Jump to content
LindaZ
Verberg

Sociale Hygiene Delicatessenzaak?

vraag

Goedemiddag,

 

Ik ben bezig met het opstarten van een Mediterrane Specialiteitenzaak, waar ik ook wijnen zal gaan verkopen. Ik ben geen slijterij en geen horeca, maar heb ik dan evengoed Sociale Hygiene nodig?

 

Ik kom er via het wereldwijde web niet echt helemaal uit, ik vind veel tegenstrijdige berichten.

 

Wie o wie kan mij uit de brand helpen??

 

Bedankt!!!

 

MVG, Linda Z

Link to post
Share on other sites

16 answers to this question

Recommended Posts

  • 0
  • Rate this answer

Volgens mij is dat alleen als je drank voor directe consumptie verstrekt, niet als je een fles wijn dicht verkoopt. Kan me niet voorstellen dat de AH's allemaal iemand in dienst hebben met sociale hygiene diploma? ???

 

Groet, Martin

Link to post
Share on other sites
  • 0
  • Rate this answer

Volgens mij is dat alleen als je drank voor directe consumptie verstrekt, niet als je een fles wijn dicht verkoopt. Kan me niet voorstellen dat de AH's allemaal iemand in dienst hebben met sociale hygiene diploma? ???

 

Groet, Martin

 

Als je dichte flessen alcoholhoudend drank verkoop, val je onder slijterij. Horeca bedrijven mogen geen dichte flessen verkopen.

 

EDIT: Je dient aan de gemeent een vergunning slijtlokaliteit aan te vragen voor zwak alcoholisch drank.

Link to post
Share on other sites
  • 0
  • Rate this answer

Dus dan zou hij wel als slijterij aangeduid worden, en heeft hij dus toch een slijtersdiploma nodig.

 

Voor zover ik uit het verhaal haalde gaat het om dichte flessen?

 

Groet, Martin

Link to post
Share on other sites
  • 0
  • Rate this answer

Hierdoor ontstaat er bij mij dus ook verwarring. Ik ben geen slijter omdat ik geen sterk alcoholhoudende dranken verkoop. Wijnen en Bieren (zwak alcoholhoudend) mag ik zonder vergunning verkopen.

 

Ik heb dus het idee dat je inderdaad sociale hygiene nodig hebt als je alcohol schenkt maar niet als je alleen dichte flessen verkoopt. Inderdaad het verhaal van supermarkten die wijn verkopen.

 

Hier dus ook tegenstrijdige berichten. Wat is nou juist...?

Link to post
Share on other sites
  • 0
  • Rate this answer

Hierdoor ontstaat er bij mij dus ook verwarring. Ik ben geen slijter omdat ik geen sterk alcoholhoudende dranken verkoop. Wijnen en Bieren (zwak alcoholhoudend) mag ik zonder vergunning verkopen.

 

Ik heb dus het idee dat je inderdaad sociale hygiene nodig hebt als je alcohol schenkt maar niet als je alleen dichte flessen verkoopt. Inderdaad het verhaal van supermarkten die wijn verkopen.

 

Hier dus ook tegenstrijdige berichten. Wat is nou juist...?

 

Zoals ik al eerder zei moet je een vergunning slijtlokaliteit aanvragen bij je gemeente voor zwak alcoholisch drank.

Link to post
Share on other sites
  • 0
  • Rate this answer

En zoals ik zei hoor ik tegenstrijdige berichten. Ik heb mijn gemeente gebeld en heb daar gehoord dat alleen horeca ondernemingen een drank- en horecavergunning dienen aan te vragen.

 

Maar wat ik wil weten is of ik Sociale Hygiene nodig heb, wanneer ik dichte flessen wijn verkoop en geen wijn schenk.

Link to post
Share on other sites
  • 0
  • Rate this answer

Ik weet er niets van, maar even zoeken geeft dit:

 

http://www.socialehygieneexamen.nl/

 

In ieder horecabedrijf en in andere bedrijven waar alcohol geschonken en/of verkocht wordt, moeten niet alleen de ondernemer en de bedrijfsleider/beheerder in het bezit zijn van de Verklaring Sociale Hygiëne. Volgens de Drank- & Horecawet moet er altijd tenminste 1 persoon aanwezig zijn in het bedrijf die in het bezit is van de "Verklaring Sociale Hygiëne". Niet alleen de politie en de gemeente controleren hierop, maar ook de DHT-teams van de VWA/Keuringsdienst van Waren. Treffen zij deze persoon niet aan, dan kunnen zij de alcoholverkoop stilleggen, hoge boetes opleggen en kan de gemeente zelfs worden verzocht de vergunning in te trekken. Het is dus zaak dat je jezelf goed voorbereid op dit examen.

 

Nog eentje: http://www.sho-horeca.nl/cms/1/20/spoedcursus-sociale-hygiene.htm

 

Bedrijven of organisaties die alcohol schenken en/of verkopen, dienen volgens de Drank- en Horecawet aan de eis Sociale Hygiëne te voldoen. Deze eis geldt níet alleen voor de bedrijfsleider of de eigenaar. Tijdens openingsuren moet er namelijk altijd minimaal één persoon in het bedrijf aanwezig zijn, die de Verklaring Sociale Hygiëne heeft. Iedereen ieder die op de vergunning vermeld staat, is verplicht deze Verklaring in het bezit te hebben. Het is daarom verstandig om ervoor te zorgen dat voldoende medewerkers deze Verklaring hebben. Hierdoor kom je als ondernemer niet plotsklaps voor problemen te staan als je zelf niet aanwezig bent. Als je bedrijf niet aan deze eisen voldoet, loop je het risico dat je bedrijf direct moet sluiten. Dat is het zogenaamde lik-op-stuk-beleid.

 

Link to post
Share on other sites
  • -1
  • Rate this answer

Je moet ook geen drank- en horecavergunning aanvragen maar een vergunning slijtlokaliteit. (3x) ;)

 

Als je op mijn quote reageerde: daarin wordt gepraat over het examen Sociale Hygiene, niet over een drank- en horecavergunning.

 

Van overheid.nl:

 

 

Indien u sterke drank wilt verkopen dan moet u hiervoor een slijterijvergunning aanvragen. Onder sterke drank wordt drank met een alcoholpercentage van ten minste 15 procent verstaan.

Voordat aan u een vergunning wordt verleend controleert de gemeente of uw inrichting en de op de aanvraag vermelde personen aan alle gestelde vereisten voldoen.

 

Voorwaarden

Om in aanmerking te komen voor een slijterijvergunning moet u ten minste aan de volgende voorwaarden voldoen:

 

[*]De te verkopen dranken moeten aan bepaalde verpakkingseisen voldoen.

[*]De aanvrager en alle andere leidinggevenden moeten minimaal 21 jaar oud zijn.

[*]De aanvrager moet een verklaring van goed gedrag overleggen, niet onder curatele staan en in het bezit zijn van een SVH Verklaring sociale hygiëne.

 

Aanpak

De vergunning vraagt u aan bij de gemeente.

 

Wijn valt daar dus niet onder.

Link to post
Share on other sites
  • 0
  • Rate this answer

Ik had het ook niet tegen jou. Ik had het tegen TS.

 

Ik heb net mijn gemeente gebeld en die wisten er ook niet echt raad mee. Ik raad TS aan om de gemeente te bellen en een schriftelijk antwoord te vragen.

Link to post
Share on other sites
  • 0
  • Rate this answer

Je geeft tot drie keer toe verkeerde informatie zonder dat je het beargumenteerd. Daar was de kneus voor.

 

In de teksten die ik gequote heb staat het duidelijk genoeg:

 

Geen slijterijvergunning nodig en wel een examen Sociale Hygiene met goed gevolg hebben afgelegd.

 

Nog weer extra informatie

 

– sterke drank: de drank, die bij een temperatuur van twintig graden Celsius voor vijftien of meer volumenprocenten uit alcohol bestaat, met uitzondering van wijn;
Link to post
Share on other sites
  • 0
  • Rate this answer

Sociale hygiene is een diploma voor de horeca, dus waar alcoholische drank verkocht bedoeld voor consumptie ter plaatse (cafe, restaurant, etc).

 

Sterke drank mag alleen verkocht worden uit slijterijen, maar die beperking geldt niet voor bier, wijn en andere zwak alcoholische dranken (zeg maar alles dat je in de supermarkt kunt kopen).

 

Wat dat betreft vermoed ik dat de domweg geen enkel diploma of vergunning nodig hebt, afgezien van wat de gemeente vereist voor de vestiging en dergelijke.

 

Link to post
Share on other sites
  • 0
  • Rate this answer
Geen slijterijvergunning nodig en wel een examen Sociale Hygiene met goed gevolg hebben afgelegd.

 

óf

 

Sociale hygiene is een diploma voor de horeca, dus waar alcoholische drank verkocht bedoeld voor consumptie ter plaatse (cafe, restaurant, etc).

 

Sterke drank mag alleen verkocht worden uit slijterijen, maar die beperking geldt niet voor bier, wijn en andere zwak alcoholische dranken (zeg maar alles dat je in de supermarkt kunt kopen).

 

Wat dat betreft vermoed ik dat de domweg geen enkel diploma of vergunning nodig hebt, afgezien van wat de gemeente vereist voor de vestiging en dergelijke.

 

O, jee nog steeds tegenstrijdige antwoorden. ???

Maar door de volgende tekst:

 

Bedrijven of organisaties die alcohol schenken en/of verkopen, dienen volgens de Drank- en Horecawet aan de eis Sociale Hygiëne te voldoen

Neig ik toch naar de Sociale Hygiene eis voor mijn winkel (alcohol schenken en/of verkopen).

 

@ Ballorig: Ik heb mijn gemeente nogmaals gebeld (2x) en ik heb géén vergunning slijtlokaliteit nodig, dat is alleen bij verkoop sterke drank. Niet voor bier en wijn. Sociale Hygiene kon de ambtenaar in kwestie even geen antwoord op geven. >;(

 

 

Link to post
Share on other sites
  • 0
  • Rate this answer

Volgens http://wijn.nl/lmbinaries/pw-importeren-44-lruitgave_sept_2008.pdf

 

Diploma’s/vestigingseisen

Voor het uitoefenen van het beroep van importeur/groothandel in wijn zijn geen eisen ten

aanzien van het bezitten van handels- en/of vakdiploma’s van kracht.

Voor de uitoefening van een detailhandel in sterk alcoholhoudende dranken en/of een

horecabedrijf is het certificaat Sociale Hygiëne door het Ministerie van Volksgezondheid,

Welzijn en Sport verplicht gesteld. Tevens moet een vergunning worden aangevraagd bij

B&W in de gemeente waar het bedrijf wordt gevestigd.

Voor het uitoefenen van een detailhandel in zwak alcoholhoudende dranken (bijvoorbeeld

een wijnwinkel) gelden geen eisen. Wel is een vestigingsvergunning noodzakelijk.

 

Maar volgens mij is een vestigingsvergunning ook niet meer nodig (afhankelijk van gemeente)

 

En hier http://www.antwoordvoorbedrijven.nl/product/wet--en-regelgeving/Verkoop-alcohol?branch=39&companyact=5&productId=1 staat

Zwakalchoholhoudende drank mag alleen verkocht worden in slijterijen en winkels die een gevarieerd assortiment levensmiddelen of tabak verkopen. Bijvoorbeeld in supermarkten, kruideniers, traiteurs en tabakspeciaalzaken.
Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

  • Bring your business plan to a higher level!

    All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

    • Ask your entrepreneur questions
    • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
    • > 65,000 registered members
    • > 100,000 visitors per month
    •  Available 24/7 / within <6 hours of response
    •  Always free

  • Who's Online

    Er zijn 6 leden online en 143 gasten

    (See full list)    
  • Also interesting:

  • Ondernemersplein



EN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept