Jump to content
michael36
Verberg

Hoe strikt is relatiebeding?

vraag

Beste lezers,

 

er staan al aardig wat artikelen op deze site m.b.t. relatie/concurrentiebeding. Ik kan echter het antwoord op mijn vraag niet vinden. Allicht dat iemand van jullie mij verder kan helpen.

 

Ik ben bij bedrijf A werkzaam middels een tussenpersoon B. Hier heb ik vanzelfsprekend een contract voor getekend inclusief een relatiebeding waarin staat dat ik geen opdrachten buiten de tussenpersoon mag verrichten bij bedrijf A en bij de vennootschappen die tot haar concern behoren. Nu start bedrijf A met een ander bedrijf een joint venture op. Geldt het relatiebeding dan ook? M.i. niet want de joint venture behoort niet tot de concern en haar vennootschappen. Echter ik weet niet of dit juridisch klopt....?

 

De Jointventure wil namelijk mij graag inhuren maar buiten de tussenpersoon om....

 

[titel aangepast - mod]

Link to post
Share on other sites

2 answers to this question

Recommended Posts

 • 0
 • Rate this answer

Nu start bedrijf A met een ander bedrijf een joint venture op. Geldt het relatiebeding dan ook? M.i. niet want de joint venture behoort niet tot de concern en haar vennootschappen. Echter ik weet niet of dit juridisch klopt....?

 

Volgens mij zul je dit echt moeten bespreken met de tussenpersoon. Een joint venture op zich is niets meer dan een samenwerkingsverband en heeft geen rechtsvorm. De joint venture kan dan ook niets met jou willen omdat het juridisch gezien "niets" is. Je doet dus zaken met een van de rechtspersonen waaruit de joint venture bestaat. Deze joint venture behoort IMHO dus per definitie tot het concern van bedrijf A.

Het kan zijn dan de joint venture toch in de vorm van een rechtspersoon gegoten wordt. In dat geval al bedrijf A verbonden zijn aan deze rechtspersoon en spreek je dus vermoedelijk over "een van haar vennootschappen". Ik denk dus dat jouw redenering niet klopt en je echt moet onderhandelen met jouw opdrachtgever (de tussenpersoon B).

 

Ik zie wel een andere optie. Staat er in jouw beding letterlijk dat jij geen "opdrachten buiten de tussenpersoon mag verrichten" voor bedrijf A? In dat geval kan het zijn dat er geen belemmering is om in loondienst te komen bij een van de bedrijven. Maar meestal zijn de omschrijvingen in het beding breder dan dat jij nu hier aangeeft...

 

Succes!

 


Financieel en fiscaal adviseur, ook op het vlak van werkgeverszaken en uitzendvraagstukken.

Deskundig en betrokken - cijfers moeten kloppen maar het draait altijd om de mens die de onderneming maakt.

 

http://www.dennisvandijk.com | info@dennisvandijk.com

Link to post
Share on other sites
 • 1
 • Rate this answer

Jouw relatiebeding is een overeenkomst tussen jou en bemiddelaar B.

 

Naast dit relatiebeding kan er ook een soort van anti-inleen beding zijn opgenomen in het inhuur-/detacheringscontract tussen A en B. Daarin staat bijvoorbeeld dat zij jou niet in mogen huren of in dienst nemen, veelal kracht bijgezet met een opeisbare som geld. Informeer daar bij A eens naar.

 

 

 

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 4 leden online en 113 gasten

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept