Jump to content

Hermes Ratgers

Legend
 • Content Count

  1,393
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

90

Personal info

Register

 • You are:
  adviseur
 • What age group do you belong to?
  36-40
 • You are primarily interested in:
  ondernemen algemeen
 • Which other websites about entrepreneurship and / or innovation do you visit regularly?
  Geef hier svp een aa

Company info

Vision

 • I'm looking for people who
  ik kan helpen met mijn kennis omtrent administratie, belastingen, fastfood
 • My opinion about entrepeneurship
  is dat het een moeilijk vakgebied is, wat meestal onderschat wordt. Als ondernemer ben je ineens verantwoordelijk voor de verkoop/inkoop/administratie en alles wat erbij komt.

  Weet waar je aan begint, het is namelijk niet voor iedereen weggelegd.
 1. Hermes Ratgers

  Hermes Ratgers

 2. Ik zou gewoon betalen, voorkomt wellicht ook een hoop rente (werk van je boekhouder kost ook geld neem ik aan). En je vergelijk is ook niet juist. Als je in loondienst bent wordt er ook belasting ingehouden. Een boekhouder betaal je ook gedurende het jaar. Winkels betaal je zelfs vooraf. Moet ik doorgaan?
 3. Wat Roel aangeeft, normaal gesproken wordt alles direct op de inkopen geboekt. Tenzij je een heel specifieke inkoop hebt gedaan, dan zou je deze direct kunnen laten boeken op een verkoopkosten rekening etc. Wat ik altijd adviseer is om bewijzen in de boekhouding te stoppen. Veel horecaklanten van mij doen wel aan een actiepakket zoals gratis blik bij een menu. Kijk ik (of de belastingdienst) later naar de marges dan kan hier dus een probleem volgen. Ook als een deel van je inkopen kapot zijn gegaan door dat de elektriciteit enkele uren uit is geweest, foto's maken van dit. Bewijzen leveren later namelijk minder discussie op (en 18 maanden later vergeet je dergelijke dingen ook wel eens).
 4. 1) Ik blijf me altijd afvragen waarom bijna alle structuren worden bedacht met zustervennootschappen ipv grootouders / ouders / kinderen / kleinkinderen (ik had winkel BV onder Franchise BV laten vallen) 2) Zelfs accountantskantoren kiezen voor nevenvestigingen ipv nieuwe BV's, een en ander is afhankelijk risico's / investeringen. Of dit tot kostenbesparing leidt is ook de vraag, ik kan me best voorstellen dat het een puzzel is om een foutje te vinden in 1 administratie met feitelijk meerdere subadministraties. Een verliesleidende winkel wordt dan wel mooi opgevangen met winstgevende winkels. 3) Kijk naar een administratiepakket dat alles in 1 heeft, bijvoorbeeld een Afas accountancy light. Daarin kun je meerdere administraties in bijhouden (in rekening courant zelfs) maar ook de aangiften VPB en KvK stukken bijhouden. Er zitten ook uitgebreide rapportagetools in (gekoppeld aan excel) Tav de accountantseisen, de criteria gelden uiteraard op geconsolideerd nivo. Dus door tientallen BV's op te richten kom je echt niet onder de accountantseisen uit, zoals hier ergens werd beweerd. Mara dat terzijde.
 5. Is een nieuwe administratie noodzakelijk? Nee. Hoe ga ik daar in de praktijk mee om? Ik blijf dezelfde administratie gebruiken, boek alle kapitaalrekeningen naar rek.courant en wijzig de instellingen van de administratie. Mijn vraag aan de accountant zou zijn wat voor hem de voordelen zijn van een nieuwe administratie en waarom zou ik daarvoor moeten betalen?
 6. Voor dit soort samenwerkingen lijkt mij een VOF niet het meest ideaal. Maar laten we even verder / groter denken. Wat ga je doen als een andere vormgever bij jullie wilt aansluiten? Wat ga je doen als er een aanvulling op jullie diensten toegevoegd kan worden door een ander persoon? Wat ga je doen als je collega er een puinhoop van maakt? Een flexibele samenwerkingsverband is een coöperatie van ondernemers. Ieder heeft zijn eigen eenmanszaak en is daarnaast lid van de coöperatie (wordt meteen gezien als klant van je eenmanszaak). Zoek maar eens op coöperatie of vraag her en der informatie op.
 7. Waarom zou je zelf een pakket kiezen, die vervolgens niet voldoet aan de eisen / wensen van je boekhouder. Ik stel mijn klanten dit ter beschikking (als zij het willen) en daarbij kunnen ze kiezen tussen een aantal mogelijkheden waarvan ik tevens gebruik maak. Voordeel voor mijn klanten is dat zij meteen mee kunnen kijken in het systeem, ze zijn op de hoogte van de te verwachten BTW en resultaten. Voordeel voor mij is dat ik geen dubbel werk heb.
 8. De Wet inkomstenbelasting 2001 schrijft voor: Artikel 3.25. Jaarwinst De in een kalenderjaar genoten winst wordt bepaald volgens goed koopmansgebruik, met inachtneming van een bestendige gedragslijn die onafhankelijk is van de vermoedelijke uitkomst. De bestendige gedragslijn kan alleen worden gewijzigd indien goed koopmansgebruik dit rechtvaardigt. Bestendig gedragslijn houdt o.a. in dat als je eenzelfde factuur vorig jaar volledig in 2017 hebt meegenomen, dat je dat nu dan ook in 2018 dient te doen. Als je googled op basisprincipes boekhouden kom je achter een aantal regels die daarbij van toepassing kunnen zijn.
 9. Ik werk al een tijdje met Plutio, een pakket dat vele aspecten heeft. Maar ik gebruik ze niet allemaal (de factuurfunctie niet aangezien ik met vaste afspraken werk). Maar ik kan je wel Plutio aanbevelen om een aantal redenen. Het heeft een takenoverzicht, offertemodule (gebruik ik nog niet), urenregistratiemodule, factuurmodule (gebruik ik nog niet), en een klantenportaal. Je maakt dus taken (evt deeltaken), binnen die taak kun je de urenregistratie aanzetten (en uitzetten wanneer je klaar bent). Vanuit het project kun je alle uren dan factureren naar je klant. Ik gebruik het pakket voor mijn taken, urenregistratie maar ook om wetten etc bij te houden. Als voorbeeld de zorgtoeslag, alle eisen heb ik als subtaak daarbinnen aangemaakt en de bedragen per jaar als aanvullende veld. Dus zoek ik op zorgtoeslag krijg ik direct de grenzen van 2017, 2018 en 2019 te zien. De gebruikersvriendelijkheid voor jezelf zou je moeten testen, daar is de proefperiode voor:)
 10. Eindkapitaal is bekend, namelijk 5k. Beginkapitaal zul je uit de jaarrekening moeten aflezen Opnamen zul je uit de administratie moeten aflezen Dan moet je de winstdeel als volgt berekenen: Eindkapitaal - beginkapitaal + opnamen = winstdeel
 11. Geintegreerde apps zijn lastig, neem ik aan aangezien jouw wensen en gebruikte toepassingen voor jou werken maar wellicht niet voor een ander. Ik gebruik ook meerdere toepassingen voor allerlei werkzaamheden, gevolg is alles is versnipperd en lastig bij elkaar te halen. Ik werk nu echter met Companyhub. Dat is een crm met de volgende toepassingsgebieden (leadmanagement, email automation, sales reporting, customizable crm, sales bots en integraties met zapier/piesync/api en web to lead). Dus alle relaties en de hele verkoopproces kan ik erin zetten, maar bovendien ben ik in staat om zelf databestanden aan te maken (en te importeren). Dus als je toepassingen hebt die een csv kan exporteren, dan kun je dat importeren bij Companyhub. En direct koppelen aan je relatie.
 12. 5k meekrijgen lijkt me niet helemaal juist geformuleerd. Vennoten hebben ieder hun eigen kapitaaldeel, dat wordt bepaald door winstdelen minus kapitaalontrekkingen. Als een vennoot uit de onderneming stapt moet dat kapitaaldeel verrekend worden (over en weer betaald). De vraag is derhalve, wat hebben jullie afgesproken? Wordt het eindkapitaal 5k, dan moet je zijn winstdeel zo aanpassen dat het eindkapitaal op 5k komt. Krijgt hij/zij naast de normale vergoeding 5k extra, dan moet er bij zijn/haar winstdeel 5k opgeteld worden. Aanpassing van iemands winstdeel heeft gevolgen voor de winstdeel van anderen. De boeking van iemand winstdeel vindt pas plaats op 1 januari.
 13. De belangrijkste vraag in mijn ogen is: Wat is de waarde van het eigen vermogen? Als die negatief is of als die tezamen met de leningen 0 zijn (ik heb sterk het vermoeden dat dit het geval is)., dan is de vraag of er uberhaupt wel sprake is van goodwill. En ja, dan ben ik het met je eens over de rol van de accountant en kan ik je vraag zeer goed voorstellen.
 14. Zelf ben ik groot voorstander om een pand in een BV aan te schaffen. Levert ook jaarlijks een voordeel op.
 15. Ik maar denken dat de belastingdienst al een mogelijkheid had om grote rekening-courant verhoudingen met DGA te bestraffen, in de vorm van DGA salaris. De maatregel op zich snap ik in zijn geheel dus niet. Als ze de hypotheekrenteaftrek willen beperken tot maximaal 500k, kun je dat ook tot stand brengen door de wet als zodanig te beperken. Gelukkig heb ik geen eigen woning van 500k, want anders was zelfs ik gedupeerd door deze vreemde maatregel.

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept