• 0

Fiscale eenheid + fictief loon BV

Hallo Allemaal,

 

Ik sta op het punt samen met mijn vrouw een drietal BV's op te richten, die we voor de belastingdienst als een fiscale eenheid willen laten zijn (voor OB en VpB). Het gaat om mijn werkmaatschappij ICT, die van mijn vrouw EDU en een holding EDICT die boven beide werkmaatschappijen hangt. Mijn vrouw en ik zijn allebei voor 50% eigenaar van de holding en de holding is voor 100% eigenaar van beide werkmaatschappijen.

 

Ik doe ICT consultancy en draai qua omzet gemiddeld per jaar E130.000 p/j (vanuit de ICT BV)

Mijn vrouw doet EDUcatieve bijscholing en draait gemiddeld E18.000 omzet p/j (vanuit de EDU BV)

 

Er zijn (buiten de fictieve loonkosten) nauwelijks kosten in de drie BV's, dus de winst (zonder loonkosten) voor de groep als geheel zal uitkomen rond E140.000.

 

Alhoewel ik al een drietal jaar ICT op opdracht basis doe, deed ik dat tot nog toe altijd o.b.v pay-rolling en betaalde ik me blauw aan loonbelasting over mijn bruto inkomen van E130.000, daar willen mijn vrouw en ik dus vanaf :) (mijn vrouw is overigens al langer part-time ondernemer maar dan vanuit een eenmanszaak).

 

Dus willen we drie BV 's oprichten, en het idee is om zowel voor mijn vrouw als voor mij E42.000 als fictief loon te verlonen vanuit de Holding, de Holding stuurt naar beide werkmaatschappijen management fee nota's naar de ene veel hogere nota's dan naar de andere, waarbij het bedrag van de management fee zodanig willen vaststellen dat de liquiditeiten binnen de werkmaatschappijen zo laag mogelijk zullen zijn.

 

O.b.v. de afroommethode (waarover ik gelezen heb op dit forum) komt het totale afroom percentage dan uit op E84.000 / E140.000 op 60%. (ik heb ergens op dit forum gelezen dat 55% to 60% wel redelijk is). Wat een medewerker in loondienst zou verdienen voor onze beide functies is naar mijn schatting; ±E75.000 bpj voor mijn functie en ±E8000 bpj voor mijn vrouw (dat komt samen ook weer uit rond het voorgenomen fictief loon van 2 keer E42.000)

 

Ik heb veel gelezen op dit forum, maar het gaat bijna altijd over één DGA, tegen wat voor mogelijk fiscale problemen kunnen wij oplopen als we voor voorgaande situatie BV structuur en fictieve loonbedragen kiezen?

 

Verder klopt het dat handiger is om de drie BV's als een fiscale eenheid te laten beschouwen, i.v.m. indienen van één VpB aangifte en minder accountants/administratiekantoor kosten?

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

6 antwoorden op deze vraag

 • 0

Beste WilKoo,

 

Als je minder aan inkomstenbelasting/loonbelasting wilt betalen, kun je m.i. beter ondernemen vanuit de ib-sfeer. Zeker voor je vrouw (€ 18k omzet) heeft een BV geen enkel fiscaal voordeel. En als jij gewend ben rond te komen van een inkomen van € 130k per jaar is de BV m.i. ook niet interessant. Met een ib onderneming heb je recht op ondernemersaftrek en MKB-winstvrijstelling en betaal je uit die hoofde al minder belasting.

 

Ik zou dus het één en ander eerst goed laten doorrekenen voordat je een BV-structuur opzet.

 

Dat je aan je vrouw € 42k wilt verlonen, is voor de fiscus geen argument om jouw loon dan ook maar op € 42k te houden. Je kunt niet zomaar de lonen van 2 DGA's middelen, maar moet dit per DGA bekijken. De verdeling € 8k voor je vrouw en € 75k voor jou doet meer recht aan de feitelijke situatie. (€75k lijkt me wat aan de lage kant, omdat je eerder in loondienst € 130k verdiende.)

 

Mijn ervaring is dat de aangifte van een fiscale eenheid nauwelijks tot minder administratieve last leidt dan het doen van afzonderlijke aangiften. Bij de aangifte van de fiscale eenheid moet je naast de aangifte van de f.e. ook van elke vennootschap afzonderlijk (middels een bijlage) aangifte doen. Dit is dus geen argument voor de f.e. Er zitten voor- en nadelen aan de f.e. en daarover moet je je ook goed laten adviseren.

 

(En als je toch een BV-structuur wil, wacht dan even tot 1 oktober (ingangsdatum flex-BV.)

 

Succes,

 

Odeon

 

 

 

 

Link naar reactie
 • 0

Hallo Odeon,

 

Dank voor je snelle reactie!

 

Probleem bij ondernemen vanuit een eenmanszaak voor mij is dat de projecten die ik voor mijn opdrachtgevers uitvoer vaak langdurig zijn (mijn opdracht wordt tot nog toe ieder kwartaal weer met een kwartaal verlengd en duren daarom vaak meerdere jaren, waar ik nu werk zit ik inmiddels al weer 5 jaar en daar kunnen zomaar nog eens 5 jaar bij komen).

 

Naar ik begreep zal ik daarom voor de IB niet als ondernemer worden aangemerkt, dus profiteer ik langs die weg nauwelijks van de fiscale voordelen (ondernemers aftrek) die een ondernemer heeft t.o.v. een werknemer. De E130K van nu is omdat ik per uur krijg uitbetaald en geen vast contract heb maar via een detacheringsbedrijf werk (en nauwelijks vakantiedagen opneem en/of ziek ben), mocht ik in vaste dienst werken zou het salaris naar mijn inschatting aanzienlijk lager zijn met meer zekerheden, maar misschien is 75K inderdaad iets te laag ingeschat.

 

Door je antwoord is me in ieder geval duidelijk geworden dat ondanks dat we allebei voor evenveel (50%) eigenaar zijn van het bedrijf, en we dus allebei evenveel recht hebben (voor 50%) op de winst we dus niet allebei evenveel fictief loon mogen/dienen te genieten.

 

Maar dat je per persoon moet kijken

* of een persoon DGA is ja/nee

* of die persoon ook werk verricht voor de BV ja/nee

Bij twee keer ja dien je per persoon de 3 regels (uit de column van Joost over 'DGA loon, fictief loon, gebruikelijk loon. Ja, en?') te doorlopen voor het vaststellen van de hoogte van het fictief loon om te komen tot een aanvaardbaar loonbedrag voor de fiscus.

 

Heb ik zo goed begrepen en samengevat? Heb ik gelijk dat ondernemen via de VpB route (en niet via de IB route) voor mij, daar ik maar 1 opdrachtgever heb, toch te prefereren is?

 

Gr. WilKoo

Link naar reactie
 • 0

Hoi Joost,

 

De contracten zijn van het detacheringsbedrijf en ik heb hun standaard contract zojuist meteen per email opgevraagd, ik zit nog in de verkennende fase dus ze zijn nog niet getekend enzo.

 

Ik begrijp nu dat er dus ook voor BV's een risico is bij 1 langdurige opdrachtgever en dat de fiscus dit als een verkapt dienstverband zal aanmerken, auw.. :'(

 

Ik was wel van plan een VAR -DGA aanvraag te doen en stel dat ik die ook krijg, dan is daarmee mijn opdrachtgever gevrijwaard van betaling van de premies werknemersverzekeringen indien achteraf alsnog wordt vastgesteld dat er sprake is van een eventueel verkapt dienstverband.

 

Ik heb meteen even gezocht wat er zoal te lezen is over verkapt dienstverband op dit forum, en of er sprake is van een verkapt dienstverband hangt van drie vragen af;

 

1. verplichting om persoonlijk arbeid te verrichten

2. verplichting om ervoor te betalen door de opdrachtgever

3. werkzaamheden vinden in gezagsverhouding plaats.

 

Ad1) Lastig, ik las op een ander forum dat het met name afhangt van de contracten, daarin moet niet staan dat de werkzaamheden door mij (als persoon) dienen te worden uitgevoerd maar er dient steeds mijn bedrijfsnaam in de contracten te staan (dat ik in de praktijk als ik iemand anders stuur, zeer waarschijnlijk mijn klant kwijt ben, is van minder belang).

Ad2) Lijkt me duidelijk.

Ad3) Ik zit wel 36-40 uur op locatie bij opdrachtgever, dat is denk ik de eis waarover ik ga struikelen :-\

 

Stel dat ik een controle krijg en ik in bezit ben van de VAR -DGA; betekend dat dan;

1 dan ik alsnog alleen de premies werknemersverzekeringen over het verloonde DGA salaris van 75K dien bij te betalen

2 of dien ik dan over de gehele ontvangen vergoeding van E130K zowel LB als premies wn verz te betalen (*)

 

(*) d.w.z. dat ik naast de bijbetaling van de premies wn verz. optie 1 ook nog eens over het surplus van 130K - 75K = 55K LB en premies wn verz dien bij te betalen?

 

In het laatste geval betaal ik hetzelfde als dat ik nu doe voor mij opdrachten o.b.v. payrolling en heeft het allemaal geen nut.

 

Doet het nog ter zake dat ik een (kwartaallijkss) opdracht heb met het detacheringsbedrijf en de werkzaamheden uitvoer op locatie van een derde bedrijf ? En dat de facturering naar het detacheringsbedrijf vanuit mijn werkmaatschappij zal geschieden en de verloningen vanuit mijn Holding waar ik bij in dienst treedt ? (de Holding zal een Man Fee factureren aan de werkmaatschappij).

Link naar reactie
 • 0

Beste Wilkoo,

 

Als de Belastingdienst van mening is dat er sprake is van een verkapt dienstverband wordt de gehele BV-constructie genegeerd en zal inderdaad de gehele vergoeding van € 130k belast worden.

 

Dat gezegd hebbende. Het feit dat je 1 opdrachtgever hebt, hoeft het zelfstandig ondernemerschap niet persé in de weg te staan. Sterker nog: Ik weet uit de praktijk dat zelfs de Belastingdienst gebruik maakt van IT-ers, die al jarenlang voor de Belastingdienst als ZZP-er werken en geen andere opdrachtgevers hebben.

 

Je moet echter eerst vaststellen of je uberhaupt ondernemer bent. Als je ondernemer bent, kun je zowel als ib-ondernemer en als DGA werken. Een van de vragen in een VAR-verklaring is of je voorheen bij je huidige opdrachtgever in loondienst werkzaam bent geweest. In jouw geval is dat ja en dat kan dus een probleem zijn.

 

Vooralsnog zou ik nog geen BV-structuur oprichten, maar een VAR-WUO aanvragen. Alle vragen eerlijk invullen en dan weet je of de Belastingdienst bereid is om je wel of niet als ondernemer aan te merken.

 

Succes,

 

Odeon

 

 

 

 

 

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
 • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
  Deze verzenden we elk kwartaal.

 • Wie is er online?
  2 leden, 209 Gasten

 • Breng jouw businessplan naar een higher level!

  Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

  • Stel jouw ondernemersvragen
  • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
  • > 75.000 geregistreerde leden
  • > 100.000 bezoekers per maand
  • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
  •  Altijd gratis

 • Ook interessant:

  Ook interessant:

×
×
 • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.