Jump to content
luitzen
Verberg

Aanpassingen voorraad

vraag

Het komt soms voor dat ik voorraad weggeef aan mensen als testers en dat ik voorraad openmaak zodat mensen kunnen proeven. Het kan ook voorkomen dat voorraad over datum is, beschadigd raakt of misschien kwijtraakt (of misschien wordt het gestolen). Het eerste kan ik bijhouden en het tweede zou ik achter kunnen komen wanneer ik de voorraad tel.

 

Nu is mijn vraag hoe ik dit het beste in de boekhouding kan opnemen. Ik werk met het RGS dus er wordt sowieso op de rekening G300101000 Voorraad handelsgoederen afgeboekt. De vraag is echter waar het naartoe moet. Gebruik ik hier voor Wijziging in voorraden (WWiv), zoek ik hiervoor een rekening uit onder Overige bedrijfskosten>Verkoopkosten (WBedVkk) (voor testers en dergelijke), maar waar gaat het verlies van missende/kapotte artikelen dan naar toe?

 

Zelf vond ik het wel logisch dat er een post als voorraadmutatie (WKprVom) gebruikt zou kunnen worden, maar het probleem daarbij is dat die valt onder inkoopwaarde van de omzet en het hier niet om omzet gaat.

 

Uiteindelijk kan ik natuurlijk ook zelf een verliespost hiervoor aanmaken, maar ik wil toch liever proberen om aan het RGS vast te houden.

Link to post
Share on other sites

4 answers to this question

Recommended Posts

 • 0
 • Rate this answer

(...) maar ik wil toch liever proberen om aan het RGS vast te houden.

 

Waarom?

 

Als jouw specifieke situatie anders is dan men (fabrikant, ontwikkelaar) van tevoren bedacht heeft, dan pas je dit toch gewoon aan volgens jouw eigen situatie.

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Ik ben het helemaal met je eens en zo nodig maak ik ook aanpassingen. Het gebruik van het RGS en de aanwijzingen uit hoe de software er mee omgaat geeft mij echter wel een beter begrip van hoe het één en ander in zijn werk gaat. Verder vind ik het ook gewoon leuk om het zo te doen en een nette boekhouding op te zetten.

 

Maar dat terzijde, ik denk niet dat mijn situatie zo uniek is en er is vast wel eerder over nagedacht.

 

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Zelf vond ik het wel logisch dat er een post als voorraadmutatie (WKprVom) gebruikt zou kunnen worden, maar het probleem daarbij is dat die valt onder inkoopwaarde van de omzet en het hier niet om omzet gaat.

 

Dat is ook het meest logisch.. en het is redelijk gebruikelijk om alles wat verloren gaat toch in de inkoopwaarde mee te nemen het beïnvloedt namelijk je brutomarge / brutowinst.

 

Als jij bederfelijke goederen verkeerd inkoopt (te veel) of niet goed opslaat is dat direct van invloed op je brutomarge, je kunt immers minder omzet maken dan je had verwacht. Je maakt dus wel de kosten maar hebt geen opbrengst.

 

Wat je wel kan doen (en op de RGS site wordt daar ook over gesproken) is (branche)specifieke extensies maken op de nummers dus bijv rekeningnummer.01 voor bederf enz.

 

Door die extensies blijf je wel in staat om je zuivere marge te bepalen (omzet - inkoopwaarde) en ook je gerealiseerde/werkelijke marge waarin ook bederf en beschadiging zijn opgenomen. Want hoe je het ook draait of keert ook bederf moet worden terugverdiend door de wel verkochte goederen.

 

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 3 leden online en 136 gasten

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept