Jump to content
marcvv
Verberg

combinatiekorting en KOR

vraag

beste mensen,

 

als ik onder de KOR val moet ik, zo heb ik begrepen, het bedrag dat ik niet als OB hoeft te betalen, wél bij mijn inkomen/winst optellen. Ik doe dat bij "bijzondere baten". Zodoende wordt mijn winst hier automatisch mee vermeerderd.

Om in aanmerking te komen voor de combinatiekorting moet de winst meer dan € 4405 zijn. Is die drempel nu incl. of excl. de KOR? ???

Het aangifteprogramma neemt die KOR dus automatisch mee,maar gevoelsmatig vind ik het zo vreemd. In mijn geval zorgt die KOR er nl.voor dat ik net boven die 4405 uitkom en dus in aanmerking denk te komen voor die heffingskorting. Aan de andere kant moet ik ook over die KOR IB betalen, dus ik weet het eigenlijk niet. :-[

Graag jullie deskundig commentaar.

 

 

Link to post
Share on other sites

4 answers to this question

Recommended Posts

 • 0
 • Rate this answer

Bij het beantwoorden van deze vraag wil ik graag het volgende onderscheid maken.

 

Winst uit onderneming:

de totale opbrengsten in een bepaalde periode verminderd met de totale kosten in diezelfde periode

 

Fiscaal belastbare winst:

winst uit onderneming verminderd met de fiscale correcties (zelfstandigenaftrek, startersaftrek, investeringsaftrek, etc.)

 

Belastbaar inkomen uit werk en woning:

de som van de fiscaal belastbare winst, het inkomen uit dienstbetrekking, resultaat uit overige werkzaamheden en het saldo van de eigen woning.

 

Wanneer een onderneming gebruik kan maken van de kleine ondernemersregeling (KOR) voor de BTW, dan is dit saldo een opbrengst die thuis hoort bij de winst uit onderneming. De combinatiekorting wordt berekend op basis van het belastbaar inkomen uit werk en woning, dus betekend dat je door de KOR net boven de drempel uitkomt, mits je nog andere posten kan opvoeren bij het belastbaar inkomen uit werk en woning.

 

Succes met het invullen van de aangifte.


http://www.smart-visie.nl : Voor een heldere kijk op uw praktijk.

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer
De combinatiekorting wordt berekend op basis van het belastbaar inkomen uit werk en woning, dus betekend dat je door de KOR net boven de drempel uitkomt, mits je nog andere posten kan opvoeren bij het belastbaar inkomen uit werk en woning.

 

bedankt voor de inhoudelijke reactie. Ik heb toch nog een vraagje over bovenstaand citaat. Ik begrijp het woordje "mits" niet. Als de winst uit ondermening gelijk is aan het belastbaar inkomen uit werk en woning, dan is er toch geen "mits' meer. Of zie ik het verkeerd :-[

 

En tja, een specialist in de arm nemen. Ik heb dat jaren geleden gedaan, maar had daar geen goede ervaringen mee. Maakte tegen alles en nog wat bezwaar. Ik werd bekender bij de belastingdienst dan mij lief was. Ik had juist een boekhouder genomen om geen gezeur te krijgen. Vervolgens heb ik een gesprek met de belastingdienst gehad en daar werd mij gezegd dat met zo'n kleinschalig bedrijfje als dat van ons, het geen probleem was om het zelf te doen. Ik begin toch wel steeds vaker te denken dat ik het toch maar weer eens moet proberen met een boekhouder.

 

Maar als eerst iemand nog wil reageren op mijn vraag dan graag.

 

 

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Met het woordje mits bedoelde ik dat er misschien nog persoonlijke aftrekposten zijn. Een veel vergeten aftrekpost zijn de ziektekosten en dat is jammer als je ervoor in aanmerking kan komen.

 

Overigens vind ik het heel jammer te moeten lezen dat je eerdere relatie met de adviseur/boekhouder zo gelopen is. De opmerking van de belastingdienst begrijp ik wel, want elke Nederlander zou in staat moeten zijn om zijn eigen aangifte te verzorgen (hoe ingewikkeld deze ook is).

 

Op zich is dit ook wel realiseerbaar, maar je moet er wel de tijd voor nemen. Daarnaast wil ik je erop wijzen dat de gratis software die de belastingdienst te beschikking stelt, mijnsinziens niet toereikend zijn voor het invullen van de aangifte. De kans dat er een wisselend inkomen is per jaar is nogal groot bij zelfstanige ondernemers (eenmanszaken, vof en maatschappen). Je wordt er door de software van de belastingdienst niet automatisch opgewezen dat er middeling(http://www.belastingdienst.nl/variabel/sterk_wisselende_inkomens/sterk_wisselende_inkomens.html) mogelijk van toepassing is.

 

Daarom is mijn stelling hierbij dat ondernemers er beter aan doen om de aangifte uit te besteden aan een adviseur/boekhouder/accountant, want hij dient wel over deze middelen en de kennis te moeten beschikken, waardoor de prijs die je voor de aangifte betaald in verhouding zou moeten staan met de geleverde kwaliteit van het product. Dit ter overweging en nogmaals veel succes met het invullen van de aangfite


http://www.smart-visie.nl : Voor een heldere kijk op uw praktijk.

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 12 leden online en 213 gasten

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept