen ben ik erachter dat zo’n buitenlandse bedrijf tbh fiscale voordelen eigenlijk alleen echt zin heeft als je persoonlijk ook mee-emigreert. In mijn situatie is dat wel interessant (geen kinderen, koopwoning, of werk wat mijn fysieke aanwezigheid vereist). Plus ik wilde toch al langere tijd in Azie wonen (enigszins allergisch voor het woord “permanent”) Wat ik echter niet helemaal begrijp is wanneer de NLse belastingdienst me echt “loslaat”. - geen verzekeringen of bankrekeningen (dat laatste mag ik als Nederlandse toch gewoon hebben lijkt me? Ongeacht waar ik ingeschreven sta) - 183 dagen per jaar in het buitenland (hoe checken ze dat uberhaupt). Ik neem dat dat niet per se 1 plek hoeft te zijn, dus puur theoretisch kan het ook 90 dagen Macau, 93 dagen Japan, 182 dagen NL zijn. - geen Nederlandse abonnementen - belastingplichtig in het buitenland: dat ben ik niet als ik naar Macau verhuis en alleen buitenlands inkomen heb. En: wat als mijn opdrachten na twee jaar opdrogen en ik terug naar NL “moet” verhuizen? Gaat de opbouw van aow weer gewoon verder? Ik neem aan dat misschien vermogenbelasting een rol kan spelen maar dat er niet opnieuw ib/omzetbelasting kan worden geheven door de NLse fiscus. (ik snap dat ik dit soort vragen beter voor kan leggen aan een adviseur maar ik was benieuwd of hier mensen gezeik hebben gekregen terwijl ze het bovenstaande hebben gevolgd)
  10. Goede tip om een fiscalist in te schakelen! Ik heb even gauw een rekensommetje gemaakt over een jaarlijkse omzet van 100k: waarschijnlijk klopt mijn calculatie niet 100% maar als ik het goed begrijp scheelt het qua belasting al gauw richting de 40k (21% btw vs 0%, vennootschapbelasting 19% vs 12%, dividendbelasting 15% vs 0%, IB x% vs 0%). Het scheelt nog meer als het om bijv 150k winst gaat. Bizar als je erover nadenkt. Er is bovendien ook geen regel die je verplicht fysiek in Macau te zijn, laat staan voor 182 dagen per jaar. Eigenlijk is het fiscaal een no-brainer voor me, nu nog alleen die mentale obstakels: emigreren is zo’n groot woord, alsof ik dan geen Nederlander meer ben. :)
  11. Bedankt voor de tip Dirk-Jan! En ja, ik heb een hoop mensen gesproken die zich hetzelfde afvragen, meestal gepaard met een paar knipogen :D. Ik zou er persoonlijk niet fijn van slapen moet ik eerlijk zeggen
  12. Scherp Jeroen, dat klopt inderdaad. De link waarnaar je verwijst klopt aardig met wat ik hier van een lokale adviseur heb doorgekregen. Je laatste zin begrijp ik alleen niet helemaal, bedoel je dat het inderdaad erg loont om me uit NL te schrijven?
  13. Dag Jeroen, bedankt voor je reactie! - Ik heb in NL een BV zonder holding-structuur. - Het klopt dat Macau geen overeenkomst heeft met NL op het gebied van belastingen (Hong Kong heeft dat bijv. wel). Volgens mij maakt dat niet zoveel omdat Macau toch geen belasting heft op buitenlands inkomen..? - Ik had nog nooit eerder gehoord van conserverende aanslag, maar volgens mij valt de “pijn” in mijn geval mee. Ik heb geen koopwoning en zal weinig aan pensioen hebben opgebouwd (2-3 jaar loondienst). Maar als ik het goed begrijp is deze aanslag alleen van toepassing wanneer ik persoonlijk emigreer. Die stap gaat me op dit moment nog te ver. Als ik me officieel zou uitschrijven uit NL hoef ik niet eens meer IB te betalen (Macau heft geen belasting op buitenlands inkomen) dus dan valt zo’n eenmalige aanslag vd Nederlandse fiscus ook wel gauw mee. Al met al begrijp ik dus dat zo’n constructie alleen echt zin heeft als ik zelf ook echt emigreer uit Nederland en alle verbanden hier verbreek. Hm daar moet ik nog eens goed over nadenken. Ik zou nooit puur alleen voor fiscale redenen emigreren maar als ik er toch zo weinig ben en het toevallig heel veel geld scheelt, dan is het wel te moeite waard om het te overwegen.
  14. Dag High Levelers! ik heb hier een casus waarbij jullie input erg welkom is :). Ik heb dit forum al doorgespit, maar de verhalen zijn steeds net wat anders dan de mijne, vandaar dit nieuwe topic. Context: Ik ben IT consultant en ben een jaar geleden van ZZPer naar bv gegaan op advies van mijn boekhouder ivm belastingvoordelen. Momenteel ben ik door Azie aan het reizen en ben ik serieus aan het overwegen om in deze regio te blijven. Ik heb mijn laptop mee en werk vanuit hier dus ik vraag me af of ik niet van de lokale belastingvoordelen kan profiteren. Ik ben in Macau al naar een advocatenbureau geweest om info in te winnen, en het schijnt heel simpel te zijn om hier een bedrijf te starten. Voor 3-4 duizend Euro kun je een bedrijf inschakelen die de hele registratie bij de lokale KvK voor je regelt en verder hoef je alleen 1x per jaar een A4tje invullen met de winst/kosten/omzet. Een belangrijke reden hiervoor is (natuurlijk) de zeer aantrekkelijke company taxes, maar ik heb hier ook vrienden en het is hier fijn vertoeven. Ook hoef ik niet te voldoen aan allerlei extra regeltjes zoals bijv. meerdere opdrachtgevers. Ik hoef zelfs niet eens fysiek in Macau te verblijven dus ik kan als ik zou willen ook blijven rondreizen als digital nomad en vanuit het bedrijf in Macau factureren als ik dat zou willen. De vraag is- wat doet de Nederlandse fiscus hiermee? Ik wil (voorlopig) mijn BV in Nederland aanhouden en ook mijn (prive) verzekeringen, dus van een officiele migratie is alsnog geen sprake. Zoals ik het heb begrepen gaat het de fiscus niets aan dat ik in het buitenland een bedrijf opricht. Dat bedrijf volgt nl. de plaatselijke regels en belastingtarieven. Pas zodra ik geld overmaak van dat bedrijf naar mijn priverekening komt het in het vaarwater van de NLse fiscus omdat over dat bedrag inkomstenbelasting over wordt geheven. Dit hoor ik dus jaarlijks te melden in mijn ib aangifte. Kloppen deze aannames? Ik heb trouwens uit een ander topic op dit forum begrepen dat je niet fysiek mag werken vanuit NL en tegelijktijd vanuit een buitenlands bedrijft factureert, maar het is dan ook niet mijn bedoeling om fysiek vanuit NL te werken. Mocht ik een keer in Nederland (of zelfs EU?) zijn met mn laptop en werk dan factureer ik die uren netjes vanuit mijn NLse B.V., dan hou ik me toch aan de regels? Waarom al deze moeite: Alleen qua omzetbelasting en btw (0%!) scheelt het al best behoorlijk. Zijn er addertjes onder het gras die ik misschien heb gemist? Als er forumleden zijn met een vergelijkbaar verhaal dan hoor ik deze graag :)
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.