Jump to content
chek7819

Participatie werknemer: financieringsmogelijkheden

Recommended Posts

Hallo,

 

tzt lijkt het me waardevol om bepaalde werknemers participatiemogelijkheden te bieden in de BV. Nu vraag ik me af hoe doorgaans de financiering tbv de medewerkers kan worden geregeld. Bieden banken de medewerkers mogelijkheden en gaat dat met hypothecair of de aandelen bv als onderpand? En tegen welke rentes (marktgemiddelden danwel ranges).

 

o ja ben ook benieuwd naar wat banken veelal rekenen als rentepercentage (marktgemiddelden danwel ranges) voor bedrijfsfinancieringen.

 

Alvast bedankt!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Als je dat tzt van plan bent, dan lijkt dát me een mooi moment om te gaan onderzoeken of je dit inderdaad wilt, of dat je liever een ander beloningsinstrument gebruikt in plaats van een stuk van je bedrijf over te dragen. Banken zijn niet zo heel erg happig om dit te financieren, maar ook dat kan volgend jaar wel heel anders zijn.

 

Je vraagstelling is (lijkt) wel heel erg breed en weinig specifiek - dat helpt niet echt om een antwoord te krijgen.


Het meest gegeven antwoord op fiscale vragen: "Dat is afhankelijk van de feiten en omstandigheden".

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bedankt Ronaldinho,

 

weet verder iemand nog of wat banken veelal rekenen als rentepercentage (marktgemiddelden danwel ranges) voor bedrijfsfinancieringen? en heeft iemand een voorbeeld voor een participatieovereenkomst tbv werknemersparticipatie?

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bij ons is (in a nutshell) de volgende constructie overeengekomen (niet dé oplossing, maar een mogelijke richting afhankelijk van diverse mitsen en maren):

 

- Het benodigde bedrag wordt geleend van de huidige eigenaar van de aandelen.

- De schuld incl. rente wordt over periode x afbetaald vanuit de te ondervangen dividenden.

- Werknemer heeft een rekening courant bij de BV van waaruit betalingen aan schuldeiser wordt voldaan en de dividendgelden worden ontvangen

- Indien dividend lager is dan noodzakelijk voor afbetaling ontstaat een RC schuld van werknemer aan BV waarover rente geheven wordt

- Indien dividend hoger is dan noodzakelijk voor afbetaling kan gekozen worden voor versnelde afbetaling of ontvangt werknemer een rentevergoeding over het positieve RC-saldo

 

Laat je voor consequenties (o.a. aanmerking als verkapte beloning e.d., gevolgen voor de solvabiliteit van de onderneming als het slecht gaat met de BV, voorwaarden en dergelijke) goed voorlichten

Share this post


Link to post
Share on other sites

Geweldig Frans,

 

interessante en praktische constructie. Aandachtspunt lijkt me voor medewerkers dat bij een marktconforme rente (lijkt me een eis vanuit de belastingdienst) dat medewerkers rente moeten betalen indien dividend lager is dan noodzakelijk voor afbetaling. Met die mogelijk voorkomende situatie lijkt het me lastig om deelnemers te vinden.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Werknemers kunnen ervoor kiezen het RC tekort aan te zuiveren vanuit eigen middelen waardoor ze eerder van de schuld af zijn, of de rente gewoon bij de lening optellen.

 

Stel RC is 1000 negatief, rente 6% dan wordt nieuwe RC 1060 negatief.

 

En ja, als je dat niet aanvult omdat je te weinig dividend ontvangt en prive geen geld hebt dan ga je rente over rente betalen

 

Verder kom je, als je de aandelen in privé houdt, op een gegeven moment ook nog in de situatie dat je een afnemende schuld hebt en je dus vermogen opbouwt waarover je in privé belasting gaat betalen.

 

Laat dan ook nog even kijken naar de afdracht en terugvordering dividendbelasting.

 

Over dat soort zaken kunnen de fiscalisten hier je echter veel meer vertellen

 

Frans

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bedankt voor je aanvullende toelichting Frans. Ik ga deze optie meenemen. Ga nu eerstvolgend eens praten denk ik bij het Stichting Nederlands Participatie Instituut voor de mogelijkheden en voor-en nadelen.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Let op: het laatste bericht in het topic waar je op wilt reageren is meer dan zes maanden oud. Onnodig oude topics omhoog halen wordt niet altijd gewaardeerd, maar natuurlijk mag je nog wel op oude topics reageren.

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Bring your business plan to a higher level!

  On this forum all subjects are discussed related to entrepreneurship.

  Growing together with other entrepreneurs

  ✓     Ask your entrepreneur questions

  ✓     Share your answers

  ✓     Low profile

  ✓     Transparant

  ✓     At your convenience

  ✓     Always based on relevance, substance and expertise

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept