Jump to content
peter brouwer
Verberg

Achtergestelde lening kwijtschelden bij beeindiging vof

vraag

Hoi allen,

 

Allereerst, geweldige informatie bron dit forum. Ik heb al behoorlijk zitten zoeken en er zijn veel goede en serieuze antwoorden te vinden op echte problemen.

 

Mijn precieze vraag heb ik helaas niet kunnen vinden, dus bij deze.

 

Momenteel ben ik druk bezig om in een bestaand bedrijfje in te stappen. Het gaat hierbij om een VOF met een behoorlijke schuld (en veel potentie). Met de schuldeiser (de vader van een van de vennoten) is afgesproken dat de schuld blijft staan, maar dat deze alleen terugbetaald moet worden zodra het bedrijf winst gaat maken. Mocht het allemaal niet lukken, dan wordt de schuld kwijtgescholden. Op zich helemaal geen slechte deal dus, want het financiële risico is nihil. Wat ik me echter wel afvraag is of dit allemaal fiscaal/juridisch wel mogelijk is?

 

Is het beter een BV op te richten (er zijn nog geen inkomsten)? Of wellicht kan er een nieuwe VOF opgericht wordt, waarbij er niet sprake is van een officiële lening, maar dat we met de winstuitkering een regeling treffen ter grootte van de lening inclusief rente?

 

Ik hoop dat ik zo genoeg informatie heb gegeven zodat jullie me een beetje op weg kunnen helpen. Mochten er nog aanvullende zaken nodig zijn, die verstrek ik graag.

 

Veel dank alvast!

Peter

Link to post
Share on other sites

3 answers to this question

Recommended Posts

 • 0
 • Rate this answer

Winst op papier != cash in sommige gevallen.

 

Daarnaast is het wellicht alsnog fataal voor de onderneming om meteen te gaan betalen en zou er wellicht een drempelwinst voor kosten, investeringen e.d. in moeten zitten.

 

Afgezien daarvan maakt het voor de aansprakelijkheid in basis niets uit hoe het met de lening zit gezien de overeenkomst als VOF is gesloten en de vennoten hoogstwaarschijnlijk allen hoofdelijk aansprakelijk zijn.


Bezoekhetziekenhuis.nl: Eenvoudig bezoeken plannen aan de patiënt en communiceren met patiënt, familie en vrienden. ! Maak een account aan als een familielid in het ziekenhuis ligt en je kunt gezamenlijk de bezoektijden inplannen.

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Dag Peter

 

Fiscaal en juridisch kan dit wel, maar er zit een enorm risico aan vast.

 

Als jij toetreedt tot de VOF zonder verdere bepalingen/overeenkomst dan kan Vader schuldeiser vrijwel direct zijn vordering op jou privé verhalen. Bij de VOF zijn alle vennoten aansprakelijk voor ALLE schulden van de VOF.

 

Wees er dus zeer van overtuigd dat je niet als 'speelbal' of 'sucker' in deze deal getrokken wordt zodat vader alsnog een persoon heeft waar hij de schulden op kan verhalen! Dit kan kwetsende tekst zijn, maar ik ken de relatie tussen jullie onderling niet. No offence dus.

 

Pa moet wel opletten met het zomaar kwijtschelden van zijn vordering. Als het geen (volledig correct uitgevoerde) durfkapitaalregeling is, kan hij er fiscaal niets mee, maar moet de VOF de kwijtschelding wel tot haar winst rekenen!

 

groet

Joost

 

 


Denariusadvies.nl : Fiscaal-juridisch adviseur: rechtsvormkeuze/-wijziging, samenwerkingsverbanden, bedrijfsoverdracht en exit-strategie: legal and tax

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Beiden bedankt voor de reacties!

 

Dit helpt zeker bij het vormen van mijn oordeel. Ik had er niet helemaal een lekker gevoel bij zoals het voorgesteld wordt, dus ik ga er extra goed op letten dat het risico goed afgedekt is.

 

Groeten,

Peter

 

 

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 12 leden online en 237 gasten

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept