Ga naar inhoud
Log in om dit te volgen  

Participatie werknemer: financieringsmogelijkheden

Aanbevolen berichten

Hallo,

 

tzt lijkt het me waardevol om bepaalde werknemers participatiemogelijkheden te bieden in de BV. Nu vraag ik me af hoe doorgaans de financiering tbv de medewerkers kan worden geregeld. Bieden banken de medewerkers mogelijkheden en gaat dat met hypothecair of de aandelen bv als onderpand? En tegen welke rentes (marktgemiddelden danwel ranges).

 

o ja ben ook benieuwd naar wat banken veelal rekenen als rentepercentage (marktgemiddelden danwel ranges) voor bedrijfsfinancieringen.

 

Alvast bedankt!

Deel op social media


Link naar bericht
Delen op andere sites

Niemand tot nu toe?

 

Daarnaast ben ik op zoek naar een voorbeeld participatieovereenkomst (ik ben bekend met de voorbeeld participatieovereenkomst https://www.higherlevel.nl/forum/index.php?board=15;action=display;threadid=10546 maar nu meer specifiek op zoek naar een voorbeeld voor een participatieovereenkomst tbv werknemersparticipatie).

 

Alvast bedankt!

 

Deel op social media


Link naar bericht
Delen op andere sites

Als je dat tzt van plan bent, dan lijkt dát me een mooi moment om te gaan onderzoeken of je dit inderdaad wilt, of dat je liever een ander beloningsinstrument gebruikt in plaats van een stuk van je bedrijf over te dragen. Banken zijn niet zo heel erg happig om dit te financieren, maar ook dat kan volgend jaar wel heel anders zijn.

 

Je vraagstelling is (lijkt) wel heel erg breed en weinig specifiek - dat helpt niet echt om een antwoord te krijgen.


Het meest gegeven antwoord op fiscale vragen: "Dat is afhankelijk van de feiten en omstandigheden".

Deel op social media


Link naar bericht
Delen op andere sites

Bedankt Ronaldinho,

 

weet verder iemand nog of wat banken veelal rekenen als rentepercentage (marktgemiddelden danwel ranges) voor bedrijfsfinancieringen? en heeft iemand een voorbeeld voor een participatieovereenkomst tbv werknemersparticipatie?

 

Deel op social media


Link naar bericht
Delen op andere sites

Bij ons is (in a nutshell) de volgende constructie overeengekomen (niet dé oplossing, maar een mogelijke richting afhankelijk van diverse mitsen en maren):

 

- Het benodigde bedrag wordt geleend van de huidige eigenaar van de aandelen.

- De schuld incl. rente wordt over periode x afbetaald vanuit de te ondervangen dividenden.

- Werknemer heeft een rekening courant bij de BV van waaruit betalingen aan schuldeiser wordt voldaan en de dividendgelden worden ontvangen

- Indien dividend lager is dan noodzakelijk voor afbetaling ontstaat een RC schuld van werknemer aan BV waarover rente geheven wordt

- Indien dividend hoger is dan noodzakelijk voor afbetaling kan gekozen worden voor versnelde afbetaling of ontvangt werknemer een rentevergoeding over het positieve RC-saldo

 

Laat je voor consequenties (o.a. aanmerking als verkapte beloning e.d., gevolgen voor de solvabiliteit van de onderneming als het slecht gaat met de BV, voorwaarden en dergelijke) goed voorlichten

Deel op social media


Link naar bericht
Delen op andere sites

Geweldig Frans,

 

interessante en praktische constructie. Aandachtspunt lijkt me voor medewerkers dat bij een marktconforme rente (lijkt me een eis vanuit de belastingdienst) dat medewerkers rente moeten betalen indien dividend lager is dan noodzakelijk voor afbetaling. Met die mogelijk voorkomende situatie lijkt het me lastig om deelnemers te vinden.

Deel op social media


Link naar bericht
Delen op andere sites

Werknemers kunnen ervoor kiezen het RC tekort aan te zuiveren vanuit eigen middelen waardoor ze eerder van de schuld af zijn, of de rente gewoon bij de lening optellen.

 

Stel RC is 1000 negatief, rente 6% dan wordt nieuwe RC 1060 negatief.

 

En ja, als je dat niet aanvult omdat je te weinig dividend ontvangt en prive geen geld hebt dan ga je rente over rente betalen

 

Verder kom je, als je de aandelen in privé houdt, op een gegeven moment ook nog in de situatie dat je een afnemende schuld hebt en je dus vermogen opbouwt waarover je in privé belasting gaat betalen.

 

Laat dan ook nog even kijken naar de afdracht en terugvordering dividendbelasting.

 

Over dat soort zaken kunnen de fiscalisten hier je echter veel meer vertellen

 

Frans

Deel op social media


Link naar bericht
Delen op andere sites

Bedankt voor je aanvullende toelichting Frans. Ik ga deze optie meenemen. Ga nu eerstvolgend eens praten denk ik bij het Stichting Nederlands Participatie Instituut voor de mogelijkheden en voor-en nadelen.

Deel op social media


Link naar bericht
Delen op andere sites

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuw account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
Log in om dit te volgen  

 • Breng jouw businessplan naar een higher level!

  Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

  Groeien doe je met ondernemers onder elkaar:

  ✓     Stel jouw ondernemersvragen

  ✓     Deel jouw antwoorden

  ✓     Low profile

  ✓     Transparant

  ✓     Op jouw moment

  ✓     Altijd gebaseerd op relevantie, inhoud en vakmanschap

×

Cookies op HigherLevel.nl

Cookies zijn nodig om Higherlevel.nl goed te laten functioneren. Door het gebruik van HigherLevel.nl verklaar je onze voorwaarden te hebben gelezen en te accepteren.

 Meer informatie   Oké