Jump to content
Rene van Zandwijk
Verberg

Op zoek naar software om plattegronden me te maken.

vraag

9 answers to this question

Recommended Posts

 • 0
 • Rate this answer

Je kunt eigenlijk 2 kanten op qua software voor kaarten:

 

- De "artistieke" Illustrator / CorelDraw / Inkscape etc. kant.

- De "technische" GIS-kant, waar paketten als ArcGIS of AutoCAD gebruikt worden.

 

Beide hebben zo hun voor- en nadelen en het ligt er ook een beetje aan of je in een van beide richtingen al wat ervaring hebt. Het grote voordeel van de GIS-richting is dat je gebruik kunt maken van bestaande geografische data, bv. OpenStreetmap maar ook Top10NL en/of Top50Vector van het Kadaster (even van uitgaand dat je een kaart wilt maken zoals het voorbeeld) of grootschalige data van een gemeente. Het grote voordeel van de artistieke kant (die mijn persoonlijke voorkeur heeft, en dan met name Illustrator) is dat je veel meer vrijheid hebt.

 

Er zijn ook cross-over produkten, waarmee je zowel artistieke vrijheid als een goede technische ondergrond krijgt. Als je op een Mac werkt is Ortelius zeker de moeite waard en als je met Illustrator werkt is er de plug-in MAPublisher die veel gebruikt wordt door kartografen. (Ik moet er ook wel bij vermelden dat ik reseller ben van MAPublisher)

 

Houd er rekening mee dat welke optie je ook kiest er best wel een flinke leercurve aan vast zit en dat er misschien nog training bij nodig is. Verder lopen de prijzen van de verschillende paketten ook nog aardig uiteen en moet in sommige gevallen betaald worden voor de data (en nee, een screenshot van Google Maps kan echt niet). Afhankelijk van het aantal kaarten wat je wilt gaan produceren is het misschien het overwegen waard dit uit te besteden aan een professionele kartograaf. Hij of zij kan dan een kaart voor je ontwerpen die toegespitst is op jouw wensen en jouw boodschap.

 

Hoop dat je hier wat aan hebt. Als je nog vragen hebt hoor ik het graag.

 

 

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Als je op zoek was naar WYSIWYG programma's (drag en drop) dan ben ik bang dat je inderdaad teleurgesteld wordt, je zult alles uit de hand moeten tekenen en dit is inderdaad iets wat je beter uit kan besteden, tenzij het een heel klein en simpel plattegrondje is.


Logo ontwerp en huisstijl ontwerp tegen eerlijke prijzen bij Logo4Life

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

René, waar gaan de plattegronden in verwerkt worden, enkel digitale uitgave zoals een website of een applicatie, of ook drukwerk?

 

Het meest universele formaat dat ik je kan adviseren is het laten maken in een Vector formaat. Deze bestanden kunnen gemaakt worden door vele softwarepakketten, waaronder Coreldraw, Freehand en Adobe Illustrator. Voordeel van een vector formaat is dat het beeld resolutie-onafhankelijk is. Dit houdt in dat dat als je het beeld 500% opblaast voor een banner op een gebouw of 50% verkleind voor een flyer (rekeninghoudende met de leesbaarheid) het nagenoeg dezelfde strakheid behoudt. Als je een normaal plaatje hebt zit er een duidelijk verschil tussen opblazen en verkleinen. Bij een Vector bestand kan je ervan uit gaan dat het universeel verwerkbaar is.

 

Mocht je nog vragen hebben, dan hoor ik die graag.

 

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Als je op zoek was naar WYSIWYG programma's (drag en drop) dan ben ik bang dat je inderdaad teleurgesteld wordt, je zult alles uit de hand moeten tekenen en dit is inderdaad iets wat je beter uit kan besteden, tenzij het een heel klein en simpel plattegrondje is.

 

Eh... nee hoor...

 

Er is tegenwoordig van ieder gebied op aarde op bijna ieder schaalniveau wel data te verkrijgen. Soms gratis, soms commercieel. Soms betrouwbaar en soms niet, maar uit de hand tekenen is niet meer nodig in deze tijd. Er zijn overigens nog wel kartografen die dit handmatig doen, en dat zijn ware artiesten en soms heb ik het geluk dat ik met ze mag samenwerken, maar het grootste deel van de kaarten die je tegenwoordig ziet kunnen gewoon met gebruik van bestaande data in een WYSIWYG programma gemaakt worden.

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

In het ergste geval kan je een kaart (van papier of print) tracen (dit is een gereedschap uit adobe illustrator), waarbij de software het beeld omzet in vector-vlakken. Het is een benadering, maar kan tijd schelen, alleen ligt het er wel aan waarvoor je het gaat gebruiken... Succes.

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Uitbesteden lijkt mij toch de beste optie.

 

Ik heb rapporten gezien met schetjes, luchtfoto's en met handmatig ingekleurde gekopieerde kaarten en dat zag er erg amateuristisch uit, persoonlijk vind ik een kaart met b.v. schaduweffect bij een ingekleurd vlak ( gebouw) erg mooi en professioneel staan.

 

Normaal gesproken ben ik iemand die alles zelf wil doen, mede voor de kostenbesparing, maar in dit geval waag ik mij hier niet aan en roep als het zo ver is de hulp in van RedGeo.

Qua kosten maakt dat de opdrachtgever niet veel uit, de hoofdzaak voor de opdrachtgever is dat het duidelijk, degelijk en netjes is.

 

De afbeeldingen worden zowel in print als PDF verzonden naar de klant, meestal overheid, dus enige professionaliteit is gewenst.

 

 

 


RetailAnalist en Adviseur Detailhandel | Zet winkels ( weer) op de rails.

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Rene, dat lijkt mij een prima oplossing. Mocht je er desondanks niet uitkomen, dan kan je mij altijd vrijblijvend contacten. Ben een expert met drukwerkgerelateerde zaken en grafisch ontwerp is mijn dagelijkse kost. PM indien nodig.

 

Ik zou je nog willen aanraden om zoveel mogelijk goede originelen te verzamelen, al zijn het schetsen, memo's etc. Zoveel mogelijk input kan helpen om een kaart of route zo nauwkeurig mogelijk te realiseren. Vooral als het overheidsgerelateerd is, weet ik uit ervaring te melden dat je zonder input een heel groot verschil krijgt in het verwachtingspatroon qua stijl, duidelijkheid etc van je opdrachtgever als je dit niet doet.

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 16 leden online en 211 gasten

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept