Jump to content

prinsrachid

Legend
 • Content Count

  2,468
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  15

prinsrachid last won the day on May 22

prinsrachid had the most liked content!

Community Reputation

375

Personal info

 • Country
  Nederland

Company info

 • Location
  Apeldoorn
 1. Er zit een verschil tussen "van de hand doen voor 0 euro" en "een waarde hebben van 0 euro". Als de aandelen echt waardeloos zijn in de letterlijke zin, dan heeft het geen fiscale consequenties. Je krijgt dan immers aandelen die ook echt niets waard zijn. Maar als je aandelen krijgt die wél een waarde vertegenwoordigen, maar je betaalt er niets voor, dan heeft het uiteraard geen "0 waarde". En dan komt de vraag natuurlijk weer waarom je die aandelen überhaupt voor niets krijgt. En dan gelden alle valkuilen die Norbert al heeft aangegeven.
 2. Nou ja, op zich wordt er wel een reële prijs voor betaald, maar dan niet door jou of niet in contanten. Want je zult die aandelen niet zo maar krijgen. En om wat voor percentage je gaat het? 4,9%, 50%, 0,1%? Het ligt er ook een beetje aan van wie je die aandelen krijgt. Het lijkt me dat de aandelen sowieso belast zijn. Als er écht geen tegenprestatie tegenover staat, dan is het een schenking, die belast is met schenkbelasting. De schenker kan er uiteraard voor kiezen om die belasting voor zijn of haar rekening te nemen. Anders is het een vergoeding voor werk uit het verleden. In dat geval lijkt me de waarde in het economisch verkeer belast met inkomstenbelasting (als onderdeel van je winst). De aandelen zul je waarschijnlijk ook privé krijgen (althans, ze staan op jouw naam). De aandelen zullen daarna daarom denk ik ook geen onderdeel uitmaken van je zakelijk vermogen.
 3. Wat moest of werd er rechtgetrokken? Hoe gebeurde dat? En als jij gewoon de lease betaalde, waarom moet de andere vennoot dan netto salaris meer?
 4. Je schrijft dat de schulden "voor rekening blijven" van de moeder bv. Betekent dit dat er nu al een schuldpositie is tussen aandeelhouders en bank? En dat dat zo blijft. Maar waarom zou dat wijzigen? Als de werkmaatschappij een schuld heeft aan de moeder bv, dan blijft de werkmaatschappij een schuld houden aan de moeder en de bank, ongeacht of er aandelen worden verkocht niet. De kosten van dat vreemde vermogen lijkt me dan eerder voor rekening blijven van de werkmaatschappij. Maar hoe kan de moeder en dividenduitkering doen om die schuld de werkmaatschappij te voldoen? De werkmaatschappij doet dividenduitkeringen aan de moeder, niet andersom. Maar ehm... Even uit nieuwsgierigheid. Waarom stel je basale boekhoudvragen op een gratis forum voor een miljoenen transactie?
 5. Ehm, volgens mij niet. Je hebt de MIA ontvangen over het bedrag exclusief BTW, dus is de bijtelling ook weer over het verkoopbedrag exclusief BTW. Yep :)
 6. Naast de investeringsaftrek bij aanschaf is er ook een desinvesteringsbijtelling bij verkoop. De MIA moet je terugbetalen als dat binnen een bepaalde termijn gebeurt (meestal 5 jaar). Je gebruikt daarvoor hetzelfde percentage (dus 36%). Het is alleen wel zo dat je nooit meer hoeft terug te betalen aan investeringsaftrek dan je destijds hebt gekregen. Dat is bijvoorbeeld het geval als je met winst verkoopt.
 7. Je moet even inkomstenbelasting en omzetbelasting uit elkaar houden. De ene heeft geen invloed op de andere. Als je dit in box 3 opgeeft, doe je dat voor de inkomstenbelasting. Dat betekent niet dat je dan ook automatisch geen ondernemer bent voor de omzetbelasting. Maar het kan dus zijn dat voor beide belastingsoorten wel ondernemer bent, of voor geen van beide. Of voor de ene wel en de andere niet. Voorlopig gok ik dat je geen ondernemer bent voor beide (dus box 3 voor inkomstenbelasting en geen BTW voor omzetbelasting wegens lage omzet). Als het echt bedrijfsmatig exploiteren worden, dan kan het zijn dat je de inkomsten opgeeft in box 1 voor de inkomstenbelasting (resultaat overige werkzaamheden) en dus niet box 3. Met de komst van de veel hogere rendementsfictie in box 3 die er aan zit te komen, gok ik dat opeens een hoop mensen niet meer kiezen voor de 'makkelijke' box 3. Voor de BTW ben je al snel ondernemer. En aangezien verhuur onder het lage tarief valt (maar je wel hoge BTW kunt terugvragen over je kosten), zou je even moeten kijken of dat interessant is in jouw geval. De oude vuistregel is dat je minimaal 140 dagen moet verhuren voordat de fiscus je als btw-ondernemer ziet. Voor de woning die je dan zelf gebruikt moet je tijdsevenredig corrigeren. Dus stel dat je eerst alle BTW terugvraagt en je blijkt één van de twee woning 1 van de 12 maanden privé te hebben gebruikt. Dan moet je achteraf een privécorrectie doen van (1/2 * 1/12 * BTW). Maar in jouw geval maak je minder dan 20.000 euro omzet, dus kun je gebruik maken van de nieuwe kleineondernemersregeling (KOR).
 8. Hmm... ik krijg hier een jeukerige jeukneus van. Het is een beetje jezelf zand in de ogen strooien en kun je echt niet langer dan een jaar volhouden. Dit is echt geen oplossing, maar eerder een soort laatste redmiddel als je BV aan het zinken is. Ik zou er zeker geen BV mee beginnen. Maar volgens mij moet je hier ook mee oppassen. Je moet er in ieder geval voor zorgen dat de rekening-courantschuld niet hoger is of wordt dan het niet uitbetaalde DGA-loon waarmee je de rekening-courantverhouding laat oplopen. Als je dus een hogere rekening-courantschuld hebt dan je kunt verantwoorden op basis van het aangegeven loon via de loonheffingen, zal de fiscus het meerdere óók als loon aanmerken. Als je immers (extra) geld kunt lenen aan de DGA, dan kun je dat ook als loon uitkering (vindt de fiscus ten minste). Een rekening-courant is bovendien voor relatief kleine bedragen, waarvan het duidelijk is dat je die op korte termijn gaat inlossen. Misschien ben ik hier wat rigide in, maar ik interpreteer dat als binnen het jaar. Als je echter deze trukendoos uithaalt ben je iets anders aan het doen: alleen maar je R/C-verhouding aan het laten oplopen. Dan is het niet echt een rekening-courant meer, maar een lening (met rente en aflossingsschema). En zelfs al zou het een rekening-courant zijn, dan zou de schuld na een jaar al hoger zijn dan 17.500 euro en sowieso niet meer rentevrij zijn. Al met al zou ik deze route niet echt aanbevelen. Dan kom je eigenlijk weer uit bij de vraag van Joost, "waarom je bij zulke bedragen een BV wilt starten".
 9. Ik kan niet voor 'anderen' spreken. Ik merk er eerlijk gezegd niets van. Als je iets aanbiedt dat de klant wil hebben, zal het de meeste mensen een zorg wezen. Maar wat is precies het probleem? Heb je Italiaanse klanten die opeens afzeggen? Heb je opeens geen offerte-aanvragen meer uit Italië? Zijn Italianen opeens onbeschoft aan de telefoon? Willen Italianen geen klant meer worden? En in hoeverre is de Italiaanse markt van belang voor jouw omzet? Dan is er nog een punt dat je geen invloed hebt op wat mensen denken. Daar is geen oplossing voor. En als er geen oplossing is, is er ook geen probleem. Je kunt daar namelijk niets mee. Vervolgens is onderliggend nog de vraag wat sommige Italianen van Nederland verwachten. Wat is het precies dat we niet doen dat we wel zouden moeten doen? Moeten we schulden kwijtschelden? Schulden waarvoor en hoeveel? Of moeten we geld gaan geven? Zo ja, hoeveel en waarvoor? Het is me niet helemaal duidelijk wat de Italiaanse politiek precies verwacht op dit punt. Maar zoals gezegd: als ondernemer heb je daar geen invloed op en is dit helaas een externe factor die je dan simpelweg als feit moet meenemen in je overwegingen om ergens wel of niet te ondernemen.
 10. Die 5.000 euro-grens is wel een steeds kleiner wordend muizengaatje geworden sinds de fiscus een iets helderder uitleg aan de gebruikelijk loon regeling heeft gegeven (sinds oktober vorig jaar). Er is recentelijk ook nog een rechtzaak geweest, waarbij de rechter oordeelde dat de werkzaamheden en verantwoordelijkheden van de directeur-grootaandeelhouder het bijna onmogelijk maakt dat het loon lager is dan 5.000 euro. Ik heb het idee dat deze regeling voornamelijk nog is bedoeld voor heel simpele BV's die nagelijk niet naar buiten treden en verder ook geen personeel hebben, zoals bijvoorbeeld stamrecht-BV's of spaargeld-BV's. Standaard zit je gewoon snel vast aan het gewone gebruikelijk loon (dat is die 45.000 euro per jaar). Nu maakt de Belastingdienst nog onderscheid tussen 'startups' en 'startende ondernemingen', maar in beide gevallen verwachten ze dat je toch minimaal het minimumloon betaalt (rond de 20.000 euro per jaar). Ook als je onderneming verlies draait is het niet zo dat je dan maar niets hoeft uit te betalen. Ook dan verwachten ze dat je jezelf minimaal het minimumloon uitbetaalt. Als je het vooraf zeker wilt weten, moet je het even met de fiscus overleggen.
 11. Even heel simpel gezegd is dit eigenlijk zijn pakkie-an. Het is dus niet aan jou om btw af te dragen ofzo. Hij is ofwel btw-ondernemer óf niet. Als hij geen btw-ondernemer is, dan kan hij geen btw rekenen. Er zit dan geen btw op die kosten. Je boekt dan gewoon 1000 euro in de kosten voor de vennootschapsbelasting. Als hij wel btw-ondernemer is, dan moet hij een factuur sturen die aan de factuureisen voldoet. Dan geef je hem het btw-identifactienummer van je bv, zodat hij de btw kan verleggen. In dat geval geef je die factuur op als intracommunautaire dienst (je telt de btw bij en trekt die tegelijkertijd weer af als voorheffing, zodat je per saldo geen afdracht hebt). Als hij overigens wel btw-ondernemer is, maar vergeet rekening te houden met de verlegde btw, dan zit er waarschijnlijk Estse btw op de factuur. Ook daar kun je volgens mij niet veel mee. Je zou aan het eind van het jaar die Estste btw terug kunnen vragen via de fiscus van Estland, maar die teruggave zou geweigerd kunnen worden, omdat je gewoon je btw-nummer had kunnen geven in zo'n geval. Gebeurt dat allemaal niet dan boek je het bedrag mét Estste btw in het verlies voor de vennootschapsbelasting.
 12. Vergelijk je geen appelen met peren? 29.000 euro op de jaaropgave lijkt me bruto inclusief vakantiegeld. Wat er op je bankrekening per maand binnenkomt is meestal netto (dus met loonbelasting eraf) en zonder vakantiegeld. In dit geval zal dat iets van ruim 1.800 euro zijn. Vakantiegeld krijg je meestal niet per maand, maar éénmalig in mei of juni. Maar belangrijker dan wat er op de loonstrook staat, wat is er afgesproken in het arbeidscontract?
 13. Mijns inziens zijn die gewoon aftrekbaar. Zonder in te gaan op de daadwerkelijke schuldvraag, betaal je in een minnelijke schikking in feite het bedrag dat je sowieso had moeten betalen voor het gebruik van andersmans auteursrecht. Je betaalt dus een bedrag dat je eigenlijk vooraf had moeten betalen, alleen nu achteraf. Voordat je overigens gaat betalen, zijn er nog wel een aantal stappen die je kunt nemen om de schade ietwat proberen te verminderen.
EN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept