Jump to content
Bartje1980
Verberg

Beloning via MM Fee vanuit eigen holding of loondienst in werkmaatschappij

vraag

Ik wil me laten adviseren wat voor mij de beste (of wettelijk gezien de enige) keuze is om mijn maandelijkse vergoeding zo interessant mogelijk bij met te laten komen.

 

Ik ben eigenaar van een holding met daaronder een aantal werkmaatschappijen. Ik sta op de loonlijst van 1 werkmaatschappij die 100% mijn eigendom is en vanaf volgend jaar verkoop ik een meerderheidsaandeel van een andere onderneming die onder mijn holding valt. Ik blijf zelf eigenaar van 20% van de aandelen en wil nu weten wat voor mij de juiste constructie is voor het innen van mijn salaris in deze werkmaatschappij. Er is me aangeboden om in loondienst te komen van deze werkmaatschappij echter zou ik graag willen vernemen wat de mogelijkheden zijn om deze vergoeding direct naar mijn holding te halen middels een management fee facturatie. Ik zou graag de voor-/nadelen hiervan willen weten inzake belasting, en mijn beste bescherming (loondienst of facturatie) om met zekerheid mijn betalingen binnen te krijgen. Ik ben in deze werkmaatschappij algemeen directeur, ook statutair.

 

Alvast bedankt!

Link to post
Share on other sites

1 answer to this question

Recommended Posts

 • 0
 • Rate this answer

Beste Bartje,

 

Allereerst welkom op Higherlevel!

 

Ik wil me laten adviseren wat voor mij de beste (of wettelijk gezien de enige) keuze is om mijn maandelijkse vergoeding zo interessant mogelijk bij met te laten komen.

 

Beide opties zijn mogelijk, en er is geen wettelijke verplichting om te kiezen voor loondienst.

 

Houdt er wel rekening mee dat je voor deze deelneming in principe verplicht sociaal verzekerd bent voor WW en WGA. Er zijn wel mogelijkheden om dat te vermijden, maar dat is de verantwoording van de werkmij, die is ook de afdrachtplichtige

 

Verder val je bij het in dienst treden van de werkmij ook onder de loondoorbetalingsplicht van de werkgever van max 2 jaar.

 

Mocht je ook voor andere werkmijen waar je aanmerkelijk belanghouder bent arbeid verrichten, houdt dan wel rekening met het feit dat in dienst treden van deze werkmij kan betekenen dat je in een andere werkmij of holding ook een gebruikelijk loon moet toepassen.

Dat gegeven (dubbel salaris, extra loonheffing) pleit er dan meestal voor om niet in dienst van de werkmij te treden, maar dat soort details zou ik overlaten aan een goede fiscalist: het is geen doe het zelf materie voor op een forum :)

 


Partner bij B2Bsure, de vooruithelpers in verzekeringen en risicobehee

Ik help ondernemers vooruit met inzicht in en oplossingen voor aansprakelijkheid, arbeidsongeschiktheid en pensioen.

Waarmee kan ik jou vooruit helpen? 

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 7 leden online en 99 gasten

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept