Jump to content
kans8
Verberg

vergoeding bepalen voor kleine lening/durfkapitaal

vraag

Goedendag,

Om mijn startplan rond te krijgen heb ik naast eigen inleg van 25K nog maximaal 20K nodig. Er zijn 2 personen die allebei 10K hebben. Kans bestaat ook dat gedurende eerste half jaar blijkt dat het geld niet nodig is maar ik ga uit van een echte worst case.

Is een voorstel om x% rente te betalen over een looptijd van 24 of 36 maanden voldoende? Wat zou schappelijke rente zijn? Is het in dit soort gevallen gebruikelijk ook aan het einde iets van een slottermijn als extra te betalen als dank voor het gelopen risico of zit alles in de rente? Ik wil hen uiteraard vragen welke voorwaarden worden gesteld maar wil ook voorbereid zijn op eventuele opmerkingen in het gesprek.

grt/dank

 

Link to post
Share on other sites

4 answers to this question

Recommended Posts

 • 0
 • Rate this answer

Wat heb je te bieden?

 

Stel (heel hypothetisch dan!) dat ik 10.000 ter beschikking zou willen stellen...

Wat krijg ik dan terug?

 

En dan ook nog met de kans dat je het geld verbrast hebt en dat ik "noppes" terug krijg (of heb je zekerheden?).

 

Persoonlijk zou ik dan toch wel een behoorlijk rendement willen. Maar als je allerlei "rijkaarden" in het vizier hebt kan het wel anders liggen. Misschien zal het hen wel worst zijn of zij het geld kwijt raken (waag ik te betwijfelen trouwens, maar wie ben ik).

 

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

wat krijg je terug? bijvoorbeeld 8% rente per jaar en na 3 jaar een extra van 10% als dank. Lijkt me beter dan op de bank zetten. Zekerheden kunnen eventueel geboden worden. Zijn ook bekenden van me en die wil ik graag te vriend houden.

Stel dat er geen zekerheden worden geboden kan ik denken aan rente + bv € 2.500 slottermijn als extra na 3 jaar.

 

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Een lening waar je persoonlijk voor tekent is iets heel anders dan durfkapitaal wat bijvoorbeeld aan een BV beschikbaar gesteld wordt.

 

Een 10% extra of € 2.500,-slottermijn zijn substantiële kosten in relatie tot de genoemde bedragen. Hetzelfde geldt voor aflossing van de leningen en liquiditeit in combinatie met een relatief korte looptijd. Je zou jezelf hiermee zomaar in de vingers kunnen snijden. Reken het eens door zou ik zeggen of (misschien beter) laat je adviseren en/of ga shoppen. Familie? Bank? Kredietunie?

 

Groet,

 

Highio

 


"The secret is to take an existing product, service or concept and then take it up a level by applying your own vision and creativity."

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

klopt. titel is beetje verwarrend.

Wanneer ik persoonlijk borg sta dan zal het alleen lening worden met leuke rente en meer niet. Bij geen borg en mogelijk kans op geen teruggave vind ik bijvoorbeeld extra 10-20% over lening geen probleem. Uiteraard met afspraken over eerder aflossen en dan iets minder ontvangen naar verhouding. Voor wat hoort wat. Is ingecalculeerd. Geld is alleen nodig om 1e jaar zonder enige liquiditeitsstress zeker te overbruggen indien het echt heel erg lastig gaat. Het (software dienst) is een beproefd concept maar ik wil zo conservatief mogelijk inschatten en dan kan het zijn dat ik wat meer ruimte nodig heb. Ik geef mezelf bijvoorbeeld 1e half jaar geen fee. Verder kennen de personen mij al enige jaren, kennen mijn plan en helpen ze ook hierbij met feedback. Echter nu ik dit ter sprake ga brengen wil ik een beetje feeling krijgen met onderwerp. Om het geld (zeker met deze bedragen) zal het ze echt niet gaan, het is om mij te helpen, maar filantropen voor starters zijn het ook niet ;)

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 9 leden online en 241 gasten

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept