Startende ondernemers verdienen kwart minder

Aanbevolen berichten

ZOETERMEER - Het inkomen van startende zelfstandigen is in de jaren negentig sterk gedaald. Tussen 1989 en 1999 liep het met 25 procent terug, blijkt uit een rapportage van het economisch onderzoeksbureau EIM.

 

In 1999 bedroeg het besteedbaar inkomen van een beginnend ondernemer 14.000 euro. Een duidelijke verklaring voor het dalende inkomen heeft het EIM niet gevonden. Weinig verband lijkt er te zijn met conjuncturele ontwikkelingen, aldus de onderzoekers. Mogelijk bereiden aankomende zelfstandigen zich niet goed genoeg voor.

 

Bron: http://www.zibb.nl/nieuws/bedrijfsleven/nieuwsbericht.asp?artnr=768043

Passie voor ondernemerschap en crowdfunding en HL-er van het eerste uur.

Link naar reactie

Tja, ik zie ook wel een verklaring in het idee dat veel mensen zonder extern geld starten, en dus meteen van de omzet moeten leven. Wellicht startte men voorheen vaak met een flink financiering waarvan ook een inkomen voor de ondernemer zelf werd betaald.

 

De reden "dat staters niet goed van start gaan" is eigenlijk nogal vaag.

Link naar reactie

er werd op de radio ook gezegd dat mensen die voor de tweede keer een bedrijf starten het wel veel beter doen...

is hieruit te concluderen dat ervaring een rol speelt? (maw, jonge starters kunnen beter niet hopen op een inkomen?)

of is hieruit ook te concluderen dat uit een eventueel eerder bedrijf kapitaal is verkregen en men dus het tweede bedrijf met beginkapitaal start, zoals al eerder aangegeven is door Benm...?

 

Er zal in ieder geval niet 1 sluitende verklaring voor zijn. Ik vind het wel jammer dat het EIM dat niet meegenomen heeft in haar oz. Beetje incompleet verhaal. Een onderzoek dat meer vragen oproept dan beantwoord, is dat nu juist wel of niet goed? hmm.. :-\

 

eens kijken of we het oz. zelf kunnen vinden! (voordat we gaan afkraken! oei!)

 

gegroet.

www.ideeinbedrijf.nl, Innovatieconsultants

Link naar reactie

www.eim.net schrijft:

 

Persberichten: Inkomen starters sterk gedaald publicatiedatum: vr 28 mei 2004

 

Inkomen starters sterk gedaald

Uit onderzoek van EIM blijkt dat het inkomen van startende zelfstandigen in de jaren negentig sterk achteruitgegaan is. Tussen 1989 en 1999 daalde dit gemiddeld met 25%. Dat zelfstandigheid geleerd kan worden blijkt uit het succes van zelfstandigen die na een bedrijfsbeëindiging een herstart maken. Van de starters die het eerste jaar niet overleven vindt ruim de helft binnen een jaar weer een baan. Dit en meer blijkt uit het EIM rapport 'Wordt de spoeling dun?', een onderzoek naar de inkomensontwikkeling van startende zelfstandigen.

 

Trendmatige daling over hele breedte zichtbaar

Het onderzoek laat zien dat het gemiddelde inkomen van startende zelfstandigen trendmatig achteruitgegaan is tussen 1989 en 1999. De totale procentuele daling van het gemiddelde besteedbare (jaar)inkomen in deze periode bedroeg 25%. In 1999 bedroeg het gemiddelde besteedbare inkomen van een starter 14.000 euro. Populatieveranderingen blijken van geringe invloed te zijn; in bijna alle lagen van de groep startende zelfstandigen is de dalende inkomenstrend te zien. Om de invloed van populatieveranderingen op de uitkomsten van het onderzoek enigszins te verminderen is ook gekeken naar een relatief homogene grote groep 'modelstarters'( :o ) startende mannelijke zelfstandigen tussen 25 en 44 jaar, met een meerpersoonshuishouden en zonder looninkomsten. Ook binnen deze groep is dezelfde dalende trend te zien.

 

Verklaringen voor dalende inkomenstrend

Voor een verklaring van de dalende inkomenstrend zijn geen harde bewijzen gevonden. Er lijkt weinig verband te zijn met de conjuncturele ontwikkeling of met het afschaffen van de vestigingswet. Mogelijk bereiden de ondernemers in spe zich steeds minder goed voor op de bedrijfsstart, wat tot uiting komt in een negatief effect op de inkomensontwikkeling. Diverse onderzoeken tonen aan dat steeds minder starters een ondernemersplan schrijven of een specifieke starterscursus volgen.

 

Herstarters presteren goed

Herstarters presteren opvallend goed in termen van besteedbaar inkomen. De hernieuwde kennismaking met het ondernemingsavontuur resulteert in een toename van het inkomen met 38%. Het volgende jaar neemt dit nog verder toe met 16%. Deze resultaten sluiten aan bij de Amerikaanse opvattingen jegens bedrijfsbeëindigingen: bedrijfsbeëindiging wordt niet als een mislukking beschouwd, maar als een belangrijk 'leermoment'. Deze ervaring vergroot de kans op succes bij een nieuwe poging tot het oprichten van een bedrijf.

 

Helft van stoppers vindt snel een baan

Van de starters waarvan de onderneming het eerste jaar niet overleeft (gemiddeld 16%), vindt 51% binnen een jaar weer een baan in loondienst. Een kwart belandt in de sfeer van uitkeringen en inkomensoverdrachten. Twee jaar later is dit aandeel gedaald tot 20%. Absoluut gezien leidt de ondernemersdrift tot een substantiële afname van het aantal uitkeringen en inkomensoverdrachten. Het aantal stoppers dat na bedrijfsbeëindiging een uitkering aanvraagt is vele malen lager dan het aantal starters dat een uitkering had een jaar voor de start.

 

Informatie

Meer informatie vindt u in de publicatie 'Wordt de spoeling dun?'. Deze publicatie (bestelnummer A200317, 40 euro) kunt u telefonisch of per fax bestellen bij EIM. U kunt de publicatie ook kosteloos downloaden van www.eim.nl/mkb-en-ondernemerschap.

 

 

 

www.ideeinbedrijf.nl, Innovatieconsultants

Link naar reactie

Had niet goed gekeken. 8)

 

Jammer dat ze de laatste vier jaar niet bekeken hebben. En eigenaardig dat 'modelstarters' mannen zijn. EIM stelt wel vast dat het toenemend aantal vrouwelijke starters het gemiddelde inkomen omlaag haalt...

Hiep hiep hoera: honderd jaar A4  :partying-face:  (DIN = Duits Instituut voor Normalisatie)

Link naar reactie

Ik denk dat het toenemende aantal part time ondernemers ervoor zorgt dat het gemiddelde inkomen daalt. Vroeger zag je zelden een part time ondernemer, nu zie je jan en alleman die voor de gein een bedrijfje opstarten naast hun loondienst.

Link naar reactie
EIM stelt wel vast dat het toenemend aantal vrouwelijke starters het gemiddelde inkomen omlaag haalt...

 

nhjnggg... >:( Ik neem aan dat je deze stelling niet deelt...???

 

En trouwens, wat maakt het gemiddelde uit? Als je zelf maar genoeg verdient??

 

(verder heb ik mij beheerst geen 'girlpower' teksten te schrijven nu.. ;) )

www.ideeinbedrijf.nl, Innovatieconsultants

Link naar reactie

EIM stelt wel vast dat het toenemend aantal vrouwelijke starters het gemiddelde inkomen omlaag haalt...

 

nhjnggg... >:( Ik neem aan dat je deze stelling niet deelt...???

 

 

Het is geen stelling maar een vaststelling. Er staat niet dat vrouwen dommer zijn; er wordt slechts geconstateerd dat vrouwelijke starters in de periode 1989-1999 relatief weinig inkomen uit hun bedrijf haalden. Omdat zij een groeiend aandeel in het geheel hebben, daalt het gemiddelde.

 

Het aandeel vrouwen van 15 tot 65 jaar dat als economisch zelfstandig kan worden bestempeld, is toegenomen van 25% in 1990 naar 38% in 2000 (SCP/CBS 2002)).

 

Waarom verdienen zij minder? Dat komt uit andere onderzoeken.

 

Ten opzichte van mannelijke ondernemers zijn vrouwelijke ondernemers meer geneigd om parttime te werken, hebben ze minder ervaring met financieel management, besteden ze minder tijd aan een uitgebreid netwerk en zijn ze meer risicomijdend (Verheul en Thurik - 2001). <...> Vrouwelijke ondernemers zijn relatief vaker te vinden in de detailhandel en de persoonlijke diensten, terwijl mannelijke ondernemers relatief vaker in de bouw, de groothandel en de financiële diensten opereren (Van Uxem en Bais - 1996). <...> Bovendien bieden vrouwelijke ondernemers binnen sectoren dikwijls ondersteunende diensten aan als secretariële diensten, vertaling en catering (Van Uxem en Bais - 1996). <...> Het procentuele verschil tussen de 'mannelijke en de vrouwelijke winst' bedroeg in 1999 bijna 30%.

 

Die vrouwen hoeven niet op een houtje te bijten, want ze hebben een partner die het gezamenlijk inkomen verdubbelt.

 

Het huishoudensinkomen lijkt een rol te spelen bij de start van een eigen bedrijf. In 1999 is de omvang van het besteedbare inkomen van het huishouden bijna tweemaal zo groot als de omvang van het individuele inkomen van de starter uit het betreffende huishouden.

 

Interessant is verder dat oudere starters vaak hogere inkomens genereren. Waarom? Omdat ze ervaring meenemen, een netwerk hebben en wat startkapitaal achter de hand.

 

De observatie dat het inkomen van de starter hoger ligt naarmate de starter ouder is, spoort met de bevindingen van Cressy (1996). Cressy betoogt dat ervaring een belangrijke determinant is van de bedrijfsprestaties van de startende ondernemers. Werknemers die lang hebben gewerkt in een bepaalde sector kunnen beter beoordelen welke capaciteiten nodig zijn om in die sector een onderneming op te zetten dan minder ervaren werknemers.

Hiep hiep hoera: honderd jaar A4  :partying-face:  (DIN = Duits Instituut voor Normalisatie)

Link naar reactie

Doet me denken aan een aantal discussies over "wel of niet meteen starten na je studie"... bij deze een opsomming/bewijs van waarom je dat o.a. niet zou moeten doen (ik heb dat overigens wel gedaan ;D) Hebben we dat topic ook afgerond.. heerlijk! :)

www.ideeinbedrijf.nl, Innovatieconsultants

Link naar reactie
EIM stelt wel vast dat het toenemend aantal vrouwelijke starters het gemiddelde inkomen omlaag haalt...

Volgens mij zijn de vrouwen slimmer dan de mannen en weten dat je geld in je bedrijf moet stoppen om er later meer uit te kunnen halen, niet als salaris maar bijvoorbeeld bij de verkoop van de aandelen....

8)

Egbert Punter

Link naar reactie

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuw account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    7 leden, 137 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.