Jump to content
Guus Rijkhoek
Verberg

Lening DGA

vraag

Heeft iemand ervaring met het volgende, DGA verstrekt vanuit zijn holding een lening aan privé (aflossing bancaire financiering). Er worden zekerheden gevestigd, pos/neg en er wordt een marktconforme rente betaald die boven de U rente zit.

De vraag : op deze lening hoeft toch geen aflossing regiem te zitten.

Link to post
Share on other sites

2 answers to this question

Recommended Posts

 • 0
 • Rate this answer

DGA verstrekt vanuit zijn holding een lening aan privé (aflossing bancaire financiering). Er worden zekerheden gevestigd, pos/neg en er wordt een marktconforme rente betaald die boven de U rente zit. De vraag : op deze lening hoeft toch geen aflossing regiem te zitten.

Dat ligt er aan. En verder vraag ik me af wat 'marktconforme hypotheekrente' met 'U-rente' te maken heeft. Het U-rendement is hooguit een fiscale marktrente voor het berekenen van pensioenverplichtingen enzo. Volgens mij moet je daar in dit verband niets mee.

 

Heel theoretisch kun je inderdaad een aflossingsvrije hypotheek vanuit je holding aan jezelf verstrekken, maar alleen voor zover dat zakelijk is! En dat is nog maar de vraag. Zijn er veel aanbieders die onder dezelfde omstandigheden nog een aflossingsvrije hypotheek verstrekken en dan ook nog met zo'n ontzettend lage rente en korte rentevaste periode? Ik weet het niet.

 

Een ander probleem zou de hypotheekrenteaftrek kunnen zijn. Als je de (nieuwe) lening niet binnen 30 jaar ten minste annuïtair aflost, dan is de hypotheekrente niet meer aftrekbaar. Overigens kan het zijn dat je per saldo zelfs mét aflossing al geen hypotheekrenteaftrek meer krijgt, als de afgesproken rente net boven het U-rendement ligt. Die rente is namelijk lager dan het eigenwoningforfait.


The goal of a resonance cascade is to plant the seeds of growth rather than yearning. If you think pseudo-profound bullshit quotes are inspirational, you're, well, kinda dumb. https://goo.gl/fZf4oe

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Wat is het probleem dat je probeert te voorkomen? Daar moet je de voorwaarden namelijk op afstemmen en dat kan in verschillende situaties tot verschillende mogelijkheden leiden.

 

Een paar opmerkingen:

- een pos/neg hypotheekverklaring heeft volgens de fiscus nog altijd weinig waarde.

- je moet zakelijk handelen, maar dat betekent niet dat als er ook minder zakelijke elementen in zitten, je meteen een probleem hebt.

- in geval van een schuld die in box 3 valt, wil je doorgaans een zo laag mogelijke rente. Hoe meer/beter de zekerheden, hoe lager de rente.

- in geval van oversluiten van een 'bestaande eigenwoningschuld' (als in: waarop het overgangsrecht van toepassing is) hoeft in tegenstelling tot nieuwe eigenwoningschulden geen aflossingsschema te worden opgenomen (deze opmerking lijkt te zijn weggevallen in de reactie van prinsrachid). Aflossing ineens op einddatum is in dat geval ook toegestaan.


Het meest gegeven antwoord op fiscale vragen: "Dat is afhankelijk van de feiten en omstandigheden".

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 12 leden online en 255 gasten

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept