Jump to content
 • Welcome to HigherLevel, the Dutch business forum

  Do you have a business question, do you want feedback on your business plan or do you want to advise others? Then you are at the right place at a higher level. Here entrepreneurs come together to take each other to the next level.
  Ask your question, get a quick answer and share your experiences with entrepreneurs. The moment it suits you!
  During the day, evening and weekend 24/7 free advice and exchange of experience with entrepreneurs who understand!
inside

Patent mogelijk?

Recommended Posts

Beste lezers,

 

Ik zal me eerst even voorstellen aangezien ik "nieuw" ben op higherlevel. Ik ben een 24 jarige student bedrijfskunde die al geruime tijd higherlevel doorleest. Nu loop ik al een tijd met een idee waar ik graag jullie mening en eventuele tips over hoor. Ik wil natuurlijk niet gelijk te koop lopen met m'n idee dus ik zal soms een beetje vaag zijn.

 

Ik heb een idee voor een "nieuw" product dat gebruik maakt van bestaande technologien, wat in feite eigenlijk al gebruikt word maar toch weer net met een extra functies/toepassingen.

 

Om iets concreter te zijn. Het gaat om een apparaat dat GPS gaat gebruiken. Nu kan je geen patent leggen op GPS, maar in hoeverre kan je patent leggen op een apparaatje dat GSP gebruikt, in samenwerking met "iets" wat al bestaat.

 

Een voorbeeld om iets duidelijker te zijn: stel ik maakt een navigator(tomtom) maar er kan ook muziek op geluisterd worden.

 

Mijn vraag dus: wanneer kan er op een apparaat patent gelegd worden dat gebruik maakt van GPS waaraan iets iets toegevoegd wat nu nog niet als product word verkocht. Al is het maar een kleine toevoeging met iets wat al bestaat.

 

Nog een vraag: waar kan ik langs gaan met vragen m.b.t patenten die hier een uitsluitend antwoord op kan geven?

 

Ik hoop dat jullie hier wat mee kunnen, zoniet dan hoor ik dat ook graag.

 

Bedankt,

 

Jasper

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zoek eens uit wie er wereldwijd de grote spelers in de markt zijn. Zet de mogelijkheden van alle apparaten op een rij en vergelijk dat met jouw combinatie. Als jouw combinatie niet te vinden is, zal dat een technische of een commerciële reden hebben. De mogelijkheid is dus erg groot, dat een dergelijke combinatie al lang in een patent is beschreven, maar om de een of andere reden (nog) niet op de markt is gebracht. Google-Patents kan je daarmee misschien all een heel stuk verder helpen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Odems heeft een goed punt. In uitvinderkringen heet dat het onderzoeken van de stand van de techniek. Je moet er allereerst achter komen of jouw idee al bestaat en of is beschreven. Als je niet bedreven bent in het zoeken in databanken adviseer ik hulp te zoeken bijvoorbeeld bij de NOVU, Syntens of het octrooicentrum.

 

Volgende stap is om er achter te komen of je toevoeging niet voor de hand ligt voor de vakman. Dit is vooral een zaak van inschatting. Het is in Nederland uiteindelijk de rechter die bepaalt of iets inventief is. Is het dopen van een lucifer in paraffine om hem ongevoelig voor vocht te maken inventief of voor de hand liggend omdat iedereen weet dat paraffine vochtafstotend is? Ik weet zeker dat er gemachtigden zijn die een heel betoog voor maar ook tegen kunnen opzetten.

 

Als je wat toevoegt loop je ook aan tegen mogelijke patenten van de basis techniek. Om je vinding op de markt te mogen brengen kan je gebruik maken van een licentie. Of wat ook vaak gebruik wordt een kruislicentie. Je mag dan kosteloos van elkaars patent gebruik maken en derden hebben het nakijken.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mijn vraag dus: wanneer kan er op een apparaat patent gelegd worden dat gebruik maakt van GPS waaraan iets iets toegevoegd wat nu nog niet als product word verkocht. Al is het maar een kleine toevoeging met iets wat al bestaat.

 

Als datgene wat jij in gedachten hebt niet bekend is (bijv. uit Google) komt het in aanmerking voor patent. Mijn advies dus: even serieus Googlen (Google presenteert ook patenten die door o.m. Freepatentsonline zijn gepubliceerd). Pm me desgewenst daarna voor advies terzake (dit is geen sluikreclame).

 

 


0650745035 - info@budgetpatent.nl www.budgetpatent.nl

Share this post


Link to post
Share on other sites

RVO.nl/Antwoord voor bedrijven informeert ondernemers over wetten, regels en subsidies. Zij werkt samen met Ondernemersplein.nl en andere (overheids)partners.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Beste Jasper,

 

Eigenlijk zijn er 2 vragen die je jezelf moet stellen en zo redelijk goed kan inschatten hoe groot de kans is dat het idee te patenteren is en een succes van slagen heeft.

 

1. Hoe uniek is de toepassing? Zijn er soort gelijke toepassingen aanwezig en in welke mate zijn deze populair?

 

2. Hoe groot is de potentiële markt voor de toepassing en hoeveel is deze markt bereid te betalen voor de toepassing.

 

Als deze vragen beiden positief te beantwoorden zijn is de volgende stap de keuze voor een patent.

 

Een patent is nog geen garantie voor succes.

 

Denk eerst goed na over de toegevoegde waarde van een patent.

 

MVG,

 

Astrig Greven

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Let op: het laatste bericht in het topic waar je op wilt reageren is meer dan zes maanden oud. Onnodig oude topics omhoog halen wordt niet altijd gewaardeerd, maar natuurlijk mag je nog wel op oude topics reageren.

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er is 1 lid online en 193 gasten

  (See full list)    
 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept