Jump to content
Guest Columnbot

Ik ben gek op olifanten!

Recommended Posts

Guest Columnbot

Ik moet eerlijk bekennen dat ik al lange tijd met een verhaal over geiten en olifanten in mijn hoofd loop.

Een verhaal dat ik tijdens het surfen op internet tegenkwam op dit forum met een goed onderbouwde waarschuwing om toch vooral op te passen als je op olifanten gaat jagen.

 

Die column is écht de moeite waard en moet je vooral even eerst lezen, voordat je hier verder leest. Dan snap je mijn tekst ook beter :)

Het is een goed verhaal maar toch knaagde het een beetje. Ik zal uitleggen waarom:

 

Ik ben geen geitenhoeder maar diervoederleverancier

Ik ben diervoederleverancier. Er zijn er niet veel van in Nederland, althans, niet met zo'n breed assortiment diervoeders als ik. Ik lever o.a. geitenvoer, lamavoer en ook olifantenvoer.

Zowel olifanten als geiten behoren dus tot mijn gewaardeerde afnemers en ik moet eerlijk zeggen dat we eind jaren 80 van de vorige eeuw ons alleen maar op de geiten en ander klein grut gericht hebben. Klinkt oneerbiedig, maar is niet zo bedoeld.

 

Ook wij maakten ineens mee dat er op een zonnige tevreden dag een grote schaduw vanachter de horizon opdook: Een olifant.

 

Andere ervaring met olifanten

Onze ervaring als voederspecialist was echter anders dan die van Norbert.

Toen we die olifant goed leerden kennen bleek het dat die héle grote enorme olifant eigenlijk bestond uit honderden kleine geitjes die zich voordeden als olifant.

Een beetje hetzelfde als die grote zwermen spreeuwen die je in de herfst en lente ziet. Van grote afstand indrukwekkend en een grote schaduw vooruitwerpend, maar van dichtbij zijn het allemaal kleine vogeltjes.

 

spreeuwen.jpg

 

Toen we dat eenmaal doorhadden gingen we begrijpen hoe zo’n olifant functioneerde. Er waren, zo merkten wij, maar een stuk of 5 geitjes die voor alle anderen bepaalden welk voer ik moest leveren.

Vijf geitjes maar! Dus door die 5 geitjes goed te verzorgen en tevreden te houden had ik er honderden als klant…

 

Natuurlijk is dat voor een voederleverancier als ik makkelijk. Je rijdt één keer in de maand langs met een vrachtwagen met voer en je bent klaar. Dat is iets anders als geitenhouder die ieder geitje moet wassen, stront ruimen en tevreden houden. Ook als die geitjes zich samen als olifant manifesteren. Dus ik snap de bezwaren in de vorige column wel, maar ze gaan niet voor iedereen op.

 

Andere voordelen van olifanten

Ik ontdekte nog wat voordelen die maakten dat ik eigenlijk een voorliefde voor olifanten heb. Die geitjes die samen de olifant zijn, zijn over het algemeen gek op waardering. Ze hebben geldingsdrang.

 

Dus als ik een nieuw soort voer heb, hoef ik er maar mee langs te komen en de inkoopgeiten zijn direct geïnteresseerd. Zij kunnen goede sier maken met ander voer, en er zijn altijd geitjes in hun achterban die het lekker vinden.

Zo zijn die olifanten voor mij de ideale test voor nieuwe voederproducten.

 

Er is ook veel meer uitwisseling tussen de olifanten onderling. De geiten sluiten zich de ene keer bij de ene olifant aan en de andere keer bij de andere olifant waar ze dezelfde functie hebben.

Drie keer raden wie ze dan bellen als ze niet meer tevreden zijn over hun huidige voederspecialist? Precies. ;)

 

Welke ervaringen bieden olifanten voor voederleveranciers zoals ik?

[*] Olifanten lijken groot, maar bestaan uit veel kleine geitjes. Het is zaak het paar goede geitjes te vinden en je daarop te richten en die tevreden te houden

[*] Olifanten bestellen veel en in grotere hoeveelheden dan individuele geitjes. Ofwel: grotere hoeveelheden per bestelling leveren op 1 adres met 1 factuur scheelt enorm in de administratie, kosten en tijd vergeleken met allemaal individuele geitjes.

[*] Olifanten zijn zo groot, dat ze voor alles een geitje hebben met verstand van zaken. Dat praat makkelijker en scheelt uitleggen. Over het algemeen vind ik olifanten een stuk redelijker dan geitjes

[*] De olifanten die ik ken zijn gemiddeld genomen trouwer aan mij als leverancier dan de geitjes.

[*]Olifanten structureren en formaliseren hun bestelprocessen. Dat werkt beter en foutlozer dan de gemiddelde kleine geit.

[*]Olifanten staan veel meer open voor nieuwe producten en diensten en kunnen perfect als launching customer dienen.

 

Ik heb als veevoederleverancier veel plezier van de olifanten in mijn klantenbestand.

Ik zou ze niet alleen willen hebben, heb dus ook de lama’s en de geiten, maar zou ook niet zonder ze willen.

 

Dat is wat ik jullie mee wil geven als een beetje tegengewicht aan het geitenverhaal van mijn gewaardeerde klant de geitenboer.

 

Met vriendelijke groet,

J.O. Sera.

Diervoederspecialist en olifantenliefhebber

Share this post


Link to post
Share on other sites

Is dat het verschil tussen een product en dienst?

 

Bij een product is het heel goed mogelijk exact te specificeren wat je precies wil hebben. Daardoor kan een geit voor een heleboel geiten iets inkopen. Bij diensten gaat dat veel lastiger: iedere geit heeft andere verwachtingen, maar slechts 1 van die geiten communiceert als olifant.


Nieuwsgierig naar mijn kijk op organiseren? Lees: Organiseren als spreeuwen: www.terogroep.nl/organiseren

Share this post


Link to post
Share on other sites

Leuk, een vervolgcolumn! In de volgende aflevering kunnen we wellicht lezen dat het fout ging toen één van die inkoopgeitjes verzon dat ze alleen nog maar voer inkochten van bedrijven die een A3117 certificaat konden overleggen en bovendien de zakken dichtbonden met touwtjes die aan milieunorm F17.B846 voldeden ... ;D

Share this post


Link to post
Share on other sites

En uiteraard begeleid van keuringsrapport volgens DIN50049 3.2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wat is er erg aan regeltjes en voorschriften? Dat is toch wederom een kans voor mij als veevoederverkoper?

 

De meeste inkoopgeiten overleggen eindeloos met criteriumopstellende instanties, controlerende instanties en leveranciers voordat het ingevoerd wordt.

Als leverancier heb ik dus inspraak én ik zie het eerder aankomen als ik zorg dat ik een beetje met die geiten overweg kan.

 

Als ik dus slim genoeg ben, weet ik het al lang van tevoren en kan daardoor een concurrentievoordeel halen.

 

Mooi voorbeeld zijn de duurzame inkoopcriteria van de overheid die al 2 jaar besproken worden maar pas vanaf begin dit jaar gebruikt worden.

2 jaar de tijd om, indien nodig, je producten aan te passen t.o.v. anderen die niet opletten

 

Olifanten zijn niet eng als je ze kent. Het zijn juist trouwe kameraden die je altijd meer vertellen dan ze achteraf zouden willen

 

Frans

Share this post


Link to post
Share on other sites

Een olifant op koers brengen is een hele klus. En als het lukt heb je er een dagtaak aan om ze op koers te houden en om de sh*t te ontwijken. Maar verder is het wel te doen natuurlijk.... ;)

 

De DIN50049 3.2 houdt in dat je bij elk te leveren product het strengste keuringsrapport moet bijleveren. Ofwel er (kan) soms een paard achter de wagen worden gespannen door je olifanten......

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wat is er erg aan regeltjes en voorschriften?

In principe niets, behalve als ik weer zo'n offerte-aanvraag lees waarop je alleen maar mag reageren als je minimaal 3 tot 5 jaar ervaring hebt met het leveren van voer aan die uit-losse-geitjes-opgebouwde-olifant. Dat voelt dan toch meer als bescherming van de bestaande leveranciers dan als een zoektocht naar de beste toegevoegde waarde.

 

P.S. Moet de publicatiedatum van deze column niet 21 februari zijn i.p.v. 12 februari?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Werken met olifanten kan prima maar je moet wel gewend zijn aan ze.

 

Regeltjes en voorschriften zijn prima maar wanneer je altijd gewend bent om heel direct met een geit te onderhandelen dan is dat ...eh... wennen en soms best moeilijk en zelfs frustrerend.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

In principe niets, behalve als ik weer zo'n offerte-aanvraag lees waarop je alleen maar mag reageren als je minimaal 3 tot 5 jaar ervaring hebt met het leveren van voer aan die uit-losse-geitjes-opgebouwde-olifant.

 

Vanuit de klant geredeneerd valt dat wel weer mee. Als jij een bepaald product zoekt dan kijk je toch ook naar de ervaring van je potentiele leverancier?

Natuurlijk zijn er regeltjes waar je aan moet voldoen, en natuurlijk zijn die bij grotere klanten verder doorgevoerd en kan het soms vervelend of onmogelijk zijn. Niet iedere olifant is een geschikte klant voor jou als leverancier

 

De essentie van dit olifantenverhaal is alleen dat je, ook als kleine leverancier, niet bang moet zijn voor olifanten.

Ja, ze werpen een grote schaduw vooruit, maar dat is geen reden om ze niet te willen hebben als klant.

 

Frans

Share this post


Link to post
Share on other sites

Als starter heb je hopelijk een ondernemingsplan gemaakt of in ieder geval helder wie je doelgroep wordt. Dat zullen zeker in het begin geen grote opdrachtgevers zijn, maar dat zal klein beginnen. Waarschijnlijk is de beschreven doelgroep in je plan de geiten.


Nieuwsgierig naar mijn kijk op organiseren? Lees: Organiseren als spreeuwen: www.terogroep.nl/organiseren

Share this post


Link to post
Share on other sites
Let op: het laatste bericht in het topic waar je op wilt reageren is meer dan zes maanden oud. Onnodig oude topics omhoog halen wordt niet altijd gewaardeerd, maar natuurlijk mag je nog wel op oude topics reageren.

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Bring your business plan to a higher level!

  On this forum all subjects are discussed related to entrepreneurship.

  Growing together with other entrepreneurs

  ✓     Ask your entrepreneur questions

  ✓     Share your answers

  ✓     Low profile

  ✓     Transparant

  ✓     At your convenience

  ✓     Always based on relevance, substance and expertise

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept