Jump to content
luitzen
Verberg

Boekdatum inkoopfactuur

vraag

Ik heb onlangs een eigen bedrijf opgestart dus ik ben nog niet heel erg ervaren met het boekhouden. Ik heb wel in het verleden een jaar boekhouding gedaan van een sportvereniging, maar ik wil het nu toch wel serieuzer aanpakken, vandaar mijn vraag.

 

Ik heb vandaag een levering ontvangen met een factuur (dus verkoopfactuur voor de leverancier en inkoopfactuur voor mij, of moet ik dit anders zien?). Op de factuur staat factuurdatum 13-05-2016 en ik heb de factuur inclusief goederen vandaag ontvangen, dus op 19-05-2016. De BTW is naar mij uit het buitenland (EU) verlegd. Dit is allemaal geen enkel probleem dus. Ik kan de factuur gewoon op vandaag (of op 13 mei) inboeken en er is niets aan de hand. Afgezien wat boekhoudkundig gezien correct is zal dit geen problemen opleveren.

 

Toch wil ik het graag boekhoudkundig correct doen. Ik kan mij namelijk voorstellen dat de volgende situatie ontstaat: De BTW wordt niet naar mij verlegd en de leverancier boekt de factuur net aan het einde van het BTW-tijdvak. De levering blijft nog een paar dagen bij de leverancier liggen voordat hij verzonden wordt en wordt vervolgens per zeecontainer naar mij verscheept waarop het van Rotterdam naar een distributiecentrum vervoert wordt. Vanaf het distributiecentrum worden de goederen naar mij vervoerd (of er wordt eventueel nog een tussenstap gemaakt). Wanneer de levering aankomt ontvang ik de factuur met de levering.

 

Als het een beetje tegenzit kan ik mij voorstellen dat de factuur bij mij binnenkomt nadat de uiterlijk datum voor de aangifte van de BTW van het tijdvak waarin de factuur opgemaakt is. Ik ben bang dat ik dan met allerlei administratieve rompslomp kom te zitten.

 

Daarom vraag ik om advies: hoe kan ik dit boekhoudkundig het best verwerken en mocht zoiets ooit gebeuren, hoe kan ik het best weer herstellen?

Link to post
Share on other sites

5 answers to this question

Recommended Posts

 • 0
 • Rate this answer

Beste Luitzen,

 

welkom op ondernemersforum Higherlevel. Gewoon de factuurdatum, Rechnungsdatum, invoice date whatever gebruiken. Je hebt altijd minimaal een maand de tijd om je BTW-aangifte in te dienen, dus ik geloof niet dat het probleem bestaat waar je aan denkt, deze zending is immers slechts een vijf of zes dagen onderweg geweest.

 

Voor de aangifte moet je deze factuur trouwens ook sowieso meenemen. Herhaalde leestip: Handboek Ondernemen 2016.

 

Groet,

 

Highio

 


"The secret is to take an existing product, service or concept and then take it up a level by applying your own vision and creativity."

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Gewoon het verzoek neerleggen dat je de factuur ook per email wilt ontvangen op het moment van verzenden. Dan wordt blijkbaar namelijk de factuur opgemaakt. Het lijkt mij voor de leverancier een kleine moeite.

 

Eigenlijk wil je de facturen het liefst zoveel mogelijk digitaal ontvangen.

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Die factuur is voor verzending betaald of op te vragen. Groet, Highio


"The secret is to take an existing product, service or concept and then take it up a level by applying your own vision and creativity."

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 10 leden online en 180 gasten

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept