Jump to content
Guest Kermie
Verberg

Corporate venturing (Willem Schoonen)

vraag
Guest Kermie

BioPartner praat met Economische Zaken over een nieuw strategisch plan tot het jaar 2010. De organisatie voor starters in de life sciences nadert het einde van zijn eerste, door de overheid gefinancierde, levensfase van vijf jaar. En BioPartner voelt er niets voor op te gaan in die ene startersorganisatie, TechnoPartner, die EZ zo graag wil.

 

De verschillen tussen de sectoren zijn te groot om alles op één hoop te gooien, zegt BioPartner. Starten in de life sciences is een ander vak dan starten in ICT. Bovendien, en dat moet ook EZ toegeven, heeft BioPartner de afgelopen vijf jaar naam gemaakt. Het is een sterk merk, en dat moet je niet wegdoen.

 

Niet alle instrumenten van BioPartner zijn even weelderig tot bloei gekomen, maar over het geheel genomen lijkt de organisatie behoorlijk te voldoen aan zijn opdracht. En BioPartner weet hoe hij verder wil. In plaats van op te gaan in een nieuwe, door EZ bedachte startersbureaucratie, wil BioPartner de publiek-private weg op. De organisatie is druk bezig grote ondernemingen aan zich te binden. In de eerste periode van vijf jaar is BioPartner volledig door de overheid gefinancierd. En zijn activiteiten waren vooral gericht op spin-offs van publiek gefinancierde instellingen, met name universiteiten. De incubators (BioPartner centers, die wat betreft succes sterk iteenlopen), de first stage grants, de investeringssubsidies voor apparatuur, zijn allemaal gericht op nieuwe bedrijvigheid uit de schoot van de universiteiten. Volgens BioPartner is het tijd om dezelfde infrastructuur en diensten beschikbaar te stellen voor spin-outs van grote ondernemingen, voor starters die in de private sector ter wereld kunnen komen.

 

BioPartner heeft nog een reden om met grote ondernemingen te praten. De organisatie wil hun belangstelling wekken voor jonge, innovatieve ondernemingen in de life sciences. Omdat de technologie die daar wordt ontwikkeld van belang kan zijn voor grote ondernemingen. De grote bedrijven hebben hun eigen lange-termijnonderzoek grotendeels afgebouwd en hoeven er dus niet op te rekenen dat in eigen huis doorbraaktechnologieën worden ontwikkeld. Terwijl hun eigen R&D is gericht op snel resultaat in de markt, zullen zij hun levenssappen voor de langere termijn van buiten moeten halen. Het is ook voor de starters in de life sciences van belang dat de betrokkenheid van grote ondernemingen wordt versterkt. Er gaapt een groeiende kloof tussen de door de overheid gesubsidieerde geboorte van een onderneming en het moment waarop durfkapitalisten instappen. Volgens BioPartner kunnen grote ondernemingen help die kloof te dichten, middels corporate venturing. Corporate venturing is in Nederland een weinig ontwikkelde tak van sport. DSM is een van de weinige ondernemingen die voldoende mensen, geld en tijd investeert om corporate venturing tot volwassen onderdeel van de ondernemingsstrategie te maken. Bij veel andere ondernemingen is corporate venturing afwezig of slechts een marginale activiteit.

 

De European Industrial Research Management Association (EIRMA) heeft een boeiend rapport gepubliceerd over het belang van corporate venturing voor grote ondernemingen. Dat rapport werd geschreven door een werkgroep onder leiding van Koen Wiedhaup (ex-Organon), die als bestuurder betrokken is bij verscheidene startersinitiatieven (BioPartner, Dreamstart).

 

Belangrijkste conclusie: de vraag is niet óf ondernemingen aan corporate venturing gaan doen, maar hóe. Hoewel het nog niet erg lukt om de belangstelling van Nederlandse ondernemingen voor het onderwerp te wekken, zal het er uiteindelijk toch van komen, meent Wiedhaup. Voor starters is het te hopen dat hij gelijk heeft. Zij hebben er niet alleen belang bij dat er meer kapitaal beschikbaar komt, maar kunnen ook hun voordeel doen met de expertise op het gebied van management die grote ondernemingen te bieden hebben.

Link to post
Share on other sites

3 answers to this question

Recommended Posts

 • 0
 • Rate this answer

Het is een mooi voornemen van Biopartner om de kleintjes met de groten te laten samenwerken, maar over publiek-private samenwerking ben ik redelijk cynisch- zeker als we kijken naar de diverse pogingen die de Nederlandse overheid op dit vlak al ondernomen heeft en die weinig vruchten hebben afgeworpen. Het corporate venturing gedrag van onze groet Nederlandse bedrijven wordt erg overroepen, vind ik. Misschien met uitzondering van DSM is het bij geen van allen doordacht en gestructureerd. Bij de ene business unit denken ze er heel anders over dan bij de andere en zodra het economisch wat minder gaat, is het eerste dat door de RvB geschrapt wordt het corporate venturing (cv) gebeuren. Cv gebeurt meestal vanuit ene negatieve impuls. Snel de kleine starter overkopen en binnenhalen, zodat hij later geen schade kan berokkenen. Ik ben benieuwd hoe Biopartner dit probleem denkt op te lossen.

Dat starters in life sciences anders zijn dan bijvoorbeeld ict starters valt niet te betwisten. Natuurlijk is hun levenscyclus anders en vooral ook de grootte van het vereiste investeringsbedrag. Maar betekent dat dat Biopartner altijd een eigen bestaan moet hebben los van andere EZ initiatieven? Laten we eerlijk wezen: de problemen van technostarters zijn meestal niet van technologische aard. Het gaat van om onbekendheid met de markt en geen benul van en ervaring met ondernemen in algemene zin. Het gaat toch vaak om de platte problemen, zoals welke rechtsvorm kies ik, waar voer ik een goede marktstudie uit etc. Of je nou slager bent of uitvinder van een veelbelovend eiwit "omzet draaien en verkopen" daar gaat het om.


Je reis naar de toekomst wordt een succes als je alleen die dingen uit het verleden meeneemt die je positieve energie geven. Michael Lewis, 2000.

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

 

Rapport is bij EIRMA niet te vinden. Bestaat er ergens een link? Wie is Willem Schoonen? Waar komt dit verhaal vandaan? Heb je iets meer info Kermie...


NIMBY? 🏗   Volg jouw buurtberichten van plaatselijke, provinciale en landelijke overheden...

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Willem Schoonen is overdag werkzaam bij het dagblad Trouw en 's nachts eindredacteur van Onderzoek Nederland, de nieuwsbrief over wetenschaps- en technologiebeleid in Nederland en Europa.

 

Ik zal Willem vragen of hij meer info heeft over het EIRMA rapport.

 

<> Willem is tot 18 agustus met vakantie, dus nog even geduld.


Netwerken: Het gaat er niet om wie je bent, maar wie je kent !

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 0 leden online en 64 gasten

  There are no registered users currently online

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept