loading
Ga naar inhoud
JanConsemulder
Verberg

Satmrecht BV: boeking periodieke uitkeringen bij aangifte VPB

vraag

Mijn stamrecht bv keert periodiek uit sinds 2010 Dit is geaccordeerd door de belastingdienst en het actuarieel berekende totaalbedrag is hiertoe afgezonderd van de stamrechtvoorziening en ondergebracht in de balansrekening "reservering periodiek uitkeringen". Het resterende bedrag aan stamrecht staat in de balansrekening "Stamrechtverplichtingen".

Bij de aangifte VPB 2010 zijn deze beide ondergebracht onder "voorzieningen lijfrente en pensioen" . Dit is geaccordeerd door de belastingdienst.

De periodieke uitkeringen worden op de afgesproken datums (4 maal per jaar) als volgt geboekt: "reservering periodieke uitkeringen, aan te betalen loonbelasting, aan tebetalen bijdrage ZVW, aan te betalen loon,", Op de betaaldatums "te betalen loon, aan rekening courant" en "te betalen loonbelasting, te betalen bijdrage ZVW, aan rekening courant".

Op die manier speelt de BV het doorgeefluik voor uitgesteld loon van de voormalige werkgever.

 

Bij de aangifte VPB wordt gevraagd naar "personeelskosten" in te vullen aan de hand van de loonstaat. Ik heb dit gedaan, maar kom hierbij direct in de knel met de vraag "waaruit komen de inkomsten voor deze personeelskosten. Ik heb dit gedaan bij de rubriek "overige inkomsten" (onderdeel van Opbrengsten van de BV - uit bedrijfsvoering). De fiscale V&W rekening loopt nu uit de pas met de bedrijfs V&W-rekening. De fiscus sputtert nu.

 

Achteraf redeneer ik nu: de personeelskosten bij de VPB moeten nul zijn. Immers voor het werk aan de BV ontvangt de DGA niets. Het enige wat de begunstigde - de natuurlijke persoon van de DGA - ontvangt uitgesteld loon. uit het stamrecht en de reservering periodieke uitkeringen. De opbrengsten uit het belegde kapitaal (bij de aangifte ondergebracht bij Financiele baten en lasten) worden gebruikt voor de oprenting, de algemene kosten en de afschrijvingen).

In de fiscale V&w rekening komt volgens deze redenering het "uitgestelde loon"niet voor.

 

Kan iemand commentaar geven op dit voor mij fiscale probleem?

Link naar bericht
Delen op andere sites

1 antwoord op deze vraag

Aanbevolen berichten

 • 0
 • Waardeer dit antwoord

Beste Jan,

 

Higherlevel is een ondernemersforum. Stamrechtvragen die niet specifiek ondernemersgerelateerd zijn horen hier niet (meer) thuis. Dit topic gaat daarom op slot. Ik adviseer je om contact op te nemen met een fiscalist of boekhouder.

 

Groet,

 

Norbert Bakker


Ik help ondernemers aan betaalbare en betrouwbare verzekeringen voor aansprakelijkheid, arbeidsongeschiktheid en pensioen. Vragen of offerte? ☛  contact

Werkgever en op zoek naar een goede en betaalbare verzuimverzekering voor je personeel ? ☛ www.verzuimverzekerd.nl

 

Link naar bericht
Delen op andere sites
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.

 • Breng jouw businessplan naar een higher level!

  Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

  • Stel jouw ondernemersvragen
  • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
  • > 65.000 geregistreerde leden
  • > 100.000 bezoekers per maand
  • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
  •  Altijd gratis

 • Wie is er online?

  Er zijn 6 leden online en 69 gasten

  Bekijk volledige lijst    
 • Ook interessant:

 • OndernemerspleinNL

×

Cookies op HigherLevel.nl

Cookies zijn nodig om Higherlevel.nl goed te laten functioneren. Door het gebruik van HigherLevel.nl verklaar je onze voorwaarden te hebben gelezen en te accepteren.

 Meer informatie   Oké