Jump to content
 • Welcome to HigherLevel, the Dutch business forum

  Do you have a business question, do you want feedback on your business plan or do you want to advise others? Then you are at the right place at a higher level. Here entrepreneurs come together to take each other to the next level.
  Ask your question, get a quick answer and share your experiences with entrepreneurs. The moment it suits you!
  During the day, evening and weekend 24/7 free advice and exchange of experience with entrepreneurs who understand!
PeterInBusiness

DGA, eigen woning en TBS

Recommended Posts

Goedemiddag!

 

Ik heb in 2017 een woning gekocht en ben mij aan het inlezen in de mogelijkheid om het deel van de zakelijk gebruikte ruimte aan het ondernemingsvermogen toe te voegen. De adviezen die ik her en der aantref lopen ver uiteen, waarbij soms geen verschil wordt aangegeven tussen een ondernemer voor de inkomstenbelasting en een DGA.

 

Ik ben een DGA van de BV (holdingbv/werkbv). De kantoorruimte is niet aan te merken als zelfstandige werkruimte. Weliswaar wordt de werkruimte 100% gebruikt als werkruimte, maar heeft geen andere zelfstandigheidskenmerken zoals eigen sanitair of een eigen ingang. Het gaat om ca. 24m2 van de (totale woonoppervlakte) van 160m2 (15%). Ten minste 70% van het inkomen wordt verdiend in deze werkruimte.

 

Op basis van de informatie die ik nu heb gelezen is het onduidelijk of de werkruimte als ondernemingsvermogen is aan te merken. Sommige fiscalisten op het internet stellen dat er aan het zelfstandigheidscriterium voldaan moet worden, de ander weer niet.

 

Het is uiteindelijk een rekensom wat voordeliger is, nu ik voor de verbouwing van die werkruimte een behoorlijke som geld wil investeren. Eveneens kunnen dan ook de kosten i.v.m. die werkruimte ten laste van de vennootschap komen (waaronder dan ook naar ik aanneem het deel van de hypotheekaflossing dat op die werkruimte betrekking heeft). Op een enkele website wordt zelfs gesteld dat de vennootschap aan de DGA een vergoeding mag betalen voor het gebruik van die werkruimte die dan niet als loon behoeft te worden beschouwd. Dit lijkt mij merkwaardig en heeft meer weg van ‘double dipping’. Daar zal de fiscus heus wel aan gedacht hebben.

 

Weet iemand meer van de regelingen? Als dit inderdaad een keuzeoptie is, zijn het aankoopbedrag van de woning en de verbouwingskosten (huurdersinvestering) die betrekking hebben op het aandeel van de werkruimte (15%) aan te merken onder de de investeringsaftrek?

 

Alvast dank!

 

Peter

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dat klopt en is ook een goede tool. Alleen de uitleg doet mij vermoeden dat het hier alleen gaat voor ondernemers voor de inkomstenbelasting, niet om een DGA.

 

-quote-

De werkruimte hoort in box 1 tot de winst uit onderneming en niet meer tot de eigen woning.

-unquote-

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lees dit eens: https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/werk_en_inkomen/werken/niet_in_loondienst_werken/ter_beschikking_stellen_van_bezittingen/

Een DGA kan als gevolg van TBS winst uit onderneming hebben. Dat lijkt me niet zo interessant.

 

Ik zou er uberhaupt niet eens de moeite voor willen doen, want als je later je huis verkoopt is ook een gedeelte van de verkoopwinst belast (net als de huuropbrengsten nu).

Je kan veel beter geld lenen vanuit de BV en als dat voldoet aan de voorwaarden dan is de rente aftrekbaar in box 1.

 


Met vriendelijke groet,

Hermes Ratgers

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dat klopt en is ook een goede tool. Alleen de uitleg doet mij vermoeden dat het hier alleen gaat voor ondernemers voor de inkomstenbelasting, niet om een DGA.

 

-quote-

De werkruimte hoort in box 1 tot de winst uit onderneming en niet meer tot de eigen woning.

-unquote-

 

Voor tbs gelden vziw dezelfde criteria.

 

Als het de bedoeling is om de werkruimte te activeren op de balans van de BV, ben ik het eens met de fiscalist die stelt dat dit niet gaat, omdat er geen sprake is van een (afsplitsbaar) zelfstandige gedeelte..

De werkruimte kan niet separaat verkocht/vervreemd worden aan een derde, dus ook niet aan de BV, die je gelijk moet stellen aan een derde.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Let op: het laatste bericht in het topic waar je op wilt reageren is meer dan zes maanden oud. Onnodig oude topics omhoog halen wordt niet altijd gewaardeerd, maar natuurlijk mag je nog wel op oude topics reageren.

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 23 leden online en 429 gasten

  (See full list)    
 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept