Ga naar inhoud
 • 0

Vennoot uitgeschreven - alsnog winst delen?

Junior     9 0

Beste iedereen,

 

Ik heb 'n vraag:

 

Dit zijn de omstandigheden:

 

Mijn neef is samen met z'n broer en tante 'n vof gestart in mei 2007. In oktober 2007 is z'n tante met haar werkzaamheden in de vof gestopt en heeft zich half december bij de kvk uit de vof geschreven. Ze heeft op die zelfde dag haar inleg terug gepind (750 euro).

 

Ze wil nu (5 maanden na haar uitschrijving) een verdeling van de winst van het jaar 2008. En dat terwijl ze ook nog per 1 oktober met haar werkzaamheden is gestopt.

 

Mijn vraag:

 

Heeft ze hier recht op? (ze heeft zich vrijwillig uit laten schrijven, zonder mededeling aan mijn neef en broer, en heeft haar inleg terug gepind)

 

Alvast bedankt voor de moeite en reaktie!

 

Ik vind het geweldig dat 'n site als higherlevel.nl mogelijk is, bedankt!

 

Groet,

 

Bert

 

[titel aangepast - mod]

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

19 antwoorden op deze vraag

 • 0
Retired Mod     1,6k 692

Beste Bert,

 

Uit jouw post maak ik op dat er geen vennootschapscontract is opgesteld. In dat geval mag ze zichzelf uitschrijven (er staat nergens dat dat niet mag) en mag ze haar inleg van € 750,- terug pinnen (maar niet in die volgorde!) maar hoeft ze niet per se recht te hebben op de winst van 2008. Maar ja, beide uitgangspunten zijn niet zo netjes.

 

Jullie kunnen er een hoop gedoe van maken, maar wellicht ook netjes onderling oplossen. Uit het feit dat haar inleg € 750,- was, en de onderneming nu 12 maanden bestaat, neem ik (misschien ten onrechte) aan dat de winst niet om hele grote bedragen gaat. Maar corrigeer me gerust als ik het mis heb. Zeker als het om familie gaat, zou ik proberen de zaak snel en pijnloos te regelen. Dan blijven de verjaardagen ook nog een beetje gezellig.

 

Stel nu dat de winst 10.000 euro is, dan is haar aandeel in de winst 1/3 van 10.000 is 3.333,33. Ze is tien maanden compagnon geweest, dus 10/12 van 3.333,33 is 2.777,77 Hier moet je nog wel de privé opnamen van je tante vanaf halen. Stel ze heeft totaal 2.000,- ontvangen (en nee, die 750,- tellen niet mee) als bruto "salaris". Dan heeft ze nog recht op 1.777,77. Mocht ze nu 4.000,- euro hebben ontvangen als bruto "salaris", dan moet ze nog een beetje bijbetalen....

 

Salaris staat tussen haakjes, omdat het geen echt salaris is. Maar ze zal misschien wel iets voor privé gebruik hebben opgenomen. Dit heeft ze echter opgenomen van haar winstaandeel. Ze moet daar nog wel inkomstenbelasting over betalen natuurlijk.

 

Ik hoop dat je nu meer duidelijkheid hebt.

 

Edit: ik zie net dat ze gestopt is met werkzaamheden in oktober, maar dat ze als vennoot is uitgeschreven in december. Strikt genomen zou ze nog aanspraak kunnen maken op het hele jaar tot 15 december, maar ik gok er op dat ze redelijk genoeg is om dat niet te doen...

Link naar reactie
 • 0
Junior     9 0

 

Beste Ruben,

 

Bedankt voor je snelle reaktie!

 

Ik heb deze vraag gesteld omdat we "bang" zijn dat ze het niet netjes zal spelen omdat ze recent in geldnood is geraakt.Er is 'n winst behaald van 28000 euro, echter is er tot 1 oktober licht verlies geleden. Er is toendertijd (oktober) onderling afgesproken dat ze daar niet in hoefde mee te betalen (dom genoeg niet op papier gezet, familie). En omdat ze nu dus ruim 5 maanden na haar uitschrijving ineens komt voor die winstdeling wilden we graag weten of ze er nog aanspraak op kon maken.

 

Groet,

 

Bert

Link naar reactie
 • 0
Retired Mod     1,6k 692

Als je het uiteindelijk hard moet/wilt spelen, en je kunt aannemelijk maken dat per 1 oktober een licht verlies was geleden, waarna zij het schip zonder overleg heeft verlaten, maak je een gerede kans dat zij niet in de winst hoeft te delen.

 

Maar ja, dan ben je al in de fase waarin er mensen in zwarte jurken elkaar met edelachtbare aanspreken... Wellicht dat je er met een mediator nog uit kunt komen en haar met een klein bedrag winstuitkering tevreden kunt stellen.

Link naar reactie
 • 0
Junior     9 0

 

Beste Ruben,

 

 

Wederom bedankt voor je snelle reaktie!

 

Het is zeker niet de bedoeling om alles hard uit te spelen, maar als iemand anders het misschien wel wil doen dan is het prettig dat je weet waar je recht op hebt.

 

Super bedankt!

 

Groet,

 

Bert Duizer

Link naar reactie
 • 0
Retired Mod     1,6k 692

Bert,

 

Tip van de dag: Probeer zo vroeg mogelijk, nu het stadium van praten nog niet voorbij is, een mediator in te schakelen. Neem daarin zelf het initiatief, en doe de tante een redelijk voorstel. Mocht zij het daarna alsnog hard willen spelen, dan heb jij een streepje voor bij de Grote Jurk. Je hebt je immers altijd redelijk opgesteld...

 

Soms moet je straatvechten, maar soms moet je ook even het hoofd erbij houden en strategische keuzes maken.

Link naar reactie
 • 0
Legend     2,3k 226

De winst over het jaar 2008 is 28000 euro?

 

Dat is knap! :)

 

Doen jullie aan waarzeggerij? 2008 loopt, zelfs in een schrikkeljaar, tot 31 december 2008.

 

Het is pas mei .... dus mocht je tante vreemde uitspraken blijven doen dan kun je ook de tactiek kiezen om in 2008 nog een verlies te maken en dan de vraag stellen of ze even bij wil storten (ze wil toch graag delen in het resultaat?)

 

Bert het is niet persoonlijk bedoeld maar het is lachwekkend om te lezen met welk gemak mensen er een rommeltje van maken. Dit is voorbeeld 537 op HL van een vof waarbij het door slordigheid van alle (!) vennoten een puinhoop is. Dank je voor je bijdrage dus, hopelijk steken anderen er iets van op.

 

Volg Ruben's tip op en haal er een schoonmaker (mediator, onpartijdige accountant etc) bij om de troep op te ruimen.

 

 

Link naar reactie
 • 0
Junior     9 0

Beste mensen,

 

De winst was uiteraard over 2007 behaald (excuses) en inderdaad heb je al snel 'n rommeltje wanneer je je zaakjes niet goed hebt geregeld!

 

Goede tip: het maakt niet uit of het je beste vrienden zijn of familie is; ga je samen een zaak starten altijd voor dat je gaat beginnen altijd alles goed regelen!

 

Gelukkig is het niet mijn zaak maar van mijn neef maar ook ik leer hier weer wat van.

 

Iedereen bedankt voor de getoonde intresse en tips!

 

Groet,

 

Bert

Link naar reactie
 • 0
Legend     2,3k 226

Kijk dan wordt het verhaal anders.

 

Het is logisch dat er in het begin na de bedrijfsstart verliezen gedraaid worden, alle opstartkosten worden dan gemaakt met de verwachting dat erna de positieve resultaten worden geboekt.

 

Als er verder niks is omschreven of bepaald zul je achteraf tot een "eerlijke" verdeelsleutel dienen te komen. Natuurlijk deelt de tante ook mee in de winst. Immers zij heeft bij het begin van het bedrijf ook meegewerkt en meegefinancierd. Bij het uittreden van tante heeft iedereen nagelaten om het goed af te wikkelen.

 

Dus een verrekening naar rato maken (gewerkte uren en ingebracht geld zijn hierbij hulpmiddelen, zoek eens een vof contract op, daar staat wel een voorbeeld in). Afrekenen. Een keer schelden als het helpt en dan door met die toko want blijkbaar zit er wel potentieel in.

 

Je hebt een voordeel: als je met zijn 3-en in een roeiboot zit terwijl er maar 2 willen roeien dan gaat het roeien makkelijker als die ene persoon uitstapt ...

 

 

Link naar reactie
 • 0
Junior     9 0

Nog een detail welke ik vergeten was te vermelden: Ze hebben alledrie als vof een huurcontract (zalencentrum) getekend voor 5 jaar.

Is dit nog een punt van aandacht mbt het uitschrijven en de winstverdeling?

 

Wededrom, alvast bedankt!

 

Groet,

 

Bert

Link naar reactie
 • 0
Legend     2,3k 226

Nog een detail welke ik vergeten was te vermelden: Ze hebben alledrie als vof een huurcontract (zalencentrum) getekend voor 5 jaar.

Is dit nog een punt van aandacht mbt het uitschrijven en de winstverdeling?

 

Wededrom, alvast bedankt!

 

Groet,

 

Bert

Ja!

 

Je hebt het over een verplichting van 60x 2000 euro (?)= 120.000 euro

 

Als je daarvan gevrijwaard wordt lijkt me wel dat dat een gevolg mag hebben.

 

Dit klinkt als een geval: "in het land der blinden is een-oog koning". Niet gaan lopen doe-het-zelven daar ontbreekt de kennis en ervaring voor.

 

 

Link naar reactie
 • 0
Junior     9 0

 

Beste Ard,

 

Wederom bedankt voor je snelle reaktie!

 

Wanneer ze er niet op 'n "normale" manier uitkomen dan wordt er zeker 'n specialist bijgeroepen. Het is alleen al wel prettig dat als je gaat praten dat je wel weet wat redelijk is.

 

Groet,

 

Bert

Link naar reactie
 • 0
Legend     2,3k 226

 

Wanneer ze er niet op 'n "normale" manier uitkomen dan wordt er zeker 'n specialist bijgeroepen. Het is alleen al wel prettig dat als je gaat praten dat je wel weet wat redelijk is.

 

En daar ga je dus precies de fout in.

 

Mijn kijk op de zaak:

 

Het stadium van "er op een normale manier uitkomen" zijn we gepasseerd (in mijn ogen). Op dag 1 zijn er geen afspraken gemaakt, geen contract. Zeker als je een dergelijk huurcontract aangaat is dat vragen om problemen. Die wens om problemen te krijgen is ingevuld, want nu zijn er problemen. De tante gedraagt zich als een slechte zakenpartner door eigenhandig te handelen zonder in overleg te treden. Nu er wat centen verdiend zijn gaat zij slim praten. De andere twee hebben ook vanaf dag 1 zitten te slapen. Ook als iemand in oktober zijn inleg "terugpint" is dat een teken dat je in actie moet komen.

 

Allemaal niet gebeurd. Dus de onkunde hoeft voor mij niet meer aangetoond te worden, dat is allang gebeurd. Dit soort kwesties moet je proberen in de kiem te smoren. Dezelfde mensen die het probleem veroozaakt hebben, hebben daarmee bewezen dat zij in ieder geval niet degene zijn die dit nu met "normaal praten" wel even op gaan lossen. Dan wordt het geheid een etterende wond.

 

(lees voor de aardigheid eens wat andere posts over vof-jes hier op HL, kom je een beetje van in de juiste stemming)

 

De zaak staat nu in brand. Dus dan ga je niet met emmertjes lopen klooien. Dan haal je er de brandweer bij. Nu. In jouw geval is dat een onafhankelijk persoon waar alle partijen vertrouwen in hebben. Dat kan een accountant zijn, of een bedrijfsjurist of een mediator of iemand met GezondBoerenVerstand. Misschien kost het zelfs een paar honderd euro, maar dat voorkomt veel grotere ellende.

 

(Door de onkunde om zaken te doen zal dit advies waarschijnlijk niet opgevolgd worden.)

 

 

Link naar reactie
 • 0
Retired Mod     1,6k 692

Ard zegt het misschien een beetje cru, maar hij heeft wel gelijk. Zoals ik eerder al zei: Haal er een mediator bij. Ga niet meer zelf proberen de zaak recht te praten. Hiermee kun je in dit stadium heel veel schade doen voor het verloop van het proces, en dan uiteindelijk het nakijken hebben.

 

Doet dit niet alleen.

Link naar reactie
 • 0
Junior     9 0

 

Ik heb jullie adviezen aan mijn neef laten lezen en de vof heeft besloten om een accountant als mediator te laten optreden. Aankomende vrijdag is er 'n gesprek met alle partijen. Ik laat de afloop aan jullie weten.

 

Nogmaals bedankt!

 

Groet,

 

Bert

Link naar reactie
 • 0
Retired Mod     1,6k 692
(dus ik trek mijn fluwelen handschoenen en mantel der liefde weer aan)

 

Staat je goed... ;D

 

Zonder dollen, als coach was je de ene keer de client de oren, de volgende keer masseer je 'm. Het gaat maar om één ding: EFFECT!

 

Dus wat mij betreft mag je best hier en daar wat oren wassen ;)

 

(Edit: reusje voor Ard wegens zijn waskwaliteiten)

Link naar reactie
 • 0
Legend     405 18

Wanneer een van de vennoten uit de firma stapt wordt de onderneming (fiscaal) gestaakt. Dus je moet een balans & winst- en verliesrekening maken per datum van staking. Verder kan het zijn dat er een stakingsbalans moeten worden opgemaakt, dit is afhankelijk van de stille reserves die in de onderneming kunnen zitten. De € 750 wordt gewoon als privé opnamen van je tante geboekt. Uit de balans, per stakingsdatum, blijkt hoeveel vermogen een ieder in de onderneming had. Het kan dus zijn dat je tante nog recht heeft op uitbetaling van haar vermogen, het omgekeerde kan natuurlijk ook het geval zijn. Succes


ROVé Administratie en Advies voor verantwoord boekhouden, bezoek eens www.rovened.nl.

Wordt Nederland te klein voor ondernemers, kijk eens op www.indoned.com

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Verberg sidebar
 • Wie is er online?
  13 leden, 245 Gasten

 • Breng jouw businessplan naar een higher level!

  Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

  • Stel jouw ondernemersvragen
  • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
  • > 65.000 geregistreerde leden
  • > 100.000 bezoekers per maand
  • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
  •  Altijd gratis

 • Ook interessant:

×
×
 • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.