Jump to content
LOUNCH
Verberg

Overname Horeca zaak

vraag

Goedemiddag! Mijn vrouw en ik (starters) zijn de mogelijkheden aan het bekijken voor het opstarten van een horeca onderneming (eenmanszaak op haar naam). Mijn vrouw zal dit gaan doen vanuit een UWV uitkering en ikzelf blijf in loondienst werken om een vast inkomen te waarborgen. Er zijn al diverse (casco) locaties onder de loep genomen waarbij je dus dient te investeren in verbouwing en inventaris. Het concept wordt "lounge bar". Het ondernemersplan is af, exploitatie en liquiditeitsbegrotingen ook. Eerste hulp krijgen wij vanuit de familie (zwager is accountant) en de kinderen studeren grafische vormgeving dus zijn houden zich bezig met marketing & social media.

Nu stuiten wij op een bestaand bedrijf met in onze ogen veel potentie. De huidige ondernemer draait circa EUR 160 tot 180 K aan omzet als dagzaak. Wij hebben hele andere plannen en een ander concept voor ogen waarmee wij denken de omzet flink te kunnen laten groeien (3 jarenplan). Nu komt het probleem en ook onze vraag:

Er rust een franchisecontract op deze zaak. De vraagprijs is door de huidige ondernemer gesteld op EUR 115.000 voor inventaris en goodwill. Volgens de makelaar wil de franchisegever wel meedenken inzake ruimere openingstijden maar het franchise concept dient door ons overgenomen te worden. Je kunt dus geen nieuw concept doorvoeren dus voor ons is dit zoals het er nu voorstaat geen optie. Wij willen immers nieuw leven in deze zaak blazen. Weet iemand of je bij een overname uberhaupt van een franchise formule af kunt komen (wellicht afkopen)? Ik denk dat ik het antwoord al weet maar wil het toch even door derden laten toetsen. Alle info omtrent franchise verplichtingen (en voordelen) zijn welkom. :) Bedankt alvast!

Link to post
Share on other sites

3 answers to this question

Recommended Posts

 • 0
 • Rate this answer

A van wie is het pand en of wie is de verhuurder? Als het de franchise onderneming is dan wordt het heel lastig, dan wel niet onmogelijk.

B is het niet dat de huidige ondernemer een Nog lopend contract heeft? Uiteraard is alles vroegtijdig te beëindigen, maar dat heeft meestal dusdanig financiële gevolgen dat ik begrijp dat de huidige ondernemer het contract liever overdraagt.

 

Je zou eens kunnen informeren naar de mogelijkheden maar ben bang dat het dan ook onmogelijk wordt. Je betaalt dan 2x de rekening. Overname huidige zaak en afkoop franchise.

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Weet iemand of je bij een overname uberhaupt van een franchise formule af kunt komen (wellicht afkopen)? Ik denk dat ik het antwoord al weet maar wil het toch even door derden laten toetsen.

 

Heb je al contact met de verkoper? Zoja, vraag of je de contracten mag inzien? Er zal ongetwijfeld wat zijn opgenomen in het contract.

 

Als jij de onderneming overneemt is het niet zo dat je ineens van contracten tussen een derde en de onderneming af kunt komen 'omdat er nu een andere eigenaar is'.

 


Benieuwd naar mijn business? www.liguido.nl - www.youngtech.nl

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Bedankt voor de reacties! Volgens mij is het pand niet van de francisegever of de huidige eigenaar,er is een externe verhuurder. Ik zal vragen of de contracten ingezien mogen worden. In ieder geval weet ik wel dat de huidige eigenaar er graag van af wil (het valt hem zwaar en er moet een tandje bij om de zaak rendabeler te maken) dus dat zou onze onderhandelingspositie ten goede moeten komen.

Ik blijf een franchise concept op zo'n kleine schaal (het betreft 2 ondernemingen die eronder vallen) toch een grote belemering vinden. Er is weinig tot geen ruimte om eigen inzichten toe te passen.

wordt vervolgd.

 

 

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 0 leden online en 66 gasten

  There are no registered users currently online

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept