Jump to content

luitzen

Junior
 • Content Count

  10
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

0
 1. Ik ben het helemaal met je eens en zo nodig maak ik ook aanpassingen. Het gebruik van het RGS en de aanwijzingen uit hoe de software er mee omgaat geeft mij echter wel een beter begrip van hoe het één en ander in zijn werk gaat. Verder vind ik het ook gewoon leuk om het zo te doen en een nette boekhouding op te zetten. Maar dat terzijde, ik denk niet dat mijn situatie zo uniek is en er is vast wel eerder over nagedacht.
 2. Het komt soms voor dat ik voorraad weggeef aan mensen als testers en dat ik voorraad openmaak zodat mensen kunnen proeven. Het kan ook voorkomen dat voorraad over datum is, beschadigd raakt of misschien kwijtraakt (of misschien wordt het gestolen). Het eerste kan ik bijhouden en het tweede zou ik achter kunnen komen wanneer ik de voorraad tel. Nu is mijn vraag hoe ik dit het beste in de boekhouding kan opnemen. Ik werk met het RGS dus er wordt sowieso op de rekening G300101000 Voorraad handelsgoederen afgeboekt. De vraag is echter waar het naartoe moet. Gebruik ik hier voor Wijziging in voorraden (WWiv), zoek ik hiervoor een rekening uit onder Overige bedrijfskosten>Verkoopkosten (WBedVkk) (voor testers en dergelijke), maar waar gaat het verlies van missende/kapotte artikelen dan naar toe? Zelf vond ik het wel logisch dat er een post als voorraadmutatie (WKprVom) gebruikt zou kunnen worden, maar het probleem daarbij is dat die valt onder inkoopwaarde van de omzet en het hier niet om omzet gaat. Uiteindelijk kan ik natuurlijk ook zelf een verliespost hiervoor aanmaken, maar ik wil toch liever proberen om aan het RGS vast te houden.
 3. Een slotje is misschien voorbarig. Als iemand weet hoe ik in osFinancials een reeds verwerkte inkoopfactuur kan terugnemen/verwijderen zou erg fijn zijn. Andere mogelijkheid is om het bedrag gewoon handmatig van inkoopwaarde handelsgoederen naar voorraad te boeken. Of is het beter om dit met een creditnota te doen en dan de inkoopfactuur opnieuw te boeken?
 4. Ik kom er net achter dat het een foutje van mezelf betreft. Topic kan dus dicht.
 5. Ik probeer nu mijn administratie op te zetten in osFinancials. In osFinancials kun je een artikelvoorraad bijhouden en ik heb het volgende voor 1 van mijn artikelen ingevoerd: BTW - Voorheffing BTW: T120501-082 Voorbelasting 0% - Af te dragen BTW: T120501-020 Omzetbelasting levering/diensten verlaagd tarief Grootboek - Opbrengst verkopen: G800202-000 Omzet leveringen belast met verlaagd tarief - Kostprijs verkopen: G700400-000 Inkoopwaarde handelsgoederen - Voorraadcontrole: Voorraad handelsgoederen Als ik dan een inkoopfactuur inboek en verwerk krijg ik een toename bij de betreffende handelscrediteur en op de post Inkoopwaarde handelsgoederen (in de rubriek Kostprijs van de omzet). Ook het aantal artikelen in de voorraad is omhoog gegaan. De laatste prijs is ook bijgewerkt. Ik had echter een toename verwacht bij G300101000 Voorraad handelsgoederen en ik dacht dat G700400000 Inkoopwaarde handelsgoederen pas gebruikt zou worden wanneer ik ook daadwerkelijk iets zou verkopen. Klopt dit wel of moet ik nog iets toevoegen?
 6. Beetje jammer dat ik die factuur nog niet binnen heb gekregen. Ik zal de leverancier vragen om facturen per e-mail in Excel op te sturen. Dan kan ik gewoon de transportkosten als percentage van de totale kosten berekenen en die bij de kostprijs van elk artikel optellen en dan in de boekhouding zetten. Wat ik ook kan doen is een schatting van de transportkosten op basis van de vorige levering doen en die dan aan de kostprijs toevoegen. Dan kan ik het verschil (dat niet heel groot zal zijn) op een andere rekening wegboeken en voor het volgende transport de schatting aanpassen/verbeteren. Hoef ik ook niet met terugwerkende kracht de kostprijs van nieuwe voorraad aan te passen. Allebeide opslaan in een mapje en het is geregeld. De rekening gaat nu via de leverancier omdat er afgesproken is dat hij nu de helft van de rekening betaald, maar ik weet niet hoe hij dat volgende keer wil. Kan wel vragen of dat mogelijk is, want dan hoef ik ook niet allemaal verschillende transportbedrijven te vragen mijn BTW-nummer te controleren. Heel erg bedankt.
 7. Ik werk nu nog met GNUCash, maar ik wil graag in de toekomst gaan werken met OSFinancials omdat dit programma een aantal functies heeft die ik erg fijn vind en omdat ik ook nog een aantal toevoegingen zie die wat mij betreft het geld in de toekomst waard zullen zijn. Het opzetten van een boekhouding is een stuk makkelijker in GNUCash en ik probeer nu dus een dubbele boekhouding op te zetten in OSFinancials zodat ik daar in de toekomst mee aan de slag kan. Ik probeer mijn boekhouding meteen vanaf het begin goed aan te pakken. Daarom heb ik in beide programma's het Referentie Grootboekschema ingeladen en heb ik alle rekeningen die ik in ieder geval het komende jaar niet nodig zal hebben verwijderd. k heb ook ervaring als penningmeester van een sportvereniging en soms denk ik wel dat het RGS onnodig complex is, maar aan de andere kant is het ook gewoon leuk om er mee aan de slag te gaan en als mijn onderneming succesvol wordt prik ik hier later de vruchten van. Bovendien helpt het om aan de urennorm te voldoen. Goed, terzake. Ik heb nu dus net mijn eerste levering uit het buitenland (EU) gekregen en de kosten hiervan staan bij Voorraden>Handelsgoederen>Voorraad handelsgoederen (BVrdHanVoo/G300101000). De BTW is naar mij verlegd, dus dat is makkelijk. Als ik de eerste omzet draai (heb al net een aantal artikelen verkocht en geleverd) boek ik het volgende: Factuur: Handelsdebiteuren: toename Omzetbelasting af te dragen: toename Omzet leveringen (handelsgoederen): toename Levering: Voorraad handelsgoederen: afname Inkoopwaarde handelsgoederen: toename Voor de levering van de handelsgoederen (aan mij) heb ik het volgende geboekt: Omzetbelasting levering/diensten waarbij heffing is verlegd: toename 0 euro Handelscrediteuren: toename Voorraad handelsgoederen: toename Nu krijg ik straks nog een rekening van de leverancier die het transportbedrijf betaald heeft. Ik heb met de leverancier afgesproken dat hij voor de eerste levering de helft van deze rekening betaald en ik de andere helft. Nu vraag ik mij echter af hoe ik deze rekening moet boeken. Bij komend probleem is dat de transportkosten ongeveer de helft van de levering is. Is er de mogelijkheid om de transportkosten te boeken als een soort van activa en af te boeken wanneer ik iets verkoop? (Het antwoord is in principe ja - ik heb dit als boekhouder van een sportvereniging regelmatig gedaan. De vraag is of het mag en of het boekhoudkundig als "correct" wordt gezien.) Tegelijk met de levering boek ik dan dus: "Activa waarde transportkosten": afname "Kosten transportkosten": toename Hoe moet ik de transportkosten van de handelsgoederen boeken? Welke mogelijkheden heb ik ter beschikking?
 8. Dat is wel slim. Bedankt jongens (of meisjes).
 9. Bedankt voor je reactie. Dat is in dit geval dus 6 dagen, maar als het per schip verzonden wordt kan dat dus langer duren.
 10. Ik heb onlangs een eigen bedrijf opgestart dus ik ben nog niet heel erg ervaren met het boekhouden. Ik heb wel in het verleden een jaar boekhouding gedaan van een sportvereniging, maar ik wil het nu toch wel serieuzer aanpakken, vandaar mijn vraag. Ik heb vandaag een levering ontvangen met een factuur (dus verkoopfactuur voor de leverancier en inkoopfactuur voor mij, of moet ik dit anders zien?). Op de factuur staat factuurdatum 13-05-2016 en ik heb de factuur inclusief goederen vandaag ontvangen, dus op 19-05-2016. De BTW is naar mij uit het buitenland (EU) verlegd. Dit is allemaal geen enkel probleem dus. Ik kan de factuur gewoon op vandaag (of op 13 mei) inboeken en er is niets aan de hand. Afgezien wat boekhoudkundig gezien correct is zal dit geen problemen opleveren. Toch wil ik het graag boekhoudkundig correct doen. Ik kan mij namelijk voorstellen dat de volgende situatie ontstaat: De BTW wordt niet naar mij verlegd en de leverancier boekt de factuur net aan het einde van het BTW-tijdvak. De levering blijft nog een paar dagen bij de leverancier liggen voordat hij verzonden wordt en wordt vervolgens per zeecontainer naar mij verscheept waarop het van Rotterdam naar een distributiecentrum vervoert wordt. Vanaf het distributiecentrum worden de goederen naar mij vervoerd (of er wordt eventueel nog een tussenstap gemaakt). Wanneer de levering aankomt ontvang ik de factuur met de levering. Als het een beetje tegenzit kan ik mij voorstellen dat de factuur bij mij binnenkomt nadat de uiterlijk datum voor de aangifte van de BTW van het tijdvak waarin de factuur opgemaakt is. Ik ben bang dat ik dan met allerlei administratieve rompslomp kom te zitten. Daarom vraag ik om advies: hoe kan ik dit boekhoudkundig het best verwerken en mocht zoiets ooit gebeuren, hoe kan ik het best weer herstellen?
EN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept