Cookies op HigherLevel.nl
We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.
We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.
Mikky Vrolijk
De horeca is op zich al geen makkelijke sector. Met de vele vergunningen en milieuwetten en is het moeilijk hun hoofd boven water te houden.
Nu liggen ze weer onder vuur omdat ze de euro-omrekening niet goed begrepen hebben. Natuurlijk zijn er velen die hun kans rijp hebben gezien.
Maar de hogere prijzen in de horeca zijn niet alleen een gevolg van de euro.
Om dat ik een horecatijger ben en mijn ondernemersdroom/drang nog steeds daar kwijt wil, spreekt onderstaande bericht mij aan:
Hoge prijzen
Door Zuidlarening J. Ploeger.
Bij de beoordeling van de prijzen in de horeca, die het gevolg zouden zijn van de invoering van de euro, is het goed eens terug te gaan naar de ideeën van de Franse econoom Jean Fourastié. In 1965 werd een boek van hem uitgegeven door het Spectrum in de Aula-reeks onder de titel: 'Moderne Techniek en Economische Ontwikkeling'. Hij betoogt hierin het volgende: economische groei is in feite niets anders dan toename van de hoeveelheid voortgebrachte producten bij de inzet van eenzelfde hoeveelheid arbeid. Deze toename is mogelijk met name door de inzet van meer machines, of in het algemeen, door de technische ontwikkeling. In de economie kunnen globaal drie sectoren worden onderscheiden. De eerste, of ook de primaire sector, is vooral de landbouwsector. Hierin is in het algemeen een gematigde technische ontwikkeling mogelijk. De secundaire sector is met name de industriële sector. Hierin is een grote mate van technische ontwikkeling mogelijk. De derde ofwel tertiaire sector is met name de verzorgende sector, waar een zeer geringe technische ontwikkeling mogelijk is. De ontwikkeling en de toename van het inkomen worden veroorzaakt door de technische ontwikkeling. Industriële producten worden daardoor relatief goedkoper door inzet van meer machines. In de tertiaire sector is bij enkele onderdelen daarvan nauwelijks technische ontwikkeling mogelijk. Een kapper kan niet sneller knippen dan vijftig jaar geleden. Bovendien bestaat bij deze onderdelen de kostenpost voor 80 tot 90 procent uit loonkosten. Dit zijn vooral de huisschilders, de kappers, de horeca en de persoonlijke verzorging. Bij hen wordt daarom de toename van de lonen vrijwel volledig doorberekend in hun prijzen. Zolang er in de eerste en de tweede sector technische ontwikkeling mogelijk is en daardoor een toename van het inkomen, zullen de prijzen van de genoemde onderdelen in de derde sector sterker stijgen dan de gemiddelde prijsontwikkeling. Dat is de enige mogelijkheid voor hen om niet achter te raken bij de algemene inkomensontwikkeling. Dat onder meer bij de horeca de invoering van de euro is gebruikt voor verhoging van de prijzen is niet ondenkbaar. Het is echter goed te beseffen dat dit niet de eigenlijke oorzaak is. Die oorzaak is vooral gelegen in het verschil van mogelijkheden in de technische ontwikkeling.
Bron: Trouw: de Verdieping / PODIUM, dinsdag 16 juli
Netwerken: Het gaat er niet om wie je bent, maar wie je kent !