Na eindeloos te staren naar mijn scherm is het me niet gelukt om de balansen kloppend te maken.
Achtergrondinformatie:
Het betreft een financieel plan van een nieuw te starten horeca onderneming.
Onderbouwing van de cijfers zijn aanwezig.
Het probleem is als volgt:
Bij het opstellen van een meerjarig beginbalans (jaar 1, jaar 2, jaar 3) en eindbalans (jaar 3) lukt het mij niet de balans kloppend te krijgen. Het verschil van 'beginbalans jaar 2' is € 4.402,80 wat precies overeenkomt met het verschil tussen 'crediteur jaar 2-3'. Het verschil van 'beginbalans jaar 3' is € 14.177,49 wat precies overeenkomt met het verschil tussen 'crediteur jaar 1 en crediteur jaar 3'.
De crediteuren zijn enkel de te ontvangen leveringskrediet van 1 maand op de totale inkoop.
Waar denk ik dat het aan kan liggen?:
1. Aan een verkeerde veronderstelling van de bedragen (voorraad of crediteuren) die op de balans horen te staan, of het ontbreken van posten.
2. De liquiditeitsbegroting is niet correct, verkeerde aannames met het doorberekenen van de uitgaven op inkoop.
3. Het heeft iets te maken met de crediteuren en/of de voorraad, gezien de bedragen.
De volgende uitgangspunten zijn gehanteerd bij het opstellen van de liquiditeitsbegroting:
• Omzet geschiedt in kontanten of pin.
• Belasting over omzet/inkoop f&b bestaat uit 65% laag BTW-tarief en 35% hoog BTW-tarief.
• Belasting over omzet/inkoop delicatessenwinkel bestaat uit 100% laag BTW-tarief.
• Aangifte omzetbelasting wordt per kwartaal gedaan. Waarbij de ontvangsten of betalingen de maand erna plaatsvindt.
• Op de inkoop zijn de gebruikelijke leverancierskredieten van 30 dagen van toepassing.
• Het beginvoorraad met een waarde van € 6.000 maakt geen gebruik van de betalingstermijn maar is direct betaald. Dit bedrag wordt in mindering gebracht in maand 1.
• Lonen worden de 25e van de zelfde maand uitbetaald.
• Overige exploitatiekosten zijn: administratie- en algemene kosten, verkoopkosten, huisvestingskosten en huur.
• Aan aflossing en rente wordt de gehele looptijd een vast bedrag betaald.
• Uitgaande van een financieringsbehoefte van € 298.416 met een rente van 6% en een looptijd van 5 jaar, is er jaarlijks een bedrag aan aflossing schuldig van € 59.683.
• Aan rente wordt jaarlijks € 9.083 betaald.
• Rente & aflossing worden per half jaar betaald.
Zoals hiervoor aangegeven kom ik er niet uit en hoop ik dat de expertise op dit forum mij uit de brand kan helpen!
In de bijlage:
- Excel sheet 'financieel plan Cucina'
p.s. De goudentip trakteer ik op een goed fles wijn in mijn toekomstige onderneming ;)
We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.
h_budhi
h_budhi
Beste forumleden,
Na eindeloos te staren naar mijn scherm is het me niet gelukt om de balansen kloppend te maken.
Achtergrondinformatie:
Het betreft een financieel plan van een nieuw te starten horeca onderneming.
Onderbouwing van de cijfers zijn aanwezig.
Het probleem is als volgt:
Bij het opstellen van een meerjarig beginbalans (jaar 1, jaar 2, jaar 3) en eindbalans (jaar 3) lukt het mij niet de balans kloppend te krijgen. Het verschil van 'beginbalans jaar 2' is € 4.402,80 wat precies overeenkomt met het verschil tussen 'crediteur jaar 2-3'. Het verschil van 'beginbalans jaar 3' is € 14.177,49 wat precies overeenkomt met het verschil tussen 'crediteur jaar 1 en crediteur jaar 3'.
De crediteuren zijn enkel de te ontvangen leveringskrediet van 1 maand op de totale inkoop.
Waar denk ik dat het aan kan liggen?:
1. Aan een verkeerde veronderstelling van de bedragen (voorraad of crediteuren) die op de balans horen te staan, of het ontbreken van posten.
2. De liquiditeitsbegroting is niet correct, verkeerde aannames met het doorberekenen van de uitgaven op inkoop.
3. Het heeft iets te maken met de crediteuren en/of de voorraad, gezien de bedragen.
De volgende uitgangspunten zijn gehanteerd bij het opstellen van de liquiditeitsbegroting:
• Omzet geschiedt in kontanten of pin.
• Belasting over omzet/inkoop f&b bestaat uit 65% laag BTW-tarief en 35% hoog BTW-tarief.
• Belasting over omzet/inkoop delicatessenwinkel bestaat uit 100% laag BTW-tarief.
• Aangifte omzetbelasting wordt per kwartaal gedaan. Waarbij de ontvangsten of betalingen de maand erna plaatsvindt.
• Op de inkoop zijn de gebruikelijke leverancierskredieten van 30 dagen van toepassing.
• Het beginvoorraad met een waarde van € 6.000 maakt geen gebruik van de betalingstermijn maar is direct betaald. Dit bedrag wordt in mindering gebracht in maand 1.
• Lonen worden de 25e van de zelfde maand uitbetaald.
• Overige exploitatiekosten zijn: administratie- en algemene kosten, verkoopkosten, huisvestingskosten en huur.
• Aan aflossing en rente wordt de gehele looptijd een vast bedrag betaald.
• Uitgaande van een financieringsbehoefte van € 298.416 met een rente van 6% en een looptijd van 5 jaar, is er jaarlijks een bedrag aan aflossing schuldig van € 59.683.
• Aan rente wordt jaarlijks € 9.083 betaald.
• Rente & aflossing worden per half jaar betaald.
Zoals hiervoor aangegeven kom ik er niet uit en hoop ik dat de expertise op dit forum mij uit de brand kan helpen!
In de bijlage:
- Excel sheet 'financieel plan Cucina'
p.s. De goudentip trakteer ik op een goed fles wijn in mijn toekomstige onderneming ;)
Financieel_plan_Cucina.xlsx
Link naar reactie
https://www.higherlevel.nl/forums/topic/36585-hulp-bij-kloppend-maken-balans/Delen op andere sites
Aanbevolen berichten
8 antwoorden op deze vraag