Jump to content
 • Welcome to HigherLevel, the Dutch business forum

  Do you have a business question, do you want feedback on your business plan or do you want to advise others? Then you are at the right place at a higher level. Here entrepreneurs come together to take each other to the next level.
  Ask your question, get a quick answer and share your experiences with entrepreneurs. The moment it suits you!
  During the day, evening and weekend 24/7 free advice and exchange of experience with entrepreneurs who understand!

Recommended Posts

middels een personal/management bv kun je participeren in een onderneming en tegelijkertijd middels een management overeenkomst de verrichte werkzaamheden verrekenen. I.h.a. ben je 100% aandeelhouder van jouw management bv, maar is het handig/fvoordelig ook je echtgenoot aandeelhouder te maken?

Share this post


Link to post
Share on other sites

hoi Tuil

 

gemeenschap van goederen?


Denarius Advies Fiscaal-juridisch adviseur: rechtsvormkeuze/-wijziging, samenwerkingsverbanden, bedrijfsoverdracht en exit-strategie: legal and tax

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Je geeft nogal summiere informatie. Ben je gehuwd onder gemeenschap van goederen of huwelijkse voorwaarden? Werkt je echtgenoot mee in de BV? Dat zijn essentiële vragen die eerst beantwoord moeten worden.

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

dank voor jullie reactie, sorry voor mijn weinige input. Ik ben in gemeenschap van goederen getrouwd. Mijn echtgenote werkt niet mee, maar is zeker van plan dit op (korte) termijn te gaan doen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

als je in gemeenschap gehuwd bent, heeft het weinig zin om haar aandeelhouder te maken. Op grond van het huwelijks goederenrecht heeft zij al 50% van jouw BV.

 

Als ze mee gaat werken, dan zul je haar daarvoor een salaris moeten toekennen. Daarvoor hoeft ze nog steeds geen aandeelhouder te worden. Ze kan gewoon in loondienst treden. Let er wel op dat er geen gezagsverhouding ontstaat tussen echtlieden zodat zij niet sociaal verzekerd is.

 

Als de BV haar een pensioen in eigen beheer wil toekennen, dan is het wel nodig dat zij minimaal 10% van de aandelen bezit. Die kun je echter niet zomaar overdragen aan haar tegen de nominale waarde.

 

Als de BV een winstreserve kent, dan zal zij in ruil voor haar aandelen ook een storting van 10% van die winstreserve moeten doen als zgn. agio.

 

Beter is het dan om de aandelen te verletteren en te zorgen dat haar aandelen alleen recht geven op de winst vanaf het moment dat zij aandeelhouder wordt. De opgebouwde reserves blijven dan gekoppeld aan jouw aandelen. Voer voor de notaris!

 

groet

Joost


Denarius Advies Fiscaal-juridisch adviseur: rechtsvormkeuze/-wijziging, samenwerkingsverbanden, bedrijfsoverdracht en exit-strategie: legal and tax

Share this post


Link to post
Share on other sites
Let op: het laatste bericht in het topic waar je op wilt reageren is meer dan zes maanden oud. Onnodig oude topics omhoog halen wordt niet altijd gewaardeerd, maar natuurlijk mag je nog wel op oude topics reageren.

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er is 1 lid online en 85 gasten

  (See full list)    
 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept