Er lopen hier fiscale en juridische zaken door elkaar. Maar ook gebruikelijke en daadwerkelijke voorwaarden worden verward. En volgens mij wordt de soep allemaal niet zo heet gegeten.
Eerst maar even de omzetbelasting.
Ik snap de verwarring van de leverancier, maar volgens mij zit hij hier - niet bewust, maar toch - fout. Het is inderdaad gebruikelijk dat er een onderscheid wordt gemaakt tussen privé en zakelijk in dit soort zaken, maar de wet is eigenlijk vrij duidelijk.
De vrijstelling geldt simpelweg voor panelen nabij of op een woonhuis, en that's it. Je kunt gewoon de wet op de omzetbelasting erop nalezen.
De reden voor die wat ongebruikelijke voorwaarde is omdat de wetgever daarmee waarschijnlijk wilde voorkomen dat bijvoorbeeld (woningbouw)verenigingen opeens 21% btw voor hun kiezen zouden krijgen, als ze panelen zouden aanschaffen voor hun huurders, terwijl ze die dan niet zouden kunnen terugvragen, omdat ze meestal zelf vrijgesteld zijn van btw.
Dan het juridische deel. Door natrekking is het inderdaad zo dat de zonnepanelen juridisch eigendom worden van de eigenaar van het huis waar ze op geplaatst worden. Natrekking kan overigens worden doorbroken door bijvoorbeeld huur- of opstalrecht.
Aan de andere kant, wie is eigenaar naar de bv? En wie is de eigenaar van het huis? Hoewel heel strict gesproken niet de juiste benadering is het antwoord op deze twee vragen volgens mij: dezelfde persoon. Heel strict zou je het volgens mij notarieel moeten laten vastleggen (zonnepaneel is van bv, niet van het huis).
Maar goed, juridisch is niet fiscaal. En volgens mij is het al bijna 15 jaar goed gebruik dat zonnepanelen fiscaal (dus voor de inkomsten- of vennootschapsbelasting) gewoon aangemerkt kunnen worden als zelfstandig bedrijfsmiddel (ook in verband met eventuele diverse investeringsaftrekken), ongeacht de juridische kwalificatie.
Dat betekent echter wel dat je zonnepanelen op de balans moet zetten van de zaak en dat je die zonnepanelen in feite als een energiebedrijf moet gaan uitbaten. De BV moet degressief of lineair afschrijven op die panelen in minstens 20 jaar. De opgewekte stroom verkoopt de BV aan jou tegen een marktconform tarief. Jij betaalt de BV voor die stroom. Die stroom is belast met 21% en draagt de BV af, tenzij die in de KOR zit (en minder dan 20.000 euro belaste omzet maakt).
Waar het alleen een beetje vreemd wordt is de samenloop van fiscaal, juridisch en jurisprudentie.
Stel dat de BV de panelen koopt en de stroom aan jou prive verkoopt. Fiscaal voor de omzet- en vennootschapsbelasting zijn de panelen van de onderneming. Door de btw-vrijstelling betaalt de BV geen omzetbelasting, maar wél vennootschapsbelasting over de opbrengst van de verkoop van de stroom.
Juridisch in eerste instantie ook, maar door plaatsing opeens van jou privé, tenzij je dat dus notarieel via een recht van opstal of huurrecht regelt. Zo niet, dan zouden de panelen juridisch privé worden, en maken ze opeens onderdeel uit van de gehele "onroerende zaak" (je huis). De WOZ bevat dan opeens ook een stukje waarde van de panelen, waardoor je er via het eigenwoningforfait privé óók inkomstenbelasting over betaalt.