Jump to content

Hans v N

Legend
 • Content Count

  3,097
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  4

Hans v N last won the day on November 5 2019

Hans v N had the most liked content!

Community Reputation

332

Personal info

Register

 • What age group do you belong to?
  51 >
 • You are primarily interested in:
  ondernemen algemeen
  commercie en marketing
  juridische en fiscale zaken
  innovatief ondernemen
  expert advies
  columns en algemene informatie
 • Which other websites about entrepreneurship and / or innovation do you visit regularly?
  Spout

Company info

 • Location
  Breda
 • Phone number
  0765497673
 • Branch
  Toerisme
 • Branch 2
  Webwinkel
 • Branch 3
  Intellectueel eigendom
 • Website address

Vision

 • I'm looking for people who
  creatief durven te denken en tegenslag na een eerste schrikreactie zien als leermoment.
 1. Het auteursrecht op het logo blijft bij de maker (mits het een origineel ontwerp betreft). Het logo gebruiken mag alleen met toestemming van de maker dus ook het registreren bij BOIP mag met alleen met toestemming. De eventuele afspraken die gemaakt zijn bijvoorbeeld in het bijzijn van getuigen kunnen de zaak wel wat complexer maken. Les moet zijn om alle afspraken zo veel mogelijk vast te leggen. Dat kan simpel per mail waarbij een reply volstaat om te bewijzen dat iemand iets gelezen heeft en er wel of niet overeenstemming is. Als de collega vasthoudt aan het eigendom van het merk zou ik een advocaat in de arm nemen.
 2. Huh? Er kan wel eens wat overlap zijn? In heel veel gevallen is de handelsnaam gelijk aan de merknaam, in ieder geval het onderscheidende deel. Een bedrijf kan bovendien meerdere handelsnamen (/merken) hebben. Op het moment dat het hier besproken merk herleidbaar is naar de firma, en dat is vrijwel altijd het geval, is er m.i. sprake van een handelsnaam. Een handelsnaam is de naam waaronder een onderneming of een onderdeel (in dit geval het merk) daarvan wordt gedreven. Dat handelsnamen alleen regionaal werken is onjuist. Het gaat om het publiek die de naam kent. Tegenwoordig met Internet is dat vaak een heel land of meer. Bovendien is het onrechtmatig gebruik te maken van de (merk) inspanning van een ander. Dus ook al lukt het om de merknaam te bemachtigen (/kapen) dan nog kan TS niet zomaar gebruik maken van de marketinginspanning van de betreffende onderneming en vorderen dat die gaat stoppen met het merk. Ben het zelden zo oneens met je geweest.
 3. Als het merk in gebruik is heeft TS ook te maken met de handelsnaamrechten op die merknaam. Die ontstaan vanzelf met het gebruik. En dat blijft zo ook al wordt de inschrijving om moverende redenen niet verlengd. Aan handelsnaam worden minder eisen gesteld dan een merknaam. Dus ook al is TS in theorie vrij de merknaam voor de betreffende klasse te registreren dan heeft hij daar weinig aan. De huidige handelsnaamhouder kan depot te kwader trouw inroepen en het merk nietig laten verklaren als dat nodig mocht zijn. De kosten van de procedure komen voor rekening voor TS. De houder van de oudere handelsnaam moet kunnen aantonen dat de nieuwe merkhouder de oudere handelsnaam kende of behoorde te kennen op het moment dat het merkdepot werd verricht (HvJ 11 juni 2009, Lindt/Hauswirth). Ik zie niet in waarom het willens en wetens laten vervallen van het merk door het nalaten van het betalen van de verlenging invloed kan hebben op de handelsnaamrechten indien het merk (thans handelsnaam) actief wordt gebruikt. Het wordt pas anders als de handelsnaamrechten zijn "uitgedoofd", dus dat er bij de relevante doelgroep nauwelijks bekendheid meer is.
 4. Haha. Ja nog steeds rechtsongelijkheid. De roodlichtcamera fotografeert kennelijk alleen BMW's en de Fiat mag een aantal keer door rood voordat hij aan de kant gezet wordt. Je gaat er overigens mogelijk ten onrechte vanuit dat er sprake is van (herhaalde) inbreuk. Dat is pas zo als dat door de rechter is bevestigd.
 5. Verkeerd voorbeeld. Alle fiat Panda's en VW polo's krijgen een bekeuring als ze door rood rijden. Alle BMW en Mercedes gaan vrijuit.
 6. Dat vraag ik me (als niet jurist) af. Het impliciet gedogen van een IE recht bij één partij en het aanpakken van een andere partij levert m.i. rechtsongelijkheid op, een rechter zou daar rekening mee kunnen houden.
 7. Opmerkelijk dat diverse grote spelers doorgaan met de verkoop. Tegen RTL Z hebben ze (LXA) gemeld dat ook grote spelers zijn aangeschreven. Mogelijk hebben die zich verweert met argumenten waaruit zou blijken dat het auteursrecht dat Apple en LXA claimt geen stand houdt bij een eventuele rechtsgang. Nogmaals, er zijn talloze designpatenten over oortjes, heel veel modellen op de markt (geweest) en veel van de kenmerken hebben een puur functionele basis. In de basis zou je zelfs kunnen twijfelen of er gezien de grote uniformiteit sprake is van een werk dat überhaupt onder de auteurswet zou kunnen vallen in de zin dat er sprake moet zijn van een "eigen karakter". Kan ook zijn dat Kruitvat en Jumbo contractueel hebben vastgelegd dat de verantwoordelijkheid rond IE bij de importeur ligt en men daarom voorlopig niets doet.
 8. Je kan gokken dat men niet gaat procederen maar je weet inmiddels dat als ze wel gaan procederen en winnen het een heel dure les kan worden. Dat anderen (nog) niet aangepakt worden is geen argument wat gaat helpen. De verstandigste weg is de schade minimaliseren door te schikken na nog eens uit te leggen dat je Apple amper schade hebt toegebracht en je ver houden van eventuele nieuwe inbreuk. Ga je wel de confrontatie aan dan zou ik me terdege verdiepen in het auteursrecht. Wat zijn de verschillen van de vermeende inbreuk met Apple? Welke designkenmerken zijn niet esthetisch maar ingegeven door functie? Was Apple wel nieuw destijds of heeft men zelf ook inspiratie opgedaan (antwoord bijna zeker JA)? Je zou daarvoor het design patent van Apple kunnen bestuderen en goed te kijken naar prior art. Of zoek in Google. Ik kan vrij snel modellen vinden met overeenkomsten, weliswaar met draad maar dat is een functioneel verschil. Bijvoorbeeld Philips SHE2650/37 of JVC HAF19MPT . Maar terwijl ik dit opschrijf realiseer ik me ook dat je geen partij bent tegen een reus als Apple. Zelfs niet als je er een goede advocaat op zou zetten.
 9. Dat Apple een model heeft ingediend wil nog niet zeggen dat ze daarmee ook meteen alleenrecht hebben op dat bepaalde model. Apple kan aantonen dat ze op een bepaald moment in het bezit waren van een goed beschreven en getekend (/foto) model. De (auteurs)rechten die dat geeft zijn afhankelijk van de originaliteit en de nieuwheid op dat moment. Ik ben niet thuis in deze modellen en in hoeverre ze op elkaar lijken of zijn afgeleid en of daar al over is geprocedeerd. Inderdaad is het de vraag of je als kleine speler het conflict moet aangaan met een gigant met hele diepe zakken.
 10. U bedoelt zeker "U bedoelt". Maar inderdaad ik bedoelde crowdfunding. Maak die vergissing wel vaker omdat de bron van de financiering bij het publiek ligt bij crowdfunding. Fijn dat U zo goed oplet. Ik denk dat er zeker een markt is voor TS en dat mensen ook best wat extra willen betalen. Ik kocht heel lang geleden mijn boxen (MC) in een huiskamer setting in Breda met zeer dikke kabels aan mijn Denon om er het maximale uit te halen. Dat de omzet nu nog beperkt is wil niet veel meer zeggen dan dat de steile omzetstijging die veel bedrijven kennen nog moet komen. Jammer genoeg hebben veel kleine bedrijven niet de mogelijkheid om die situatie af te wachten.
 11. Het lukte mij om in 1 minuut het betreffende merk te vinden (iets met een kleur en een metaal). Dat kunnen mensen van dat merk dus ook en dat zal niet helpen om de relatie te herstellen. Wellicht moet je jouw account anonimiseren. Blijkbaar is je financiële situatie zo nijpend dat je geen lening kan afsluiten voor de demo modellen. Dat zou namelijk mijn eerste ingeving zijn. Desnoods zou je kunnen lenen bij familie. Maar dat zal niet (meer) kunnen zo te lezen. Vraag zou dus wellicht niet moeten zijn hoe je de distributeur kan dwingen te leveren of zelfs een schadevergoeding te laten betalen maar hoe je aan voldoende financiële armslag komt? Je hebt de SEO goed voor elkaar en ook je enthousiasme vind ik aanstekelijk. Is crowdfunding niets voor je?
 12. Ook grote jongens hebben zwakke merken. Wat dacht je van de Cornetto van merkengigant Unilever? Verbastering van het Engelse "cornet" wat wafelhoorn betekent. Bij de Aldi liggen dus Cornet's naast de Cornetto's. De Cornets (van Mucci, nooit van gehoord) zijn naar mijn mening ook nog eens groter en lekkerder en ongelofelijk voordelig. Even zoeken leert dat ook de Jumbo zijn eigen Cornet heeft. Hier lijkt dus zowel het ijsje als het (huis)merk op elkaar.
 13. Als je een merk aanvraagt dan wordt gekeken naar de formele vereisten. Frikanburger en Freakingdel voldoen aan de vereisten. Strikt genomen is Frikanburger geen beschrijving maar een samenstelling die niet als woord bekend is maar de beschermingsomvang is inderdaad gering. Frikanschijf of Burgandel zal bijvoorbeeld geen inbreuk opleveren. En dat terwijl de kern van een (goed) merk onderscheidend vermogen is. Eens met Twabla dat het wel kan lonen om een beschrijvend merk in te burgeren met een flinke marketing campagne. Mexicano is veel sterker. Merk is niet beschrijvend maar communiceert wel "pittigheid". Dus dan kan iemand wel een snack maken die erop lijkt maar moet ver bij de merknaam vandaan blijven. Dat Burgerking (BKNL bv) de Freakingdel heeft geregistreerd als merk (moet nog worden goedgekeurd) is waarschijnlijk standaard. Dat de beschermingsomvang gering is maakt niet uit, alles is beter dan geen bescherming.
 14. Inderdaad, er is zo veel op de markt en in allerlei varianten dat beschermen en handhaven (als dat al aan de orde zou zijn) moeilijk is. Ga het er bij laten zitten en ga zeker binnenkort met de zoon een Freakingdel® Burger eten. Zijn idee op zich was prima, dat blijkt nu.
 15. Naast dat het fijn is om te weten of het patent ook hier geldig is lijkt me het nog belangrijker om te weten wat de beschermingsomvang is. Daarvoor moet je de conclusies (claims) bestuderen, het nieuwheidsonderzoek en de uiteindelijke patenttekst. Vaak wordt een patent uiteindelijk wel goedgekeurd maar dan in zeer specifieke afgeslankte vorm. Bijvoorbeeld als het oorspronkelijke patent een samenstelling is van een houten stok met daaraan een borstel (bezem) wordt de toegekende tekst een houten stok met daaraan een borstel waarbij de haren van de borstel van het zuid Europese hangbuikzwijn afkomstig zijn. Dan staat op de bezem dat hij gepatenteerd is en dat klopt ook maar daar is zeer eenvoudig omheen te werken.
EN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept