Ga naar inhoud

Norbert Bakker

Moderator
  • Aantal berichten

    17633
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

  • Dagen gewonnen

    67

Alles dat geplaatst werd door Norbert Bakker

  1. @Jeroen Kisters RPLU ARe ze kunnen er wellicht voor openstaan, alleen mogen ze het niet... op grond van de geldende NOvA voorwaarden (art 7.7).
  2. @Jeroen Kisters RPLU ARe Dat is sowieso het geval. De eerste SBI code is namelijk de hoofdactiviteit, en de enige code die bepalend is voor de eerste sectorindeling. Een indeling die niet altijd klopt met de sectorindeling, bijvoorbeeld als bij start door de ondernemer hoofdactiviteit X is doorgegeven, maar de meeste werknemers en loonsom werkzaam blijken te zijn bij/voor activiteit Y. De sectorindeling dient maar één doel en dat is te bepalen welke arbeidsvoorwaarden en premietarieven er van toepassing zijn op werknemers en werknemersverzekeringen.
  3. Dát, maar meestal veel ingrijpender is dat de sectorindeling ook een belangrijke indicator en initiator vormt voor veel instanties over het al dan niet van toepasssing zijn van een CAO en daaraan gekoppelde verplichtingen zoals Bedrijfstakpensioenfondsen (BPF) Een niet (goed) kloppende sectorindeling kan dan voor veel gedoe zorgen, zoals in dit topic. De bewijslast dat een sectorindeling of verplichting aansluiting BPF niet klopt ligt bij de werkgever, niet bij het BPF. Vat de sectorindeling dus niet te lichtzinnig op, en schakel indien nodig externe expertise in. @Eddy-almere Dat is een belangrijke misvatting. Het voornaamste criterium voor zowel sectorindeling als aansluiting bij BPF is niet omzet of presentatie op internet maar loonsom, werkzaamheden en arbeidsuren.
  4. Beste @Betty16, Dat is een vraag voor je verzekeringsadviseur: die kan je vertellen welke verzekeringen je met terugwerkende kracht kunt beëindigen en hoe. Over het algemeen zijn verzekeraars best bereid mee te werken aan beëindiging met terugwerkende kracht als je maar kunt aantonen dat verzekeraars ook echt geen risico meer hebben gelopen. Bijvoorbeeld door aan te tonen dat alle eigendommen verkocht zijn, er vanaf datum X geen omzet meer is geweest of omdat je volledig in loondienst of met pensioen bent gegaan. Meest gebruikelijke is dat vooraf te regelen bij daadwerkelijke staking werkzaamheden. Dan is bijvoorbeeld een kopie arbeidsovereenkomst genoeg om lopende arbeidsongeschiktheids- en aansprakelijkheidsverzekeringen te stoppen terwijl de eenmanszaak om praktische redenen nog niet wordt uitgeschreven. Dekkingen voor apparatuur en goederen kunnen meestal juist langer doorlopen, tot datum verkoop, dus soms ook nog een periode nádat de eenmanszaak is uitgeschreven. Alleen de zakelijke autoverzekering moet meestal wel worden omgezet vanwege het als particulier niet kunnen verrekenen van BTW (op de kosten van schade of verlies), die je daarom weer privé moet meeverzekeren Aansprakelijkheidsverzekeringen worden stopgezet op datum staken werkzaamheden maar er kan wel een zogenaamde uitlooptermijn worden afgesproken of ingekocht: in dat geval zijn gedurende een periode van 1 of meerdere jaren schades die ontstaan zijn in de periode vóór staking maar bekend en gemeld worden ná staking nog wel gedekt.
  5. Beste @Betty16, allereerst welkom op Higherlevel! Vraag: klopt mijn aanname dat je in jouw bericht 2022 bedoelt in plaats van 2020? Want anders wordt het een vreemd verhaal…
  6. Goed punt, maar ook dat dien je bij voorkeur (en vooral: vooraf) af te stemmen met je beroepsaansprakelijkheidsverzekeraar: zowel de kosten voor de mediation als de kosten van een minnelijke schikking komen dan voor vergoeding in aanmerking.
  7. Weinigen. Hoewel de door Jeroen genoemde restricties t.a.v. rechtsgebied en jurisdictie niet onoverkomelijk zijn (ook overeenkomsten naar US recht zijn op zich goed verzekerbaar), zit je bij SaaS of webapps met het probleem dat (te) veel dekkingen niet alleen aansprakelijkheid maar ook een (aantoonbare) beroepsmatige fout als voorwaarde voor dekking stellen. Te weinig ondernemers en adviseurs snappen dat dat bij online diensten vaak onhandig is, en je veel beter af bent met een verzekering die die foutvereiste niet heeft.
  8. Alleen als vraagsteller vervolgens geen software voor de VOF gaat ontwikkelen. Daarmee verschuift hij de operationele aansprakelijkheid (softwarefout / beroepsfouten) namelijk naar zijn eigen eenmanszaak. Vraag blijft dus: waar is vraagsteller nu eigenlijk bang voor?
  9. Hangt er vanaf. Wat doet de VOF? (m.a.w. waar verdient de VOF geld mee) En voor welke risico's ben je nu eigenlijk bang? Financiële verplichtingen aangaan die niet meer nagekomen kunnen worden (huur leningen, lease, personeel etc) of voornamelijk operationele risico's (aansprakelijkheid richting opdrachtgevers/afnemers)?
  10. Beste @Tukker23, allereerst welkom op Higherlevel! Vage reden wat mij betreft. In aanvulling op Jeroen: een VOF is snel opgericht, en dan krijg je dat BTW nummer ook, en is alles fiscaal en juridisch zuiver. Bijt deze webshop niet met zijn loondienstwerkzaamheden? (m.a.w. niet toevallig zelfde markt of zelfde klanten)?
  11. Door jouzelf, door op de aangifte inkomstenbelasting aan te geven dat je voldoet aan het urencriterium (..en daarmee voldoet aan de voorwaarden voor zelfstandigen- en startersaftrek die vervolgens worden berekend) Géén regeling, geen standaard aantal uren. Het urencriterium is een eigen verklaring dat je zelf aannemelijk moet kunnen maken bij eventuele controle: je mag zelf bepalen hoe je dat doet. Waarom zou je dat moeten dan? Dat geldt alleen als je part time gaat ondernemen en je na 6 maanden gedeeltelijke WW wilt laten herleven. Heb je na 6 maanden geen WW uitkering meer, dan hoef je aan UWV ook niets op te geven. Let er wel op dat je urenopgave aan het UWV (waarbij het meestal lonend is een zo laag aantal uren door te geven) wel overeenstemt met de uren die je registreert voor het urencriterium (waarbij het lonend is minimaal aan 1225 aannemelijk te maken uren te komen)
  12. Hoi Robert, allereerst welkom op Higherlevel! Interessant onderwerp, als podcastfreak ga ik het zeker luisteren. Maar ik heb ook een vraag: wat wil je met je podcasts bereiken? Dit is een ondernemersforum, dus ik neem aan dat er ergens een concreet businessmodel onder zit? Juist daar ben ik benieuwd naar, omdat ik ook met ideeën over podcasts rondloop. Wat is jouw verwachting van de podcasts: meer contactopnames, meer (betaalde) opdrachten of uitnodigingen voor consults, spreken op bijeenkomsten?
  13. Uit interesse: waarom vraag je in je startbericht alleen naar de voordelen? Ken je de nadelen al? ( Zo zou ik als Nederlandse afnemer niet graag zaken willen doen met een bedrijf met een voor mij volkomen onbekende Pakistaanse rechtsvorm, en wordt het voor zo'n rechtsvorm ook erg lastig om in Nederland een bankrekening te openen )
  14. @Giustina, and welcome at the Higherlevel forum! Being a broker myself (but currently only active for existing clients) , I agree with Jeroen that you should definitely get both a business liabiliy insurance (= coverage for pfysical damage done to goods of third parties and/or persons ) and a professional liability insurance (=coverage for loss of income of your clients due to errors made by you or by not, not in time or not entirely comply with an agreement). Usually, those are combined (which makes the AVB part also much cheaper), ask your broker or one of the parties Jeroen mentioned for an offer.
  15. @Ward van der Put dank voor de vermelding, @Hans van den Bergh dank voor de reactie. Inhoudelijk: fijn dat KvK, ook een partner van het ondernemersplein, dit soort filmpjes mogelijk heeft gemaakt. Er hoort ook een artikel bij: bedrijf starten, welke AOV past bij jou
  16. @bverstekexcuses niet nodig hoor , het is lastige materie, ook voor mij. Ja, maar de verschillen zijn relatief klein: Het vrij te stellen bedrag van de schenkbelasting ligt "iets lager" voor kinderen dan de erfbelasting (€ 6.035,- om € 22.918,-) Verder maakt het niet uit: de tarieven schenk- en erfbelasting voor kinderen zijn gelijk (10% over de eerste 138.641 en 20% over het meerdere De bedrijfsopvolgingsregeling kent een veel hogere drempel, maar dan moet je het bedrijf daadwerkelijk voortzetten als ondernemer, dus niet verkopen. Ik ken deze regeling verder inhoudelijk niet: dat is werk voor een fiscalist
  17. Als je van die regeling gebruik wilt maken, maakt voor zover mij bekend het niet uit of je erft of geschonken krijgt
  18. Dat is niet per sé raadzaam, en zeker geen doe het zelf materie: benader hiervoor een fiscalist De meest praktische reden die ik kan bedenken: het vrijgestelde bedrag van de schenkbelasting is lager…per saldo betaal je dan dus meer belasting.
  19. Hi @flaviokodra, and welcome at the Higherlevel forum! Out of curiousity: what kind of business related websites and services are not available or not accessible in Norway without a VPN? Can you give an example?
  20. Beste @BEJA93, allereerst welkom op Higherlevel! Helaas voor jou valt dit onderwerp buiten de doelstellingen van dit forum, zie onze forumregels: Dit topic gaat daarom op slot.
  21. Super! Everything you always wanted to know about 5A4H, but were afraid to ask!
  22. Het was een mooie bijeenkomst met fijne mensen. Ik kijk uit naar de volgende bijeenkomst!
  23. Beste Eindbaasje, allereerst welkom op Higherlevel! Ik zou zeggen: laat je broer niet privé maar met de BV deelnemen aan de VOF, dan heb je dat probleem niet.
  24. Een hypotheekadviseur, en dan bij voorkeur een die ruime ervaring heeft met hypotheken voor ondernemers, zoals deze . En die kan je ook helpen je eerste 3 vragen te beantwoorden. Dat lijkt me sowieso ook handiger- en ik vermoed ook goedkoper - dan nu van alles te gaan regelen met verklaringen.
  25. En vergeet ook de extra kosten van je productaansprakelijkheidsverzekering niet. Wereldwijde dekking is standaard exclusief USA/Canada; zodra je gaat leveren aan USA en Canada is uitbreiding van de dekking verstandig
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.