Jump to content
 • Welcome to HigherLevel, the Dutch business forum

  Do you have a business question, do you want feedback on your business plan or do you want to advise others? Then you are at the right place at a higher level. Here entrepreneurs come together to take each other to the next level.
  Ask your question, get a quick answer and share your experiences with entrepreneurs. The moment it suits you!
  During the day, evening and weekend 24/7 free advice and exchange of experience with entrepreneurs who understand!
TwaBla

Dorpswinkel 2.0 & Open Source Marketing

Recommended Posts

 

Middenstanders zeuren er al sinds de jaren zestig over: door de opkomst van supermarkten, goedkope discounters en grootschalige formules verdwijnt de kleine winkel uit buurt en dorp. Het toenemend autobezit speelt daarbij ook een rol, want de meeste gezinnen vinden het blijkbaar geen probleem om een flink blokje om te rijden voor de boodschappen. Ik kwam ergens tegen dat een verzorgingsgebied 10.000 inwoners moet hebben om voldoende omzet te genereren voor een klein supermarktje. Ook postkantoren, banken, horeca en benzinestations verdwijnen. Om over dokters en scholen nog maar te zwijgen. Met als gevolg dat veel kleine kernen omschreven worden als spookdorpen.

 

Dat is allemaal al lang bekend. Zo werkt de economie blijkbaar. Maar het is geen onomkeerbaar probleem. Ergens kwam ik een oplossing tegen die een paar jaar geleden beproefd is: de shopcourt, oftewel een automatenwinkel. Bah! Moeten die ouwe omaatjes in het dorp nou winkelen in een automatiek? Dan wordt het echt een ghost town.

 

In Engeland kwam ik een veel betere oplossing tegen: rural community shops. Die ontstaan waar dorpsbewoners inventief zijn en samenwerken om voorzieningen terug te brengen in het dorp. De een stelt een stuk land ter beschikking tegen gunstige voorwaarden, de ander helpt met bouwen/inrichten, een derde helpt bij promotie en het personeel bestaat (deels) uit vrijwilligers. Landelijke instellingen helpen mee door loketvoorzieningen te subsidiëren met een kleine vergoeding per handeling, en er is een landelijk steunpunt dat helpt bij financiering, marketing en kennisvorming. Dit jaar zijn er naar verwachting ca 266 van zulke winkels open in Engeland, en deze maand wordt het Community Shops Network gelanceerd dat bv kennisuitwisseling en gezamenlijke inkoop mogelijk maakt.

 

Nou zijn er in Engeland meer afgelegen dorpen. Maar zou zoiets ook in Nederland mgelijk zijn? Bestaat er al iets vergelijkbaars? Zijn er semiprofessionele dorpswinkels of zelfs compleet non-profit? Zijn er groothandels die een basisassortiment en levering aanbieden? Is het iets voor open source marketing?

 

Kent iemand vergelijkbare voorbeelden in andere landden, bv Duitsland, Frankrijk, Italië of de VS?

 

 


Schouderklopjes mogen nog wel! :upside-down-face:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Leuk topic! Waarom juist die landen? ;) Ik vind de lokale en regionale Noorse en Zweedse emigratieprojecten om teruglopende bevolkingsaantallen tegen te gaan er wel iets op lijken. In Nederland bestaan de kleine shop-in-shop postkantoren of de wat onbekende Kiala punten, pakketdistributie- of postzegelverkooppunten, die weer een aanvulling zijn voor een kleine boekwinkel, benzinestation, supermarkt of vergelijkbare buurtwinkel.

 

Groet,

 

Highio


"The secret is to take an existing product, service or concept and then take it up a level by applying your own vision and creativity."

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Okay. Nederland heeft circa vijftienhonderd dorpen met minder dan tweeduizend inwoners. Bijgevolg leeft 7% van de bevoking in 60% van alle woonplaatsen: grappig. Veertig procent van deze vijftienhonderd kernen heeft geen winkelvoorziening; da's zeshonderd dorpjes, doorgaans met minder dan duizend inwoners.

 

In Noord-Holland is geëxperimenteerd met zgn Hartwinkels, in Limburg met Servicewinkels terwijl in Noord-Brabant iets gedaan is met Dorpsservicepunten. Allemaal experimenten op initiatief van de provincie, met beperkt succes. Bij de servicewinkels werkten TPG en Rabobank mee, bij de servicepunten was ABN-AMRO betrokken. Spar, Troefmarkt en Prismafood zijn leveranciers van levensmiddelen.

 

Er is één voorbeeld van een cooperatieve dorpswinkel. ;)


Schouderklopjes mogen nog wel! :upside-down-face:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Engeland is natuurlijk iets groter dan Nederland, de bevolkingsdichtheid is hier groter. Ik vermoed dat wanneer je de afstand van een dorp zonder winkel tot de dichtsbijzijnde winkel gaat berekenen het in Nederland veel kleiner zal zijn (ik heb de onderzoeken niet in detail gelezen). Dus de behoefte zal dan in Nederland kleiner zijn.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Helemaal eens. Vandaar dat ik in grotere landen met relatief grote lege gebieden meer initiatieven verwacht in dorpen waar geen alternatief op een half uurtje rijden zit. In Nederland betreft het overwegend initiatieven voor zwakkere groepen in het dorp, terwijl in de grote buitenlanden het meer actieve deel van de bevolking ook meedoet. Dat biedt een sterkere basis voor community shops.

 

Dus toch maar geen Dopswinkel & Open Source Marketing voor Nederland. :P


Schouderklopjes mogen nog wel! :upside-down-face:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bron: nu.nl

 

SER adviseert over leegloop platteland

 

Uitgegeven:    5 maart 2010 15:05

Laatst gewijzigd:    5 maart 2010 15:04

 

DEN HAAG - De Sociaal-Economische Raad (SER) gaat het kabinet adviseren hoe het best kan worden geprofiteerd van kansen die de leegloop van het platteland biedt.

 

Krimp van de bevolking kan ook ruimte opleveren voor ontwikkeling van natuur, aanleggen van recreatiegebieden en stimuleren van toerisme.

 

De ministerraad heeft vrijdag besloten de SER om advies te vragen over het afnemen van de bevolking op het platteland.

 

De SER gaat ook bekijken hoe het bedrijfsleven kan helpen om de leefbaarheid en het niveau van voorzieningen in krimpgebieden op peil te houden. Ook moet duidelijker worden in hoeverre het bezit van een tweede woning bij kan dragen aan de leefbaarheid op het platteland.

© ANP


"The secret is to take an existing product, service or concept and then take it up a level by applying your own vision and creativity."

Share this post


Link to post
Share on other sites
Let op: het laatste bericht in het topic waar je op wilt reageren is meer dan zes maanden oud. Onnodig oude topics omhoog halen wordt niet altijd gewaardeerd, maar natuurlijk mag je nog wel op oude topics reageren.

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 11 leden online en 235 gasten

  (See full list)    
 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept